Slovenija

Francija aktivirala mehanizem za civilno zaščito, po državljane EU v Vuhan z dvema letaloma

Bruselj, 28. 01. 2020 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi izbruha koronavirusa na Kitajskem je Francija aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito, preko katerega bodo mobilizirali dve letali, s katerima se bo več sto državljanov EU še v tem tednu vrnilo iz Vuhana. Tam sicer Slovencev ni, sporoča zunanje ministrstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prvi primer virusa v Evropi
    02:35
    Iz 24UR: Prvi primer virusa v Evropi
  • Iz 24UR: Koronavirus zunaj Azije
    02:29
    Iz 24UR: Koronavirus zunaj Azije
  • Iz 24UR ZVEČER: Razsežnosti virusnih obolenj
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Razsežnosti virusnih obolenj
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z družinsko zdravnico Neno Kopčavar Guček
    08:10
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z družinsko zdravnico Neno Kopčavar Guček

Francija je prva članica EU, ki je zaradi koronavirusa aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito, in sicer za konzularno pomoč državljanom EU v kitajskem Vuhanu, od koder novi virus izvira, je po Twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Center za usklajevanje nujnega odziva je v stiku s francoskimi oblastmi za pridobitev vseh potrebnih operativnih podrobnosti in je že začel usklajevati prizadevanja Francije s potrebami in zmogljivostmi drugih članic EU. 

Kasneje je preko Twitterja sporočil, da bodo preko mehanizma za civilno zaščito mobilizirali dve letali za vračanje državljanov EU iz Vuhana. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pričakujejo še več prošenj za pomoč 

Prvo letalo naj bi iz Francije odpotovalo v sredo zjutraj, drugo pa pozneje v tem tednu. Po razpoložljivih podatkih bo na prvem letalu okoli 250 Francozov, na drugem pa več kot sto državljanov iz drugih članic EU. Na tej točki bodo lahko potovali le zdravi državljani brez simptomov.

V komisiji ob tem izpostavljajo, da lahko za vrnitev še vedno zaprosijo tudi drugi državljani EU, ne glede na nacionalnost. Poudarjajo tudi, da je to prva prošnja za pomoč in da jih bo morda v prihodnjih dneh sledilo še več. 

Mehanizem za civilno zaščito je mogoče v primeru koronavirusa uporabiti tudi za logistično podporo pri prevozu cepiva in zdravstvene opreme med članicami ter pri prevozu specializirane opreme za nadzor virusa, so pojasnili v komisiji.

Število žrtev koronavirusa sicer narašča, terjal je že 107 življenj, okuženih je več tisoč ljudi.

Na območju Vuhana ni Slovencev 

Na območju Vuhana, kjer je izbruhnil skrivnostni virus, po zdaj znanih informacijah sicer ni Slovencev, pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu. "Slovenci na Kitajskem ne sporočajo, da bi se kdo nahajal v kakšni težavni situaciji," je dejal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Kot je pojasnil, ima veleposlaništvo kontakt s približno 150 in 160 Slovenci. Na Kitajskem je vsaj še enkrat toliko Slovencev, torej okrog 300, vendar pa, kot je dejal, zaenkrat z njihove strani ni bilo potrebe oziroma niso iskali stika s slovenskim veleposlaništvom. Pri tem je Šter poudaril, da večina Slovencev živi v okolici Hongkonga in Šanghaja, gre predvsem za poslovneže, predstavnike slovenskih podjetij, in študente. 

V Vuhanu štirje hrvaški državljani 

V središču izbruha koronavirusa pa se nahajajo štirje hrvaški državljani, tem pa hrvaško zunanje ministrstvo ponuja možnost evakuacije, poroča Hina. Ta bi poteka v sodelovanju z evropskimi partnericami. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tron386
29. 01. 2020 10.57
+2
LOS-T tvoj komentar je neprimeren. Avtobus s Kitajci je pripeljala Italija, mi smo jih samo pospremili izven Schengenske meje. Čas je, da se to mejo neprepustno zapre.
Domendo
28. 01. 2020 21.17
+0
500 miljonov normalnih ljudi bo čist dovolj, da se prepreči globalno segrevanje in da se nebo več svinjalo planeta. Vsi drugi smo napaka narave.
LOS - T
28. 01. 2020 20.09
+12
Francozi gredo svoje reševat, mi pa avtobus Kitajcev iz Wuhana pripeljemo. Najhrabriji smo na svetu hehehe....
Rožice cvetijo
28. 01. 2020 20.05
+11
Čez nekaj dni bomo brali, da je v Franciji 2000 okuženih. Bodo 14 dni v karanteni?
korintos23
28. 01. 2020 19.59
+10
Francozi gredo po okužene?