Slovenija

'Eni nas zmerjajo s komunisti, levaki, drugi z domobranci, fašisti. Čas je, da se to ustavi'

Ljubljana, 05. 05. 2020 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
843

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil, da so odpovedali že naročene ventilatorje podjetja Geneplanet zato, ker jih zaradi dobrega obvladovanja epidemije več ne potrebujemo. Zavrnil je očitke, da niso primerni in obsodil grožnje zdravniku Knaflju. Tega je podprl tudi kirurg Erik Brecelj, ki meni, da bodo morali politiki začeti spoštovati vsaj nekatere božje zapovedi, če ne želimo, da Slovenija pristane na dnu Evrope. Trenutno stanje ga spominja na balkanske države pred začetkom vojne: "Toliko časa dehumaniziraš nasprotnika, da nekomu poči film."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so prekinili pogodbo z Geneplanetom?
    07:26
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so prekinili pogodbo z Geneplanetom?
  • Iz 24UR ZVEČER: Erik Brecelj: Počivalšek ne more biti več minister
    03:10
    Iz 24UR ZVEČER: Erik Brecelj: Počivalšek ne more biti več minister

 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je najprej pojasnil, zakaj so se odločili za prekinitev pogodbe z Geneplanetom: "Predvsem moramo vedeti, da smo se v začetku epidemije močno bali poteka, kot je bil v Italiji, se pravi zelo velikega števila bolnikov, ki bi potrebovali respiratorje. Nato nam je uspelo z vsemi ukrepi pripeljati to epidemijo do neke točke, ki je za Slovenijo ugodna. Imamo enega najboljših rezultatov pri številu okuženih in obolelih in iz tega razloga tudi večje potrebe po večjem številu respiratorjev, kar je bilo predvideno v začetku, zdaj ni več. To je tudi razlog, da smo od tega večjega deleža v tem paketu respiratorjev odstopili, ker v resnici ga ne potrebujemo."

'V začetku, ko je stroka pritiskala na nas, je bil glavni kriterij dobavni rok'

Slovenija tone, tone zelo globoko. Spominja me na balkanske države pred začetkom vojne. Eni nas zmerjajo s komunisti, levaki, pedri, čefurji, na drugi strani s fašisti, domobranci, črnuhi, klerikalci. Toliko časa dehumaniziraš nasprotnika, dokler v ljudeh ne vzbudiš toliko sovraštva, da je samo še vprašanje, kdaj bo nekomu prvemu počil film in bo udaril po nekom, ki si tega ne zasluži. Erik Brecelj

Znova je poudaril, da se za to niso odločili, ker ventilatorji ne bi bili primerni: "Podatke poznam, potrdilo jih je tudi Evropsko združenje za intenzivno medicino, številne države jih uporabljajo, tudi pri nas se uporabljajo. Odločitev je zgolj za to, ker tako velikega števila respiratorjev glede na stanje, v katerem smo, in tudi če se poslabša, ne potrebujemo."

"Odločitev ministrstva temelji na predlogu strokovne skupine ministrstva, ki je sicer ocenila, da so to respiratorji nekega srednjega cenovnega razreda. Tudi uporabni, seveda želijo imeti te dodatne možnosti, predvsem vlažilce in cevi, in takšni zadostujejo strokovnim kriterijem. Je pa tudi njihova ocena, da imamo v tem trenutku respiratorjev glede na situacijo dovolj," je dodal in pristavil, da dodatna oprema stane 1300 evrov na aparat, ne pričakuje pa, da bi bila potrebna pri vseh aparatih.

Zagotovil je, da v tem trenutku ne bomo šli v nabavo novih ventilatorjev. "Imamo sicer še predvideno dobavo 50 respiratorjev nekje konec junija, potem je pa v celoti odprt razpis Evropske komisije, kjer je Slovenija rezervirala 300 respiratorjev, za primer nekakšnega ekstremnega scenarija ob morebitnem drugem valu epidemije, če je ne bi obvladovali, kar sicer ocenjujem kot malo verjetno."

Gantar: Potrebe po toliko ventilatorjih ni več. Breclja stanje spominja na balkanske države pred vojno.
Gantar: Potrebe po toliko ventilatorjih ni več. Breclja stanje spominja na balkanske države pred vojno. FOTO: POP TV

Glede klicev in pritiskov ministra Zdravka Počivalška pri poslu z Geneplanetom Gantar pravi: "V začetku, ko je stroka pritiskala na nas, da čim prej dobavimo respiratorje, je bil glavni kriterij za nabavo dobavni rok."

Gantar: Ostalih respiratorjev takrat ni bilo

A voditelja Uroša Slaka je zanimalo, zakaj pritiski samo za posel z Geneplanetom, ne tudi za druge ponudnike? "Kot razumem stvar, je bilo to zato, ker je bilo možno dobaviti in je bila to prva večja dobava obljubljenih 220 respiratorjev. Druga stvar pa je, da je stroka ocenjevala 92 ponudb. 13 jih je ocenila in med temi so ti, o katerih govoriva, v spodnjem delu lestvice. A vseeno jih uporablja večina držav, zato je bilo to stališče verjetno tudi sprejeto, ne predstavljam si drugega razloga, da se gre vseeno v nabavo."

Znova je poudaril, da drugih takrat ni bilo. "Drugo, še enkrat, če je to respirator, primeren za zdravljenje covid-19 in ga uporabljajo številne države, potem ne vidim razloga, zakaj za slovenske bolnike ne bi bil dober aparat. S strokovnega stališča je danes ta ista skupina podprla to stališče, da obdržimo 90 respiratorjev, in to, da manjka cev ali vlažilec zraka je manjši delež vsega skupaj. Imajo pa vsi ti respiratorji tudi kompresorje, kar omogoča uporabo zunaj prostorov, kjer ni priključkov."

'Že tako je politika v Sloveniji brez ugleda'

Na drugi strani pa prvi slovenski žvižgač, kirurg Erik Brecelj, ki je opozarjal na nepravilnosti pri gradnji Onkološkega inštituta pravi, da Počivalšek zaradi svojih laži in obnašanja ni več primeren za ministra:  "Vse laži, ki jih je izrekel, vsi napadi na zdravnike, strokovnjake, popolnoma neprimerno, oholo obnašanje v medijih, mislim, da bi moral biti tako pameten, da se umakne, če ne zaradi sebe, zaradi okolja, iz katerega prihaja in mu očitno dela škodo."

Tomaž Gantar je obsodil grožnje zdravnikoma Knaflju in Noču.
Tomaž Gantar je obsodil grožnje zdravnikoma Knaflju in Noču. FOTO: POP TV

Če bo Počivalšek ostal na položaju, bo po Brecljevem mnenju nemoralna lestvica postavljena zelo globoko. "Že tako je politika v Sloveniji brez ugleda, že prej leva in zdajšnja vlada, če res ni več nobenih pravil, nobenih moralnih pravil, se vprašamo, v kakšni državi živimo in kaj lahko nekateri počnejo."

Brecelj: Slovenija me spominja na balkanske države pred začetkom vojne

Oba sta tudi ostro obsodila grožnje zdravniku Rihardu Knaflju, ki je kritiziral nabavljene ventilatorje. "Grožnje si gospod Knafelj absolutno ne zasluži. Korektno je, da kot strokovnjak poveš svoje stališče, lahko se tudi drugi strokovnjaki s tem ne strinjajo, absolutno pa nobena grožnja ni na mestu. Žal mi je, da je to doživel on, nenazadnje je doživljal stiske in grožnje tudi profesor Noč in mislim, da to ni način razprave in odločanja, in žal mi je, da se to v naši državi dogaja," je dejal Gantar, Brecelj pa: "To je sramota, tudi posledica obnašanja ministra Počivalška."

"Slovenija tone, tone zelo globoko. Spominja me na balkanske države pred začetkom vojne. Eni nas zmerjajo s komunisti, levaki, pedri, čefurji, na drugi strani s fašisti, domobranci, črnuhi, klerikalci. Toliko časa dehumaniziraš nasprotnika, dokler v ljudeh ne vzbudiš toliko sovraštva, da je samo še vprašanje, kdaj bo nekomu prvemu počil film in bo udaril po nekom, ki si tega ne zasluži," je prepričan Brecelj, ki dodaja: "To smo videli na Balkanu in Slovenija, mislim, da bi bil čas, da se to ustavi. In tudi politiki, čas bi bil, da pokažejo nek kulturen nivo, ne pa to, kar vsak dan videvamo po medijih."

"To pelje v popolno destrukcijo Slovenije, ne vem, zakaj smo se odcepili. Žalostno je vse to. Mislim, da neke normative, če vzamemo za normalno državo, normalne ljudi, s kančkom poštenosti je 10 božjih zapovedi dovolj. In tudi politika bo morala vsaj nekatere od božjih zapovedi začeti spoštovati, če nočemo, da Slovenija pristane na dnu Evrope," politikom sporoča Brecelj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (843)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unclub
07. 05. 2020 18.56
+3
Grožnje obsojaš, v isti sapi pa praviš, da si je sam kriv! Kr metati iz služb zaradi spornih objav, je vaš modus operandi! Tožite ga! Se je pa opravičil za svoja dejanja! A se je Janša kdaj opravičil za svoja zmerjanja vseh, ki so mu stopili na žulj? S svojimi dejanji in zmerjanja je celo predsednik vlade!!!! Dvolični ste
Gorazd Petek
05. 05. 2020 18.32
-19
Gantar naj neha cvilit in pove resdnico na glas pro levi mediji so delali hujaskaško-linčarsko kampanijo in to je dejstvo oz. jo podpihovali. Nadalje,Knafelj žanje kaj je sejal- kakšne so te grožnje ni objavljeno-jih obsojam so pa njega izpadi na FB nedopustni še posebej za zdravnika in bi moral biti suspendirtan iz UKC in odvzeta licenca,kajti ko se zdravnik odloča za javne take sovražne izjave oz. hujskaške mora biti tukaj toleranca nič-že zaradi samega poklica zdravni,ki bi moral biti vzor humanitarnosti-ne pa poitikantstva. Sicer ima nek gospod knafel pravico do tudi takih stališč zagotovo pa s takimi stališči ne more biti Dr.Knafelj zaposlen v javnem zdravstvu-morda v kaki zasebni bolnioci a bi se ga tudi tam verjetno hitro znebili zaradi slabe reklame.
samuray1
05. 05. 2020 18.39
+9
Toliko le glej da ne boš izmislil toplo vodo.
samuray1
05. 05. 2020 18.39
+4
Toliko le glej da ne boš izmislil toplo vodo.
samuray1
05. 05. 2020 18.39
+3
Toliko le glej da ne boš izmislil toplo vodo.
samuray1
05. 05. 2020 18.39
+3
Toliko le glej da ne boš izmislil toplo vodo.
Gorazd Petek
05. 05. 2020 18.23
-28
Stroko je treba najprej očistiti politikantov tipa Brecelj & Co naj se odloči kar naj bo ali zdravnik ali politikant.
ValterUdovernik
05. 05. 2020 18.35
+26
Dr. Brecelj ni politikant, ker nima ta prave izobrazbe. On namrec nima jugoslovanske diplome iz komunisticnega obramboslovja.
Jožajoža
05. 05. 2020 19.14
+15
desničarji ne marajo šolanih ljudi.tudi janša se izogiba "pametnejših" od sebe. če vemo, da njemu narava ni dodelila preveč pameti, potem nas lahko zgrozi, na kakem intelektualnem nivoju je njegova ekipa.
prašek
05. 05. 2020 15.21
+5
darkokontrabas 05.05.2020, 15:04:43 .......... Nekako težko verjamem , da si ti tisti , ki bi zmogel razlikovati pameten komentar od neumnega !!!!!
prašek
05. 05. 2020 15.22
+7
In ja , imam ta nick-name že od 2007 !!!!!
Gorazd Petek
05. 05. 2020 18.22
-3
Covid 19
05. 05. 2020 15.12
+17
Čas bi bil,da se to ustavi?Kako pa?Ko pride na vlado zdaj naprimer sds,kaj se prvo zgodi?Prvo se zamenja vse kadre z "janšisti","desnuhi",ne vem kaj še.Ja,gospodje,če bi vlada,leva,desna,sredinska,ne vem katera pustila na položajih najboljše strokovnjake ne glede na to kateri pol.opciji pripadajo,nebi nihče več govoril,levaki,janšisti,fašisti kot eni ali drugi..bi bili del naše politike pač vsi..enako se dogaja po občinah do posameznikov.. in kaj zdaj ni jasno,ga ni,da bi me ustavil,da nebi preklinjal enih ali drugih,skratka nesposobnežev,ker so tam samo zato,ker pripadajo neki stranki ali prijateljstvu,kot hobotnice,ki samo čakajo na nek finančni izplen od bilokakšnega posla,donacije,naročila,česarkoli povezanega z denarjem.Nič se ne sprašujte,vse je jasno "banda pokvarjena lopovska.
Karantanija
05. 05. 2020 16.45
+6
dj66
09. 05. 2020 19.48
-2
Kaj je naredil Serpentinšek, ko je prišel na oblast. Prvo je zamenjal vse šefe policije, vojske, NPU itd. Takrat ste bili tiho in še sedaj ste o temu tiho. Zakaj že
darkokontrabas
05. 05. 2020 15.04
-6
Prašek, se hvali, da ima že trinajst let isti nick name, pomeni, da je pravoveren, a kljub vsemu še nisem zasledil pametnega normalnega komentarja z njegove strani! Zato smo tu, kjer smo! Smeti lahko vsak z komentarji in zdravi svoje komplekse
Malinha
05. 05. 2020 19.21
+8
Kaj tebe pamet tako skeli, da obračaš svojo plat sreče neumnosti zvestobe prinčevi temi; od tebe uka beseda prišla iz ust živih ni, morda se ti zasveti kakšen kos puščave na stare dni? Bolj kot sam svoje pameti si postave, drugih videti nočeš njih narave; le glej, da svojo pravovernost držiš istvan Janosu slave, takšnih niti morje ne razkrije srca izdajalske sprave.
brabusednet
05. 05. 2020 14.50
-16
Tule so te pa levičarji krepko nasankali.Ko si kritiziral dosedanje nepravilnosti in lopovščino v zdravstvu so te zaničevali.Sedaj so te pa ugnali v kozji rog.Pa tako za razgledanega sem te imel.
Oblastiželjni
05. 05. 2020 14.36
+13
Gantar, Tonin in Počavilšek bi morali odstopiti, z njim pa vlada in naj se uzpostavi tehnična vlada, do volitev.
periot22
05. 05. 2020 15.40
+10
nikhrast
05. 05. 2020 16.39
+15
Odstopiti bi moral Janša, pa že zdavnaj, pa da se potem ustanovi solidna desna stranka. Pa kje si videl voditelja večje stranke 30 let na vrhu.
aojz
06. 05. 2020 10.30
-2
To sanjajo Oblastiželjni. Tudi Serpentinšek bi zdaj spet vladal. Je bilo fino. Malo je vice stresam, malo pregovore izumljal, včasih kakega globokega. Ampak prazen bazen je pa le malo preglobok za skoke na glavo.
Oblastiželjni
05. 05. 2020 14.31
+26
Janša se je ogradil s sebičnimi bedaki, ki računajo, da jih bo spustil h koritu. Lajajo in bevskajo kot stekli psi po vseh sposobnih, ki na strokovnem mestu opravljajo delo zaradi pridnosti in dodane vrednosti. Če so pa homoseksualci, ki jih ščiti LGTB lobi pa naj jim dokažejo nestrokovnost z materialnimi argumenti, ker potem nasprotniki z lahkoto trdijo, da njihove nasprotnike potem ščiti RKC lobij. Ko se prepirajo lobiji za primat oblasti in drzavnih služb, ljudstvo-bolniki trpijo in umurajo ker se hladnokrvni jastrebi kregajo kdo bo prek prijateljskega zasebnega podjetja naročal in vzdrževal zdravstveno opremo.
šoferkabusa
05. 05. 2020 14.08
+41
Tako je. Politika naj se ne vmešava v stroko. Priskrbi naj denar in vse skupaj tu pa tam nadzira. Imamo dovolj strokovnega kadra v vseh vejah sistema. Občine ukinit. Imeti pokrajine in pet politikov. Ostalo na smetišče. Preveč je tega.
suzanaMS
05. 05. 2020 13.48
-50
Ali ima spoštovani dr.Brecelj pogodbo z Rtv in Pop tv? No,če jo ima me res zanima minutna postavka...
poneumljanje
05. 05. 2020 14.17
+22
Prav smiliš se mi, a ti pošljem robček za solzice ?
User1908573
05. 05. 2020 14.30
+3
drago štubljar
05. 05. 2020 13.46
+2
toti gantar dr za cepit kokosi saj je ze bil nekaki minister zdej je pametan cez noc za vlado jj je dobr ffuuu jjjjjj
Pravicaje
05. 05. 2020 13.13
+26
Tole pisanje na forumih levo- desnih bratov se mi zdi ,kot da bi otroku pustil da šari po blatu ,sčasoma mu to preide v mazohistično veselje in polivanje sebe in drugih mu kratkomalo preide v zabavo in življenski stil !
ValterUdovernik
05. 05. 2020 18.41
+5
Res je, popolnoma se strinjam s tabo. To vem iz lastnih izkusenj.
omega _v6
05. 05. 2020 13.12
-43
Zanimalo bi me mišlenje Breclja o odklapljanju kristjanov z razpiratotjev kot je pisal Knafl!? Ne bi me čudilo,če bi ta Knafel že koga,ki ni levičar odklopil in je ta nesrečnik umtl?? Seveda vas medije takšna resnica ne zanima??
prašek
05. 05. 2020 13.13
+34
Veš , včasih je dobro poslušati z ušesi !!!!!!!!!
Aijn Prenn
05. 05. 2020 13.27
+17
Z ušesi že lahko posluša kolikor hoče, če procesna enote nima zadostne kapacitete, bo razumevanje slišanega na ravni razumevanja leskovega grma.
Malinha
05. 05. 2020 13.29
+7
Na kristjane se nastavlja aparate za razpiranje? Razpiratorje? Najprej, da bi jih razprli, potem se pa te razpiratorje odklaplja? Hm. Cela štala. Še dobro, da sem musliman.
Pan1
05. 05. 2020 13.44
-9
No, to smo vedeli. Drugače, bi pisal bolj pametno.
User1629901
05. 05. 2020 13.10
+50
Naš Počivalšek je priden in Janša rad ga ima, a kaj ko ta gujdek pravil korita ne pozna. Ko vidi denar on ustavi se ne, dokler s prijatelji vsega ne požre. A proračun je goltal za celo vas, so prijatelji opzorili ga, ne tko na glas. Janša povodec kupil je že, a kaj ko na okoli zvedlo se je...
Malinha
05. 05. 2020 13.14
+26
Nakar še Uršika prihiti, na ves glas vzdihujoče ihti: "Oh, Počivček, ne uideš usodi mojih kuhinj ti. - Šmrc."
prašek
05. 05. 2020 13.16
+8
prašek
05. 05. 2020 13.18
+8
Missa ..... Prav všeč mi je , da si znova "aktiviral" svoj avatar !!!!☺
Malinha
05. 05. 2020 13.22
+8
Ne vem kako hudiča se je kar sam zbrisal... Pojma nimam. No, tu je, srp in kladivo skozi zgodovino vedno vžge.
Domendo
05. 05. 2020 13.08
+16
Zvišaš si prihodke potem pa še malo zraven pokradeš je dvojna kraja.
prašek
05. 05. 2020 13.11
+21
ho?emVšolo
05. 05. 2020 13.04
+30
Zakaj ni Slak vprašal, ali so bili takoj dobavljivi tudi drugi ventilatorji iz seznama, ki so bili uvrščeni višje kot bolj ustrezni?
Malinha
05. 05. 2020 13.10
+26
Ker se mu je Gantar že tako izmikal na jasno zastavljena vprašanja.
maneno48
05. 05. 2020 13.13
+4
prašek
05. 05. 2020 13.20
-2
Katja Jevšek in Slak sta razlog , da nič več ne gledam poročil na POP-u !!!
drago štubljar
05. 05. 2020 13.48
+13
gladaj noru orbanocu in jj resnico da se skozlas hahahahah
Necenzura
05. 05. 2020 14.09
+5
Carrasco
05. 05. 2020 13.03
-40
Tale Brecelj že 8 let se dela pametnega pred kamerami a zaprli niso enega na sodišču!!! Nasprotno Dr Smiljiču so nazaj dali službo saj bi povedal vse če bi ga zaprli.. Hvala Dr Brecelj za ponovno nastavljanje pred kamerami takšno zdravstvo mi plačujemo :) en dohtar je pred leti dobil šus u čelo ker ste tako super
Roko66
05. 05. 2020 13.42
+29
@carr B.e.d.a.k si, G.Brecelj vsa čast,eden redkih,ki pove naglas,kar si večina misli...
Krainerland
05. 05. 2020 13.03
-9
Kdo bo še volil levico po takem razsulu ki so ga pustili za sabo. Koliko dokazov še rabite da levica ni dobra za vladanje, gre za akumulacijo kapitala delavskega razreda in za ustvarjanje enega razreda nad drugim.
provokatorr
05. 05. 2020 13.01
+60
namesto, da bi se delili med poštene in lopove, se raje delimo na leve in desne, bele in rdeče. meni je vseeno, ali je kdo levi ali desni. Lopov je lopov. In dokler bomo slovenci na voliščih volili glede na to, ali je neko naš ali ne, in ne po lopovstvu in poštenosti, nam bodo vladali lopovi
Malinha
05. 05. 2020 13.09
+12
Še malce si razjasni pojme, če ti bo uspelo, nakar boš morda opazil, da je leva pol. opcija za socialnost, enakost, desna pa za individualnost, neenakost. Globalni kapitalizem je temelj za to, kar se dogaja v zadnjih dobrih sto letih, dandanes kapitalizem dosega vrhunec s svojimi "posamezniki, ki strme zgolj k lastnemu dobremu", kar pomeni, da desna opcija tako rekoč mora slediti globalni ideologiji in njenemu občemu porivu. Za temeljni razcep v družbah je torej 'kriv' neoliberalni (tržni) individualizem. Po domače povedano: najraje bi te zaradi lastne sebičnosti raztrgal. To je opazno tudi na tem portalu, kjer se dobesedno žrejo med seboj.
Pan1
05. 05. 2020 13.49
-9
Uf Miss, kje ti spiš, da te ne ukradejo. No pa srečen Ramadan, ti želim