Slovenija

Franc Košir: Težave bodo odpravljene do konca tedna

Ljubljana, 04. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.M./M.T.
Komentarji
0

Špediterji in cariniki imajo obilo težav z uvajanjem novega informacijskega sistema, zaradi česar so na mejnih prehodih s Hrvaško neskončne kolone tovornih vozil. O tem smo se v oddaji 24 ur pogovarjali z direktorjem generalne carinske uprave Francem Koširjem.

Najprej o zapletih na mejnih prehodih in ljubljanski carinarnici. Kako to, da cariniki in špediterji še ne obvladajo novega informacijskega sistema?

Direktor generalne carinske uprave Franc Košir
Direktor generalne carinske uprave Franc Košir FOTO: POP TV

Špediterji imajo res težave pri uvajanju novega informacijskega sistema. Moram povedati, da imajo samostojni carinski sistem, čeprav je posredno še vedno povezan z našim informacijskim sistemom. Mi pa imamo drobne težave v zvezi s kompatibilnostjo najmodernejših programskih orodij in zaradi tega je tudi prihajalo do teh nepredvidenih težav.

Mislite z nekompatibilnostjo na neusklajenost sistema, ki ga imajo špediterji v primerjavi z vami?

Ne tudi mi imamo težave, ker gre za več programskih paketov. Ti najnovejši paketi pa so zelo moderni in niso dovolj usklajeni.

Kdaj pa bodo ti zastoji odpravljeni oziroma kdaj se boste tako vpeljali, da teh zastojev ne bo več?

Skoraj sem prepričan, da že jutri. Da ne bom prevelik optimist, pa do konca tedna.

Slišali smo, da bodo za nekatere izdelke še vedno veljale uvozne omejitve, na primer za cigarete, alkohol, bencin... Carinikov ne bo več, kdo bo to nadziral?

To je res, da omejitve pri nakupih v Evropski uniji so. Mi bomo te zadeve nadzirali, vendar ne na mejnih prehodih, ker nas tam ni več. Pač pa bomo to občasno nadzirali z mobilnimi ekipami. Mislim, da se tega ni treba preveč bati.

Torej, če bo policist na meji videl, da imamo preveč cigaret, ne bo ukrepal?

Ne. On bo na primer ukrepal le ob utemeljenem sumu tihotapljenja orožja.

Ni pa vam tega dolžan povedati?

Ne ni dolžan prijaviti, ker mi se ukvarjamo z blagom, oni pa z osebami.

Ali bomo lahko vse uvažali na vseh mejnih prehodih?

Za potnike velja, da lahko na vseh mejnih prehodih uvažajo tako kot doslej, za podjetja pa so omejitve.

Kaj pa domače živali?

Tudi za domače živali ni nobenih problemov. S 4. julijem začne veljati posebna uredba Evropske unije, po kateri bodo morale imeti vse domače živali vgrajen čip. Za to bodo pristojni veterinarji. Vendar bomo, glede na to, da bomo na mejnih prehodih prisotni 24 ur na dan, to kontrolo opravljali mi.

Spremenjena je tudi carina na uvoz iz Hrvaške. Kako se bo obračunavala?

Oprostitve so zdaj večje. Vse tisto, kar prihaja iz tretjih držav, ne samo iz Hrvaške, je za vsakega posameznika predpisana kar dosti visoka vrednost za naše pojme. To je 175 evrov na osebo, za državljane, mlajše od 15 let, pa samo 90 evrov. Če se pripelje več, je treba plačati carino. Do vrednosti 350 evrov je treba plačati samo 3,5 odstotka carine in seveda DDV, ki za večino izdelkov znaša 20 odstotkov.

Kaj pa vračanje DDV?

To je enako kot je bilo doslej v Avstriji in Italiji. Mehrwertsteuer in IVA sta bila bolj poznana kot vračanje davka na Hrvaškem, sistem pa je popolnoma enak.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA