24°C

Franci Matoz in Gregor Planteu nova neizvršna direktorja DUTB

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / U.V. /
KOMENTARJI
459
Vlada je na današnji seji z mesta neizvršnega direktorja upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank odpoklicala Franca Doverja in Marka Tišmo, na njuni mesti pa imenovala Francija Matoza in Gregorja Planteua. Neizvršna direktorja DUTB ostajata Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša. Neizvršni direktorji bodo iz svojih vrst izvolili predsednika upravnega odbora.

Franci Matoz.
Franci Matoz. FOTO: Damjan Žibert

Upravni odbor DUTB sicer sestavljajo štirje neizvršni in trije izvršni direktorji. Neizvršne direktorje upravnega odbora imenuje in odpokliče vlada na predlog Ministrstva za finance in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ministrstvo za finance je 20. julija 2021 prejelo odstopno izjavo neizvršnega direktorja Franca Doverja, zato je Ministrstvo za finance vladi predlagalo, naj na njegovo mesto imenuje Francija Matoza, odvetnika, v javnosti najbolj znanega kot zagovornika premierja Janeza Janše

Razrešitev Marka Tišme pa je predlagalo gospodarsko ministrstvo, prav tako imenovanje Gregorja Planteua

Nova neizvršna direktorja sta imenovana z današnjim dnem. Glede na to, da se življenjska doba Družbe za upravljanje terjatev bank zaključi 31. decembra 2022, se tudi mandat obeh zaključi s tem datumom.

Dover je s položaja neizvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora DUTB iz osebnih razlogov odstopil v sredo. Vlada ga je na to mesto imenovala februarja, potem ko je s položaja odpoklicala Borisa Novaka. Tišma je bil neizvršni direktor od 14. decembra 2018.

Matoz, odvetnik stranke SDS in premierja Janše, je od sredine julija predsednik nadzornega sveta Luke Koper. V nadzornem svetu Slovenskih železnic je namestnik predsednika.

Planteu je v upravi Mercatorja od maja 2017 bdel nad posli družbe z Agrokorjem. S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se je njegova vloga končala, od 19. maja pa ni več izredni član uprave Mercatorja.

V DUTB sicer iščejo glavnega izvršnega direktorja. Na razpis, ki je bil objavljen konec junija, iztekel pa se je 15. julija, je, kot so danes za STA povedali v DUTB, prispelo šest prijav. Postopek je v teku, so dodali.

Glavnega izvršnega direktorja DUTB bodo imenovali neizvršni direktorji. Mesti v izvršnem vodstvu zasedata Robert Rožič, ki je bil aprila imenovan za vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja, in Matej Pirc. Še eno mesto se je izpraznilo po aprilskem odpoklicu Dimitrija Picige.

Koronavirus pasica nova