Slovenija

FOTO: 'Braniti moramo sveto zemljo'

Ljubljana, 02. 03. 2008 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./T.S./STA
Komentarji
87

V Ljubljani je tisoč ljudi protestiralo proti neodvisnosti Kosova. Prepričani so, da je Kosovo srce Srbije.

Srbski protesti v Ljubljani
Srbski protesti v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert

Pred pravoslavno cerkvijo v Ljubljani je potekal shod proti neodvisnosti Kosova. Pripravila ga je Zveza srbskih društev v sodelovanju s srbskimi kulturnimi društvi in organizacijami v Sloveniji. Zbralo se je približno tisoč ljudi, starih in mladih. Številni so bili oviti v srbske zastave, te pa je bilo mogoče kupiti tudi na stojnicah. V s čustvi nabitem ozračju so ljudje najprej prisluhnili pesmim srbskih avtorjev, nato so se začeli nastopi govornikov.

Med govorniki je bil tudi predstavnik Kršanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna. V kratkem nastopu je dejal le, da izraža solidarnost s prizadetimi čustvi naroda, ki mu je bila odvzeta zemlja dedov in pradedov.

Organizatorji so zbranim delili modre balone z napisom "Kosovo je srce Srbije", na transparentih pa je bilo mogoče prebrati gesla, kot so: "Bratje Srbi, prišli so težki dnevi, braniti moramo sveto zemljo", "Srbski ponos in svoboda nista naprodaj", "Slovenija, odkod (s)lepote tvoje" ... "Ljudje pozabljajo, da se srbski narod nikoli ne odreka svoji zemlji," je nekdo poudaril na govorniškem odru.

Srbski protesti v Ljubljani
Srbski protesti v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert

Dodali so, da je bila razglasitev neodvisnosti mogoča le "pod taktirko brutalne sile ZDA" ter da evropske države niso imele moči, da bi branile principe, na katerih temelji Evropska unija. Srbe in druge nealbanske narode na Kosovu so pozvali, naj pokrajine ne zapuščajo, v Beograd pa poslali sporočilo, da podpirajo njegovo politiko.

Pozivi poslancem

Danes smo se zbrali na tem mestu, da bi izkazali podporo vsem Srbom po svetu, posebno pa našim sodržavljanom na Kosovu. Ob tem bi radi tudi sporočili Evropi in celemu svetu, da je samooklicana država Kosovo nastala s silo in nasiljem nad Srbijo in njenimi državljani.

Strašno je, da se je Evropa odrekla tradicionalnim vrednotam in začela kršiti norme, ki jih je sama postavila. Srbski narod se nikdar ne bo sprijaznil s kršenjem mednarodnega prava. Kosovo je bilo in bo vedno ostalo srbsko. Kosovo je naše, ne damo ga. Izseka iz govorov

Govorniki, ki so večkat ponovili, da je Kosovo srbsko in da jim ga nihče ne more vzeti, so se obrnili tudi na slovenske poslance. Pozivali so jih, naj zavrnejo predlog vlade o priznanju Kosova in s tem preprečijo slabšanje odnosov med njihovo matico Srbijo in domovino Slovenijo ter udejanijo večinsko voljo v Sloveniji. Glasovanje o priznanju neodvisnosti Kosova bo v državnem zboru potekalo v sredo.

"Lahko si mislite, kako hudo in težko je Srbiji, ki so ji odvzeli 15 odstotkov ozemlja in prebivalstva. Slovenija naj na srbsko ozemlje gleda enako kot na parcele v Sečovljah," je dejal predsednik enega od srbskih društev v Sloveniji Dragiša Lazović. "Kljub temu da je odločitev Slovenije bolj ali manj znana, bomo zaprosili državni zbor, da kosovske neodvisnosti ne prizna. Poskušali bomo uporabiti vsa pravna sredstva in morda organizirali tudi referendum," pa je povedal predsednik Zveze srbskih društev Slovenije Ilija Janković.

Pod budnim očesom policije

Srbski protesti v Ljubljani
Srbski protesti v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert

Policisti so območje močno zavarovali, predvsem okolico ameriške ambasade, ki se nahaja v bližini. Razpostavljeni pa so bili tudi pred ostalimi pomembnimi objekti, kot so parlament, urad predsednika, zunanje ministrstvo in ambasade drugih držav. Sodelovali so policisti posebne enote, konjeniki, vodniki službenih psov in prometniki, je za 24ur.com povedala predstavnica PU Ljubljana Martina Gramec. Dodala je, da zaradi operativno-taktičnih razlogov ne morejo razkriti števila policistov.

Organizatorji so obljubljali, da nasilja ne bo, kar se je tudi uresničilo. Tudi sami so pozivali k mirnim protestom. Za začetek prireditve so simbolično izbrali 12.44. S to uro so namreč opozorili na deklaracijo Združenih narodov številka 1244 o nerazdružljivosti Srbije številka 1.244, ki naj ne bi dovoljevala odcepitve nekdanje južne srbske pokrajine.

Policisti na konjih
Policisti na konjih FOTO: Damjan Žibert

Shod je bil sprva napovedan za prejšnjo nedeljo, a so ga v znak spoštovanja do preminulega nekdanjega predsednika Janeza Drnovška prestavili.