Slovenija

Prvi otroci iz socialno ogroženih družin že pod okriljem Dončićeve fundacije

Ljubljana, 11. 04. 2021 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Fundacija Uresničimo sanje, ki jo je Luka Dončić ustanovil skupaj z Jako Bijolom in Robertom Kristanom, že pomaga prvim mladim nadebudnim športnikom iz vse Slovenije. Projekt so podprli tudi številni drugi uspešni športniki. Ti bodo celotno leto fundaciji podarjali različne osebne predmete, ki jih bo moč kupiti na dražbi. Prav vsak pa lahko pomaga tudi s poslanim SMS-sporočilom.

Številni športniki so podprli fundacijo Uresničimo sanje.
Številni športniki so podprli fundacijo Uresničimo sanje. FOTO: Fundacija Uresničimo sanje

V času, ko zaradi pandemije vlada tudi negotovost, apatija in je vse več socialnih stisk, je toliko bolj pomembno, da se otroci ukvarjajo s športom, da trenirajo, se družijo in razvijajo svoje potenciale. Tega se zavedajo tudi v Fundaciji Uresničimo sanje, kjer so zapisali: "Zaskrbljujoči so podatki o pandemski utrujenosti, ki se še kako odraža tudi pri otrocih in mladostnikih. Zdravila za to ni. Cepiva še manj. A dejstvo je, da šport pomaga pri premagovanju osebnih stisk, socialne izključenosti in blagodejno vpliva na zdravje in splošno dobro počutje starih in mladih."

Vendar pa se zaradi krize, ki jo je pandemija še dodatno poglobila, številne družine sprašujejo, kaj se bo zgodilo z njihovimi delovnimi mesti in kako dolgo bodo še lahko plačevali položnice. Če je bilo takšnih družin že pred epidemijo veliko, jih je danes še občutno več. Pri varčevanju pa pogosto "kratko potegnejo" prav šolarji, pravijo v fundaciji.  

"Starši komaj zmorejo, ali pa sploh ne zmorejo plačevati obšolskih dejavnosti, vadnin, športne opreme ... In zdi se, da smo zašli v začaran krog. Ker je v tem času delno (ali pa povsem) zastal tudi šport, se tudi klubi za preživetje borijo iz dneva v dan. Če ni tekmovanj, ni gledalcev in ni sponzorjev, če ni sponzorjev, ni denarja. Tudi denarja, ki so ga klubi pogosto namenjali prav otrokom iz socialno ogroženih družin in jim tako, namesto staršev, pokrili zneske vadnin, udeležbe na pripravah in podobno," opozarjajo v fundaciji, ki jo je zasnoval naš košarkarski as Luka Dončić.

Prav zato je v tem času še toliko bolj pomembno, da se takšnim otrokom pomaga, da se še naprej lahko ukvarjajo s športom in da ostanejo v formi – tako njihovo telo kot možgani. Šport namreč med drugim dobro vpliva tudi na samozavest ter občutek sposobnosti in koristnosti. 

Prvi varovanci že izbrani, projekt podpirajo številni vrhunski športniki

Konec leta je fundacija objavila razpis za finančno pomoč otrokom, marca pa so že izbrali prve varovance. "Prihajajo iz vse Slovenije, so različnih starosti, najmlajši je star 7 let, najstarejši 17. Ukvarjajo se z nogometom, gimnastiko, odbojko, košarko ...," so pojasnili v fundaciji. 

Poleg tega pa je fundacija prejšnji mesec v sodelovanju z Nogometnim klubom Olimpija pomagala tudi mladoletnemu nogometašu, ki je zaradi koronavirusa ostal brez edinega starša.

Sam Dončić je v preteklosti na različne načine pomagal v dobrodelnih akcijah, pogosto je zanje poleg denarja prispeval tudi svoje superge ali drese. Pred kratkim je prejel tudi nagrado za izjemne športne dosežke Mestne občine Ljubljana, sredstva, ki so del te nagrade, pa je namenil fundaciji.

Fundacijo lahko podpre tudi vsak, ki na številko 1919 pošlje SMS-sporočilo z vsebino SANJE (za en evro donacije) ali SANJE5 (za pet evrov donacije).

Zdaj fundacija na svoji spletni strani Uresnicimosanje.si organizira dražbe majic in drugih predmetov, ki jih v dobrodelne namene podarjajo slovenski športniki. 

Prvi trije športniki, ki so postali del kampanje, so slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić, smučarska tekačica Anamarija Lampič in kolesar Tadej Pogačar. "Vse tri odlikujejo predanost športu, borbenost, iskrenost, skromnost, požrtvovalnost, dobrosrčnost in velika želja po uspehu. Imajo vse značilnosti, ki športnika delajo vrhunskega," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Omenjeni športniki so fundacijo podprli s podpisanimi unikatnimi majicami, ki jih bo moč kupiti na dražbi na spletni strani fundacije. Ves zbrani denar pa bo namenjen mladim perspektivnim športnikom iz socialno ogroženih okolij. "Vsaka majica, ki bo na dražbi, bo poleg originalnega podpisa vsebovala fotografijo in osebno zgodbo ter športno pot podpornika," so dodali. 

A to je le začetek, projektu bo na pomoč v prihodnje priskočilo še več športnikov. Tako bodo ti skozi celotno leto za dražbo prispevali različne izdelke, ki so jih spremljali ob njihovih uspehih. 

Luka Dončić že vse od začetka svoje profesionalne kariere dokazuje, da mu je mar za ljudi, tako da se udeležuje dobrodelnih akcij in jih tudi sam organizira. Ker še posebej rad pomaga mladim športnikom, se mu je pred meseci utrnila zamisel, da bi ustanovil fundacijo, s katero bi otrokom ponudil možnosti, kakršne je imel tudi sam. K sodelovanju je povabil še nogometnega in hokejskega reprezentanta, Jako Bijola in Roberta Kristana, ki sta se povabilu z veseljem odzvala. Vsi se namreč dobro zavedajo, da je za uspeh v športu potrebna tudi finančna podpora in da je pomembno, da otroke podpremo že na začetku njihove športne poti, da lahko"sledijo in ujamejo svoje sanje".

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
11. 04. 2021 17.25
+3
BRAVO!!! LEPO!!! Športniki, zares ste DOBRI in SRČNI ljudje!!!
big brother
11. 04. 2021 16.59
+1
fundacije so organizacije, ki tistega ki nima še bolj udarjo po glavi. Namreč gre za komisijsko odločanje med tistimi ki nimajo. Torej nekdo dobi, drug ki ne dobi dobi še dodaten udarec. A kmalu bo to preteklost.
Walter Pravicek
11. 04. 2021 16.49
-2
Zamene je tragedija,da mora babica deliti skromno pokojnino z nezaposleno hčerjo ali sinom,ter po vrnitvi iz vrtca z otročkom (vnuk ali vnukica)še temu dajati hrano,ker nezaposlena mama ali ata nima denarja.A ima za cigarete, avto,ter za bencin!Drugo so nespametni starši,ki naredijo kup otrok,čeprav vedo,da še za enega ni denarja,socialno pa spi na lovorikah slave!Kajti,če ni prijave ne vedo nič,teren je za te dame španska vas.Četudi cela vas ali ulica govori o takšnih primerih.NISO VSI ZAINTERESIRANI ZA DELO V AVSTRIJI,ČE ISTEGA TU IZGUBIJO.RAZLIČNI RAZLOGI:DALEČ ZA PREVOZ,NIMAJO VOZILA,TAM BI MORALI IMETI SOBICO,ALI SE NOČEJO LOČITI ČEZ TEDEN OD SVOJIH OTROK,MOŽA.SO RAJE DOMA,SKROMNI,VEČ LAČNI KOT SITI!
piko3
11. 04. 2021 16.13
+8
Ha ha ha. Kaj zdaj so nas še oni začeli odirat. Ustanovili so fundacijo tako, da so dali na dražbo podpisane majice. Ma naj primaknejo kakšen tisočak, če že ne morejo milijončka.
TheMHT
11. 04. 2021 16.12
+3
Slovenceljni, se pravi mora vsak športnik, ki zasluži mastne denarce odšteti polovico svoje plače za vas? Dajte se malo zresnit. Te športniki, ki jih tako pljuvate so si tudi morali ustvarit kariero. Si ne morete niti predstavljat, da ima šprotnik tudi velika odrekanja in zdaj ko jim končno uspe bi pa VI radi, da vam SVOJO plačo nakazujejo na račun? Zadnje čase me je res sram da sem SLOVENEC! Lp
Walter Pravicek
11. 04. 2021 16.54
-1
V JUGOSLAVIJI SO VSI,TUDI VRHUNSKI ŠPORTNIKI ŠTUDIRALI,KOT SE JE TO POČELO V VSEJ VZHODNI EVROPI:RUSI SO ZA AMERIKANCE DOKTORJI VSEH PROFILOV V ZNANJU!SEDAJ PA:MALI USPEH,TER ŽE K POLICIJI,VOJSKI ALI CARINI,DA DOIBIVAJO OSNOVNO PLAČO,PLAČANE PRISPŠEVKE,DOPUST IN OSTALO PO POGODBI!-ČE NI USPEHOV SE POGODBA PREKINE!-.TER TRENIRAJO,A NIČ NE ŠTUDIRAJO KAJ BO,KO BO KARIERA KONČANA!MNOGIM NE USPE!ZASLUŽEK JE NJIHOV,A SE JE TROŠIL,SEDAJ NIMA NE DENARJA,NE POKLICA,NE ŠOLSKE IZOBRAZBE!AMPAK SO TUDI ČASTNE IZJEME!VSAJ V SLOVENIJI!
Vikica
13. 04. 2021 17.24
Ja bojo pa tko k Cime s pomožno šolo zaslužili mastno in imeli lepotice. Kaj bi študirali če se da tudi s športom.
Dusan21
11. 04. 2021 16.11
-5
Iz omare v nadstropju že tako zaudarja, vse do kleti, že zaradi sosedov se moram znebit tega smradu, na kupe tangic, ki so mi lezle v rit, stari švic, ...in ta akcija me je vzpodbudila k odločitvi, da nekaj kosov, tistih, ki so že v objemu plesni doniram, siromaku, košarkašu, da se malo govori in piše o njegovi nesrečni ljubezni
Slobodan Cvijetinovic
11. 04. 2021 16.04
+0
Kaj vam je teško premaknit rit,pa se mal do obale sprehodit,ter napisat kako kaj mali Chris
Kuki_9
11. 04. 2021 15.49
+5
Za zbiranje denarja s SMS- i pa res rabiš bit vrhunski športnik. Kaj je te fora? On se naj malo izprsi, če hoče pomagat otrokom
ecoliqua
11. 04. 2021 15.36
+6
Dobra reklama...upam da še kakšen otrok res kaj dobi....
batom@pinkponk.com
11. 04. 2021 15.30
+7
Se pravi da sportniki dajo svoje presvicane gate, mi damo pa dnar?
Walter Pravicek
11. 04. 2021 16.57
-4
ČE NOČEŠ GAT PA NOGAVICE,COPATE ALI ŽEPNI ROBČEK!PO IZBIRI!KDO DA VEČ.JAZ NIČ NOČEM NITI GRATIS!SE SPOMNIM DNI,KO JE KAKŠEN SMUČAR POVEDAL:TA MODEL JE VOZIL ALI VOZILA TA IN TA!JA,RES,A TOTALNO UNINIČENO!IN KAJ BOŠ Z TEMI SMUČMI?MOREBITI NA DILE?NEUPORABNE ZA SMUČIŠČA!
SenecaLucius
11. 04. 2021 15.17
+1
Bi bilo pa zanimivo brati negativne komentarje, če bi namesto Pogačarja v fundacijo doniral samo Roglič...
SenecaLucius
11. 04. 2021 15.55
+4
Plus Tadej že financira mlede kolesarje v KD Rog in tako omogoča trening tudi otrokm iz socialno šibkih družin!
steber1
11. 04. 2021 15.05
+5
To je lepo,še lepše pa bi bilo da bi pisalo,da je Dončič dal 100tisoč evru iz svojega žepa.🤔
lunaa12
11. 04. 2021 14.39
+3
V komentarjih se vid slovenski negativizem in neprivoscljovost. Bravo ljudje res. Namest da se vsi podpiramo in drzimo skupi ne glede na drugacna mnenja in poglede.
big brother
11. 04. 2021 14.33
+0
Fundacije so selekcije ljudi. To je najbolj nefer. Bravo zatiste, ki so dobili ampak prihaja bistveno bolj človeška aplikacija, v kratkem za vse zalente, enakopravno mesto in vsa izhodišča neodvisno od financ, vez in poznanstev.
real....
11. 04. 2021 14.08
+10
...kaj ce bi bogatune...na slo...minimalca dal...pomoje se jim sfuzla?!
SenecaLucius
11. 04. 2021 15.14
-1
Smo svobodna država, vsak lahko odpre svojo firmo in obogati. Tudi ti, če seveda sploh znaš kaj delati!
real....
11. 04. 2021 15.27
+4
znam...ampak nekoc je rekel nekdo...in spet vam povem:laze gre kamela skozi sivankino uho,kakor bogatas pride v Bozje kraljestvo...in jaz mu verjamem.
Lillija123
11. 04. 2021 15.30
+6
Tko da kradejo v slovenistanu je za nekatere vse dovoljeno
Kuku456
11. 04. 2021 14.01
+17
Tisti naj dajejo denar ki ga imajo veliko, ne pa da zicate od nas revckov!!
jazpatipažidanamarela
11. 04. 2021 13.55
+5
Namen je dober in to je glavno. Pomoč mladim športnikom veliko šteje še posebej, če ni podpore staršev, finančne in drugačne. Naj pride denar v prave roke.
šlogar
11. 04. 2021 13.49
+10
Lahko ne bi dal nič. Tako kot večina bogatašev, ko revežev niti ne zazna. Dončič, kar tako naprej. Kapo dol!
Apostol1
11. 04. 2021 14.07
+16
šlogar ...... S tem ko je dal majico je pa dal po tvojem. No po mojem bo dal tisti , ki bo to majico kupil. Z spoštovanjem , do naših uspešnih športnikov toda to je le bolj kot ne samopromocija in istočasno promocija kluba za katerega igra in hkrati se s tem pravzaprav ustvari še več dobička in to recimo z eno majico , ki jo nosi uspešen športnik. Zanimivo , ker s tem je dal več sebi kot pa ostalim , čeprav je zame Dončič super fant in bo tudi ostal , toda namen teh daril je pa pač dvostranski , res je pomoč mladim športniko , samo donirajo drugi in ti naši uspešni športniki pa imajo od tega samo korist in prav nobenega udarca za njihov sicer zelo težko prigaran denar.
Brabus
11. 04. 2021 14.13
+9
šlogar, morda se motiš, marsikdo bi podaril večje vsote denarja, ampak, t ponavadi poznajo naš sistem, kjer lahko ukradeš ta denar, morda te malo vlačijo po sodišču, denarja pa ni treba vrnit, ker ga pač ni. Sam se veliko donirar RK, dokler ni bila afera Jelenič.
Walter Pravicek
11. 04. 2021 17.00
-2
TAKO SE PIŠE-ON JE ITAK MAJICO VSO OPREMO V VEČJI KOLIČINI DOBIL GRATIS ZA TRENINGE ALI TEKME!PA ŠE V KLUBU NI VPRAŠAL ALI SME LAST KLUBA TAKO DELITI!PIKA!
1MR
11. 04. 2021 13.48
+6
To so dobri ljudje, sportniki kot je Doncic, sam vse ustvaril in pomaga revnim.. Kapo dol. Se je dobrih ljudi. A ne ta politicna govna, Jansa in podobni, lopovi, bogatijo svoje zepe na racun ljudi... In vsi tisti ki podpirate JJ ste isti!!
OneEarth
11. 04. 2021 13.42
+9
Cenene reklame in pranje novca na sirotinjah stam naj jih bo v vilah v garazi pa supersportniki tu pa tam vrzejo drovtinice evo presvicano majco kdo da vec kaksno norcadelanje to pa je nateg!!!
muceli
11. 04. 2021 14.56
+4
Reklame on ne potrebuje, majice s svojim imenom lahko v ZDA drago in z velikim dobičkom prodaja. Pranje denarja? Pranje denarja pomeni kako na črno pridobljen denar narediš "uradnega". Če pa si je s svojim trudom in delom (mimogrede trenira trdo od mladih let) ustvaril neko premoženje in si je kupil drag avto ... to ni naša skrb. Osebno mu vse privoščim. Navkljub milijonom si še vedno vzame čas za dobrodelnost. Mimogrede, dobra dela lahko delaš navkljub pomanjkanju denarja.