Slovenija

Fotografiranje prepovedano!

Ljubljana, 20. 07. 2018 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
232

Po neprijetnem incidentu v Termah Vivat, ko je ena od gostij fotografirala arabski obiskovalki v burkiniju, se postavlja vprašanje, ali je fotografiranje ob bazenih sploh dovoljeno. V slovenskih termah in na kopališčih fotografiranje in snemanje jasno prepovedujejo, goste na to opozarjajo tudi s številnimi oznakami. A priznavajo, da so velikokrat nemočni, saj je nadzor skorajda nemogoč.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TD64
21. 07. 2018 22.19
+4
Dragi uredniki te strani. Lepo bi bilo, da bi ljudje imeli možnost komentiranja vseh vaših prispevkov in da bi tudi pater Cestnik slišal kar mu gre.
Zmaga Ukrajini ..
22. 07. 2018 13.18
+2
Je kar prav tako, kot je. Saj ste tu dodobra izkoristili možnost pljuvanja po drugače mislečih in drugačnih. Patrov prispevek govori prav o tem, zato je očitno dobro seznanjen z vašimi "pomisleki" glede te zadeve. Morda pa je pater želel, da vi slišite kar vam gre: RASISTI in KSENOFOBI. Zato ne vidim nobene potrebe, da bi žalili patra še v njegovem prispevku. Če bi tako radi delili minuse, jih pa kar tu nabijte.
matejnovina
21. 07. 2018 20.35
+6
Sedaj evropejci ne želim,da se zatirane muslimanke brez človekovih pravic kopajo oblečene v javnih kopališčih ! Evo pa smo tukaj ! Šeriatsko pravo vdira v Evropo ! Naši levo umerjeni jim pa pomagajo !
Boško1980
21. 07. 2018 18.44
+6
Huh kak tu brišejo če poveš resnico je takoj sovražni govor če pa kdo koga kamenja ali obglavi v imenu vere pa je ok
srebrnibreg
21. 07. 2018 17.35
+6
A ni kopališče javni kraj? Na javnem kraju pa se mi zdi, da takšne prepovedi ne more biti.
Uporabnik113089
21. 07. 2018 13.28
+11
Nekdo bo obogatel z uvozom vreč, ki jim nekateri rečejo tudi burkini.
patria
21. 07. 2018 13.17
-1
Glede na prevladujoče javno mnenje v Sloveniji predlagam, da se razpiše referendum o prepovedi uporabe burk in burkinijev in tudi, da se država Burkina Faso preimenuje ponovno v Zgornja Volta in se z zakonom prepove tudi uporaba besede Burkini, burka...
krneki_123
21. 07. 2018 13.22
+9
Mešaš jabolka in hruške, kaj ima Burkina Faso s Slovenijo in burkinijem, nič.
janezccc
21. 07. 2018 13.06
+17
Tablo FKK namontirat, pa bo tskoj gmah😄
HaryGolt
21. 07. 2018 12.59
-5
Škoda, da namesto flasha ni kaj druga zabliskalo.
Ramzess
21. 07. 2018 12.51
+8
Slikca s prečrtanim telefonom oz. mobilnim telefonom pomeni prepovedano uporabo telefona, ne pa konkretno prepovedano fotografiranje s telefonom.
Alteist
21. 07. 2018 12.32
+38
Na kopališču nima burka kaj iskati. .
SLObunkeljn
21. 07. 2018 12.52
-13
Pa kopalni plašč s kapuco tudi ne, a ne modrec? :))))
Morana7
21. 07. 2018 13.01
+17
Bunkelj a vi se s kopalnim plaščem zapodite v bazen al kaj ste hoteli povedat?
Zmaga Ukrajini ..
21. 07. 2018 13.06
+9
Meni bi se zdelo bolj smiselno, da bi popolnoma iztrebili neumnost in neizobraženost.
GAYPROPAGANDA
21. 07. 2018 15.30
+2
Zmaga Ukrajini ..
21. 07. 2018 12.13
-11
Naša informacijska pooblaščenka sicer govori o tem, da so stvari nejasne in od sodišča je odvisno kako bo razsodila v podobnih primerih, itd. DEJSTVO je, da če bi ženska v burkiniju iz tega članka tožila Slovenijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, bi tožbo 3000 % dobila. Tu sploh ni nobene dileme. Gre za več nezakonitih dejanj - prepovedano slikovno in zvočno snemanje, nedovoljena uporaba posnetkov, na kateri je bila posneta oseba, ki soglasja za to ni dala ter objava tega posnetka na družbenih omrežjih, poleg vsega tega pa še komentar, ki očitno spodbuja sovraštvo in rasizem. Tej butari, ki je slikala verjetno nikoli več v življenju ne bo prišlo na misel, da bi še kdaj naredila takšno pritlehnost. Če izvzamemo vse (sicer popolnoma "čisto" oz. jasno) pravno ozadje, se pojavlja še vprašanje, kakšna je ta oseba, ki naredi kaj takega.
SLObunkeljn
21. 07. 2018 12.46
-11
Ja, res je butara in prav privoščil bi ji, da bi morala plačati ogromno odškodnino ... bi bila v poduk še kateremu Butalcu tu gor!
Morana7
21. 07. 2018 12.49
+13
In na kaki podlagi lahko toži Slovenijo? Lepo vas prosim a cela država je zdaj fotografirala gospo,ki je še mož ne bi prepoznal iz fotografije, če ne bi vedel v katere terme jo je poslal? Tožila bi lahko kvečemu terme, ki fotografiranja ne dovoljujejo a obenem ne vršijo zadostnega nadzora in pa to žensko, ki jo je fotografirala osebno.
SLObunkeljn
21. 07. 2018 12.56
-4
Tožila bi lahko dotični modrijanko, ki je brez dovoljenja objavila njeno sliko, in pa portal ‘v službi resnice’, ki jo je takoj objavil na svoji strani !
Zmaga Ukrajini ..
21. 07. 2018 13.01
+2
Gre za povsem pravne postopke - najprej bi morala tožiti tisto žensko, ki jo je slikala/snemala, ali pa Terme. S temi tožbami bi morala v Sloveniji izrabiti vsa pravna sredstva (to pomeni vse instance - od najnižjega pa do vrhovnega ali ustavnega sodišča). Če niti tu ne bi dobila zadoščenja oz. ustrezne odškodnine, bi lahko tožila državo Slovenijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. To pa zato, ker bi se v tem primeru povsem zlahka izkazalo, da Slovenija ni preprečila (in ustrezno sankcionirala) kršitve njenih - človekovih pravic (pravica do zasebnosti, svobode veroizpovedi, ponižujoče ravnanje, itd). Tu sploh nima veze, ali je tako zakrita, da bi jo mož prepoznal ali ne (brez skrbi, da bi se v sodnih postopkih kar dobro razčistilo kdo je na posnetkih). Gre preprosto za to, da nihče ne sme slikati vse kar vsepovprek in to brez soglasja tistih, ki se nenamenoma znajdejo na posnetkih, za povrh pa še poniževati in žaliti.
Morana7
21. 07. 2018 13.37
+4
Ironično bi se oz. se bo če se bo, se bo s tem ukvarjal njen skrbnik oz. mož. Zakaj mislite, da ženske v Saudi Arabiji želijo s peticijo, da se tovrstna praksa prekine? Morda pa si želijo enakopravnosti...vi pišete o kršitva pravice zaradi objave fotografije pri tem pa mirno ignorirate širšo sliko oz. kar cel spekter kršenja pravic tem ženskam...
Zmaga Ukrajini ..
21. 07. 2018 14.39
+1
Spet mešate hruške in jabolka. Saudska Arabija je ena država, Slovenija druga. Slovenija je članica Evropske Unije, ki je nastala prav na temeljih spoštovanja človekovih pravic. V preambuli Pogodbe o EU in pogodbe o delovanju EU je med drugim jasno navedeno: »Ob zajemanju navdiha iz kulturne, verske in humanistične dediščine Evrope, iz katere so se razvile univerzalne vrednote nedotakljivosti in neodtujljivosti človekovih pravic, svobode, demokracije, enakosti in pravne države,…«. Saudska Arabija teh določil nima, ker je to država, ki ima povsem drugačno družbeno in pravno ureditev. Je totalitarna, absolutna kraljevina, njeno temeljno ustavno listino pa predstavlja Koran. Njihov pravni režim sloni na šeriatskem pravu, ki je neločljivo povezan z islamsko vero oz. Koranom. Skratka, kljub evropskemu dojemanju človekovih pravic kot »univerzalnih«, ni mogoče spregledati očitnih dejstev, da obstajajo mnoge države, ki teh pravic še zdaleč ne jemljejo kot nek imperativ. Evropska celina temelji na individualnosti, »individualnih« človekovih pravicah in posameznika postavlja v ospredje, medtem ko npr. Kitajska nikoli ne bo tako »individualno« naravnana. Na Kitajskem bodo vedno v ospredju kolektivne pravice, kolektivna zaščita, ne pa zaščita posameznika. To seveda izhaja tudi iz njene bogate zgodovine, gotovo pa ima temelje v več tisočletni skrbi za ohranitev enotnosti Kitajske, ko so mnogi obmejni predeli težili k odcepitvi in samostojnosti. Tako kot Saudska Arabija je npr. tudi Kitajska večkrat na tnalu ostrih kritik zaradi kršitev človekovih pravic, smrtne kazni, itd. Vendar pa kljub temu ni mogoče primerjati oz. ostro obsojati kulturnih in družbenih značilnosti teh dveh držav v primerjavi z npr. družbeno ureditvijo, ki jo imamo v EU. Svobodo veroizpovedi je potrebno jemati dobesedno. Npr. pri nas živeča muslimanka je pred leti jasno izrazila svoje mnenje: "Burka je moje življenje. Brez nje jaz nisem jaz." Več kot očitno je, da ona sama burke ne jemlje kot »zapor«, v katerega naj bi jo zapirali moški sorodniki, pač pa je to njena lastna želja in njeno verovanje. Zato kar vsem muslimanskim ženskam po vrsti ni mogoče pripisovati »mučeništva«. Po drugi strani pa je npr. zmaga žensk v Saudski Arabiji, ko so dosegle, da smejo opravljati vozniški izpit ter same voziti avto, izjemna. Očitno gre za emancipacijo in pot, ki jo je pred njimi prehodila večina žensk iz zahodnih držav, najprej na Finskem, delih Rusije, nato na Norveškem in Danskem, itd. Ženske z dopolnjenim 21. letom so v ZDA dobile volilno pravico šele leta 1920, v Veliki Britaniji 1928. Skratka hočem samo povedati, da je predpostavljanje, da si vse »muslimanske« ženske želijo živeti tako kot zahodnjakinje, povsem napačno. Po drugi strani pa so povsem napačne tudi predpostavke, da gre v vseh primerih, ko imajo vzhodnjakinje drugačen položaj od zahodnjakinj, mučenje. Skratka ne posplošujte v tako kompleksni zadevi.
Morana7
21. 07. 2018 14.52
-6
Lepo vas prosim ne bi o posploševanju, ker zgleda ga sami dovolj dobro obvladate...sem si prebrala vse te iste zadeve in sem mnenja, da muslimanka, ki je odraščala v družbi kjer imamo ženske pravice in ne v muslimanskem svetu tudi nima celotne predstave te situacije in seveda z lahko poje hvalo burki. Dajte mi nekaj povedat a za vas je to, da gre ženska brez da vpraša moža za dovoljenje s prijateljico na kavo zahodnjaški način življenja ali omejevanejm gibanja in s tem kratenje pravic te ženske?
Zmaga Ukrajini ..
21. 07. 2018 15.29
-1
Ravno o tem govorim - posploševanje. Niste zmožni razumeti, da obstajajo ljudje, ki razmišljajo drugače. In ki imajo kljub dobrem poznavanju zahodnega sveta (ali pa prav zato) še vedno raje njihove lastne navade, ker se jim zdijo bolj spodobne, "normalne" in naravne. Morda bi bili presenečeni, ampak resnica je, da se mnogim muslimanskim ženskam zdijo zahodnjakinje vulgarne in "pocenkarske". Morda tega ne bo tako težko razumeti, če človek odpre spletne strani iz sveta zabave, kjer nas z naslovnic gledajo velike gole zadnjice Kardashiank, prsi vsem na ogled, današnje prepevačice pa raje kot vokalu, dajejo poudarek na glavni cilj "biti čim bolj gola", itd. Še meni (pa sem zelo liberalna zahodnjakinja) se zdi to kar precej vulgarno in nagnusno. Skratka morda je nekaterim res težko razumeti, da vsi ne razmišljajo enako kot oni sami in da imajo morda drugačna merila v življenju. Kar pa se tiče kave, pa jaz svojemu možu vedno povem, da grem s kakšno frendico na kavo. Pa ne zato, da bi ga prosila za dovoljenje, pač pa iz povsem praktičnih razlogov, ker se mi zdi tako prav. Za ženski, ki bi bili na kavi v kafiču v Savdski Arabiji, pa ne bi bilo nobenega dvoma, da sta "radodajki", saj je pri njih navada taka, da ženske ne hodijo po "kafičih", zato tam lahko po lokalih vidiš le moške. Jaz osebno tudi ne bi imela dobrega feelinga biti tam med samimi (čudnimi) deci in bi raje kofe spila na kakšni zasebni terasi v senci.
Morana7
21. 07. 2018 17.32
+3
Me sploh ne preseneča, da nas gledajo na tak način a naj se ne čudijo, če smo si tudi me na podlagi zadev, ki jih izvemo ali smo jim priča ustvarimo neko sliko o njih samih. Kaj naj si mislim o ženski, ki hodi par metrov za možem? Meni se zdi pač uboga brezpravna usmiljenja vredna revca. A ta ženska, ki drugega ne pozna to jemlje s ponosom. Pravzaprav delujejo indoktruinirane, sicer pa logično da če te v nekaj pepričajo, drugega pa ne poznaš verjameš da je to to. Kar vi jemljete za kulturno raznolikost je zame osebno čisto mimo in nedopustno, saj te ženske, če hočejo it na kavo nimajo druge izbire kot it zasebno na kako skrito teraso po možnosti k svoji tašči v SA. Te ženske zgleda gledajo oddaje s Kardašiankami, vidijo slavne razgaljene bejbe in seveda posplošijo zahodnjakinje v vulgarne in pocenkarske. Pa vendar povprečna zahodnjakinja ne kaže naokol svoje gole riti in ni vulgarna, bolj verjetno je mama s kup obveznosti in povsem običajnim življenjem. Večjih križanj med nami in njimi ni zato si seveda tako one kot me ustvarjamo slike na podlagi tega kar pač lahko izvemo. Takšno je moje razmišljanje okoli tega zdaj če ste vi to zmožni razumet pa ne vem.
Boško1980
21. 07. 2018 12.06
+46
V slo obvezno prepovedat burke in burkinije To naj nosijo tam odkod so prišli al pa nerabijo k nam hodit!
SLObunkeljn
21. 07. 2018 12.57
-9
krneki_123
21. 07. 2018 13.14
+10
Ja in SLObunkeljne tudi.. , če si bunkeljn si pač bunkeljn, SLO pa nimaš pravice uporabljat..
KranskyJanez
21. 07. 2018 11.43
+2
a je kučanovič že sestavo vlado
CestniKolesar370Wattov
21. 07. 2018 11.39
+33
Včeraj ste za večerno oddajo posneli kopalce tako na bazenu, kot na morju. Kje je zdaj prepovedano?
Ramzess
21. 07. 2018 12.45
+8
Še nisi dojel principa različnih pravil in zakonov za različne skupine, ter zadeve z vse večjim omejevanjem svobode ljudi.
Uporabnik1110355
21. 07. 2018 11.39
+29
Ženska se je zmotila, in prišla v bazen za "normalne goste". Kaj bi se zgodilo če bi prišla ena naša fejst punca pomotoma v njihov bazen. V kopalkah. Spet težava?. V švici, v Avstriji, Franciji lepo in diskretno piše v arabščini, cirilici, hebrejščini, da kopanje v takšnih kolobocijah ni dovoljeno, piše tudi da naj se Židje pred vstopom v bazen obvezno stuširajo, isto valja za nas, vendar je za njih posebej izpostavljeno v njihovem jeziku. Če komu ne paše, pač ne gre v bazen. Težave so samo še z Židi ki na letalih ne želijo sedeti zraven manjvredne rase (žensk), MEEEE TOOOO, jim pa nič ne morejo, oni so prepričani....
Uporabnik599200
21. 07. 2018 11.27
-7
A si je sveckar pozabil vtaknit svecko?
Rde?iAlarm
21. 07. 2018 11.43
+2
vtikanje prepuščam tebi saj je razvidno iz tvojega komtarja da ti to početje ni tuje
Rde?iAlarm
21. 07. 2018 11.44
-6
Rde?iAlarm
21. 07. 2018 11.22
-15
najbolj smešno pri tem je da bojkotirajo terme vivat tisti ki jih še videli niso od blizu,vi se kar namakjte doma v lavorju saj kaj drugega si verjetno ne morete privoščiti
Uporabnik1110355
21. 07. 2018 11.40
+5
Ni treba nič bojkotirat, pač greš kamor ti paše. Tako kot arabci, v FKK jih glede na napisano ziher ni.
Morana7
21. 07. 2018 11.42
+7
Tudi folka v običajnih kopalkah tam ne vidiš, ker dajo hitro vedet, da če nisi gol ne sodiš mednje.
dol_pades
21. 07. 2018 11.22
+21
Kak incident, lepo vas prosim no.
laycan
21. 07. 2018 11.15
+5
dobro zdaj ste se spravli na te 3 arabce,da ne bo pomote tudi jaz ne odobravam teh burk,burkinijev,in nasploh te multikulti v sloveniji,vse kateri ne govoriji slovenskega jeziki,oziroma jim materni jezik ni slovenski.ampak še bolj me moti vse splošno slikanje,skupine otrok,ko jih animira animator,in ti Facebook roditelji,enostavno še dajo gor mojega otroka.jaz že dolgo vem da je nepooblaščeno slikanje kaznivo dejanje.
Simoni?
21. 07. 2018 10.59
+28
Tretjerazredna tema. Poslanca levice sta nam sprehalala Sirca zavitega v rjuho po stavbi Državnega zbora, vi pa zganjate hrup ker je neka gospa počela enako v bazenu nekega vaškega hotelirja nekje Bogu za hrbtom? Rjuhe postajajo naša realnost. Vse bo o.k. dokler ne začnejo z "ognjemeti"po zelo obiskanih trgovskih centrih, vožnjo tovornih vozil po 100 in več osebah in kaj podobnega.