Slovenija

Fotografiranje za biometrične izkaznice po novem na UE, še naprej možno tudi pri fotografih

Ljubljana, 24. 01. 2022 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
67

Nove biometrične osebne izkaznice bodo pristojni organi pričeli izdajati 28. marca. Te bodo vsebovale več novih varnostnih elementov, podoba obraza pa ostaja. In ravno fotografije za nove izkaznice so nekaj nelagodja povzročile med fotografi, saj bi te po prvih napovedih vlade po novem zajeli kar na upravnih enotah in ne več pri fotografih. Toda iz Ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da so kasneje ta predlog spremenili in prilagodili tako, da bo še naprej mogoča opcijska predložitev fotografije, ki jo bo posnel fotograf. "Ob tem bo pogoj, da bo fotografija posneta s sistemom e-fotograf."

"To za nas, fotografe, pomeni konec fotografske in poslovne poti, saj nam fotografije za dokumente predstavljajo osnovni in glavni vir dohodka. Konkretno v našem primeru to pomeni, da smo prisiljeni zapreti poslovalnice ob grozi za vse zaposlene in nas same, ki bomo ostali brez služb, saj praktično čez noč nimamo ne denarja ne znanja za kar koli drugega, saj smo vse življenje posvetili fotografiji, v katero smo vložili sebe, ves svoj čas, izobraževanja in vse prihodke," se je glasilo sporočilo enega od fotografov iz fotografskega ateljeja ob podatku, da bodo po novem fotografije za biometrične osebne izkaznice zajemali samo na upravnih enotah. 

Prvotni osnutek Zakona o optimizaciji izdaje in uporabe identifikacijskih dokumentov je namreč predvideval, da bi bile vse fotografije za izdajo identifikacijskih dokumentov zajete neposredno pri pristojnem organu razen izjem, ki bi veljale za fotografiranje otrok ali posameznikov, ki zaradi bolezni ali drugih okoliščin ne morejo vložiti vloge pri pristojnem organu in za vloge na diplomatsko konzularnih predstavništvih v tujini, kjer zaradi tehničnih in prostorskih zmožnosti takšen zajem ne bi bil mogoč. Se pravi, fotografije bi po njihovem predlogu posneli na upravnih enotah. 

Na Ministrstvu za notranje zadeve so nam pojasnili, da so po usklajevanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije osnutek zakona spremenili tako, da bo še naprej omogočal opcijsko predložitev fotografije, ki jo bo posnel fotograf. "Ob tem bo pogoj, da bo fotografija posneta s sistemom e-fotograf." 

Za biometrične izkaznice bo poleg zajema fotografij na upravnih enotah omogočena tudi predložitev fotografije, ki jo bo posnel fotograf.
Za biometrične izkaznice bo poleg zajema fotografij na upravnih enotah omogočena tudi predložitev fotografije, ki jo bo posnel fotograf. FOTO: Dreamstime

Glede zajema fotografij pri pristojnem organu so pojasnili, da je Slovenija dolžna zagotavljati maksimalno varnost in zanesljivost svojih uradno izdanih identifikacijskih dokumentov, dokumentov za izkazovanje istovetnosti in potovalnih dokumentov. 

"Zato je treba iskati rešitve, ki bodo onemogočale zlorabe fotografij v postopku vložitve vloge. Pri tem ne zadostuje, da se zlorabe ugotavlja in že izdelane dokumente razveljavlja, temveč je potrebno zagotoviti ustrezne sistemske rešitve, ki zlorabe v celoti preprečujejo. Ker so identifikacijski dokumenti dobro zaščiteni in jih je zato težko ponarediti ali prenarediti, se tako v Sloveniji kot v tujini trend ponarejanja oziroma prenarejanja preusmerja na poskuse zlorab fotografij ob vložitvi vloge. V praksi tako beležimo primere, ko je posameznik pri pristojnem organu poskušal predložiti namesto svoje fotografije, fotografijo druge podobne osebe ali pa je predložil prirejeno (morfirano) fotografijo. Če uradna oseba takšne manipulacije ne zazna, posameznik pridobi veljaven uradni identifikacijski dokument, ki ga je izdala država Republika Slovenija, z vsemi zaščitnimi elementi."

E-fotograf je namreč aplikacija, ki je v uporabi od leta 2008 in temelji na predhodni prijavi fotografa v sistem e-fotograf s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Fotografi, ki so vključeni v sistem, morajo pridobiti kvalificirano spletno digitalno potrdilo, imeti morajo ustrezno tehnično opremo in opraviti izobraževanje, ki temelji na navodilih ministrstva, pristojnega za notranje zadeve. 

Sistem e-fotograf zagotavlja elektronski prenos fotografij od fotografov do varnega centralnega odložišča fotografij, od koder uradna oseba fotografijo za izdelavo dokumenta prevzame neposredno v register v digitalni obliki. Hkrati bo imel posameznik, ki mu obisk fotografa predstavlja administrativno oviro, možnost, da sliko pridobi neposredno pri pristojnem organu, so še pojasnili na ministrstvu. 

Toda ob tem se fotografi sprašujejo o kakovosti fotografij, zajetih na upravnih enotah. "Že sama fotografija mora biti kakovostna, pravilno osvetljena in kontrastna, barvno nevtralna in mora jasno prikazovati barvne tone, barva kože mora biti nevtralna. Uradnik na upravni enoti zagotovo ne bo uravnaval zaslonke, časa osvetlitve, ISO občutljivosti za različne tipe kože in las, kalibriral zaslon, pregledoval in primerjal kakovost fotografije," so pojasnili pri fotografskemu ateljeju Klara. Dodali so še, da je ob vsem potrebno še upoštevati tudi ozadje na fotografiji, saj se pri osebah s temnimi lasmi fotografira na svetlo sivem ozadju, pri svetlih laseh pa na temno sivem, saj lahko oseba s svetlimi lasmi na dokumentu hitro izgleda, kot da je brez las.

"Tudi tipi kože so različni, nekateri imajo temno kožo, drugi zelo svetlo in prosojno, zato so nastavitve za vsako osebo drugačne. Osebe, ki nosijo očala, morajo biti brez odsevov na steklih očal. Novorojenci so spet posebna zgodba."

Nove biometrične izkaznice bodo pristojni organi pričeli izdajati 28. marca. Do takrat bo, pod pogojem da se osebni podatki niso spremenili, mogoča uporaba pretečenih osebnih izkaznic. Državljani lahko torej za izkazovanje istovetnosti in državljanstva na območju Slovenije uporabljajo osebne izkaznice, ki jim veljavnost poteče v obdobju od 29. marca 2020 do 27. marca 2022. Pri tem je pogoj, da se njihovi osebni podatki niso spremenili. 

Gre za nov tip osebne izkaznice, ki bo vsebovala več novih varnostnih elementov, med drugim biometrična podatka dveh prstnih odtisov pri osebah, starejših od 12 let, podobo obraza, QR kodo in dodatne elemente za sodobno elektronsko poslovanje, možno pa bo tudi povezovanje s kartico zdravstvenega zavarovanja. 

Biometrične izkaznice bo izdelovalo podjetje Cetis, s katerim je vlada že podpisala pogodbo. Cena izdelave izkaznice bo približno 29 evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ricky Singh
02. 04. 2022 10.47
+2
Omg, kakšno nakladanje fotografa. Teoretično ja in tako bi moralo biti, nikakor pa tako ni, ko se greš fotografirat za osebni dokument. Nobenega prilagajanja nastavitev, ozadja, česarkoli, dopuščam seveda izjeme. In btw., na dokumentu je podoboa črno bela.
zaba67
16. 02. 2022 19.14
+0
povedati je treba, da je fotograf za fotografijo (4) vredno nekaj centov dobil 10-15 evrov pa recimo, da je 1 € amortizacija in nekaj strokov za prostor, več ali manj gre za zeli zasoljeno storitev!
capalacinka
28. 03. 2022 18.30
+0
A ti dejansko misliš, da plačaš papir na katerem je naprintana tvoja faca? Plačaš storitev fotografiranja in pripravo fotografije za tisk. kot da bi mizarju rekel naj ti naredi mizo po meri, potem bi pa penil, kako lahko računa jurja, če je pa lesa za 200 evrov.
Mjauc
26. 01. 2022 10.41
-2
Wait se pravi da narediš svojo sliko totalno odpade... Res, ker noben ne zna navadne slike narest. Oboji uradniki pa niti slike ne morejo pogledat ko jo oddaš??? en uradnik ne more istovetnosti slike na 10 let!!! Preverite? In zato rabiš digitalna potrdila posebne fotografe... Mislim vsak vratar vsak dan gleda osebne danes, en uradnik pa ne more slike pogledat predn vstavi v sistem? Btw če to ni njegova naloga ne vem od koga je?
Mjauc
26. 01. 2022 10.44
-1
Mislim dokument 40 € me zanima kolk bo pa pol slikanje da spravijo na plastiko za 5 min dela
Veleum
25. 01. 2022 14.53
+0
Cena osebne bo šla gor skupaj z čakalnimi roki. Za ekspresno izdelavo bo pa seveda potrebno doplačati. Poleg tega gre za nelojalno konkurenco iz strani države. Malo diši po komunizmu vse skupaj. Pa še upravne enote bodo morale zaposlovati dodaten kader. Res žalostno ...
09ZarMan10
25. 01. 2022 08.03
+7
ja seveda, sedaj hočejo Slovence prepričati še v to, da je javna uslužbenka na okencu upravne enote bolj usposobljena za fotografijo kot poklicni fotograf. Nadaljuje se popolni poizkus diskreditacije ljudi. Tudi digitalizacija ne pomeni, da zna vsak "burek" opravljati delo profesionalca. Ne vem, kdaj bomo ugotovili, da bi delo poslanca ali Janezka lahko boljše opravljajo večino Slovencev. To ne pomeni, da bi bili uspešnejši, temveč manj škodljivi. Uspešni tako ali tako že zdavnaj niso več!
MladInPerspektiven
24. 01. 2022 21.53
+3
Pravilno zakaj bi za digitalno sliko dal toliko denarja ... vsega lepega je enkrat konec zakaj pa ne tudi fotografom...to je demokracija in napredek
MladInPerspektiven
24. 01. 2022 21.54
+2
Nekje sem bral, da imajo v nekaterih državah že tak način in se menda obnese.
Gutenberg
24. 01. 2022 21.37
+7
Nihče ni grši od svoje fotografije za potni list.
*Violate*
24. 01. 2022 21.12
+3
Se dobr, da sm lansko leto zamenjala osebno, cez 10 let je pa ne bom vec podaljsala, ker vas imam celo kapo dovolj z nadzorom in posiljevanjem, pod pretvezo varnosti, enostavnosti in napredka. Se najbolj, da vam se krvno skupino, stevilko modrca in menstrualni kartoncek posredujem, da ne bote kej zamudil.
Mjauc
26. 01. 2022 10.43
+1
Oh ne no pa ja ne boš samo po Sloveniji bedarije trosil
DEEP
24. 01. 2022 21.10
+0
Uskladitev zi vakcino, čipirane za-protiv!!
Gutenberg
24. 01. 2022 21.30
+3
*Violate*
24. 01. 2022 21.05
+5
Samo, da se sluzi. Da kaplja direktno v zakeljcek drzave pa nikamor drugam. Pri nas v kraju v zadnjih 25 letih nismo meli niti enkrat fotografa na UE. To dela lokalna fotografinja. Za moje pojme samo se en nov nacin kako hecat narod v glavo. Bi pa rada vidla, kako bo to potekalo v Lj. - ze tko majo guzvo za pop***it pa 1 fotografa. In ce bo izkljucno UE izvajal to, ne bos prsu do osebne niti v 2 mesecih 🤣 jaz sem v bistvu cist za to, da vsak idiotski predlog podpremo z navalim, da ze po enmu dnevu totalno obupajo. Tako kot z testiranjem - se ene 100k folka naj pride. Zablokirat Lj., laboratorije, zaposlene, delodajalce...ker ce se podpira neumnosti, naj bo potem cirkus na celi crti.
Ici
24. 01. 2022 20.30
+2
Fotografiranje na UE je v državah EU že vsaj 10 let stara praksa. Mi smo tozadevno 100 let za leseno žlico.
BeGood
24. 01. 2022 20.15
+10
Če pa kaj res sovražim, je fotografiranje za osebne dokumente. Po novem bo potekalo, kot je videno v filmih ob sprejemu zlikovca v zapor: namakanje prstov v črnilo in fotkanje z vseh profilov, verjetno tudi iz ptičje perspektive in za dodatek za vse primere bodočih epidemij še posnetek s kirurško masko čez obraz. 😂
Marburg
24. 01. 2022 20.14
+4
So biometricne os. izkaznice produkt ze vec kot desetletje dolgega nacrta pod imenom “Operacija Lockstep”? Bodo Postale orodje za popolni nadzor posameznika? Bodo sprva zdruzljive samo z kartico zdravstvenega zavarovanja KZZ ( “pravocasno” glede na “epidemijo”), v nadeljevanju pa zdruzljive z bancnim racunom, ko bo prislo do implementacije digitalne svetovne valute? Teorija zarote ali potencialna prihodnost? Presodite sami. Lp. ✌️
KJL3456
24. 01. 2022 20.31
+1
Na Kitajskem je to že. V nekaterih trgovinah lahko že plačaš s skeniranjem svojega obraza, ne rabiš kartice, niti telefona, nič. Zdaj razvijajo tudi druge načine biometričnih identifikacij, recimo način hoje.
*Violate*
24. 01. 2022 21.08
+3
To majo tudi v Am. po nekaterih krajih - placevanje z obrazom. Idiotizem na 800. potenco, ki ga bodo pa mladi zagrabli, samo da ni treba denarnice odprt, vzet kartico ven, kaksno pin vnest al pa se kej podpisat. Zna roka odpadt, da ne govorim o izgubi 5 minut casa. Cela scena. Zato pa bo slo super v promet.
Nimasmisla
24. 01. 2022 20.13
+3
Ja žal čas in tehnika gresta naprej
Hugh_Mungus
24. 01. 2022 20.12
-2
Valda se pri nas vse sprembe sprejemajo z danes na jutri brez usklajevanja ali recimo vsaj odloga uvesbe
3xutišani
24. 01. 2022 20.07
-3
Vse za varnost narod dragi......še malo pa biste zaščitena vrsta.....JASNO???
Josko Joras
24. 01. 2022 19.55
-1
Poneumljanje na vsakem koraku
mastablasta
24. 01. 2022 19.55
+6
LOOOL kake nastavitve. tip pritisne na sprožilec in naprinta slike (ki jih sploh ni treba tiskati). zato pa mastno kasira. včasih je bila dovolj fotografija v avtomatu.
Zadomovino
24. 01. 2022 19.54
+10
GRE SAMO ZA ZAJEMANJE OBRAZA S KAMERO, TRAJA 3 SEKUNDE NAREDI USLUZBENEC ZA OKENCEM IN JE TO TO...
anticorona7
24. 01. 2022 19.51
+1
in zakaj rabmo nove kartice? spet nateg d nas bodo mel se bol pod kontrola banda lopovska
toni71
24. 01. 2022 19.55
+1