Slovenija

Fronta prinesla občutno ohladitev, na Kredarici 40 cm novega snega

Ljubljana, 17. 04. 2024 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vremensko dogajanje ob fronti, ki je k nam prinesla občutno ohladitev, sneženje in močan veter, se je ponoči umirilo. Največ padavin je padlo na Gorenjskem, na Kredarici je 40 centimetrov novega snega. Gasilci in druge službe so odstranili 51 podrtih dreves in črpali vodo iz objektov. Zabeležen je bil rekordni padec temperature pri nas.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rekord v padcu temperature
    02:36
    Iz 24UR: Rekord v padcu temperature
  • Iz SVETA: Bomo obvarovali pridelke?
    02:30
    Iz SVETA: Bomo obvarovali pridelke?

 

Izrazita hladna fronta je v torek najprej zajela severovzhod države, kjer je že dopoldne začelo deževati, ponekod je padala sodra. Padavine so se nato čez dan razširile nad vso državo, meja sneženja se je začela naglo spuščati in se je ob izraziti ohladitvi spustila tudi pod 500 metrov nadmorske višine. Sneg je tako padal na višjih in nižjih predelih Gorenjske, Štajerske in Koroške, med drugim je snežilo tudi v Ljubljani in na Notranjskem.

Center za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje je zabeležil 44 dogodkov. Aktiviranih je bilo 39 gasilskih enot, ki so s cestišč odstranile 51 podrtih dreves, zaradi zalitja in poplav meteornih voda so iz objektov prečrpavali vodo in s streh treh objektov odstranili visečo pločevino. Odstranjevali so tudi sneg z rastlinjakov in drugih objektov, je zapisano v današnjem poročilu centra za obveščanje.

V prometu sneženje ni povzročilo večjih težav, več jih je na Primorskem povzročala močna burja. Je pa sneženje preglavice povzročalo vrtičkarjem in predvsem lastnikom večjih rastlinjakov, saj so nekateri, kot omenjeno, na pomoč pri odstranjevanju snega poklicali tudi gasilce.

Največja količina padavin je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) padla na Gorenjskem ter v delih Koroške in Štajerske. Na Kredarici je v torek čez dan zapadlo 40 centimetrov novega snega, snežna odeja pa je tam debela tri metre. Za severozahod države je za danes in v četrtek izdano rumeno vremensko opozorilo zaradi znatne nevarnosti proženja snežnih plazov.

Rekord v padcu temperature

Arso je v torek zvečer sporočil, da je prehod hladne fronte prinesel tudi slovenski rekord v padcu temperature v zaporednih dneh ob 15. uri. Torkovo popoldne je bilo ponekod tudi za več kot 25 stopinj Celzija hladnejše od ponedeljkovega, največjo razliko, to je 26,2 stopinje Celzija, pa so izmerili v Podčetrtku, kjer je temperatura s ponedeljkovih 27,2 v torek ob 15. uri padla na eno stopinjo Celzija.

Danes bo po napovedih vremenoslovcev sprva pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo megla. Čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature pa bodo od osem do 14, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija.

V četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, v petek pa bo delno jasno s hladnim jutrom, zjutraj bo možna kratkotrajna megla, na izpostavljenih legah pa slana.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
17. 04. 2024 11.07
Sadje bo ker je sneg padu gor in se je shladil zaščitil pred mrazom, če bo v petek mraz bo problem
Banion
17. 04. 2024 10.57
na kredarici 40 cm novozapadlega, na koliko podlage? tega ne vemo in ni normalno da tam gori že aprila ni več starega snega
Defragment
17. 04. 2024 09.55
+2
Vredu je ta sneg in voda. Poletje zna biti spet sušnato tja do avgusta....potem bomo pa samo urejali vodotoke.
slimy12
17. 04. 2024 09.46
+2
koga briga, BTC je poln, kolone na blagajnah, denar je
DirtySanchez
17. 04. 2024 08.48
+3
Tako kot ravnamo z naravo še dobro da ni slabše
brabusednet
17. 04. 2024 08.15
-3
Bodo uvozniki sadja spet mastno zaslužili.