Slovenija

FOTO in VIDEO: Kako so letele prve slovenske stevardese?

Ljubljana, 08. 06. 2011 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minilo je 50 let, odkar so si kratka krila pri nas prvič nadele mlade, potovanja in doživetij željne stevardese. Poleg potnikov so prevažale ovce, mrtvake ter vojaško opremo, hrano, ki so jo med letom postregle, pa so kupovale same.

Minilo je 50 let, odkar smo Slovenci dobili svojo prvo letalsko družbo. Adria je namreč takrat od Nizozemcev kupila štiri rabljena letala z nizozemsko posadko vred, kmalu za tem pa so časopise in revije zapolnili oglasi oziroma razpisi za pridobitev letalskega in tehničnega kadra. Pridobili so prve pilote, kratka ženska krila pa so si takrat prvič nadele tudi mlade, potovanja in doživetij željne stevardese. V pogovoru s tremi izmed njih smo ugotovili, da je spomin na začetke še kako svež.

Kako so stvari potekale 50 let nazaj, smo povprašali prve slovenske stevardese.
Kako so stvari potekale 50 let nazaj, smo povprašali prve slovenske stevardese. FOTO: 24ur.com

Ob prvem razpisu sprejeli le šest deklet željnih potovanj

"V časopisu je bil razpis za delo na letalu. Prijavili smo se in sledil je izbor. Večinoma je šlo le za splošne pogovore o razgledanosti,“ nam je zaupala Gordana Tomljenović Zajc, ena od prvih šestih stevardes. Ker prave šole za ta poklic takrat pravzaprav ni bilo, so se morale te znajti same. "Sama sem napisala skripto v zvezi z našim delom, pri čemer so mi pomagali tako naši kot tudi ameriški piloti, ki so naše učili, drugi inštruktorji ter celo mehaniki. Tako smo mi prišli do tega znanja,“ je dodala Maja Pečar in še nadaljevala, da je to prvotno izobraževanje vključevalo tudi geografijo in celo kozmetiko.

Kot nam je nato dejala naša tretja sogovornica Miša Tičar, se je na omenjeni razpis iz celotne Jugoslavije takrat prijavilo več kot 100 kandidatk. "Jaz sem ravno končala srednjo šolo in se podala na to avdicijo. Res pa je, da doma tega niso bili ravno najbolj veseli,“ je nadaljevala in dodala, da so poleg nje izbrali le še pet drugih deklet. Tako kot danes je bil eden izmed pomembnih kriterijev znanje jezikov. Ko smo jo povprašali, zakaj se je odločila za ta poklic, nam je odgovorila, da je najverjetneje odločitev spodbudila želja po potovanju.

Mlade uslužbenke med učenjem, kako delati z aparati, kakršni so bili nameščeni na prvih letalih.
Mlade uslužbenke med učenjem, kako delati z aparati, kakršni so bili nameščeni na prvih letalih. FOTO: 24ur.com

Prevažali vojake, mrtvake in celo ovce

V 60. letih so z letali DC6, kakršnega je takrat uporabljal tudi Josip Broz Tito, po besedah nekdanjih stevardes, prevažali tako običajne potnike kot tudi "vojake, mrtvake, razne turbine, ovce in vse ostalo“. "Za nas je bilo to povsem normalno,“ so dejale. Letalo se je namreč lahko razmeroma hitro predelalo tako, da je lahko prevažalo tudi tovor, ne le potnikov, pravijo.

Stevardese so se morale seveda naučiti tudi strežbe ter celo kuhanja, saj so hrano za osebje in včasih tudi potnike kupovale, pripravljale in kuhale same. "Šle smo na trg, tam kupile potrebne stvari, prinesle nazaj, narezale in vse z dobro voljo hitro pripravile,“ nam je razložila Pečarjeva ter nadaljevala, da so se v naslednjem hipu še hitro očedile, našminkale, nato pa z nasmeški na obrazih že pozdravljale prihajajoče potnike. "Na letalu smo imeli majhno električno pečico, s katero smo greli obroke za posadko,“ so še pojasnile. "Res smo uživale v tem. Delale smo z veseljem, bili pa smo kot ena družina, nobenih prepirov,“ so zaključile.

Nekdaj so potniki na letalih lahko kadili.
Nekdaj so potniki na letalih lahko kadili. FOTO: 24ur.com

Zoprni potniki in skorajšnje strmoglavljenje

"Res moraš imeti živce, srce oziroma nekaj posebnega, da lahko po tem, ko ob štirih zjutraj vstaneš, se odpraviš na letališče in letiš z DC3, katerega kabina nima pritiska in v katerem se temperatura z višino drastično spreminja, sprejmeš razne opazke, neumestne šale in godrnjanje potnikov ter se jim nasmehneš,“ je na vprašanje o slabih izkušnjah odgovorila Tičarjeva.

Med zgodbami žensk, ki so polovico svojih življenj preživele visoko nad oblaki, pa se seveda najdejo tudi tiste, katerim se ne gre smejati. Eno izmed teh nam je zaupala Pečarjeva. Ko so se nekoč po opravljenih dolgih letih podali v tedanji Titograd oziroma današnjo Podgorico v Črni gori, se je vreme izjemno poslabšalo. "Vreme je bilo neskončno slabo, ko smo prek radijske zveze prejeli klic na pomoč majhnega letala, ki se je izgubilo v nevihti. Da ga je kapetan lahko reševal, je moral krožiti v bližini, saj ga drugače ni slišal. Letalce je nato vendarle pristalo, a kmalu bi 'nastradali' mi. Od vsega tistega mešanja in kroženja je le malo manjkalo, da se nismo zaleteli v bližnji hrib,“ je dejala in nadaljevala, da je nato pilot po pristanku vse člane posadke povabil na pijačo, o dogodku pa niso nikoli več spregovorili.

Uniforme slovenskih stevardes skozi leta
Uniforme slovenskih stevardes skozi leta FOTO: 24ur.com

Kaj pa uniforme?

V pogovoru z nekdanjimi stevardesami pa se vsekakor nismo mogli izogniti njihovim uniformam. Kljub temu da po besedah predstavnikov Adrie kreatorji teh oblačil vedno sledijo modnim smernicam, Tičarjeva pravi, da večjih razlik v primerjavi z oblačili v obdobju izpred 50 let ni. "Razlik ni veliko. Morda le v tem, da je material lažji in da so uniforme lepše na pogled, saj je dober izgled lahko tudi dobra reklama za podjetje,“ pravi in dodaja, da danes pogreša čepice. "Meni so bile najljubše uniforme turkizno modre barve. Neki strokovnjaki, ki so takrat izbirali to barvo, so tedaj dejali, da je to barva morskega zaliva ob sončnem vzhodu,“ se je pošalila in dodala, da so takrat prvič dobile kompletno uniformo z bluzami in tudi plaščem.

Nadvse prijazne prve prave slovenske stevardese so nam sicer svoje spomine zaupale v okviru predstavitve razstave, ki jo je Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravil v sodelovanju z Adrio Airways, ki letos praznuje 50. obletnico nastanka. Razstava sledi zgodovinskemu razvoju slovenske letalske družbe, vključno s predstavitvijo kronologije, flote in drugih podatkov. Obiskovalci se tako lahko sprehodijo mimo poslovalnice, pogledajo v hangar in se usedejo v pravo pilotsko kabino ter preizkusijo simulator letenja. Osrednjo nit razstave predstavljajo prav različne uniforme – od prvih olivnozelenih ženskih kostimov s prikupnimi čepicami iz leta 1961 vse do prepoznavnih turkizno modrih zimskih plaščev iz leta 1991. Razstava bo na ogled do 30. septembra 2011.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

warianta
10. 06. 2011 12.39
+1
Preveč na glas je muzika v ozadju!
tomazbodner
10. 06. 2011 11.55
A to ste kar iz njihove onboard-revije poslikali?
KakovostenSmeh
10. 06. 2011 00.19
ti nevem... najbrz z letalom
tr00per
09. 06. 2011 20.56
je morda potem obletnica razlog, da sem danes videl enega izmed AirBus-ov, obarvanega v grafiko izpred 25 let? pa saj ne rečem, zanimivo lepa je tista grafika:)
crysis
09. 06. 2011 20.36
ja to so bli časi zdej je drugače zdej je vse na brzino narjen pa nelagoden občutek maš ob vsej policiji tam nakonc te pa še cene ruknejo kot bi šel kampirat na avion ne pa pelat
kr--en
09. 06. 2011 20.22
A je bila Adriana že prej Adriana ali je to postala potem, ko je začela delati na Adriji?
F-Minus
09. 06. 2011 18.53
Še s kom letijo, ali letijo same s praznim letalom. Cene na pri Adriji so nenormalne. Pred 2mi tedni sem rabil polet v Bukarešto, pri Adriji so mi ponujali dve povratni karti za okoli 2000EUR, Austrian Airways pa za 250EUR (2 povratni), smešno mi je bilo predvsem, ker bi iz Brnika letel na Dunaj pa tam prestopil, tako, da sem se lepo peljal na Dunaj placal 130EUR parkplaca za en tedn, se vkrcal v letalo s svojo sopotnico in plačal vsega skupaj 380EUR s kartami in parkplacem. Hvala lepa Adrija.
neganosrat
09. 06. 2011 18.25
Tonček Balonček RAZUMEL SEM TE!!! Ponavadi moram brati med vrsticami. Danes ne. Prvič sem popolnoma razumel kaj si povedal.
York
09. 06. 2011 17.25
Od vsega mi je najbolj všečna fotografija letališča. Kje je že to, ko si ustavil pred zgradbo in razložil prtljago? Takrat je šlo brez vpitja in preganjanja redarjev in policajev,
Frane Šajn
09. 06. 2011 16.51
A kako , če mene vprašate po luftu!!!!!!
beligad
09. 06. 2011 16.24
Resnica boli.
aeroplane1996
09. 06. 2011 15.50
Kako so letele prve slovenske stevardese? z letalom a kaj pravte ;)
wertex
09. 06. 2011 14.39
+1
takrat so mele še vse kosmate
beligad
09. 06. 2011 14.10
Vau Tonček, zdej se pa nč ne čudm, da se ti tako kolca po rdečih časih. Saj si že takrat letel u AA, medtem, ko nekateri še do centra mesta nismo prišli, ker nismo bli iz tapravga (beri rdečga testa), ampak smo bli ljubljančan, ki smo bli kmetje, pa razlaščeen, pa zgaran, pa delal za partizane, pa še in še...., ker pa smo bli brez knižce, nismo bli nč vredn.
partizan71
09. 06. 2011 12.07
Naj se se malo razpisejo o tem koliko denarja so nesposobni menedzerji Adrie zapravili in pograbili, predvsem v zadnjih 20ih letih.
kaladont
09. 06. 2011 11.57
sam nazadnje mi stevardesa ni ponudila zajtrka, ker sem zaspala...za kazen sem jim vzela odejo.
Tonček Balonček
09. 06. 2011 09.49
Ko smo se včasih vozili v J. Ameriko, smo zaradi velike teže v osebno prtljago na letalo nosili vse ledne in skalne kline, kladiva, vponke in podobno in si imel pri sebi "torbico" s 15 kilami železja plus še kakšno flašo brinjevca, danes pa kažemo podplate in spodnej gate, sicer ne moremo na letalo! Prejšnji emsec sem s emoral sezuti na Brniku in nazaj grede na CDG-ju v Franciji, kar pa glede na moj avatar ni nič čudnega, saj sem mu podoben.
JozaFric
09. 06. 2011 09.30
+1
@dednidol Kaj si bil v partiji?
iMiniCak
09. 06. 2011 09.17
Kakšen naslov? Kako so letele? Ja z metlo, tako kot danes. Kaj reče dec, ko vidi ženo z metlo v rokah? Kam letiš? Logish.
Tonček Balonček
09. 06. 2011 09.03
Ja, lepi časi so bili to, pa vsako leto nam je šlo boljše, najbolj smešno je bilo leteti z Aviogenexom iz Zagreba, oni so imeli neke ruske Tupoljeve, je v avionu ropotalo, kot bda bi se vozil v kakšnem Fap kamionu.