Slovenija

FOTO: Večina vrečk konča na odlagališčih in v naravi

Ljubljana, 27. 11. 2010 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./T.Š./STA
Komentarji
15

Na leto porabimo od 150 do 300 plastičnih vrečk na osebo. Vrečke se v povprečju uporabljajo le okoli 20 minut, nato se zavržejo. Organizatorji projekta Vrečka na vrečko so tako želeli opozoriti na pretirano uporabo plastičnih vrečk in lončkov za enkratno uporabo.

NE so plastičnim vrečkam rekle že mnoge države in mesta z uvedbo davka ali popolne prepovedi uporabe. Med njimi Irska, San Francisco, Hongkong, Melbourne, Kitajska, Izrael, Južna Afrika, Ruanda, Eritreja, Kenija.

Na Kongresnem trgu se je zaključil projekt Vrečka na vrečko. Projekt je potekal v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Člani društva Eco Vitae so se povezali z Ekologi brez meja ter z umetniki oblikovalskega studia Lukatarina in The Miha Artnak. S projektom so želeli organizatorji združiti umetnost in ekologijo ter hkrati opozoriti na pretirano uporabo plastičnih vrečk in lončkov za enkratno uporabo. Količina odpadkov se namreč vsako leto povečuje in problematika je pereča tudi v Sloveniji.

Na Kongresnem trgu so obveščali mimoidoče o škodljivosti plastičnih vrečk, obenem pa so iz odpadnih vrečk izdelovali umetniške izdelke. Obiskovalci so lahko na stojnico prinesli odpadne plastične vrečke in v zameno so prejeli bombažno vrečko za večkratno uporabo.

Organizatorji so želeli opozoriti na pretirano uporabo plastičnih vrečk.
Organizatorji so želeli opozoriti na pretirano uporabo plastičnih vrečk. FOTO: Aljoša Kravanja

Akcija presegla vsa pričakovanja

Po besedah vodje projekta Urše Dolinšek iz Društva Ekologi brez meja je akcija presegla vsa pričakovanja, predvsem pri menjavi plastičnih vrečk za vrečke za večkratno uporabo.

V Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov so v okviru projekta Vrečka na vrečko namreč uspeli zbrati štirideset 110-litrskih vreč, polnih plastičnih vrečk, ki so jih na njihove stojnice prinesli številni posamezniki, pri zbiranju materiala pa je sodelovalo tudi 12 vrtcev, 21 osnovnih šol, štiri srednje šole in tri fakultete.

Zbrali so tudi petnajst 110-litrskih vreč, napolnjenih s plastičnimi lončki. V eni vreči je približno 1000 vrečk oziroma 500 lončkov. Skupno se je nabralo približno 40.000 vrečk in 7500 lončkov, ki pa ravno zaradi ogromnega števila niso romali vsi v umetnine, ki so nastale v tem tednu, zato se nam v bližnji prihodnosti obeta še kakšna nova stvaritev iz zbranega materiala, ki je ostal.

Po besedah Nataše Zuljan, ene izmed organizatork projekta Vrečka na vrečko, je po številu zbranega materiala najbolj izstopal vrtec Miškolin iz Ljubljane pod vodstvom eko koordinatorke Marinke Svetek. Nagrado za zmagovalno skupino otrok je prispeval Jure Vršnik, ki je zanje oblikoval posebne vrečke za večkratno uporabo.

Akcija je presegla pričakovanja organizatorjev.
Akcija je presegla pričakovanja organizatorjev. FOTO: Aljoša Kravanja

Vrečke krive tudi za pogin mnogih živali

Po besedah Dolinškove v Sloveniji na leto porabimo od 150 do 300 plastičnih vrečk na osebo. Vrečke se v povprečju uporabljajo le okoli 20 minut, nato se zavržejo. Reciklirajo se le trije do štirje odstotki vrečk, ostale končajo na odlagališčih in v naravi.

Andreja Palatinus iz društva Ecovitae pa je poudarila, da vrečke zaradi svoje lahkosti veter in voda velikokrat odneseta v naravo. Zaradi svoje obstojnosti, ki je izjemna lastnost naravi nepoznanih in nebiorazgradljivih plastičnih materialov, vrečke izjemno dolgo obstajajo v okolju in s tem vplivajo na življenje. Milijarde živali letno pogine na Zemlji zaradi hranjenja s plastičnimi materiali, mnoge se v plastične materiale zapletejo, na njih se lahko naselijo tujerodni organizmi, ogrožajo pa tudi človeka.

Zavzemajo se za takso na plastične vrečke

Vrečka na vrečko, sklepna prireditev - 5
Vrečka na vrečko, sklepna prireditev - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Partnerji projekta se sicer zavzemajo za prenos dobre prakse iz Irske, ki je leta 2002 uvedla okoljsko takso na plastične vrečke v višini 33 centov. Takso se plača le za plastične vrečke, ki jih trgovci delijo brezplačno pri blagajni in ne za tiste, v katere damo meso, sadje in zelenjavo. V primeru Irske je delež uporabe plastičnih vrečk v nekaj tednih padel za 94 odstotkov.

Z uvedbo okoljske takse na vrečko v višini 30 centov po vzoru Irske bi v Sloveniji zbrali skoraj 100 milijonov evrov sredstev za ekološki sklad. Če količina prodanih vrečk zaradi takse v kratkem upade za 90 odstotkov, to še vedno pomeni vsako leto 10 milijonov evrov za ekološki sklad.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
28. 11. 2010 21.04
S temi vrečkami ste že prav bizarni, po 150 g in več COdvaja spustite v zrak na km vožnje z avtom, vsako leto menjate gume, 5 litrov motornega olja, 10 litrov detergenta za šipe, na par let akumulator, filtre za zrak, motor, klimo itd., tu pa nakladate o nekih vrečkah!! To je smešno!
rko
28. 11. 2010 09.50
kolk ste dosadni že s temi vrečkami. zdej pa še nehite vsi vozit avtomobile pa bo!
mjolnir
27. 11. 2010 22.15
mabica Jaz tud grem z vozičkom ko grem v trgovino ki jo mam v svojem bloku, sam skoz mesto pa mi je res nerodno ker zgledam kot kak klošar. Vrečke kupim tiste prave in jihu tud uporabljam dokler zdržijo, to je po moje tud ćist dovolj. Najslabše so tiste brezplačne ki jih pol en vzamejo DVAJSET v enem nakupu.
mjolnir
27. 11. 2010 22.12
Kaj res vsak božji dan morate imet en članek o plastičnih vrečkah? OK, štekam pšreveč jih uporabljamo, upa,m da tud vi štekate da se bo stežka kaj spremenilo dokler ne izumijo bolj trpežnih eko vrečk, in amen! Zdaj že redno pislujujete s to tematiko1
igicza
27. 11. 2010 19.38
Tonček Balonček...lahko voliš eko stranko, teh še ni v parlamentu.
hcaine2
27. 11. 2010 19.37
Ekološki sklad v času varčevanja. Res pametno!
igicza
27. 11. 2010 19.35
ORGANIZATORJEM PRIPOROČAM, DA SE ORGANIZIRAJO PRED VELETRGOVSKIMI CENTRI KOT SO E LECLERC, MERCATOR CENTER, BTC, itd.
mac4_m
27. 11. 2010 19.27
vrečke, baterije, prazne embalaže in doze sprejev, nevarnih snovi. Povsem enostavno. Prazno embalažo bi morali pobirati na mestih, kjer so jih prodajali, vrnitev izrabljenega pa bi morala biti 50% ali 100% prodajne vrednosti blaga.
Hugh_Mungus
27. 11. 2010 18.50
Vomoj, tudi pri nas imamo vedno v avtu 2-3 močne plastične vrečke, ki jih vsakič znova zložimo in ponovno uporabimo dokler jih ne izrabimo do konca. Prav tako tudi doma skrbimo za ločevanje tudi vseh ostalih odpadkov. Tonček... Res je, tudi za ostalo svinjarijo je potrebno poskrbet, je pa tudi s takimi akcijami ogromen vpliv, ker če bo zaradi te akcije vsak od ~2 000 000 prebivalcev SI v enem letu porabil samo 10 vrečk manj bo to skupaj naneslo najmanj 20 000 000 milionov vrečk manj v naši prelepi SI. Se pa strinjam, da bi morale vzporedno potekati akcije za likvidacijo tiste prave svlnjarije!
Sandra Žibert
27. 11. 2010 18.28
Jaz sem si že davno kupila voziček, tako, kot ga ima gospa na sliki in že dolgo ni v mojem domu nobenih plastičnih vrečk. Problem je plastika kot embalaža (pralni praški, vložki, kava...). Vsak, ki že ni, bo počasi moral razmisliti, kako škodimo z vsem tem.
ruckus
27. 11. 2010 17.26
že dolgo časai omamo v avtu vedno svoje "torbe" in plastične vrečke, ki jih uporabimo, doma izpraznemo in naslednjič zopet iste uporabimo.......strogo pa tudi ločujemo plastiko za kasnejšo reciklažo.....
jest15
27. 11. 2010 17.17
pa jih nej prepovejo.. any problem?
Tonček Balonček
27. 11. 2010 17.06
Vrečke iz plastike so zadnja reč, ki bodo uničile to civilizacijo! Triglav porabi več kot 2000 litrov nafre na uro, ne vprašajte me, koliko ena patrija in nehajte s temi zamaški in vrečkami, zagrabite že enkrat bika za roge! Očistimo Slovenijo, ampak resnične svinjarije, kajti ni več dolgo do takrat, ko vrečk sploh ne bomo več potrebovali, saj vanje ne bo kaj dati! Hočemo predčasne volitve, edini problem je v tem, ker nimamo nikogar, ki bi ga volili z veseljem, najbolje bi bilo, če bi kar žrebali aliu pa za premiera postavili osla!
llamma
27. 11. 2010 16.51
Ja a nej lisička al pa medo ko pride v trgovino vrečko pol nazaj v mesto prnese če živi v naravi
titovka
27. 11. 2010 14.42
ZAKAJ SE PA NISO ŠE ZRAVEN SPOMNILI NA PLASTIČNE STAKLENICE...KAJ NJIH NI POLNA NARAVA...DANES SE KAR ENEMU NEKI DVIGNE IN GREMO.....