Slovenija

FOTO: Sazas bo začasno vodil Mojmir Sepe

Ljubljana, 17. 06. 2010 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sazasu bo začasno namesto Matjaža Zupana predsedoval Mojmir Sepe. V Sazasu sicer še naprej kategorično zanikajo vse očitke in v naslednjih dneh napovedujejo ovadbo proti direktorju Urada za intelektualno lastnino.

V Sazasu tudi danes zanikajo vse očitke na svoj račun in vztrajajo, da je njihovo poslovanje zakonito. Po drugi strani pa direktorju Urada za intelektualno lastnino (UIL) Juriju Žureju očitajo kršitev ''svetovne prakse'' na področju avtorskih pravic.

Zahteve urada za intelektualno lastnino, da Sazas spremeni statut, so po oceni Patrika Grebla iz združenja "v pravnem nasprotju s svetovno prakso". "Naš statut je usklajen s svetovnimi normami, predvsem pa s pristojnim državnim organom, ki ga je tudi potrdil," je poudaril na novinarski konferenci.

Ravno zato so v Sazasu po Greblovih besedah začudeni nad zahtevami urada in ga pozivajo, da je mogoče čas, da "poskrbi za krovni zakon o kolektivnih organizacijah". Zdaj očitno nastaja velika zmeda, kolektivne organizacije so namreč organizirane vsaka drugače, je dejal.

Na novinarski konferenci so znova zanikali vse očitke.
Na novinarski konferenci so znova zanikali vse očitke. FOTO: Miro Majcen

Greblo in ostali člani Sazasa so znova zavrnili očitke urada. Posebne sklade za promocijo kulture - urad sicer trdi, da zakon o avtorski in sorodnih pravicah ne predvideva ustanavljanja posebnih skladov - poznajo vse evropske kolektivne organizacije, tudi mednarodna organizacija Cisap, katere član je Sazas, je dejal Greblo.

Dodal je, da so sredstva za sklad - gre za določen odstotek od honorarjev - predvidena in zapisana v dvostranskih pogodbah, ki jih ima Sazas z drugimi sestrskimi društvi.

Urad po njegovih navedbah Sazasu očita, da naj ne bi smel urejati svojega delovanja tako kot običajno zasebno društvo, saj naj bi pridobil javno pooblastilo, s tem pa naj bi se spremenila narava njegovega delovanja. Po njegovi oceni je neprimerna izjava direktorja urada Jurija Žureja, da Sazas izvaja javno pooblastilo.

Kot je pojasnil, iz mednarodnih konvencij izhaja, da so pravice intelektualne lastnine zasebne pravice, ustava pa določa, da z zakonom ali na njegovi podlagi lahko pravne ali fizične osebe dobijo javno pooblastilo za opravljanje določenih nalog državne uprave. Sazas pa, tako Greblo, ne opravlja nikakršnih nalog uprave in za svoje delovanje s strani države ne dobiva sredstev.

Glede enakopravnosti članstva je povedal, da v evropskih kolektivnih organizacijah poznajo razlikovanje članstva, ki temelji predvsem na obsegu repertoarja posameznega avtorja in javnih uporabi del posameznega avtorja. Urad sicer meni, da morajo biti člani enakopravni. Sazas ima okoli 200 rednih članov, ki imajo na skupščini pravico glasovati.

Mojmir Sepe bo začasno vodil Sazas.
Mojmir Sepe bo začasno vodil Sazas. FOTO: Miro Majcen
"To pomeni, da si slovenski urad na podlagi absurdnega stališča, češ da je Sazas nosilec javnih pooblastil, da bo nekdo, ki je ustvaril eno delo, ki se mogoče ni niti javno predvajalo, imel enako pravico kot Jan Plestenjak, Vlado Kreslin, Magnifico, Mojmir Sepe ali drugi," je izpostavil.

Okolje za zaščito avtorske pravice v Sloveniji je po njegovi oceni zelo neprijazno, država ni zagotovila učinkovite zakonodaje in ustreznosti delovanja državnih organov.

Posledica tega je, da lastniki kapitala na nezakonit načinustvarjajo ogromne dobičke na račun avtorjev, ki jih zastopa Sazas, je poudaril Greblo. Dodal je še, da se poleg tega v državni proračun steka veliko manj davkov iz tega vira.
Predsednik upravnega odbora Matjaž Zupan pa je poudaril, da so pri mariborskem pravnem inštitutu naročili pravno ekspertizo poziva urada, ki bo podrobno pregledal vse argumente. Na podlagi sklepov inštituta se bodo odločili, kako naprej.

Janez Hvale je dodal še, da pripravljajo kazensko ovadbo zoper Žureja, ki jo bodo vložili v prihodnjih dneh. O vsebini in podrobnostih ovadbe bodo sicer pripravili posebno novinarsko konferenco.

Glede sklepa upravnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Sazasa zoper sklep urada iz oktobra 2007, s katerim je urad združenju odredil odpravo kršitev zakona o avtorski in sorodnih pravicah, pa so pojasnili, da so to odpravili že pred tremi leti s sklicem izredne skupščine.

Sicer pa je dosedanji predsednik Sazasa Matjaž Zupan sporazumno odšel s funkcije, ki jo bo začano zasedel Mojmir Sepe. Njegov mandat naj bi bil začasen in omejen, Zupan pa bo še vedno član Sazasa.

ZSVGS odločno podpira delo UIL

Delo Urada za intelektualno lastnino (UIL) so danes odločno podprli v Zvezi sindikatov vseh glasbenikov Slovenije (ZSVGS). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so ''dogodki v zadnjih dneh so v naše delovno okolje vnesli vsaj kanček upanja, da bo zgodba o zaščiti avtorskih pravic in avtorjev končno dobila svoj epilog''.

Matjaž Zupan in Patrik Greblo.
Matjaž Zupan in Patrik Greblo. FOTO: Miro Majcen

''ZSVGS je pogosto opozarjal in prosil za pomoč tudi UIL, vendar smo vedno naleteli na gluha ušesa z odgovori v smeri, da jim zakonodaja ne omogoča in ne daje pravnih sredstev,'' pravijo v ZSVGS

V ZSVGS menijo, da je stanje na področju zaščite avtorskih pravic s strani zato pooblaščenih izjemno selektivno. Člani niso enakopravno obravnavani, trdijo v zvezi. ''Dejstvo je, da so pogoji za obravnavo določeni s statutom, ki predpisuje cenzus za klasifikacijo članstva in občutno zožuje krog polnopravnih rednih članov združenja Sazas. O več kot 5000 registriranih avtorjih odloča zgolj peščica tako imenovanih edinih pravih avtorjev,'' so zapisali.

V ZSVGS upajo in pozivajo vlado in vse državne organe, ''da strnejo svoje vrste in končno omogočijo vsem slovenskim avtorjem enako zaščito in enake pravice''.

Spomnimo ...

UIL je Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) pozval, naj spremeni svoj statut in to v več določbah ter odpravi ugotovljene kršitve zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. Po ugotovitvah urada mora Sazas vsem avtorjem in imetnikom avtorskih pravic med drugim omogočiti enakopravno sodelovanje pri delovanju Sazasa in njegovih organih. Poziv je urad izdal 25. maja, takrat pa je začelo teči tudi 30-dnevno obdobje, v katerem mora Sazas statut spremeniti.

Na Sazasu pa pravijo, da urad, ki deluje pod okriljem ministrstva za gospodarstvo, zastopa interese gospodarskih družb in uporabnikov glasbenih del, s svojimi dejanji pa nikakor ne prispeva k izboljšanju avtorske zaščite v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

solidarite
18. 06. 2010 10.41
Srčno upam, da se bodo te zadeve enkrat za vselej rešile. In bo zadeva šla rakom žvižgat ter se nato z novimi ljudmi vzpostavila na legitimnih, legalnih ter predvsem pravičnih temeljih, tako, da bo zares branik avtorjev in ne elitistični klub samooklicanih slovenskih superzvezdnikov;)
letmeseeit
18. 06. 2010 09.12
Vse sedanje ljudi na SAZAS zamenjat !
porka.malorka
18. 06. 2010 08.35
Zdej so dal enga starga za lutko. Češ se bo raja raznežila. Ja pa jade. Sazasu je trba vzet kocesijo. Ker so morilci slovenske glasbe
nekineki2
17. 06. 2010 22.31
Naj jih kar umaknejo. Bomo lahko vsaj F1 lahko gledal na katerem drugem programu kot poptv.
yarrick
17. 06. 2010 21.38
Verjetno se še spomnite lanskih groženj SAZAS-a da metal camp 09 odpade, če organizator ne plača vseh prispevkov(ki jih je bilo nekje okoli 500.000€ na leto!!!). Potem pa govoriš z nekaterimi soorganizatorji, pa ti povedo, da je sazas povrnil DEL denarja avtorjem pesmi(ki so se izvajale v ŽIVO SEVEDA -izvajala jih je ORIGINALNA zasedba !!!)- tisti del denarja je bil med 10-15%, kam je izginila razlika ne ve nihče. Od države požegnana kraja denarja. Za take je samo še štrik nekje na prešernovem trgu ali pa vsaj 50 udarcev z šibo po podplatih(bolj boleče kot če te prešibajo po hrbtu-muslimani že vedo kako in kaj) in pa doživljenska prepoved opravljanja katerekoli (državne) organizacijske/vodstvene funkcije.
buderus
17. 06. 2010 20.05
Kaj ukiniit, vse jim pobrat..........
headstar2110
17. 06. 2010 19.58
Se strinjam ukiniti SAZAS, vodim zbor in je treba vsak najmanji koncertek prijavit, vsi delamo prostovoljno, nič ne zaslužimo, SAZASU pa vedno plačamo. Zakaj? bodo pokojni skladatelji dobili denar? Me prav zanima, če tuji skladatelji dobijo ta denar. Ko pa smo prosili naj pošljejo točen obračun in naj nam prosim razložijo na kakšen način se ti stroški obračunavajo, pa nobenega pravega odgovora... KR NEKI! SAMI LOPOVI!
xczyx12
17. 06. 2010 19.41
Ukinit SAZAS, denar požirajo na vsakem koraku in stroški za npr. celoletno predvajanje glasbe v lokalu so bistveno bistveno večji kot npr. v Avstriji! Da ne govorim o drugih neumnostih, ki jih počnejo!
Vedeževalka Safeta Safeta
17. 06. 2010 19.39
reorgart90
17. 06. 2010 19.21
Sazas je škodoželja organizacija, ki zavira razvoj kulture pri nas. Sazas bi bilo potrebno temeljito reformirat ali pa ustanoviti novo organizacijo na tem področju.
juxx
17. 06. 2010 19.13
in zakaj se sploh predvajajo na radijih vsak dan iste pesmi Jana Plestenjaka in ostalih???Cela radijska scena razen Radia Študent je podrejena idiotskim urednikom ki dovoljujejo da se pošilja neumnosti v eter.
Mitja_L
17. 06. 2010 19.12
Kakorkoli že zadeve obračajo in razlagajo, Sazas pač ne deluje transparetno, niti pošteno, niti v korist (vsem) avtorjem. Sazas ukinit!
alterego
17. 06. 2010 19.11
a so Zupana končno nogirali?
smito23
17. 06. 2010 19.09
SAZAS = MAFIA
KUKSI
17. 06. 2010 19.05
Vsi zaposleni na SAZASu naj si poiščejo službo, da bodo začeli pošteno delati, ker to kar delajo je kraja. Ni mi jasno zakaj pošiljajo račune za gostovanje tujih bendov, ki niso člani SAZASa. Vprašanje kam gre ta denar, ki je namenjen plačevanju izključno za avtorske pravice, vendar ČE NISI ČLAN SAZASA NE DOBIŠ DENARJA za avtorske pravice. KRAJA
tinetone
17. 06. 2010 18.49
Marija Kosir
17. 06. 2010 18.22
Ja mislim, da gospodu Sepetu re zaupamo.