Slovenija

Frlec in Milo o dvostranskem sodelovanju med Slovenijo in Albanijo

Ljubljana, 10. 02. 1998 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski zunanji minister Boris Frlec in njegov albanski kolega Paskal Milo, ki se mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji, sta na dopoldanskem srečanju govorila o odnosih med državama, predvsem o sestanku mešane komisije, ki naj bi bil poleti, izmenjala pa sta tudi poglede na albansko manjšino v Makedoniji in na Kosovu. Kot je napovedal minister Frlec, bosta imela med delovnim kosilom priložnost še za izmenjavo pogledov na mednarodna vprašanja, predvsem na vprašanje nemirnega Balkana.

Minister Frlec je na skupni novinarski konferenci poudaril, da so odnosi med državama odlični. Slovenija je zainteresirana za stabilizacijo območja, zato je s svojimi opazovalci tudi aktivno sodelovala pri lanskoletni krizi v Albaniji in sodeluje pri delu mednarodnih policijskih enot. Frlec je še povedal, da Slovenija podpira Albanijo v prizadevanjih za vključitev v evropske integracije. Po besedah Frleca se Sloveniji v Albaniji ponujajo velike možnosti za globlje sodelovanje, predvsem na področju energetike, turizma, transporta, rudarstva in predelavi mineralnih surovin. Albanija je država, ki je v procesu privatizacije, zato so možnosti vlaganj v to državo velike. Frlec je povedal, da med državama obstaja le blagovna menjava, ki je sicer skromna - leta 1996 je znašala 10 milijonov dolarjev -, se pa povečuje. Albanija potrebuje vlaganja predvsem na področjih infrastrukture in telekomunikacij, možnosti pa so velike tudi na drugih področjih. Frlec je omenil, da imajo nekatera slovenska podjetja velik interes za sodelovanje z Albanijo, npr. Smelt, Rudis ali Litostroj, dodal pa je, da se bo minister Milo o tem vprašanju popoldne še pogovarjal s podpredsednikom vlade Marjanom Podobnikom in predstavniki GZS, kjer naj bi govorili o bolj konkretnih predlogih za sodelovanje. Ti naj bi bili tudi na dnevnem redu sestanka mešane komisije.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.