Slovenija

FOTO: Policijski postopek v križišču

Laško, 23. 07. 2011 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
120

Voznik v Laškem je ustavil avto v semaforiziranem križišču, ko je ugotovil, da ga ustavljajo policisti. Kratek postopek so izvedli kar tam, nato so se prestavili, so pojasnili na policiji. Sicer pa je treba vedno ustaviti na varnem mestu.

Med postopkom v Laškem
Med postopkom v Laškem FOTO: Bralec
Ustavljanje v križišču - 3
Ustavljanje v križišču - 3 FOTO: Bralec
Policisti lahko ustavijo voznike, če zaznajo prekršek ali sumijo, da je z vozilom oziroma voznikom kar koli narobe. Takrat lahko uporabijo posebne znake vozil s prednostjo in ustavijo vozilo. Če voznik ne ustavi, mora plačati 500 evrov globe, dobi pa tudi pet kazenskih točk.

"V Laškem je voznik čakal na zeleno luč na semaforju, ko so za njim pripeljali policisti. Vključili so sireno in modre luči ter voznika napotili na parkirišče. Voznik je nameraval zapeljati na parkirišče, vendar so ga policisti z vnovičnim zvočnim signalom opozorili, da mora takoj ustaviti," je sporočil bralec, ki meni, da je bilo mesto ustavljanja v semaforiziranem križišču skrajno neprimerno.

S Policijske uprave Celje so sporočili, da sta policista Policijske postaje Laško v torek, 19. julija, okoli 20.30 ure v Laškem zapeljala za voznikom osebnega avtomobila. "Zaradi njegovega načina vožnje sta posumila, da vozi pod vplivom alkohola, zaradi česar sta ga ustavila s svetlobnimi in zvočnimi znaki. Voznik je bil namenjen proti hotelu v Laškem in je zato vozilo ustavil takoj za križiščem. Nato je policist izvedel postopek, pri čemer je voznik priznal, da je pred kratkim užival alkohol. Ker sta policista ugotovila, da bo postopek trajal dlje, so se vsi skupaj prestavili s ceste na dovoz hotela, kjer niso nikogar ovirali. Posebnost postopka je bila tudi, da je bil kontrolirani voznik invalid, ki je vozil prirejeno vozilo, zaradi česar je bil celoten postopek opravljen v vozilu. Ker je bil preizkus alkoholiziranosti negativen, je bil postopek takoj po pridobitvi rezultata končan," so pojasnili.

Ustaviti je treba na primernem in varnem mestu

Po njihovih trditvah je najprej odvisno od voznika, kje bo ustavil, ko bo ugotovil, da ga želijo ustaviti. "V konkretnem primeru je voznik ustavil na cesti, ki je dovoz za hotel in ni ravno prometna cesta, zaradi česar ni s svojim ravnanjem nikogar oviral oziroma ogrožal. Zato sta policista najprej ugotovila določena dejstva, šele nato so se umaknili s ceste," so povedali.

Z modrimi lučmi in zvočnimi znaki lahko policisti zasledujejo voznika v vseh primerih zaznave prekrška v cestnem prometu, lahko pa tudi v primeru suma, da so osebe storile drugo prepovedano dejanje (storilci kaznivih dejanj, kršitelji javnega reda in miru ali podobno.

Policisti lahko sicer voznika ustavijo na več načinov. Če uporabljajo službeno vozilo, je najbolj varno in primerno, da uporabijo posebne svetlobne znake vozil s prednostjo in za spremstvo. Če so v civilnem vozilu, pa v primeru, da ima vgrajen sistem za ustavljanje, uporabljajo omenjen sistem. To so vozila provida, z napisom 'stop policija, vozite za mano'.

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa mora voznik, za katerim vozi policijsko vozilo, ki uporablja modro svetilko in kratke zvočne signale, postopno zmanjšati hitrost in ustaviti ob robu ali zunaj vozišča. Vozniki morajo vozila ustaviti na varnem mestu, na policistih pa je, da določijo drugi varnejši kraj ustavitve, če je potrebno. Podobno je tudi na hitrih cestah in avtocestah. Na avtocesti bi lahko bil varen kraj tudi odstavni pas, če so izpolnjeni določeni pogoji, na primer ponoči, ko ni veliko prometa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

potepuhinja
24. 07. 2011 17.41
Uhh, kako ste se razpisal. Morda še enkrat ponovimo, kar je že bilo napisano. Tole križišče je ob zdravilišču. Tisti, ki je to sliko poslal bi lahko poslal še eno sliko, ki je kakšen meter bolj levo in bi se videla parkirišča. Desno je namreč rampa in recepcija. Zdaj pa vzemite zemljevid in na delo.
Myth4htyM .
24. 07. 2011 15.17
-1
robba Točno to !!! :).... Ta člen prenese skoraj vse, zato je tudi napisan tako ;)... Sicer pa vzrok prometne nesreče vedno je, ker če ga nebi bilo, nebi bilo prometne nesreče. Nekdo mora bit kriv za nastalo situacijo. Samo od sebe se nič ne zgodi. To pa je tud logično. Je pa res, da je ta člen, ne samo prvi odstavek ampak celoten člen, rahlo "univerzalen"...
robba
24. 07. 2011 12.45
MyTh4 23.07.2011, 20:43 6 Dejan Pekar23.07.2011, 18:172 Ko sem omenil, da bi se capsu v rit zaletel, da bi izsilil kupon je en napisal, da bi dobu kazen, ker nimam var nostne razdalje? Kakšna vanostna razdalje prek kom? Če se peljem, pa ni nobenga pred mano kako varnostno razdaljo? Če pa za ovinkom avto sred ceste pa je to prekršek in ogrožanje drugih! Nebi dobil kazni za varnostno razdaljo, pač pa za neprilagojeno hitrost... 45. člen Zakona o pravilih cestnega prometa... :) (1) Voznik mora hitrost in način vožnje prilagoditi poteku, tehničnim in drugim lastnostim ceste, stanju vozišča, preglednosti, vidljivosti, prometnim in vremenskim razmeram, stanju vozila in tovora ter svojim vozniškim sposobnostim tako, da ves čas vožnje obvladuje vozilo oziroma, da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo, glede na okoliščine, lahko pričakuje. glede na okoliščine?!torej če je zakon tako briljantno spisan,se lahko komot po regionialni cesti pelješ 40 na uro, predvsem če je ovinkasta ker upravičeno predvidevaš oz. pričakuješ, da je za ovinkom pešec,kolesar,kamen na cestišču ali pa srna,pes,otrok?! kake budalaštine...
Kane
24. 07. 2011 12.36
sem zadnjič doživel da so se policaji iz Stožic peljali na kolesarskem pločniku....škoda ker je bila tema da jih nisem mogel slikat....in potem oni moralizirajo o zakonu ....hah
Luka40
24. 07. 2011 11.20
Wauuuu poglej policista kako stoji ob avtu kot, da bi igral v filmu Terminator hehe....katastrofa......
Tomaž Škof
24. 07. 2011 11.03
POLICIJA FRAJERI KO PRIPELJA ZA AVTOM IN VKLOPI SIRENO SE KAR VStTRAŠI !! NI ČUDNO DA SE DOGAJOJO TAKE REČI !!esreče ,pobeg.itd.
Tomaž Škof
24. 07. 2011 10.59
DRUGIČ NAJ POLICIJA ZAUSTAVI SRED KRIŽIŠA!!!!
NASER22
24. 07. 2011 10.50
policista bi morala počakati še tistih 5s in zaviti desno za njim in mu po kakih 20-30m dati zvočni in svetlobni signal!!!!! šofer je doužan ustaviti takoj po kakršnemkol signalu!! odločitev policista pa je kdaj ga bo dal....(v tem primeru cisto napacna in neprimerna).... !! LP
Joze Slibar
24. 07. 2011 10.43
jest mislm ,da se bosta kmalu našla dva podobna ,kot sta bila v filmu Bonny and Clyde ,ki bosta iz vodilnih policajev naredila Bohinjski sir ha ha ha
civitasstain@gmail.com
24. 07. 2011 07.37
Definitivno sta ga policista v tem primeru kiksnila. Pri takih kaznih za cestne prekrške, pa tudi mi pretirano iščemo napake poloicistov. Vesel sem, da imamo policiste na cesti, kaj vse bi se delal na cesti brez njih. Vidim pa iz komentarjev, da mi šoferji, kot policija imamo še veliko pomanjklaja znanja o cestnih predpisih. Vsi smo ljudje, vsi delamo napake in vsi nazaj všolo. Mi v avtošolo,policisti pa v policijsko. So pa eni res žaljivi komentarj čez naše policiste, ki ne spadajo v javnost, kajti policisti opravljajo pač svojo službo, pač po državnih zakonih. V naših komentarjih pokažemo samo našo kulturo in izobrazbo, pa nič več in nič manj in to oboje je pri nas v Sloveniji na psu........
bamperli
23. 07. 2011 22.57
wild wild west se je iz americe prestavil v slovenijo. le gdo bo novi billy the kid in jih bo malo preluknal ( žandarje seveda) :P
hotchilipoper
23. 07. 2011 21.17
vladni hlapci si po svoje gradijo zakone in državo
Myth4htyM .
23. 07. 2011 20.48
Čeprav pa zakon v 65 členu govori o parkiranju... (4) Ustavitev in parkiranje je prepovedano: 6. na križišču in na razdalji manj kot 15 m od najbližjega roba prečnega vozišča pred križiščem, razen če je drugače določeno s predpisano prometno signalizacijo; Pa vendar... Zakon v 69. členu govori še nekaj... (2) Uradne osebe smejo pri opravljanju nalog, za katere so pooblaščene s tem zakonom, za nujno potreben čas parkirati vozilo, tudi na mestih, kjer je to prepovedano s prometnim pravilom ali predpisano prometno signalizacijo. Sedaj pa nehajte s temi debatami :)
Myth4htyM .
23. 07. 2011 20.43
Dejan Pekar23.07.2011, 18:172 Ko sem omenil, da bi se capsu v rit zaletel, da bi izsilil kupon je en napisal, da bi dobu kazen, ker nimam var nostne razdalje? Kakšna vanostna razdalje prek kom? Če se peljem, pa ni nobenga pred mano kako varnostno razdaljo? Če pa za ovinkom avto sred ceste pa je to prekršek in ogrožanje drugih! Nebi dobil kazni za varnostno razdaljo, pač pa za neprilagojeno hitrost... 45. člen Zakona o pravilih cestnega prometa... :) (1) Voznik mora hitrost in način vožnje prilagoditi poteku, tehničnim in drugim lastnostim ceste, stanju vozišča, preglednosti, vidljivosti, prometnim in vremenskim razmeram, stanju vozila in tovora ter svojim vozniškim sposobnostim tako, da ves čas vožnje obvladuje vozilo oziroma, da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo, glede na okoliščine, lahko pričakuje.
scipio
23. 07. 2011 20.30
blagor ljudstvu, ki se lahko takole po forumih preserava in dobesedno onanira ali je nek policaj nekega kekca prav ustavil ali ga ni prav ustavil, medtem ko nedaleč stran pod streli norcev padajo ljudje v ducatih in cela mestna središča. !!!! sem nekaj podobnega napisal tule, ko sem bil gor danes dopolne, pa so me izbrisali po drugis straneh pa admin pušča take šoder komentarje da je za bruhat. zanimivo moderiranje, ni kaj.
akin93
23. 07. 2011 20.07
Tisti, ki je to fotografiral je lol. Poslal je na 24ur samo tiste fotke, ki so njemu pasale. Novinarka je pa takoj zagrabila. Sem sam tudi opazoval postopek in ni bilo nič spornega. Sramota za novinarje 24ur.
Spetsnaz
23. 07. 2011 19.37
Napaka ! Obtozili, bi te, da nisi prilagodil voznje razmeram, na cestiscu...hehehe Dejan Pekar 23.07.2011, 18:17 0 Ko sem omenil, da bi se capsu v rit zaletel, da bi izsilil kupon je en napisal, da bi dobu kazen, ker nimam var nostne razdalje? Kakšna vanostna razdalje prek kom? Če se peljem, pa ni nobenga pred mano kako varnostno razdaljo? Če pa za ovinkom avto sred ceste pa je to prekršek in ogrožanje drugih!
srebrnibreg
23. 07. 2011 19.12
5001 23.07.2011, 18:06 Kolikor jaz razumem policija lahko dela vse in kjerkoli. Tudi za delo policistov obstajajo pravila , vendar se jih v precej primerov ne držijo, ker potem nebi moglo tako agresivno postopati. Seveda ta pravila nočejo objaviti v javnosti, ker bi imeli težave pri svojem delu.
prehlad
23. 07. 2011 18.40
HA HA POLICISTA POSUMILI A RES . KAJ PRAVIJO MISLIT SE PRAVI NIČ VEDIT.. KO PA SE POLICISTI OB CESTI V GOSTILNI NALIVAJO S PIVOM , DA SE VIDI S CESTE JE PA VREDU.DRUGIČ SE BOM USTAVIL IN GA SLIKAL IZ GRMOVJA PA ,DA SE VIDI KDO PIJE.LAHKO JE ZAJ. INVALIDA TEŽJE MU JE POMAGATI.
prehlad
23. 07. 2011 18.40
HA HA POLICISTA POSUMILI A RES . KAJ PRAVIJO MISLIT SE PRAVI NIČ VEDIT.. KO PA SE POLICISTI OB CESTI V GOSTILNI NALIVAJO S PIVOM , DA SE VIDI S CESTE JE PA VREDU.DRUGIČ SE BOM USTAVIL IN GA SLIKAL IZ GRMOVJA PA ,DA SE VIDI KDO PIJE.LAHKO JE ZAJ. INVALIDA TEŽJE MU JE POMAGATI.