Slovenija

FOTO: Bohinjsko jezero je te dni pravi 'malček'

Ljubljana, 22. 12. 2017 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
8

Trenutno največje jezero v Sloveniji je Cerkniško jezero in obsega okoli 21,5 kvadratnih km, drugo po velikosti pa je Planinsko jezero. Bohinjsko jezero, ki je običajno največje jezero, je s svojimi 3,3 kvadratnimi km pravi 'malček'.

Slovenija je čudovita dežela. Lahko se pohvalimo z mogočnim alpskim svetom, pa skromno, a prikupno obalo. Na vzhodu s skrivnostnimi prekmurskimi ravnicami in pravljičnimi goricami, na skrajnem zahodu s čudovito Sočo, na jugovzhodu ne smemo pozabiti na prelepo Belo krajino, a največ domišljije zagotovi buri naš skrivnostni kraški svet.

Trenutno največje je Cerkniško jezero

Zaradi obilnih padavin in taljenja snega je letošnja zima na Notranjskem poskrbela za nekaj hidroloških posebnosti. Ena od njih je zelo veliko Cerkniško jezero. To se je ojezerilo v širšem obsegu kot ponavadi. Z obsegom 21,5 kvadratnih kilometrov tako trenutno velja za največje jezero v Sloveniji, drugo po velikosti pa je Planinsko jezero, so zapisali na Agenciji RS za okolje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Sloveniji imamo precej naravnih in tudi umetnih jezer, svetovna zanimivost pa so presihajoča kraška jezera. Eno od teh je tudi Cerkniško jezero, ki velja za naravni kraški pojav. To kraško polje je del leta ojezerjeno, večino leta pa je suho, pojasnjuje Janez Polajnar z oddelka za hidrologijo pri agenciji za okolje.

Spletna aplikacija Voda kje si prikazujeje stanje površinskih voda na določen datum. Na fotografiji sta prikazani površini Planinskega in Cerkniškega jezera.
Spletna aplikacija Voda kje si prikazujeje stanje površinskih voda na določen datum. Na fotografiji sta prikazani površini Planinskega in Cerkniškega jezera. FOTO:

Najvišja višina Cerkniškega jezera je bila izmerjena novembra leta 2000, in sicer so na vodomerni postaji Stržen Dolenje jezero namerili 654 centimetrov. Takrat je površina jezera znašala okoli 25 kvadratnih kilometrov, gladina jezera pa je bila za poldrugi meter višja od sedanje.

Lepote mogočnega Cerkniškega jezera:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Planinsko jezero veliko za tri Bohinjska

Trenutno drugo največje jezero je sodeč po sredinem satelitskem posnetku Planinsko jezero. Tudi to je presihajoče kraško jezero, ki je s kraškim podzemnim tokom povezano tudi s Cerkniškim jezerom. Na njegov nastanek, podobno kot na Cerkniškem jezeru, vpliva razmerje med dotokom vode s kraškega zaledja na kraško polje in odtokom vode skozi kraške požiralnike proti izvirom Ljubljanice na Ljubljanskem barju.

Kraško polje se ojezeri, ker je požiralna sposobnost požiralnikov manjša od dotoka vode. Eno večjih ojezeritev Planinskega polja so na agenciji za okolje beležili februarja 2014, ko je voda za več dni poplavila del naselij Planina in Laze.

Pogled na Bohinjsko jezero z Vogla.
Pogled na Bohinjsko jezero z Vogla. FOTO: iStock

Prve zapise o presihajočih jezerih sicer najdemo v Valvasorjevi knjigi Slava Vojvodine Kranjske. Imamo pa v Sloveniji tudi več umetnih jezer. Junija smo dobili novo takšno jezero, in sicer akumulacijsko jezero za hidroelektrarno Brežice, ki prav tako sodi med večja jezera v Sloveniji. Novo jezero bo namenjeno tudi rekreativnim in športnim dejavnostim, je še navedel Polajnar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
22. 12. 2017 19.25
+12
poleti bi morali zapurpenat luknje v tleh in evo "slovensko morje"! piranska uvala je adijo!
guojle
23. 12. 2017 11.48
Boryy
22. 12. 2017 18.29
-5
Hja, po površini že največje.... po globini in količini vode pa ne....
bandit1
22. 12. 2017 18.59
+14
Pridi poleti ko ni vode, pa boš videl globino in brezna brez dna. Vabljen. Obisk Zastojn gratis lahko se sprehajaš brez vstopnine in parkirnine.
Boryy
22. 12. 2017 21.09
+3
scipio
22. 12. 2017 14.50
-3
bohinj je slovenski bajkal
Racio
22. 12. 2017 15.52
+8
Razen tega da je razpotegnjen kot bajkal, ne vidim druge skupne točke....
guojle
23. 12. 2017 11.49
+1