Slovenija

Fotoreporter 24ur.com o napadu na kolega: Ko je nezavesten ležal na tleh, ga je še vedno brcal

Ljubljana, 06. 11. 2020 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
1034

V središču nasilja, ki je v četrtek divjalo sredi prestolnice, se je znašel tudi naš fotoreporter Aljoša Kravanja, ki je pokrival dogajanje. Videl je, kako so huligani pretepli njegovega kolega Boruta Živuloviča, ki je zaradi udarca v glavo pristal na urgenci, pred nasilneži pa je moral bežati tudi sam. Prav on je tudi opozoril policiste, naj Živuloviču pomagajo. "Z enim udarcem ga je spravil na tla. In ko je nezavesten ležal, ga je še nekajkrat brcnil," zgrožen opisuje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Napad na fotoreporterja
    03:35
    Iz 24UR: Napad na fotoreporterja
  • Iz SVETA: Odzivi na četrtkove izgrede
    01:48
    Iz SVETA: Odzivi na četrtkove izgrede
  • Iz SVETA: Izgredi v Ljubljani
    04:15
    Iz SVETA: Izgredi v Ljubljani
  • Izjava direktorja PU Ljubljana
    03:30
    Izjava direktorja PU Ljubljana

 

Naš fotoreporter Aljoša Kravanja in njegov kolega Borut Živulovič sta med včerajšnjimi izgredi opravljala svoje delo, pri tem pa sta se – nič dolžna in nič kriva – sama znašla v nevarnosti.

Kot opisuje Kravanja, je stal na pločniku med vlado in Cankarjevim domom, ko je videl, kako je eden od nasilnežev pristopil k njegovemu kolegu in ga kar naenkrat od zadaj udaril. "Z enim udarcem ga je spravil na tla!" pripoveduje. Kravanja je začel klicati policiste, naj pridejo na pomoč, a ga niso slišali oziroma se niso odzvali. Tedaj je slišal spodbujanje ostalih nasilnežev, ki so stali v bližini. Pretepača so pozivali: "Daj še njega!" Ta se je res namenil proti njemu, zato je Kravanja pobegnil in stekel proti policistom. 

Uspelo mu je ubežati in povedal jim je, kaj se je zgodilo – da njegov kolega potrebuje pomoč. Ko je videl, da ga ne bo uspel ujeti, se je nasilnež vrnil proti Živuloviču, ki je nezavesten ležal na tleh, in Kravanja je videl, da ga je še nekajkrat brcnil. Nato je zbežal, Živuloviču pa so na pomoč priskočili policisti. "Če mene ne bi bilo tam in če ne bi začel na pomoč klicati policije, bi ga tepel še naprej, čeprav je bil že nezavesten," zgroženo pripoveduje. 

Direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar je že včeraj povedal, da so se na protestih zbrali ljudje, ki niso prišli mirno protestirat, pač pa povzročat izgrede in napadat policiste.

S tem se strinja tudi naš fotoreporter. "Moje mnenje je, da to niso bili protesti proti vladi ali proti ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, tja so prišli z namenom, da povzročijo izgrede. Napadali so namreč tako policiste kot novinarje, kogarkoli, ki jim je pač prišel pod roke," zaključi Kravanja. 

Okrvavljen fotoaparat Boruta Živuloviča.
Okrvavljen fotoaparat Boruta Živuloviča. FOTO: Bobo

Živulovič: Zbudil sem se v bolečini, nisem vedel, kaj se dogaja 

Živulovič je na svojem Facebookovem profilu sporočil, da je še vedno v UKC Ljubljana. Ima polomljeno čeljust in čaka na operacijo. 

"Včeraj sem pokrival protest, kot to počne vsak fotoreporter. Situacija je ratala napeta po kakšni uri. Ko smo se premikali iz Trga republike proti Gregorčičevi ulici, sva z Aljošo Kravanja fotkala rahel spopad med protestniki in policaji (želve). Policaji so pepersprejali in zlaufali stran. Tam sva ostala sama s protestniki. Kar naenkrat slišim: "O, lej, fotografa!" Potem se več ne spomnim. Zbudil sem se v bolečini, nisem vedel, kaj se dogaja. Trenutno sem na stomatološki kliniki, kjer čakam na operacijo čeljusti. Hvala vsem za želje in podporo," je zapisal. 

Objavil je tudi fotografijo svojega okrvavljenega fotoaparata.

Foto agencija Bobo: Onemogočeno profesionalno delo, obsojamo vsakršno nasilje

Iz foto agencije Bobo so sporočili, da je v nasilnih protestih ob profesionalnem opravljanju svojega dela težje poškodbe glave utrpel njihov fotoreporter Borut Živulović, ki so ga nasilneži "zahrbtno napadli in nezavestnega še pretepali". "Borut se še vedno nahaja v ljubljanskem Kliničnem centru, k sreči dobro okreva in ob tem samo upamo, da posledice ne bodo dolgotrajnejše," so zapisali. 

Kot so še dodali, profesionalno delo opravljajo že dolga desetletja, a tako hudega in hkrati popolnoma nesprejemljivega in z nasiljem prežetega napada na njihovega delavca in njihovo delo še nikdar niso doživeli. "Ne glede na to, na kako nevarnih območjih sveta smo vedno zgolj in samo opravljali svojo profesionalno nalogo: s fotografijo dokumentirati dogodke in o tem obveščati najširšo javnost. To je dolžnost in odgovornost tako novinarjev kot fotoreporterjev, zato ostro obsojamo vse tiste, ki so se odločili zanetiti nasilne proteste in jih tudi izpeljati. Tega ne sprejemamo in vsakršno nasilje tudi izjemno obsojamo, ter hkrati sporočamo, da bomo s svojim delom nadaljevali, saj bi brez slike in besede, ki jo pošiljamo v svet, brezno vsakršnega ekstremizma in nasilništva bilo še globlje."

DNS: najostreje obsojamo nasilje na shodu v Ljubljani

Iz Društva novinarjev Slovenije so ob tem sporočili, da najostreje obsojajo nasilje na shodu v Ljubljani, na katerem je za zdaj neznani storilec fizično obračunal s fotoreporterjem Živulovičem, ki je zgolj opravljal svoje delo, pri čemer pa je zaradi udarca v glavo pristal na urgenci. "Več novinarskih ekip poroča, da so jih nasilno odrivali in ovirali pri njihovem delu. Vnovič opozarjamo, da je vsakršno nasilje nesprejemljivo in da takšne razmere ne morejo postati običajno poklicno tveganje pri delu novinarjev, fotoreporterjev in snemalcev, ki na terenu opravljajo svoje osnovno poslanstvo – zbirajo in posredujejo informacije javnosti, ki si zasluži biti obveščena," so zapisali v izjavi za javnost.

"Izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa, da smo za današnje dogodke soodgovorni tudi mediji, razumemo kot pritisk na delo novinarjev in medijev. Kontinuirani shodi v središču prestolnice so po vseh kriterijih dogodki, vredni novinarskega poročanja, četudi je to politikom všeč ali ne. Vlada Janeza Janše že nekaj časa skuša krivdo za epidemijo in vse slabo v tej državi naprtiti medijem, ministrova izjava pa je le še nov poskus v tej smeri. Smo pa tudi v Društvu novinarjev Slovenije vedno pozivali medije, naj pri svojem delu sledijo vsem profesionalnim standardom," so še dodali.

ZNP: Napadi so bili načrtno in zahrbtno izvedeni

Tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so ostro obsodili napade na novinarje, fotografe in snemalce, ki so se zgodili na včerajšnjem nasilnem izgredu. "Napadi, med katerimi je bil hudo poškodovan fotograf, fizično pa so bili napadeni tudi nekateri snemalci in novinarji, so še toliko bolj zaskrbljujoči, ker so bili nekateri izmed njih izvedeni načrtno, namerno in zahrbtno. Gre za strahopetne in najbolj zavržne napade na delo novinarjev in drugih zaposlenih v medijih v zadnjih nekaj letih. Od policije pričakujemo, da bo napade raziskala in o rezultatih preiskave obvestila javnost, od drugih protestniških skupin pa, da se bodo od njih distancirale in jih obsodile," so zapisali. 

EFJ obsoja napade na medije v Sloveniji 

Tudi generalni sekretar Evropske zveze novinarjev (EFJ) Ricardo Gutierrez se je odzval na najnovejše besedne napade na novinarje v Sloveniji ter nasilje nad njimi. Ostro je obsodil napade na novinarje in izrazil solidarnost z njimi. 

"Zelo zaskrbljujoče je, da slovenski politiki v veliki meri prispevajo k vedno večji sovražnosti in sovraštvu do novinarjev. Predstavnike Slovenije pozivamo, naj nemudoma prenehajo z ustrahovanjem in diskreditacijo zaposlenih v medijih," je zapisal.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1034)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dej no
24. 06. 2021 12.47
kravanja je bil vedno huligan, sin policaja, kateremu je bilo vse dovoljeno.
Huggo
13. 01. 2021 15.25
+0
In kasna kri je to?
Amasakul
04. 12. 2020 16.06
-2
FOTOGRAF JE SKASIRAL.
svetskicovek3
04. 12. 2020 16.04
+1
hahaha ce je tisto kri pole sm jst papez
-1
Na tem portalu se pa zaradi objav členkov ter komentarjev lahko nasmejiš,da ti poči želodec.Hahahahaha Napadalci so bili SDS-sovci.Hahahahaha Če bi napadalci bili SDS-ovci ne bi napadali policije ampak protestnike kar bi moralo biti vsakomur jasno z vsaj malo pameti. Vem sam po sebi,če bi se udeležil protestov reševalna vozila protestnikov ne bi utegnila voziti v bolnišnice.In ne mi spet nekateri z napačnimi odgovori,ker obvladam nekaj borilnih veščin in ne pišem brez veze ampak sem preveč oddaljen od Ljubljane...
ValterUdovernik
08. 11. 2020 11.21
+0
V četrtek zvečer so v Ljubljani, pod taktirko Hojsa, Gorenaka in Mahniča razgrajal hojsogani, udarno krilo janševcev.
lakala28
08. 11. 2020 21.02
+1
Bravo! 1. septembra 1939 so preoblečeni SS-ovci napadli nemško patruljo na meji. Po tvoji logiki bi napadli poljsko, a ne? Bravo, zvejštejn (originalno itak ne bi znal prebrati). A ti res verjameš, da smo vsi SDS-ove ofce in verjamemo vse, kar nam jajotova kradovlada ceneno prodaja?
ValterUdovernik
07. 11. 2020 21.16
+1
V četrtek zvečer so v Ljubljani, pod taktirko Hojsa, Gorenaka in Mahniča razgrajal hojsogani, udarno krilo janševcev.
pogledd
07. 11. 2020 21.12
+9
Kdor je brcal nezavestnega človeka je v duši zloben, prežet z mržnjo in nasiljem. S takšnim dejanjem si nasilnež hrani demone, zastruplja dušo in duha. Fotoreporterju, ki je utrpel poškodbe želim vse dobro in hitro okrevanje.
ValterUdovernik
07. 11. 2020 21.15
+0
DEPE
07. 11. 2020 20.46
+7
Ne podpiram nasilja, kakor tudi ne podpiram vašega dela. Ko je pa Zlatko naredil incident z novinarjem, ste pa koma kaj omenili, zdaj pa panika - on je začel... Poškodovanemu novinarju želim čimprejšnje okrevanje...
ale999
07. 11. 2020 20.23
+9
STOP fajonizmu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ValterUdovernik
07. 11. 2020 21.08
+2
Dons je padu trumpizem, kmalu bo tudi janšizem.
Carmenbula
07. 11. 2020 20.13
+5
Po teh dogodkih je jasno STOP in SMRT FAJONIZMU !!!
CIGU MIGU
07. 11. 2020 19.58
-1
kako da se nič ne oglasi grims,pa mahnič,pa gorenak itd saj so neki segretarji
ValterUdovernik
07. 11. 2020 21.10
+1
Ti trije so ta dogodek dirigiral. Ekipa je pa ista, kot je bila pri Prešercu, sam, da v četrtek niso nosili rumenih jopičev.
Carmenbula
07. 11. 2020 19.51
+8
Spucat Metelkovo, ostalo podret, ukinit Financiranje nevladnikov in Kulturnikov ukinit kulturno ministrstvo navaden SMRAD, pa bo red, denarja pa za vse zadosti.
la-cucaracha
07. 11. 2020 19.47
-3
To so bili plačanci od SDS a
DEPE
07. 11. 2020 20.48
+1
la-cucaracha
07. 11. 2020 20.51
+1
+1
la-cucaracha:Hahahahaha fantazija levakov res ne pozna meja.Če bi tole bili SDS-sovci ne bi napadali policije ampak protestnike ne bom pisal katere saj vsak ve kdo so.
Von_Clausewitz
07. 11. 2020 19.28
+9
Vse to je več kot vredno obsojanja. In upam, da bodo tej stvori odgovarjali pred roko pravice in total mesijski linč!!
Von_Clausewitz
07. 11. 2020 19.28
+7
Von_Clausewitz
07. 11. 2020 19.28
+6
Vse to je več kot vredno obsojanja. In upam, da bodo tej stvori odgovarjali pred roko pravice in total mesijski linč!!
Valukk
07. 11. 2020 19.18
+0
Saj pa je Hujs pujs rekel da so novinarji krivi, pol pa je pač en fotoreporter malo pokasiral
+1
Valuk:Pokasiral je zato,ker napadalci še vedno ne vedo slovenski čitati in so mislili,da je novinar z NoveTV namesto z 24.ur tako pa so prebutali svojega po pomoti.
vito
08. 11. 2020 12.53
eh...cosmos...če ni prepoznal novinarjev, je njegova (ne)razgledanost očitna: kdo pa ima najbolj nerazgledane privržence, pa vemo.
otocanka
07. 11. 2020 19.15
+7
Vse te ljudi poloviti in jih za mesec dni strpat za rešetke. S tem, da se jim ponudi samo voda. Zakaj? Ker tudi hrano plačamo mi, davkoplačevalci. Jst pa ne bom delala in dajala del svoje plače za nekoga, ki ni vreden besede človek. To, da se pretepajo, mečejo petarde ljudem v glavo, to je že poskus umora.... In taki ljudje nimajo več kaj dihati svobode. Kar se tiče teh ljudi, bi jih morali prijeti z režimom severne koreje. Drugega si ne zaslužijo.
tipero
07. 11. 2020 19.15
-4
lotmerzanec
07. 11. 2020 19.23
+0
Seveda bi bilo poiskati kdo jim je PLAČAL za te nemire?? Videlo se,da zadevo nadzira Gale!?
la-cucaracha
07. 11. 2020 19.49
-2
Daj stanček ne seri SDS jih je plačal tako kot leta 2012, jih poznam kar nekaj
+1
otocanka:Res je:Po zaporni kazni jih pa izgnati na njihov balkan pa naj tam prirejajo proteste,če si upajo.
+0
tipero:Ti ji pa res ne sežeš do kolena tako,da pišeš le zase.
+0
lotmerzanec:Pa iz oddaljenosti "jebulić,starihać"ter ostali posranci kateri se protesta niso udeležili,da po pomoti ne bi fasali od teh katerim so plačali za napad na policiste.
+0
la-cucaracha:Pojdi raje spat,ker te že nosi.Če bi jih plačal SDS bi napadali protestnike in ne policije. Ker nisem pristaš levice oziroma več skoraj nobene vem po sebi,da,če bi prišel tja ne bi reševalna vozila utegnila voziti protestnikov v bolnišnice.
Soti99
07. 11. 2020 19.06
+2
Dejte no u konje so metal pirotehniko.....res pametno....naši pa tud konje vključujejo v tto zgodbo.....
+1
Soti99:Točno tako.Če bi bil jaz tam in na konju bi vsakega enostavno ustrelil,če bi mi kaj vrgel v konja.
Common_sense
07. 11. 2020 19.05
+1
Vodja nasilnih izgrednikov Anis Ličina je na twitterju zatrl Marjana Šarca (ki je dejal, da so izgredi bili inscenirani s strani Janše). Napisal mu je (citiram): “Ne sramoti se, … protesti so bili proti tej trenutni vladi in njenim debilnim ukrepom!”
Carmenbula
07. 11. 2020 19.48
+2
Vse je jasno za vsem sranjem vedno sedi Skrajno levi FašističnI SD...
Firnk
07. 11. 2020 18.45
+5
napad na novinarje vseslovenska sramota
lotmerzanec
07. 11. 2020 19.25
+2
To je lahko le sramota protesnikov!! Jaz,ki sem bil doma se ne čutim krivega!!