Slovenija

FOTO in VIDEO: Končno rešili obupane vaščane

Ljubljana, 05. 09. 2009 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S./STA/D.Š.
Komentarji
28

Devet prebivalcev Podljubelja je bilo zaradi deževja odrezanih od sveta. Po prigovarjanju bralke, ki nas je opozorila, da so jim na komunali dejali, da jim bodo zaradi Šuštarske nedelje pomagali v ponedeljek, so se delavci z bagarjem le pojavili.

(FOTO: Sandi).
(FOTO: Sandi). FOTO:

Sinočnje močno deževje je sprožilo zemeljski plaz in zasulo cesto iz Tržiča proti mejnemu prehodu Ljubelj. V kraju Podljubelj, pod mejnim prehodom, pa je deževje močno razrilo cesto, ki pelje do petih hiš in cerkvice, mulj in zemlja pa sta popolnoma neprevozen naredila tudi tamkajšnji most.

Oglasila se nam je bralka, ki živi v edini poseljeni hiši, kjer pa prebiva devet ljudi, med njimi tudi dva otroka. Zgrožena nam je povedala, da ne morejo nikamor, saj so popolnoma odrezani od sveta, komunalno podjetje pa jim noče pomagati.

Kot je povedala, je klicala dežurnega na komunalo, kjer so ji povedali, da pred ponedeljkom ne bodo mogli priti, saj se tudi v okolici veliko stvari dogaja, pa še šuštarski sejem je v nedeljo v Tržiču. ''Je pa gospod rekel, da bo danes poslal koga pogledat, kako to zgleda, ali pa bo sam prišel,'' je povedala in dodala, da je pozneje še enkrat klicala, takrat pa ji je rekel, da je želel priti, vendar je od nadrejenih dobil navodilo, da dokler ni za šuštarski sejem vse narejeno, ne sme nikamor.

Sava Dolinka ogroža stanovanjsko hišo v Mojstrani.
Sava Dolinka ogroža stanovanjsko hišo v Mojstrani. FOTO: Erny

Kot je še povedala, je njen mož moral danes ostati doma, jutri pa bo do glavne ceste moral peš, nato pa ga bo nekdo odpeljal v službo. Kako bodo preostali prebivalci hiše prišli v službo, še ne vedo. Ravno danes pa je zbolel še njen triletni otrok.

Delavci le prišli

Bralka je za 24ur. com potrdila, da so se danes v naselju Podljubelj vendarle pojavili delavci, ki so začeli odstranjevati pesek in prod s ceste. Najprej so si ogledali območje in začeli delati, obljubili pa so tudi, da bodo danes odstranili del proda in omogočili, da bo cesta vsaj za silo prevozna, v ponedeljek pa naj bi jo očistili do konca. "Nihče ni imel namena, da danes pride gor k nam. Tudi pogledati niso imeli namena,“ je še dejala bralka. "V 12 letih ni bila niti enkrat zaprta cesta Ljubelj–Tržič,“ je še dodala in omenila, da se v zadnjem času slabo skrbi za to območje.

Komunala: Odpravili smo se k vsakomur

Kot so za 24ur.com pojasnili na komunali v Tržiču, so se odpravili k vsakemu, ki je bil v težavah. ''Če smo le mogli priti do njih in včeraj smo imeli ogromno pozivov in vsakemu smo odgovorili ali pa smo se oglasili, da smo to rešili. Drugače je bilo pa nevzdržno,'' so povedali in dodali, da je bila do danes glavna cesta do Ljubelja zaprta, tako da niso mogli priti do kraja, zato tudi noben ni šel. So pa zagotovili, da se bo, zdaj ko je cesta polovično prevozna, še danes nekdo oglasil tam.

Meteorna voda zalivala kleti

Padavine, ki so včeraj zajele državo, so večinoma ponehale, ponekod se bo delno zjasnilo. Sicer pa je obilno deževje največ nevšečnosti povzročilo na severu države.

V občini Ravne na Koroškem je močan veter podrl smreki, ki sta padli na lokalno cesto. Posredovali so gasilci.

Hudo je bilo na Gorenjskem, kjer je voda zalivala kleti in ceste, sprožili pa so se tudi številni plazovi. V Kranjski Gori je zalilo garažo hotela Prisank, v Mojstrani stanovanjsko hišo, v Podkornu pa hlev. Tam je hudournik ogrožal tudi stanovanjsko hišo. Meteorna voda je zalivala stanovanjske objekte tudi na območju Jesenic.

Tudi na Koroškem so imeli težave. Zaradi obilnih padavin je meteorna voda zalila lokalno cesto v kraju Ravne in glavno cesto Ravne–Dravograd. Posredovali so gasilci in cestni delavci, ki so očistili propuste in odtočne kanale. Gasilci so morali posredovati tudi v občini Slovenj Gradec, kjer je manjši hudourniški potok ogrožal stanovanjsko hišo. Potok so tako preusmerili v obcestni jarek. V občini Dravograd pa je meteorna voda poplavila cestišče in nanj nanesla večje količine kamenja in zemlje.

Plaz na cesti Bled–Bohinj
Plaz na cesti Bled–Bohinj FOTO: Miha Racman

Podobno je bilo tudi na Savinjskem in v Zasavju. V občini Žalec je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo, poplavila glavno cesto, poškodovala lokalno cesto, hudournik pri kamnolomu pa je ogrožal garaže. Zaradi močnih padavin je meteorna voda v Rečici ob Savinji ogrožala dva stanovanjska bloka, v Mozirju pa so gasilci črpali vodo iz prostorov osnovne šole.

Plazovi zasuli ceste

Zaradi sneženja je zaprta cesta Strmec–Mangart.

Že včeraj v popoldanskih urah je zemeljski plaz v Podljubelju zasul cesto iz Tržiča proti mejnemu prehodu Ljubelj. Cesta je polovično prevozna. Za promet pa je zaprta tudi cesta Kranjska Gora–Vršič, kjer se je pod Erjavčevo kočo usul zemeljski plaz. Na cesto med Mojstrano in Vrati pa je zemeljski plaz v dolžini okoli 30 metrov zasul cesto.

V Rušah se je usul zemeljski plaz za stanovanjsko hišo, večjo količino zemlje in gramoza pa je naneslo tudi v prostore hiše. Stanovalko so začasno izselili iz objekta. V Nazarjah so gasilci odstranili okoli pet kubičnih metrov zemlje, ki je zasula cestišče. Tudi na regionalno cesto Slovenj Gradec–Kotlje je zdrsnila večja količina zemlje in blata, podobno pa se je zgodilo tudi v občini Črna na Koroškem.

Potok v pogorju Karavank
Potok v pogorju Karavank FOTO: Aleš Pangeršič

S prometnoinformacijskega centra so sporočili, da je zaradi plazov:

- cesta Mojstrana–Vrata zaprta,
- cesta Kranjska Gora–Vršič zaprta,
- na cesti Ljubelj–Tržič pri Podljubelju je polovična zapora,
- na cesti Robič–Staro selo je polovična zapora
- Slovenj Gradec–Kotlje pri Seleh polovična zapora

Zaradi polplavljenih cestišč pa je izmenično enosmerno promet urejen na glavni cesti Radenci–Gornja Radgona v Gornji Radgoni v križišču s Partizansko cesto.

Zaprta je tudi cesta Strmec–Mangart.

Zaradi interventnih del je polovična zapora na glavni cesti v Gornji Radgoni na Partizanski cesti. Promet poteka izmenično enosmerno.

Zaradi prireditve sta zaprti cesti:

- Velika Reka–Radeče v Radečah do nedelje do 3. ure zjutraj,
- Martjanci–Dobrovnik do nedelje do 6. ure. Obvoza sta urejena in označena.
 

Mura presegla opozorilni pretok

Po podatkih Agencije RS za okolje je reka Mura v Sloveniji začela naraščati v petek popoldne in je danes zjutraj presegla svoj opozorilni pretok. Mura bo danes še naraščala in lahko doseže pretok 1000 kubičnih metrov na sekundo na vodomerni postaji v Gornji Radgoni, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Če imate fotografije ali video posnetke neurij, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo in koga naj navedemo kot avtorja.

Pretok na reki Muri bo v njenem zgornjem toku postopoma začel upadati v nedeljo, proti hrvaški meji pa bo vodostaj ostal visok vse do ponedeljka.

In kaj nas čaka?

Padavine so večinoma ponehale, ponekod se je delno razjasnilo. Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja. Jutri bo večinoma jasno, burja na Primorskem bo oslabela. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 17 do 21, na Primorskem okoli 24 stopinj C.

Več o vremenu ...

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strigalca
06. 09. 2009 14.55
wolfyy - le kako lahko klatiš take neumnosti? Če bi nekaj takega doletelo tebe, bi gotovo drugače razmišljal. Očitno nimaš svojih otrok, pa tudi v službo ti menda ni treba hoditi.
ostroznik@hotmail.com
06. 09. 2009 13.37
@ vlab, se strinjam in podpisem pod to.
Tonček Balonček
05. 09. 2009 20.48
Na Štajerskem jim je že tretjič letos uničillo vse pridelke, pa se nihče ne sekira. Dol z vlado! Takega vremena nočemo več!
scipio
05. 09. 2009 20.23
hej hej ljudje, počasi no...a ste pozabili kako je bilo onim tisočem pod Katrino dol v orleanškem novem mestu, pa so bili to Amiji od svojih rojstev, res večina malo temnejši, a vseeno... Nobena njihova flota jim ni priplula pomagat, ne prva in ne šesta. Tukaj pa mal zaropota in je bager gor v rovtu ena dva tri. Taprav, ne namalan. A sploh veste kje živite? Samo, če mislite da so to bile naše zadnje težave zaradi ujem, se žal motite.
veliki_vamp
05. 09. 2009 19.56
Kje je pa vojska? V vojašnicah smrčijo..JNA je bila velik bol aktivna okol naravnih katastrof
wolfyy
05. 09. 2009 18.30
mah....pretiravanje po mojem mnenju...pa kaj če si 3 dni brez prevozne ceste? verjetno da je kakšna glavna prometnica bolj pomembna kot pa pot do ene hiše? hrane pa tudi imaš verjetno doma za več kot 2 uri... če pač življenje ni ogroženo potem ni potrebno da je v 10ih minutah po klicu tam helikopter
Žuža88
05. 09. 2009 18.26
Kako lahko ljudje dobivajo gradbena dovoljenja na območjih kjer je plazovito ali pa je poplavno območje?
vlab
05. 09. 2009 18.23
@ostroznik, slovenci so kot raki v vedru. čim eden malo pripleza višje ga ostali takoj nazaj potegnejo. zato nismo nikjer.
alterego
05. 09. 2009 18.11
no, jutri boste vsi lahko šli na šuštarsko
janžo
05. 09. 2009 16.05
Klasika, glavno, da jim država pobira davke... in to dosledno.
Mawsyy
05. 09. 2009 15.53
Dobro... eni med sabo obracunavate pod nivojem Bajkalskega jezera, ce seveda sploh veste kaj to je. Tko da tokrat adminu ne more prav noben tezit, ce je par neprimernih postov pobrisal. Saj se ni potrebno spuscat na tko nizek nivo obracunavanja no!
ostroznik@hotmail.com
05. 09. 2009 15.29
ne zivim ne v ljubljani ali prizadetih obmocjih slovenije...hudo je gledat iz tujine, kak so eni pametni in se prav norcujejo iz nesrece drugih...se tolk mal ko nas je, pluvamo drug po drugemu...pol se pa ljudje cudijo, kako to, da smo tako neprepoznavna drzava v svetu...vsi mislijo da je kriva velikost...mogoce res, a le delno...ce bi bili ljudje v sloveniji bolj enotni in pripravleni malo bol pomagat drug drugemu, bi bilo marsikaj drugace...lp
Grizzly660
05. 09. 2009 15.25
tom.tom 05.09.2009, 14:55 Tud sam živim bolj v hribih pa vem kake so razmere ko zasuje/odnese cesto. Tko da ti TOM.TOM ke si neki GLASEN pejt pa z lopato odmeč kakih 100 kubikov al pa več zemlje. B U M B A R
Mawsyy
05. 09. 2009 15.19
tom tom, da ne boste ravno blokarji javkali, ko se bo ljubljana zatresla zaradi kakega simpaticnega potresa... Kako ste lahko tko smotani? Pljuvate v lastno skledo, solidarnost vam je tuja, briga vas, da ljudje ostanejo brez imetja. Kot da se vam ne more nc zgodit. Se pa strinjam z unim Primorcem... vremenarji delajo vremenske napovedi za vse kar je severno od Gorice in vzhodno od Crnega kala. Mi pr nas nismo meli niti kaplje dezja. Edino kr je, je pihalo in piha se vedno kot zmesano. Je ocitno treba gledat napoved za Furlanijo, ker ocitno da Goriska in Obala ne spadata k Sloveniji -.-
odkimasin
05. 09. 2009 14.55
Ma kje vse ljudje živijo. Naj se preseljo v LJ v blok pa ne bo nobenih plazov. Naj vzamejo lopate v roke pa naj odmečejo tist blat. Vsi sam čakajo da jim bo nekdo pomagal, sami pa neb nič naredili!
Picaboo
05. 09. 2009 13.52
@kriminalist: sam je res reča, da si Ljubljančan! takih gnid ne rabmo tle
6-5
05. 09. 2009 13.51
Eden pravi: se vid koga bog ne mara:D Drugi pravi: sreča d sm jst tut ljubljančan:D Tretji pravi: PADAVINE BODO PONEHALE do sedaj so še vedno ponehale in bodo tudi tokrat sigurno. Mali je že zdavnaj zaprl trgovino Včasih so pomagali gasilci, JNA, sovaščani. Danes vas rešuje šuštarska. Čevlje ne bodo pripeljali iz zahoda ampak iz taivana in iz koreje Kje pa imate tisti bager, ki vam ga je tank izrinil iz ceste?
cronos
05. 09. 2009 13.43
Ja pač niso Strojanovi!
kum11
05. 09. 2009 13.40
pa tudi ljubljančani grete radi na gorenjsko, pa bodite malo solidarni do njih ne pa da se petelinite kot da ste sami na svetu
totototoo
05. 09. 2009 13.33
sreča d sm jst tut ljubljančan:D