Slovenija

FOTO: Prijazna soba odslej tudi v Novem mestu

Novo mesto, 23. 12. 2011 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Otroci so najbolj ranljiv del družbe, svoje zavetje pred nasiljem pa so mlade žrtve kaznivih dejanj po Ljubljani in Mariboru dobile tudi v Novem mestu.

Direktor novomeške policije Franc Zorc in predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer sta v prostorih Policijske uprave Novo mesto odprla vrata prijazne sobe za razgovore z otroki, žrtvami kaznivih dejanj.
Direktor novomeške policije Franc Zorc in predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer sta v prostorih Policijske uprave Novo mesto odprla vrata prijazne sobe za razgovore z otroki, žrtvami kaznivih dejanj. FOTO: PU Novo mesto

Na Policijski upravi Novo mesto so se letos odločili, da v predprazničnem času otrokom in mladostnikom, žrtvam kaznivih dejanj, vsaj nekoliko olajšajo trenutke, ko spregovorijo o zlorabah in doživetjih, ki jih ne bi smel poznati noben otrok. Korak v tej smeri je tudi otvoritev prostorov prijazne sobe v Novem mestu.

Direktor novomeške policije Franc Zorc in predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer sta v prostorih Policijske uprave Novo mesto odprla vrata prijazne sobe za razgovore z otroki, žrtvami kaznivih dejanj. Prijazne sobe so namenjene manj uradnemu in bolj prijaznem okolju.

Zaskrbljujoče je, da so mladi pogosto tudi storilci tistih kaznivih dejanj, v katerih prevladujejo kot žrtve. Med kaznivimi dejanji mladoletnikov prevladujejo spolni napadi, ropi in promet s prepovedanimi drogami.

Prijazne sobe stroka uporablja za zaslišanje otrok, ki so žrtve kaznivih dejanj. Da bi ta najbolj ranljivi del naše družbe zaščitili pred nadaljnjo travmatsko izkušnjo v postopku zasliševanja, si Beli obroč s pristojnimi ministrstvi prizadeva urediti prijazna okolja po Sloveniji, v katerih bi bili otroci ob visoko usposobljenih strokovnjakih med pogovorom in igro zaslišani le enkrat.

Preostalih uradnih oseb – kriminalista, tožilca, sodnika, odvetnika, otrokovega zagovornika – otrok ne vidi, saj so med zaslišanjem v drugih prostorih. Pogovor z otrokom se snema, posnetek pa je opremljen s posebnim žigom in varno spravljen za potrebe sodišča, tožilcev in strokovnjakov ter velja kot dokazno gradivo pri razreševanju primerov kaznivih dejanj.

Prijazna soba je opremljena tako, da otrokom in mladim žrtvam čim bolj zmanjša travmo pri zaslišanju.
Prijazna soba je opremljena tako, da otrokom in mladim žrtvam čim bolj zmanjša travmo pri zaslišanju. FOTO: PU Novo mesto

Novomeška prijazna soba je lično opremljena ter poslikana s slikami akademske slikarke Mojce Lampe Kajtna, tako da je mladim, ki so utrpeli travmatične izkušnje in nasilje, ob pogovoru z varuhi reda in miru čim bolj udobno ter prijetno.

Ob otvoritvi, ki jo je spremljal kulturni in glasbeni program, so v avli policijske postaje odprli razstavo otroških ilustracij deklic Špele in Urške Kajtna, ki sta z ilustracijami opremili knjigo vodje novomeške posvetovalnice za učence in starše Novo mesto Mateje Petric z naslovom Starševstvo je lep, a odgovoren poklic.

Zaposleni na policiji so v ta namen zbirali igrače. Del igrač so podarili Območnemu združenju Rdečega križa Novo mesto. Direktor je igrače v imenu vseh zaposlenih predal Barbari Ozimek, sekretarki OZRK Novo mesto, z željo, da z njimi obdarijo manj privilegirane otroke.
 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
24. 12. 2011 12.02
+4
Navidezni blišč nekih sob, ki lahko skrivajo, kdo ve kaj, imenovanih 'prijazne sobe', ne skrije neprijaznosti in dejstev obstoječega sistema, ter ljudi , ki sodelujejo in upravljajo z njim. Otroci še prehitro spoznajo prevaro, laži, ... Še tako prijazna soba ne spremeni dejstev s katerimi so soočeni otroci, ...'strokovni' delavci zato niso nič manj manipulativni z njimi, ...Zaupanja otrok ne moreš pridobiti z igračami, lepim pohištvom, barvnimi stenami, za njimi se skriva psihologija dela, ipd., kar je lahko prav tako del manipulacije nad otroki. Kar je videti lepo, ni nujno tudi dobro, ...ko bodo otroci sploh nekoliko starejši spoznali, zakaj gre, je lahko že prepozno.
Jimi1
24. 12. 2011 11.12
+4
Kar se Vlaste in njenega feminističnega delovanja zadeva....komentarji res niso potrebni !