Slovenija

Furs društvu Palčica Pomagalčica ponudil rešitev

Ljubljana / Koper, 04. 10. 2019 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ogorčenje ob novici, da bi društvo, ki je malemu Krisu pomagalo zbrati potreben znesek za zdravilo, ki mu lahko reši življenje, moralo državi plačati davek, je bilo vsedržavno. Razočarani in jezni prebivalci so z vprašanji in komentarji 'zasuli' tako premierja kot Furs. Našli bomo skupno rešitev za Krisa, so se odzvali odgovorni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kakšna je rešitev?
    03:52
    Iz SVETA: Kakšna je rešitev?
  • Iz 24UR: Našli so rešitev
    03:29
    Iz 24UR: Našli so rešitev

Potem ko je včeraj odjeknila novica, da društvo Palčica Pomagalčica, ki je za malega Krisa zbiralo denar za zdravilo in zbralo več kot 3,8 milijona evrov, nima statusa humanitarne organizacije, se je na družbenih omrežjih pojavil preplah, da bi društvo moralo obračunati 950.000 evrov akontacije, 940.000 evrov davka pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine.

Ker smo malemu Krisu pomagali praktično vsi prebivalci, je jasno zavladalo vsedržavno ogorčenje. Številni so z vprašanji in komentarji zasuli tudi premierja Marjana Šarca, ki je v objavi na družbenem omrežju Facebook zapisal, da ni v interesu nikogar, da bi želel na vsak način pobrati ta davek. "Za neizpolnjevanje kriterijev društva sem izvedel včeraj in takoj naročil, da vsi skupaj poiščemo možno rešitev za nastalo situacijo," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vprašanja so deževala tudi na Finančno upravo RS (Furs), zato so se odločili, da zadevo pojasnijo tudi sami. Kot so zapisali, obstaja rešitev. "Če društvo nima humanitarnega statusa, lahko sredstva nakaže drugi organizaciji, ki pa tak status ima. Če ta nakaže sredstva posamezniku, denar ni obdavčen," so pojasnili in dodali, da se je stiska Krisa dotaknila tudi njih kot posameznikov, ki so po svojih močeh in lastni vesti prispevali v dobrodelni akciji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V društvu Palčica Pomagalčica so že včeraj povedali, da so zaplet rešili. "Na ta način bomo pokazali, da znamo v tej zgodbi društva tudi sodelovati in rešiti življenje otrok, ki potrebujejo pomoč," je povedala predsednica društva Larisa Štoka in dodala, da "niti en evro, niti en cent, ki ga je od darovalcev prejela družina, ni v nevarnosti, da bi bil obdavčen. Česa takšnega si društvo, ki skrbi za življenje otrok, nikoli ne bo dovolilo".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V skladu Viljema Julijana medtem predlagajo ustanovitev državnega sklada, saj takšnih zgodb s pomočjo donacij v nedogled preprosto ne bomo mogli reševati. "Takšne situacije, kot je Krisova, bodo in so. Zdravila genetske narave so vse bolj v toku, vse bolj prihajajo na trg in cene za taka zdravila so astronomske," sta povedala Gregor in Nina Brezenšek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (654)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezblagi
06. 10. 2019 07.34
Kaj te češ. Človeška zloba je brezmejna.....
brezvode
05. 10. 2019 19.53
+3
Kot smo slišali je po zakonu dolžna ZZZS pokriti vse stroške zdravljenja naših otrok vendar ker mlini vedno meljejo prepočasi otrokom se mudi zato nastane ta problem. To je potrebno rešiti sistemsko da se zadeve pospešijo, denar zato je v zdravstven blagajni oni se nam sedaj smejejo in ne bodo spet naredili nič
Vita vita 72
05. 10. 2019 14.43
+4
Cilj je dosezen,kakorkoli denar z prenakazilom gre druzini na racun v kar pa nihce ne bo imel nikoliii vpogleda...verjetno bo zaradi pritiska slo nekaj Galu,ostalo pa lepo razkosno zivljenje... Od samega zacetka se je vedelo,da se za to dejavnost potrebuje status,tko kot smo vsi z custvi odregarili na malega Krisa,tako je pricakovano odreagirala drzava ze zaradi pritiska javnosti...predvidljivo in pricakovano. Zakaj ne more denar biti na racunu kaksne postene organizacije,ko pride racun iz Amerike,ko se sestejejo vsi stroski oskrbe,se denar nakaze??? Zakaj ves ta cirkus??? Ostanek denarja se porazdeli drugim potebnim pomoci??? Zakaj negdo ne ukrepa???
IS58
05. 10. 2019 16.57
-1
Krivim državne institucije ,ki to dopuščajo. Dorodelnost v Sloveniji se je sedaj končala. Kot sam pišeš, bi bilo to popolnoma enostavno, sedaj pa same skrivalnice. Nekdo se bo s tem viškom dodobra okoristil, enostavno tega ne razumem. Boljše bi bilo, da bi država pobrala 50%, pa bi še vedno bilo skoraj za Krisa. Glede, da slišimo , da je to zelo bogata družina, bi razliko primaknili sami in mogoče še njihovi najbljižji. Pa bi bilo vse OK.
RamzesII
05. 10. 2019 12.29
+2
Zakaj je moral FURS dati tako rešitev (predvidevam da z uradnim dokumentom), če bi lahko društvo samo postopalo tako, ja, potem bi padli na zakonih o pranju denarja ipd.
RamzesII
05. 10. 2019 12.27
+2
Rešitev in pol, no, tudi transakcija je obdavčena in vse storitve vmes.
forti5
05. 10. 2019 11.24
+10
Kot darovalce tudi nas zanima,kako bo ta davek rešen; rešen torej bo, ampak vseeno je prav, da vemo, kako (npr, kateri humanitrani organizaciji bo prenakazan, ipd.) Dobro pa vsi vemo, da tudi Gal potrebuje denar za operacijo...pa dajte od teh 3,8 mio še zanj denar. saj tako je bilo mišljeno, da se nakaže višek denarja še preostalim otrokom, ki potrebujejo drago zdravljenje. ne vem, kaj zdaj tukaj čakamo...ko je tako samoumevno, da je to potezo potrebno narediti.
lakala28
05. 10. 2019 11.11
+8
Če smo odkriti, smo nekorektni. Ob novici, da bo država ravnala zakonito, smo bili ogorčeni. Če nam je prav ali ne, kljub dobremu namenu, se je potrebno za neproblematično izvedbo takšne akcije pozanimati vnaprej. Saj ne gori voda, časa je bilo kar nekaj na voljo. ko pa je država sama poiskala in ponudila rešitev, pa primanjkuje občudovalcev takšne poteze. Za koga že je značilno, da v vsakem dobrem išče slabo oz. dobro zanalašč spregleda, ob slabem ali domnevno slabem pa strelja z vsemi topovi? Jaz se ograjujem od tega. Že, ko sem nakazal denar, so bili namigi, da bo zadeva problematična, kar se tiče uporabe privatnega TRR-ja. Pa sem kljub temu nakazal, saj sem verjel, da bo država odreagirala, tako kot je. Včasih nam res manjka strpnosti in treznega premisleka. Skratka, ne samo mi, davkoplačvalci, tudi država je stopila v pomoč malemu Krisu in drugim, ki to potrebujejo. Vredno občudovanja.
IS58
05. 10. 2019 11.24
+5
V tistem delu, ko pišeš, da lahko vsak dela z svojim denarjem kar hoče, imaš poplnoma prav, doniran denar pa ni njihov, razen toliko ,kolikor je potrebno za zdravljenje. Ostalo bi verjetno potreboval še kdo, seveda pa pri tem nastane pomislek, kdo lahko to določa,komu se donira. Lahko se odloči Pomagalčic, da za publiko donira nekaj malega, ostalo pa.... Vidiš v tem je proble. Tukaj gre za visoki znesek viška denarja. A bo pravično porabljen? Kdo lahko o tem odloča? Kar nekaj vprašanj. Da ne bo pomote, Krisu želim čimprejšne okravanje(koliko bo stalo se naj transparentno pokaže) OSTALO PA JE POTREBNO PRAVIČNO RAZPOREDITI, AMPAK , TO NAJ OPRAVI STROKA.
Kolani
05. 10. 2019 11.04
+1
Posameznik lahko s svojim denarjem dela kar želi. Lahko ga tidi kuri v peči, če se tako pdloči. Ni pa zakona, ki bi prostovoljni prispevek obdavčil. Če bi tak zakon obstajal, smo vsi, ki smo kdaj dali klošarju dinar, pri maši prispevali v puščico, ali komu plačali pijačo, davčmi utajevalci.
komenta
05. 10. 2019 10.56
-1
Žalostno žalostno...kam nas pelje ta drzava???davek na zbrano vsoto pa to je za bruhat..vso sreco malemu korenjaku
brezvode
05. 10. 2019 10.52
+5
A to ni pranje denarja, namesto da bi društvu dali status humanitarne organizacije in bi bilo vse čisto morajo izvajat malverzacije , potem se bo še kdo našel da dokazujejo izvor premoženja pri prenosu tako velikih zneskov. A drugo društvo bi bilo tudi oproščeno plačila davka od dohodka pravnih oseb, dejte ga no nehat sr-t s takimi bedarijami, zakaj druga humanitarna društva niso oproščena plačila davka?
Kolani
05. 10. 2019 10.55
+6
Pravo vprašanje je, kateri zakon določa obdavčitev prostovoljnih prispevkov. Če so prostovoljni prispevki obdavčeni, zakaj ne plačajo davka klošarji in cerkev?
Kolani
05. 10. 2019 10.52
+2
Zanima me ali bodo povedali koliko od tega denarja bo zdaj to humanitarno društvo, kateremu je potrebno prenakazati denar, obdržalo za sebe? Vsa humanitarna društva imajo namreč statut kjer piše koliko so stroški od zbrane humanitarne vsote.
Kolani
05. 10. 2019 10.48
+9
Ko se je začelo zbirati dwnar pa nihče od FURS-a ni opozoril na davek!? Šele zdaj, ko se je zbralo so prilezli iz svojih lopovskih lukenj.
ROMELS
05. 10. 2019 10.36
+4
Javni uslužbenci bi imeli za plače. Sramota.
Kolani
05. 10. 2019 10.35
+8
Po katerem zakonu so prpstovoljni prispevki obdavčeni? Če so, je pottebno obdavčiti tudi cerkvene prispevke in vse klošarje na ulici.
KREN49
05. 10. 2019 10.06
+5
najbolje..da gre preko Zokija.....
hotchilipoper
05. 10. 2019 10.47
+2
provni
05. 10. 2019 09.32
+15
Društvo mora vedeti ali se v take zadeve lahko spušča, če ni za to registrirano. Če je kdo kriv je društvo in ne država. Tako, da v bodoče, ne more vsakdo zbirati denar in tudi posameznik ne sme vsakemu nakazovati denarja in končno za take stvari mora skrbeti država, rdeči križ, Karitas itd.
S.O.S 1
05. 10. 2019 09.47
+4
Država in drugi pa res lepo skrbijo za nas. Hvala provni, da si spomnil javnost.
Kolani
05. 10. 2019 11.03
+1
Posameznik lahko s svojim denarjem dela kar želi. Lahko ga tidi kuri v peči, če se tako pdloči. Ni pa zakona, ki bi prostovoljni prispevek obdavčil. Če bi tak zakon obstajal, smo vsi, ki smo kdaj dali klošarju dinar, pri maši prispevali v puščico, ali komu plačali pijačo, davčmi utajevalci.
wolfterier
05. 10. 2019 09.32
+14
Ne dajte denarja Rdečemu križu,tam vzamejo več kot davkarija !!!
provni
05. 10. 2019 09.31
-3
Društvo mora vedeti ali se v take zadeve lahko spušča, če ni za to registrirano. Če je kdo kriv je društvo in ne država. Tako, da v bodoče, ne more vsakdo zbirati denar in tudi posameznik ne sme vsakemu nakazovati denarja in končno za take stvari mora skrbeti država, rdeči križ, Karitas it'd.
Kolani
05. 10. 2019 10.58
Zakaj FURS ni na to opozoril, ko se je pričelo zborati denar?
Jinks
05. 10. 2019 09.18
+20
Jankovićem,Bavčarjem,Šrotom odpišejo milijone, FURS pa ropa revno rajo in hoče denar celo od takih humanitarnih zadev, to je pokazatelj bolezni, ki razsaja pri nas... Vsi davki so bili večkratno plačani, ko človek dobi denar v službi, pa hočejo še in še... naj vzamejo RKC-ju, politikom, tajkunom, mafiji vse nakradeno. Kot v Italiji! Bo denarja več kot dovolj za vse.
cool1
05. 10. 2019 09.05
+18
Slovenija je obdavčena do grla....najbolj obdavčena država Evrope....Zaslužim 1000 eur, od tega podarim 100 eur za Krisa, meni je bil ta denar že obdavčen, zakaj bi potem ta denar še enkrat obdavčevali ? To je za mene davek , na davek, na davek, in tega imamo dovolj !
wolfterier
05. 10. 2019 09.47
+1
Povej to 10.x. v Ljubljani,na Prešercu ob 17h !!!
Eastman
05. 10. 2019 10.00
+2
V trgovini kupiš kruh in plačaš davek...