Slovenija

Nesoglasja in blatenje škodujejo Galu, ki najbolj potrebuje pomoč

Maribor, 03. 10. 2019 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na družbenih omrežjih so se pojavili številni očitki na račun humanitarnega društva Maus, ki pomaga pri zbiranju 120.000 evrov za operacijo, ki bi Galu olajšala življenje. Očitki so do živega segli tudi Galovi mami, zaradi česar je prišla v konflikt z društvom. A zavoljo Gala so nesporazum rešili, saj je deček tisti, ki najbolj potrebuje pomoč.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gal potrebuje operacijo
    03:22
    Iz SVETA: Gal potrebuje operacijo
  • Iz 24UR: 120.000 evrov za Gala
    02:36
    Iz 24UR: 120.000 evrov za Gala

Potem ko je cela Slovenija zbirala in zbrala denar, ki ga mali Kris iz Kopra potrebuje za en odmerek zdravila, ki mu lahko reši življenje, pa na drugi strani Slovenije 5-letni Gal še vedno zbira denar za operacijo, ki bi mu olajšala življenje. V slabem tednu smo tako zbrali skoraj štiri milijone evrov za Krisa, za Gala pa v več kot pol leta še nismo zbrali okoli 120.000 evrov.

Je za to morda krivo tudi društvo, saj se je že večkrat izkazalo, da donirani denar ni prišel v prave roke in zato ljudje postajamo vedno bolj skeptični do takih društev? In ker so se na družbenih omrežjih pojavili očitki tudi na račun društva Maus, ki zbira denar za Gala, smo preverili ozadje zgodbe.

Očitki o netransparentnosti glede zbranega denarja

Za Gala so do sedaj zbrali 54.705 evrov.

Očitki na račun društva Maus, ki ga vodi Nataša Švikart, so se pojavili predvsem glede transparentnosti objavljanja prejetega denarja za Gala. In tudi zaradi omenjenih očitkov je med predsednico društva in Galovo mamo Natašo Vrbnjak Šteflič prišlo do konflikta.

Galova mama je namreč – morda tudi zaradi pritiska, ker je bil za Krisa v hitrem času zbran potrebni denar, za njenega Gala pa tega še vedno zbirajo, čeprav gre za občutno nižji znesek – od društva Maus želela izvedeti, koliko denarja se je za njenega sina že nabralo. Predsednici je očitala netransparentno objavljanje zbranega zneska. Včeraj nam je sicer pojasnila, da zaenkrat ne more reči, da je kaj narobe. Bo pa zdaj, ko bo društvo pokazalo transakcije, videla, če so vzeli kaj denarja stran. "Obsojati je zaenkrat ne morem, če bomo videli, da je kaj narobe, bomo pa lahko," je dodala.

Gal
Gal FOTO: POP TV

V društvu Maus na očitke o netransparentnosti odgovarjajo, da so bili julija in avgusta na kolektivnem dopustu in niso delali, so pa prej sproti objavili vse, kar se je novega zgodilo. "Vsak teden sem zapisala 'Z Galom sporočava, koliko se je zbralo'," pojasnjuje Nataša Švikart in dodaja, da se s humanitarnostjo ukvarjajo že pet let in v tem času tudi nekateri starši niso želeli, da se stvari objavljajo. Se je pa z akcijo Kris, ki je, kot pravi, neprimerljiva z drugimi akcijami, začelo pričakovati, da se donirani znesek objavi praktično vsak dan.

Na očitke Galove mame, da ji ni dovolila vpogleda v zbran denar, Švikartova odgovarja, da ne more vsak gledati, kdo je poslovni partner društva in kaj se na računu dogaja. "Seveda bom zdaj pod pritiskom javnosti, ki piše, da tega ne želim narediti, to razkrila, saj nimam kaj skrivati," je povedala včeraj.

Podpis posebne pogodbe

Da družina sodeluje z društvom in ne zbira sama denarja, je pomembno zato, ker bi bila v nasprotnem primeru družina finančno obremenjena, saj bi morala vračati davek.

A s tem zgodbe še ni konec. Očitki letijo namreč iz obeh strani. Švikartova je pojasnila, da z Galovo mamo sicer že od samega začetka težko sodeluje, saj mama vedno znova, brez njene vednosti, odpira in objavlja račune, na katerih posebej zbira denar za Gala. A Vrbnjak Štefličeva odgovarja, da je poseben račun odprla, ko ji je Sklad Viljem Julijan doniral 2.000 evrov, saj ni želela, da bi šel znesek na račun društva. In čeprav se zaveda, da bo morala vrniti davek, pravi, da raje vrne davek, kot pa da ji nekdo denar, namenjen za sinovo operacijo, jemlje. "Druge izbire nisem imela," je pojasnila, a hkrati dodala, da bi vseeno za seboj raje imela društvo.

A z društvom je treba sodelovati, je povedala predsednica društva Švikartova. Kot je pojasnila, so Galovi mami v podpis ponudili tripartitno pogodbo z zavarovalnico, kar pomeni, da bi denar (120.000 evrov), ki bi ga dobila, če bi zmagala s tožbo zavarovalnice, vrnila nazaj društvu. A pogodbe Galova mama, po njenih besedah, noče podpisati. Slednja je včeraj zatrdila, da pogodba ne obstaja, bi jo pa podpisala, če bi v njej izrecno pisalo, da gre omenjeni denar za bolne otroke, ki potrebujejo pomoč.

Zakopali bojno sekiro

In če je še včeraj kazalo, da nobena stran ne bo popustila in se bosta razšli, pa smo popoldne prejeli klic Galove mame, ki je pojasnila, da so se s predsednico društva sestali in dogovorili, da bodo še naprej sodelovali in pozabili na vse očitke in blatenja na družbenih omrežjih.

"Po vsem tem si ne znam razložiti svojih čustev," je danes povedala Galova mama, ki ima mešane občutke. Včeraj jo je namreč klicala neka gospa, ki ji je povedala, da je govorila s predsednico društva Maus. Ta naj bi rekla, da je polovico sredstev za Gala prenakazala v Avstrijo, ker naj mama ne bi želela podpisati tripartitne pogodbe, saj naj bi želela le denar, tako od zavarovalnice kot od ljudi. Danes je zato odšla v Maribor, kjer čaka, da se bo dobila s predsednico društva, ki naj bi ji pokazala transakcije računa, kar je obljubila, da bo storila že včeraj, pa ni. 

Švikartova, ki je tudi potrdila, da so zakopali bojno sekiro, je obljubila, da bo transakcije na računu Galovi mami pokazala danes popoldne, zanikala pa je navedbe, da naj bi polovico zbranih sredstev nakazala na račun v Avstriji. Prav tako je še pojasnila, da bo vsa zbrana sredstva, ki se bodo stekla na račun društva, vsak teden sproti objavljala.

Švikartova je še pojasnila, da se je blatenje začelo z raznimi komentarji in objavami na Facebooku, zaradi česar sta bili obe z Galovo mamo popolnoma šokirani in nista vedeli, kaj se dogaja. A kot pravi, sodelovanje se nadaljuje.

A vsa ta nesoglasja in blatenje puščajo grenak priokus, najbolj pa škodujejo Galu – prav on je namreč tisti, ki pomoč najbolj potrebuje. Žalostno je torej, da se kopja lomijo na plečih otroka, ki bi mu denarna pomoč lahko močno olajšala življenje.

Kdo je Gal?

Gal se je rodil z redko deformacijo, zaradi katere ne more normalno upogibati sklepov v komolcih, ker sta njegovi koželjnica in podlahtnica zaraščeni, dlani zato ne more obrniti za več kot 30 odstotkov, rok ne more iztegniti do konca ali jih obrniti tako, da bi bili dlani obrnjeni navzgor.

Ljubljanski ortoped, ki ga je obiskoval, jim je svetoval, da poiščejo pomoč v tujini. A zapletlo se je pri plačilu. ZZZS je najprej odobril pregled za drugo mnenje pri strokovnjaku na Dunaju, a jim je ta poseg odsvetoval. Starši so samoplačniško obiskali še Drora Paleyja, ameriškega strokovnjaka za redke deformacije na kosteh pri otrocih, ki jim je rekel, da lahko pomaga.

Z njegovim izvidom so šli na ZZZS, kjer pa so jim zdravljenje zavrnili, ker da niso bile izčrpane možnosti zdravljenja v Sloveniji. Zoper odločbo ZZZS so se pritožili, ker so želeli na zdravljenje k ameriškemu strokovnjaku, ki jim je edini zagotovil, da lahko Galu pomaga. ZZZS je spet, že drugič, zavrnili zdravljenje pri Paleyju, tokrat zaradi procesne napake, zato zdaj starši tožijo ZZZS.

ZZZS odgovarja

Pravica do zdravljenja v tujini v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja ne zagotavlja uporabniku trenutnih (vrhunskih) dosežkov medicinske znanosti in tehnike, temveč le storitve v mejah z zakonom in podzakonskimi predpisi določenih standardov. V primeru, ko je za zdravljenje določenega bolezenskega stanja več medicinsko priznanih in v načelu enakovrednih metod, se na podlagi določb Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja šteje, da so v Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, če ni zagotovljeno zdravljenje z nobeno od priznanih metod, kar pomeni, da morajo biti v Sloveniji izčrpane vse medicinsko priznane in v načelu enakovredne metode, da se lahko šteje, da so možnosti zdravljenja izčrpane. Predhodno navedeno pa ne pomeni, da morajo biti v Sloveniji na razpolago vse metode, ki se opravljajo v tujini. ZZZS

"Glede konkretne zavarovane osebe pojasnjujemo, da je bila vloga za napotitev na zdravljenje v tujino lani marca (na prvi stopnji) oziroma junija (na drugi stopnji) z odločbo zavrnjena, in sicer iz razloga, ker je ZZZS v postopku odločanja o pravici pridobil 5. 3. 2018 mnenje Ortopedske klinike UKC Ljubljana, v katerem je navedeno, da lahko zdravljenje (predlagali so derotacijsko osteotomijo podlahti) opravijo tudi na Ortopedski kliniki v Ljubljani," so zapisali in dodali, da je ZZZS 7. junija lani pridobil tudi mnenje konzilija zdravnikov UKC Maribor, ki so se strinjali, da možnosti zdravljenja v Sloveniji niso izčrpane. "Glede na navedeno pogoji za napotitev na zdravljenje v ZDA niso bili izpolnjeni, saj je bilo zavarovani osebi v Sloveniji na voljo oz. zagotovljeno ustrezno zdravljenje. Poseg v ZDA je predlagal le zdravnik specialist iz ZDA, ne pa zdravniki specialisti v Sloveniji ali Avstriji," so dodali.

Lani avgusta so starši nato vložili novo vlogo za isto zavarovano osebo in za isto zdravljenje v ZDA, o tem istem zahtevku zavarovane osebe pa je ZZZS že pravnomočno odločil junija lani (na podlagi vloge iz meseca februarja 2018). Zastopnica zavarovane osebe je v okviru te nove vloge izrecno navedla, da želi zdravljenje izključno pri izvajalcu v ZDA in ne v Avstriji. "Pri obravnavi nove vloge oz. v pritožbenem postopku je ZZZS ugotovil, da se dejansko stanje in pravna podlaga v primerjavi s predhodno vlogo nista spremenila, kar pomeni, da še vedno velja, da obstajajo možnosti zdravljenja, torej operacije zavarovane osebe v Sloveniji (derotacijska osteotomija podlahti), konzilij zdravnikov Ortopedske klinike v Ljubljani pa svoje naknadno drugačno mnenje, torej, da so možnosti zdravljenja zavarovane osebe v Sloveniji izčrpane, utemeljuje z nezaupanjem staršev zavarovane osebe v poseg, ki bi bil izveden v Sloveniji," so zapisali.

"Na podlagi vsega navedenega je ZZZS januarja letos skladno z Zakonom o upravnem postopku ugotovil, da je bilo o novi zahtevi zavarovane osebe po zdravljenju pri izvajalcu v ZDA zaradi izčrpanih možnostih zdravljenja v Sloveniji že pravnomočno odločeno. Dejansko stanje se od predhodnega odločanja ni spremenilo, saj še vedno obstajajo možnosti operacije v Sloveniji, zato možnosti zdravljenja zavarovane osebe v Sloveniji niso bile izčrpane, zato tudi pritožbi zavarovane osebe ni bilo mogoče ugoditi," so zaključili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo.Jst
05. 10. 2019 11.07
Klasična slovenska...
Periot222
04. 10. 2019 09.34
+8
Taksni ki lezijo na denarju naj sami placajo zdravljenje svojega otroka ne da fehtajo sram jih naj bo!
igyyp
04. 10. 2019 09.24
+24
Slovenci, dajmo zbrat zdaj še za Gala rabijo ajde še teh 70.000 z stroški. Koliko nas je 2 milijona, rabimo pa 60.000 slovencev in vsak da 1 eur. Ne bomo propadli zaradi tega, čeprav vse skupaj neumno, ampak za Krisa smo zbrali, dajmo še za tega fantka pa mir.
Periot222
04. 10. 2019 09.48
+2
Karantanija
04. 10. 2019 10.59
+6
Prosimo, odprite linijo 1919 GAL1 in GAL5.
akize
04. 10. 2019 09.22
+2
Pa kaj bojo zdaj samo članki o tem od zdaj naprej?
Klotilda H
04. 10. 2019 09.07
+34
PREDEN ZAČNEJO DRUŠTVA ZBIRATI DENAR ZA TOVRSTNE PRIMERE, BI MORALA NATANČNO OBJAVITI, ZAKAJ ZDRAVSTVENA ZAVAROVALNICA TEGA NE KRIJE!!!
SloG pavelšek
04. 10. 2019 08.39
+17
tukaj se gre za otroka in ne za starše...a je otrok tu kaj kriv?a v šoli bodo vsi zajebaval tega otroka češ lej kako mamico mas itd...vrjamem da tudi od krisa starsi niso tako nedolzni...oce od krisa je italijan...zakaj v italiji ni bilo nobene akcije za krisa?
Ula_
04. 10. 2019 11.06
+7
Mogoce ne ves ampak tudi v Italiji se je zbiralo. Zacelo se je kasneje zaradi prevodov. Nihce ni pricakoval, da se bo tako hitro zbralo.
dannyer
04. 10. 2019 12.32
+0
Zdravljenje imajo navoljo v sloveniji tako da ne gre za otroka gre za prevaro.
rovte
04. 10. 2019 08.35
+34
Julija in avgusta na dopustu dobro jim gre!!
Zelo123
04. 10. 2019 08.35
+13
Nateguni, ki želijo na lahek način do denarja.
METKA102
04. 10. 2019 08.34
+29
Denar, ki se je že zbral za Gala, naj se prenakaže na Palčico in bo stvar urejena.
Tone Mihel?i?
04. 10. 2019 11.45
-4
Po zadnjih informacijah zbrani denar za Krisa NE bo zadostoval ..Ker Palčica NI humanitarna organizacija bo potrebno od zbranega plačati še davek ..približno 1.9 miljona !!
Justiceiscoming81
04. 10. 2019 08.30
+31
od 18.7. pa do 31.7. so imeli blokiran račun, kar je razvidno iz stop neplačniki. Tako da nekaj je na tem, sicer imajo od takrat naprej račun odblokiran... Glede na to da se je za Krisa že zbralo dovolj denarja, bi lahko z preostankom poplačal tudi Galu in ostalim otrokom ki potrebujejo pomoč na enak način... pa verjetno teh ni malo.
fairplayy
04. 10. 2019 08.29
+8
spet mastodont zavarovalnica zavira zzzs
hisne
04. 10. 2019 07.36
+22
tipično za slovenijo ampak žalostno
dannyer
03. 10. 2019 21.59
+16
Operacija je možna v Sloveniji tako da gre za izkoriščanje . sedaj ko je šla na samoplačniško . pa moremo pomagati hmmmmm.
Andrej Stubi?ar
03. 10. 2019 21.57
+46
Kako podjetje ne obratuje če pa moja žena pri njih dela izpit??? Halooo komu jas potem plačujem ure? Žalostno da se takle norce delajo na račun otrokovega zdravja...
Vzemi si
13. 11. 2019 14.58
+1
Sram naj bo take starse! Imajo kaj prodati- zbirajo na vseh koncih in krajih- kje je kaj zavedeno? Tudi zneski zdravljenja, se spreminjajo na osnovi izjav...nikoli isti! Da je to moj otrok- vse prodam! Tako pa je vse skupaj zalostno!
setisfekšn
03. 10. 2019 21.38
+4
To okrog teh zdravil men močno smrdi!2,3 milj dejte bit ljudje naivni kar slepo verjet v neko propagando pa kdo je to vse skup dokazal!a ne vidte da spilajo na neka čustva!!!boste videl rezultate za 3 milj eur!!
VirtualX
03. 10. 2019 21.20
+45
Mene zanima kdaj se bo zbiralo za družino Janković, namreč oni denar krvavo potrebujejo. Predlagam nekaj v smislu ZOKI#, kjer je # poljubni znesek, na 1919. Stopimo skupaj kot za Krisa in pomagajmo družini Janković, hvala. P.S. Damijan Janković napisanega ne želi komentirati.
sky100
03. 10. 2019 21.25
+27
VirtualX, za Jankoviće ne bo potrebno nikoli zbirati, oni imajo dovolj denarja. Dokler so ljudje, ki Jankovića podpirajo in ga še volijo, se ni bati, da mu zmanjka denarja.
sky100
03. 10. 2019 21.16
+72
Veliko je še težko bolnih otrok, a ker njihova zgodba ne odmeva v medijih, zanje sploh ne vemo.
atta 1
03. 10. 2019 21.14
+52
Kaj ni rečeno,da bo višek denarja deležen tudi Gal, da se tudi njemu omogoči operacija.
Periot222
03. 10. 2019 21.12
+18
Prevec je dobrodelnih akcij tisti ki je res bogi ne zbira!
mrtvi_macak
03. 10. 2019 21.03
+68
Ne bit presenečeni, če bo na koncu predsednica društva Maus pobasala milijonček . Ne zgleda pošteno sploh.
SloG pavelšek
04. 10. 2019 08.40
-1
od gdaj pa izgled igra vlogo gdo je posten in zdi ne...a ste res vi vsi brezmadežno da pljuvafe po drugih