Slovenija

Fursov razpis za servisiranje vozil izključuje nepooblaščene serviserje

Ljubljana, 03. 06. 2019 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
57

Furs prek razpisa za obdobje dveh let išče serviserje za 247 vozil, s katerimi razpolaga. A nanj se lahko prijavijo samo pooblaščeni serviserji, kar je razburilo nepooblaščene. "Razpis je sestavljen tako, da za določeno območno enoto lahko kandidira zgolj in samo točno določen servis. Ker ni konkurence, ta posledično lahko določa urno postavko in ceno materiala po lastni volji," pravijo.

Finančna uprava republike Slovenije (Furs) prek razpisa za obdobje dveh let išče serviserje za servisiranje, vzdrževanje in popravilo službenih vozil znamk Citroën, Opel, Škoda, Renault in Volkswagen. Čas za prijave na 32 različnih sklopov se izteče 18. junija.

A v razpisu zahtevajo samo pooblaščene serviserje, nepooblaščeni, ki so cenovno veliko ugodnejši, pa ne pridejo v poštev. "Razpis je sestavljen tako, da za določeno območno enoto lahko kandidira zgolj in samo točno določen servis. Ker ni konkurence, ta posledično lahko določa urno postavko in ceno materiala po lastni volji," nas je opozoril bralec.

Tudi pod Fursovo objavo na portalu javnih naročil so komentarji, v katerih ljudje opozarjajo na nedovoljeno omejevanje konkurence. "Servisne posege na vozilih lahko opravlja vsak serviser, ki je za to ustrezno usposobljen, ki zagotavlja vgradnjo ustreznih nadomestnih delov in ki razpolaga z ustreznimi orodji (tako mehanskimi kot programskimi) za servisiranje določene znamke vozil. Iz razpisne dokumentacije tudi nikjer ne izhaja, ali so vozila še v garancijski dobi, opozarjamo pa, da je razpis razpisan za dve leti z možnostjo podaljšanja še za dve leti, zaradi česar je zelo verjetno, da vozila v času trajanja razpisa ne bodo več v garancijski dobi. Pa četudi vozila so v garancijski dobi, to ne vpliva na možnost, da redno servisiranje opravlja katerikoli ustrezen serviser, ne glede na to, ali je pooblaščen, ali ne," je zapisal eden od njih.

S takim pogojevanjem Furs po njegovem mnenju krši Zakon o javnem naročanju (ZJN-3), kar predstavlja razlog za vložitev revizijskega zahtevka. "Naročnik si je s takim ravnanjem zaprl možnost pridobiti ugodnejšega ponudnika ter pri določenih sklopih omejil izbor celo le na enega ponudnika (denimo sklop 24, najverjetneje pa še kakšen). S tem je nedopustno omejil konkurenco, omogočil ponudniku, ki edini izpolnjuje pogoje, da postavi skoraj kakršnokoli ceno, hkrati pa si povečal stroške s prevozi vozil, saj bo vozila moral voziti na oddaljenejši servis, čeprav ima eventualno bližje ugodnejši servis, ki izpolnjuje vse pogoje," je še dodal in Furs pozval k spremembi pogojev.

Furs prek razpisa išče serviserje za svojih 247 vozil.
Furs prek razpisa išče serviserje za svojih 247 vozil. FOTO: Aljoša Kravanja

AVK: Takšno pogojevanje je lahko v nasprotju s pravili konkurence

Da je pogojevanje ohranitve tovarniške garancijske avtomobilske garancije s servisiranjem zgolj pri pooblaščenih serviserjih in z uporabo le originalnih nadomestnih delov lahko v nasprotju s pravili konkurence, opozarja tudi Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK).

Kot so pojasnili za 24ur.com, je Evropska komisija na področju prodaje, popravil, distribucije rezervnih delov in vzdrževanja motornih vozil sprejela Uredbo št. 461/2010 o uporabi člena 101(3) Pogodbe o delovanju Evropske unije za skupine vertikalnih sporazumov in usklajenih ravnanj v sektorju motornih vozil. Na tem področju je v veljavi tudi Uredba št. 330/2010 (t. i. splošna uredba o vertikalnih skupinskih izjemah). Za ustrezno delovanje trga storitev popravljanja in vzdrževanja ter distribucije rezervnih delov je Evropska komisija v Uredbi št. 330/2010 v členu 4(e) določila, da je nedopustna omejitev, o kateri se dogovorita dobavitelj sestavnih delov in kupec, ki te sestavne dele vgrajuje v motorno vozilo, in ki dobavitelju omejuje možnost, da bi sestavne dele prodajal kot nadomestne dele tudi končnim uporabnikom, neodvisnim serviserjev in drugim ponudnikom storitev.

Dodatno k temu, je Evropska komisija z Uredbo št. 461/2010 v 5. členu določila še tri nedopustne omejitve:

– nedopustna je tudi omejitev prodaje rezervnih delov za motorna vozila s strani članov selektivne distribucije neodvisnim serviserjem (v praksi to pomeni, da morajo tudi neodvisni serviserji imeti prost dostop do originalnih rezervnih delov, ki jih je mogoče dobiti le od proizvajalca motornega vozila ali članov njegovih pooblaščenih mrež),

 – s strani proizvajalca motornih vozil je nedopustno omejevati dobavitelja pri dobavi rezervnih delov, orodij za popravilo, diagnostičnih pripomočkov in druge opreme neposredno tako pooblaščenim kot neodvisnim distributerje ali pooblaščenim ali neodvisnim serviserjem in končnim uporabnikom,

– s strani proizvajalca motornih vozil pa je nedopustno omejevanje dobavitelja sestavnih delov, da le ta dobavljene sestavne dele ali rezervne dele ne bi učinkovito in na vidnem mestu označil s svojo blagovno znamko ali logotipom (slednje je pomembno, saj imajo potrošniki in serviserji tako možnost ugotoviti, kateri rezervni deli drugih dobaviteljev tudi ustrezajo nekemu motornemu vozilu, poleg delov, ki nosijo blagovno znamko proizvajalca vozila).

"Cilj teh omejitev je, da se ohrani konkurenca tako med člani pooblaščenih servisnih mrež kot tudi med temi člani in neodvisnimi serviserji, proizvajalci delov in distributerji. Nedopustna je zloraba garancij, bodisi osnovne, bodisi razširjene, če proizvajalec garancijo kupcu pogojuje s tem, da mora kupec vsa servisna in vzdrževalna dela, tudi tista, ki niso zajeta v garanciji, opraviti v okviru pooblaščene servisne mreže proizvajalca vozil," so pojasnili. Vse našteto neodvisnim serviserjem zagotavlja, da lahko servisirajo vozila tudi v času tovarniške garancije, prav tako kot pooblaščeni serviserji določenega proizvajalca, ob tem pa ne sme biti ogrožena tovarniška garancija, če serviser upošteva tovarniške normative in standarde, predpisane s strani proizvajalca vozila.

"Glede na navedeno in glede na informacije, s katerimi razpolagamo, agencija meni, da pogoj naročnika, da lahko storitve servisiranja, vzdrževanja in popravila službenih vozil opravljajo zgolj pooblaščeni serviserji, ni v skladu z omenjenima uredbama. S takšnim pogojem po mnenju agencije lahko pride do izključevanja neodvisnih serviserjev in s tem konkurence, saj tako določenim podjetjem (pooblaščenim serviserjem) neutemeljeno zagotavlja privilegiran položaj pri poslovanju na trgu," so še dodali.

Furs potrebuje serviserje za servisiranje, vzdrževanje in popravilo službenih vozil znamk Citroën, Opel, Škoda, Renault in Volkswagen.
Furs potrebuje serviserje za servisiranje, vzdrževanje in popravilo službenih vozil znamk Citroën, Opel, Škoda, Renault in Volkswagen. FOTO: Dreamstime

Dvoumno zapisani garancijski pogoji in zavajanje potrošnikov

AVK je lani po podrobnem pregledu garancijskih pogojev, zapisanih v garancijskem listu in/ali servisni knjižici, ugotovil, da ima kar polovica anketiranih proizvajalcev dvoumno zapisane pogoje za uveljavljanje garancije. Poročilo si podrobneje lahko preberete tukaj.

Posledica takšnega zavajanja je zmeda pri potrošnikih, ki pogosto ne vedo, da lahko popravilo vozila v času tovarniške garancijske dobe opravijo tudi pri neodvisnem oz. nepooblaščenem serviserju.

V primeru, da je bila na pooblaščenem servisu ali pri proizvajalcu vozila tovarniška garancija zavrnjena zgolj zato, češ da je lastnik vozila popravljal ali servisiral vozilo v času tovarniške garancije pri neodvisnem oz. nepooblaščenem serviserju, se lahko oškodovanci z informacijo in dokumentacijo obrnejo na AVK ali na Sekcijo avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije.

Furs odgovarja: Naša pravica je postaviti pogoje za kakovostno storitev

Furs, ki trenutno razpolaga z 247 vozili, je na naša vprašanja odgovoril, da je pri oblikovanju pogojev dosledno upošteval določila ZJN-3. "Furs ima kot lastnik vozil skladno z 10. odstavkom 76. člena ZJN-3 diskrecijsko pravico, da v skladu s temeljnimi načeli ZJN-3 postavi pogoje za ugotavljanje tehnične sposobnosti ponudnika, ki mu bodo zagotovili storitev, opravljeno z ustreznim standardom kakovosti, ki jih za svoje pooblaščene serviserje in vozila svoje blagovne znamke predpisuje proizvajalec vozila."

Izbira med pooblaščenim in neodvisnim serviserjem je prepuščena izključno potrošniku, še navajajo. "Ta izbira pa ne vpliva na razmerja med proizvajalcem vozila ter pooblaščenimi in neodvisnimi servisi in njihovimi dobavitelji rezervnih delov, o katerih govori Uredba št. 461/2010."

Zahtevo uporabnika za spremembo pogojev na portalu javnih naročil je zavrnil, češ da razpisuje servisiranje vozil za vozila tako v garancijski dobi, kot tudi izven nje. "V letu 2019 je v garanciji 58 % vseh vozil iz voznega parka naročnika, v prihodnjih letih pa naročnik zmanjšanja omenjenega deleža ne načrtuje, ker je predvidena vsakoletna redna menjava najbolj iztrošenih vozil v svojem voznem parku. Nepooblaščeni serviserji za vozila, ki so v garancijski dobi, popravil ne izvajajo brezplačno (garancijska popravila), lahko pa ta vozila v skladu z Uredbo Komisije (EU) 461/2010 servisirajo. Glede na navedeno, bi moral naročnik v primeru potrebe po popravilu v garancijski dobi, ob predpostavki, da bi bil izbran nepooblaščeni serviser, skleniti tudi pogodbeno razmerje s pooblaščenim serviserjem, kar pa ni gospodarno ravnanje (kršitev načela gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti," so zapisali v odgovoru.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Romantik
03. 06. 2019 21.58
+2
skratka še več prirejenih razpisov za vladne "kolege" - korupcija korupcija
TistoPravo
03. 06. 2019 21.57
+2
Imamo dobre avtomobile ivožene seveda uglavnem...in slabo servisno storitev. Etika lastnikov avtoservisnih storitev in neposredno zaposleni...od skladiščnikov, do mehanikarjev...so ena usklajena lumparija, vajena preveč vajena z premočenimi prsti v medu z postranskim gotovinskimi zaslužki. Če ne gre v kešu, pa zadevo uredijo v materialu. Plačaš, menjano pa ni bilo. Dokaži če moreš
JE-BI-GA
03. 06. 2019 19.54
+1
Premze vam lahko porihtam, kolega pa zna pumpat gume.............
oježeš
03. 06. 2019 19.31
+2
Če sam kupim TV aparat. Se pokvari in ga nesem v popravilo nekemu serviserju. Popravi, seveda garancija ni priznana, ker ni pooblaščeni servis izdelovalca TV. Čez čas pa mi v garancijskem roku TV umre tako, da ni več za popravilo. Mi bo ta serviser zamenjal TV aparat, ali bo pooblaščeni servis naredil to? Sam, kljub še veljavni garanciji vem, da v tem primeru, ne bom dobil novega TV aparata, ampak bom moral seči v žep in kupiti nov TV aparat. In zakaj je tako težko prej dobiti soglasje za pooblastilo v določeni firmi? Ker s tem nastanejo določene obveznosti, ki niso v skladu s posameznimi izvajalci.
borkov64
03. 06. 2019 16.42
+6
Pri tej zadevi ni nič drugega kot zavajanje in izkučevanje/omejevanje konkurence. Odpravljanje napak v času garancije je itak brezplačno - stroške krije proizvajalec zato zaradi tega ne potebuješ razpisa. Za servisiranje vozila pa ga lahko pelješ kamorkoli. Ali so redni servisi v garanciji zastonj? Niso. So lahko samo v primeru, da ob nakupu vozila to plačaš (servisni paket) saj jih kar nekaj to tudi ponuja. Imam novega Citroena in na pooblaščenem servisu pojma nimajo. Po pogovoru z mehaniki pa sem izvedel da niso bili na niti enem resnem strokovnem izobraževanju. Davkoplačevalski denar je pa res najlaže trošit. In AVK bi morala tu stopit vmes kljub sicer pojasnilu Fursa zakaj so se tako odločili. Ampak če bi bili privatniki zagotovo ne.
anakondabox
03. 06. 2019 16.37
-1
Spoštovani 'Furs', zopet nas hočete pripeljati žejne čez vodo. Velikokrat vam je to (že) uspelo, a tokrat vam ne bo. Vsega vam ne smem zaupati, ker moj načrt potemtakem ne bo uresničen. Naj vam nekoliko namignem, da se bodo nepooblaščeni serviserji spremenili v pooblaščene. Kako bo to potekalo, pa še čarovnik David Copperfield, ne ve. #krneki
iganking
03. 06. 2019 15.51
+0
državna firma se pričakuje da bo pri pooblaščenih serviserjih. Saj bodo oni plačali več za vzdrževanje in popravila. Privatnik bi šparal in sam flikal vozila, ker bi si tako dal denar v žep. fursovci pa bodo enako plačani neglede koliko porabijo za popravila..
Akuster
03. 06. 2019 14.32
+4
To je pač Slovenije, kjer še FURS prikroji razpise za svoje ljudi po politični vladajoči poti
Wahl
03. 06. 2019 13.24
+2
obvezno specialno tipsko orodje >eno za vse znamke< mehanika so rorcange, na spodnji sliki. Nekje pri strani pa še večje kladivo ali manjša macola. Ko to vidič v delavnici, maš da te izstreli iz delavnice kot modrega dirkača iz stare risanke.
antilevi?ar
03. 06. 2019 13.59
+7
Ti očitno v mehanični delavnici nisi nikoli bil. Če bi nebi govoril neumnosti, kladivo je uporabno orodje in ga pri svojem delu včasih potrebno uporabiti (zarjavel auspuh, zarjavel vijak rok in vzmetenja, disk ne gre z mesta,..). Če ti misliš, da morajo vse delavnice biti sterilne in z gazo na obrazu, ter kot v nanizanki supercar se zelo motiš. Res nee vem kam ti iš svoj ato na servis,.verjetno na urgenco kar na kirurgijo,.:))
oježeš
03. 06. 2019 19.33
+1
Nima avta. Ni tehnični tip, ima pa močne roke in prste!
hotchilipoper
03. 06. 2019 13.07
+12
Servisiranje dobi tisti,ki prinese več kuvert
Wahl
03. 06. 2019 13.07
+5
>V primeru, da je bila na pooblaščenem servisu ali pri proizvajalcu vozila tovarniška garancija zavrnjena zgolj zato, češ da je lastnik vozila popravljal ali servisiral vozilo v času tovarniške garancije pri neodvisnem oz. nepooblaščenem serviserju, se lahko oškodovanci z informacijo in dokumentacijo obrnejo na AVK ali na Sekcijo avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije.< To bi moralo viseti na vratih pooblaščenih servisih vseh znamk pri nas, podobno, kot nalepka vzemi račun. Potrošnikom lažejo vsepovsod, večina pa tako prej odneha.
antilevi?ar
03. 06. 2019 14.04
+2
Čisto nepomembno. Sam sem imel težavo, ki mi pooblaščen servis ni hotel upoštevat, šel sem k nepooblaščenem, ki je ravno tako popravljal moj tip avta, odpravil napako v času garancijske dobe in pri tem nisem imel nobenih stroškov. Serviser enostavno ni mogel razumeti zakaj mi pooblaščenec ni želel odpraviti napako. Torej se da,.pa brez kuvert. Samo odločen je treba biti za svoje pravice.
drejc79 1
03. 06. 2019 13.06
+0
Vsi pozabljajo, da servisi za usposabljanje serviserjev za popravljanje svojih znamk plačujejo precejšnje vsote. Nepooblaščeni teh stroškov nimajo, posledično niti določenih znanj in so sami po sebi nelojalna konkurenca.
krnekilojz
03. 06. 2019 13.09
+3
Wahl
03. 06. 2019 13.11
+1
Ja, ker na pooblačenih servisih so pa res sami strokovnjaki. Imajo vso tehnično podporo, pa sem v živo videl, kako napačno sekvenco zategovanja je imel mehanih z izkušnjami, ko so nekomu menjali prebito tesnilo glave. Tud tam se dela po domače, šlampasto.
drejc79 1
03. 06. 2019 15.15
+4
Buča? A res? Kdo, po tvojem mnenju, pa plača nadomestni del, ker je bil servis nestrokovno opravljen? Če ga je nestrokovno opravil pooblaščeni serviser (med njimi je precej takih, ki si tega naziva ne zaslužijo), plača ali uvoznik ali pa pooblaščeni servis. Če se to zgodi pri nepooblaščenem servisu, ima ta izgovor, da je bil del zanič, tovarna pa, da je bil napačno servisiran. Kdo potem zadevo plača?
Aijn Prenn
03. 06. 2019 12.46
+1
Če je morda kdo iz stroke tu, eno vprašanje zanj; A morajo pooblaščeni servisi plačevati "pooblastitelju" (firmi katere avte servisirajo) kakšno dajatev?
krnekilojz
03. 06. 2019 13.10
-1
antilevi?ar
03. 06. 2019 14.06
-2
luckysss
03. 06. 2019 12.43
+2
Sicer "s težkim srcem" priznam, da ima furs tokrat prav...Servis mora biti pooblaščen in deli originalni, to je na dolgi rok najceneje, ker cene za rezervne dele so znane, ura dela pa tudi in časovni normativ za vgradnjo določenega dela tudi in tu ni nekega "navijanja cen".....Tisto, da je na določenem območju primeren le en servis je pa za "lase" privlečeno..V krogu 50 km je v urbanih okoljih vsaj po 5 pooblaščenih servisov za skoraj vse običajne znamke vozil...Sedaj jamrajo tisti nepooblaščeni, ki bi preko vez dobili koncesije ;)
Cogo
03. 06. 2019 12.59
+3
Predvsem tole tvoje pooblastilo je za lase privlečeno. Originalni servisi vgrajujejo originalne dele, ki so nekajkrat dražji kot neoriginalnih. Ura dela pooblaščenega servisa (najnižji rang mehanika) je 70 EUR. Pokaži mi neuradnega serviserja, ki ima tako urno postavko. Primer: originalno Mazda olje, ki ga kupiš po internetu stane 8€ liter, na originalnem Mazda servisu stane 16€+ddv.... Zato ne zavajaj, čeprav predvidevam, da si ti eden takšnih ˝originalnih˝serviserjev.
Uporabnik929236
03. 06. 2019 12.33
+1
To je super sistem. Če bi jaz bil ta serviser, bi popravil avte in izstavil račun za 100 milijard € in v primeru, da mi ne bi morali izplačati vsega, mi ostanejo vozila.
oježeš
03. 06. 2019 19.37
+1
No evo, vidiš. zaradi takih nepooblaščeni servisi ne pridejo v poštev. Si povedal več, kot si mislil, da boš!
mastablasta
03. 06. 2019 12.22
+2
zakaj samo pri avtomobilih? zakaj ni dostopnosti do delov in servisa pri vseh napravah?
LazniviZares
03. 06. 2019 12.17
+9
Vemo kako je z nepooblascenci..menjava olja filtrov zavor in sklopk...ko je pa problem peljejo na servis....se popolnoma strinjam z fursom ....tudi ko se mi pokvari bosch doma ne klicem gorenje servisa !!!
Cogo
03. 06. 2019 13.01
+1
Super, od takih kot si ti, živijo predragi nateguhi.
kate125
03. 06. 2019 11.47
+3
kako je grdi renault na sliki
boy36
03. 06. 2019 11.34
+36
Kakšen aroganten odgovor!!!! Dragi moji FURS-ovci ,EU direktiva določa ,da servis v času garancije vozila lahko opravi katerikoli servis in to v ničemer ne vpliva na izgubo garancije ,razen če pooblaščeni servis dokaže ,da je do poškodbe,napake na v avtomobilu prišlo zaradi vgradnje in montaže neustreznih rezervnih delov. V isti sapi pa pozabljate ,da niste fizična oseba ,ki bi lahko razpolagala z denarjem ,brez ,da vsa kdo nadzira! Plačilo za svoje delo dobivate iz davkoplačevalskega denarja ,zato ste dolžni s tem denarjem gospodarno upravljati! Zneski med pooblaščenimi in ostalimi servisi se lahko razlikujejo tudi do 100%. Izgovarjate se ,da je podpis pogodbe negospodarno ravnanje ,človek ne ve ali bi se jokal ali smejal.Podpis dobre pogodbe za naročnika je ključ ,do uspeha.Je pa res ,da ne vem ali so vaše službe tega sposobne? Po cestah lovite kmete in avtoprevoznike ,pa par litrov nafte ,ostale delavce v malih firmah za par centov in jih kaznujete ,kar je sicer vaše delo in je prav po drugi strani pa sami razsipavate s tem denarjem od kazni ,namesto ,da bi ga vlagali v prihodnost. Vidite to pa je negospodarno ravnanje.
spam1
03. 06. 2019 11.46
-2
Imajo prav v tem, ko pravijo, da nepooblaščeni serviser ne nudi garancijskih popravil. Torej bi morali vozila v garanciji voziti k enemu ponudniku, vozila izven garancije pa k drugemu.
plotter123
03. 06. 2019 11.17
+1
A za šušmarje je to omejevanje konkurence ? ahahahahahahahahaha