Slovenija

Foruma 21 ne bo v strankarski politiki?

Ljubljana, 26. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vlado Vodušek
Komentarji
0

V sredo je bil odločilen posvet za nastanek Foruma 21. Glavni pobudnik za ustanovitev nove, kot trdijo, nepolitične stranke je bil nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Milan Kučan
Milan Kučan FOTO: POP TV

Ob Milanu Kučanu so se v sredo zvečer v Hotelu M v Šiški zbrali eminentni gospodarstveniki, kulturniki in politiki. Izbor lokacije sestanka je bila precej skrivnosten. Sestanek, formalni povod naj bi bilo praznovanje 70-letnice Matjaža Kmecla, je trajal dobre štiri ure – od petih do devetih zvečer.

Sandi Češko
Sandi Češko FOTO: POP TV

S Kučanom je prišel direktor Studia Moderna, Sandi Češko, ki je potrdil, da bo Forum 21 ustanovljen do konca marca kot društvo in ne kot stranka. "Mišljenja so bila različna, vendar je prevladalo tisto, ki ga je zastopal prvi predsednik Republike Slovenije, da naj bi to ostalo društvo. Verjetno bomo tudi bližnje sodelovali ali podprli kakšno stranko ali skupino," je povedal Češko.

Od pomembnih strankarskih politikov sta se foruma udeležila tudi Anton Rop in Borut Pahor. Moč foruma pa bo predvsem v menedžerskem delu.

Zoran Jankovič
Zoran Jankovič FOTO: POP TV

"Smo res zanimiva druščina. Po profilih so v forumu ljudje, ki so akademiki, znanstveniki, razumniki, nekaj pa nas je tudi iz gospodarstva, je povedal predsednik uprave Mercatorja Zoran Jankovič. Na vprašanje, ali se bo Forum 21 preoblikoval v politično stranko je Jankovič dejal: "Jaz osebno se ne bom preoblikoval v politično organizacije. To lahko zase rečem in ne pričakujem, da se bo forum preoblikoval v politično organizacijo. Če mislite, da bomo iz foruma nastala stranka, je moj odgovor ne." Za komentar o tem, koga bo Forum 21 podprl na volitvah, smo prosili tudi nekdanjega predsednika države, Milana Kučana, ki pa za medije ni bil dosegljiv.

Nekdanji predsednik države Milan Kučan pa je v četrtek zvečer nastopil na javni tribuni novinarja Srečka Klapša v Art kavarni mariborskega hotela Piramida. Po tem, kar je povedal, se niti sam niti preko Foruma 21 ne namerava strankarske politike. Kot je dejal, forum ne bo privesek strankam ampak društvo, ki lahko, kot pravi Kučan, največ naredi, če bo zavzemalo načelna stališča. In tiste stranke, ki se bodo v njih prepoznale, bodo deležne njihove podpore. Milan Kučan se je pošalil, da mu kot upokojencu ostane veliko časa, in da je ena od oblik zapolnitve tega časa tudi delovanje v Forumu 21. V svojem nastopu ni želel govoriti o imenih, ki bodo delovala v forumu. Dejal je le, da so to ljudje, ki so uveljavljeni na svojih področjih, in da jih aktivna strankarska politika ne zanima. Po njegovih besedah ustanovitev foruma ne pomeni, da bo društvo dolgega veka, njegovo ustanovitev pa je napovedal za konec marca. Pravi tudi, da so ga k temu vzpodbudili nekateri aktualni politični dogodki, na primer dogodki v zvezi z izbrisanimi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja