Slovenija

'Ko bomo pred dilemo, koga zdraviti, bo prepozno. Treba se bo odločiti prej'

Ljubljana , 15. 09. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
456

Čaka nas težka jesen, pričakujemo lahko več smrti, je evropskim državam sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Število primerov okužbe v Evropi skokovito raste. Tudi pri nas je virus vse bolj prisoten v vseh okoljih – zdravstvu, šolstvu, podjetjih. Ne pozna naših pravil, ampak sledi samo svojemu, kako se uspešno širiti. Tako je prvi mož NIJZ pospremil uvrstitev Slovenije med rdeče države, v sistemu, ki ga je naša država postavila za ocenjevanje drugih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER:Težave v Pivki
    07:44
    Iz 24UR ZVEČER:Težave v Pivki
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tomažem Gantarjem
    09:03
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tomažem Gantarjem
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenija ni več varna
    03:24
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenija ni več varna

Napovedi kažejo, da lahko v prihodnjih dneh pričakujemo izrazito povečanje bolnikov s covidom-19. Ali je zdravstveni sistem na to pripravljen? "V tem trenutku so bolnišnice dobro pripravljene. Poleti smo vse načrte in projekte v sklopu državnega načrta izpeljali, a vse je odvisno od števila bolnikov," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar

Vladni govorec Jelko Kacin je ministra izzval, naj javnosti predstavi, kaj so storili v zadnjih 100 dneh. "Eden raje govori, drugi raje dela, na ta način se dopolnjujeva," na to odgovarja Gantar. Pravi, da so med poletjem veliko storili, v sodelovanju z bolnišnicami, glede same organizacije dela ter optimizacije, tam, kjer so spomladi zaznali težave. Poudarja, da je danes situacija glede zaščitne opreme in načina dela bistveno boljša, kot je bila v spomladanskem času. "Med poletjem smo na ministrstvu pripravili dva sistemska zakona, zakon o dolgotrajni oskrbi in zakon o nalezljivih boleznih. Ne jaz ne zaposleni na ministrstvu nismo imeli pravih dopustov." 

Minister Gantar pravi, da si nihče ne želi zapiranja, kot je bilo spomladi. A ko bomo pred dilemo, koga zdraviti, bo prepozno.
Minister Gantar pravi, da si nihče ne želi zapiranja, kot je bilo spomladi. A ko bomo pred dilemo, koga zdraviti, bo prepozno. FOTO: POP TV

Nas v prihodnje čakajo novi ukrepi, in če, kakšni bodo? Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović omenja med drugim nošenje mask na javnih prostorih in zapiranje lokalov ob 22. uri. "Nihče si ne želi zapiranja, kot se je dogajalo v spomladanskem času. Iščemo načine, kako optimizirati zadeve ob ukrepih, ki že veljajo," na to pravi minister."Čas od pojava bolezenskih znakov do testiranja je bil v času epidemije štiri dni, sedaj je 3,2. Želeli bi si nekaj več kot dva dni in na ta način ujeti bistveno več okuženih, preden prihaja do širjenja. Povečujemo število testiranj in iščemo način, kako bi logistično laboratoriji lažje opravljali to delo. Dopolnjujemo navodila, tam, kjer je to potrebno." 

"Najbolj nas skrbi, da še vedno prevečkrat srečamo primere, kjer se osnovni ukrepi ne upoštevajo." 

Osredotočali se bodo bolj na ozaveščanje, na optimizacijo sistema kot pa na morebitne nove restriktivne ukrepe. "Ukrepi so zelo enostavni, a se v njih ne verjame ali pa se jih ne spoštuje. Predvsem moramo doseči ta premik. Želeli bi si večjo uporabo aplikacije, več cepljenja predvsem starejših, tudi proti gripi ..." 

Kako bo vlada delovala v prihodnje, kakšni bodo nadaljnji ukrepi:"Želel bi si, da se ljudje držijo navodil, ki so enostavna, ki so učinkovita. Če tega ne bo, nikjer ne piše, da tudi t. i. lockdowna ne bo več. Ko bo enkrat zdravstveni sistem svoje zmogljivosti izpolnil in bomo pred dilemo, koga zdraviti, bo prepozno. Treba se bo odločiti prej," pravi Gantar. 

Šmuceva: Podjetje Pivka se je hitro odzvalo, gre za učni primer za ostala slovenska podjetja 

S hitrim širjenjem virusa se spopadajo tudi v Občini Pivka, kjer je župan Robert Smrdelj takoj odredil dodatne ukrepe na občinski ravni. Kakšne so lahko posledice, če pride do širjenja okužbe, kot trenutno v Pivki, v še več slovenskih podjetjih? "V podjetjih se zelo dobro zavedajo, da ne gre toliko za število okuženih, kot tudi za tiste, ki bi potencialno lahko bili okuženi. Že ena okužena oseba lahko povzroči, da lahko v podjetju zmanjka 15 ali 20 ljudi, kar seveda vpliva na delovni proces," je v oddaji 24UR ZVEČER dejala direktorica Gospodarske zbornice Sonja Šmuc

"V podjetju Pivka so se odlično znašli v teh nehvaležnih razmerah. Drugače so organizirali delo, tako da ne bodo imeli nobenega izpada. Hitro so se odzvali, podjetje je zahtevalo dodatna testiranja, tudi tako so mogoče odkrili še kakšno dodatno okužbo. To je prvi tovrstni primer v Sloveniji, po katerem se bodo učila tudi druga podjetja." 

Direktorica Gospodarske zbornice Sonja Šmuc.
Direktorica Gospodarske zbornice Sonja Šmuc. FOTO: POP TV

Slovenska podjetja že zdaj sprejemajo ukrepe za omejevanje okužb v podjetjih. "Poleg znanih, mask, razkuževanja in razdalje, so podjetja uvedla, da se na primer v jedilnicah sedi narazen. V marsikaterem proizvodnem podjetju, kjer ne morejo imeti razdalje meter in pol med dvema osebama, so ob strani pregrade, da se ljudi čim bolj zavaruje. Ponekod so se organizirali tudi tako, da imajo skupine A, B oziroma oddelke, ki se med seboj ne srečujejo," pravi Šmuceva. 

Kakšno jesen pričakujejo v slovenskem gospodarstvu? "Med državami je soglasje, da si še enega zaprtja držav ne moremo privoščiti, ker za to nimamo več na voljo sredstev. Po drugi strani pa je pozitivno to, da smo se v vmesnem času naučili dosti bolje spopadati s tem virusom. Vsak dan vemo nekaj več, kot smo vedeli prej. S tem lahko do neke mere tudi obvladujemo epidemijo." 

Glede morebitnih odpuščanj v jesenskem, zimskem času pa direktorica Gospodarske zbornice pravi, da bo "velik del odvisen od tega, ali bo vlada nadaljevala ukrepe,  ki jih je uvedla spomladi. Potem bomo bili lahko tudi na področju zaposlenosti bolj mirni. Epidemija je do zdaj odnesla že 13.000 mest."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (456)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Benjamin Jernej?i?
18. 09. 2020 08.40
+2
nejprej ozdravite sebe in svoje zdravstene mafiske plačance.......verjemite ,enkrat bo tega konec in bo treba plačat račune....vsi imate družine,a vas nič ne skrbi za njih.....ko se bo začelo se ne boste imeli kam skriti....
Jezerna_roža
17. 09. 2020 14.45
+0
Jaz bi se odločila tako, da vsi ki so dopustovali na hrvaškem in uvozili virus ostanejo brez zdravljenja. Eni se niso držali pravil in bodo zdravljeni, mi ki smo se pa skoz stiskali doma, nismo šli ne na dopust, vseskozi nosili masko in se nismo družili izven družine, bomo pa sedaj pod vprašajem za zdravljenje? BANDA POKVARJENA
murin
18. 09. 2020 11.54
tebi ni pomoči, Hrvaški virus te najde v tvojem bunkerju.
Jezerna_roža
17. 09. 2020 14.39
Saj se ZD že sedaj odločajo, da ne bodo nikogar več zdravili. Po 50ih klicih se ti nihče ne javi. Ko prideš k zobozdravniku ob določeni uri, ki ti jo dajo, čakaš še pol ure v prazni čakalnici. Zdravnik pa nima nobene stranke. Mojega sina bodo vpisali na operacijo čez 3 mesece. Šele vpisali ga bodo čez 3 mesece, da ne govorimo koliko časa bo preteklo do same operacije. Vse stoji zaradi 26 hospitaliziranih.
ElectroVoice
17. 09. 2020 14.30
+1
Navezujem se na naslov: Dragi Gantar, bilo se je treba odločiti že davno prej, in sicer na začetku julija, če me razumete, v katero stran neba merim. Čudno, da se nič več ne stigmatizira Marjana zaradi neodločnosti...
Stane Adami?
16. 09. 2020 20.51
+1
Torej, kdaj bo preprečil odhod denarja na jahte? NI(KOLI, ker ima sam
RamzesII
15. 09. 2020 16.07
Kako dvoumen naslov, ena varianta zveni zlovešče, kot da bi radi že vnaprej vedeli kdo ima prednost in kdo ne, na nek način se to že ve.
revolucijakorupcijafasizem
15. 09. 2020 16.04
+2
a je kdo od vas opazil mogoče,ko mu zdravnik predpisuje zdravila enega in istega proizvajalca?teme se reče sponzoriranje...se za piko na i nosi majico od sponzorja no taki gantarcki in vsi sabedri in vsi vršlci dolžnosti (v.d.-ji) so organizatorji
revolucijakorupcijafasizem
15. 09. 2020 16.01
+1
joj kdop nas vodi,spomnim se pred 10 leti ko smo se odrekali 8% ker je bla drazava v krizi in pol gledam zaslisanja protikorupcijskih komisij sprasujo jih o miljardah hahahaha ojoj gantarček molzejo vsi tole naso kokos na zemljevidu
Rookoko
15. 09. 2020 14.42
+6
1oo diagnosticiranih na dan in že strašijo, kako se bodo morali odločati koga bodo zdravili? V pol leta očitno niso pripravili terena. Ventilatorji so očitno neuporabni...
Domendo
15. 09. 2020 13.05
+3
Noben ne nosi mask tu bodo pa nekaj zavajali. Včeraj je sl.ak 100 procentno mal popljuval šmucovo. Upam, da se je šla testirat.
PEACE
15. 09. 2020 12.40
+9
Gantar je plačanec svetovne zdravstvene mafije!!
apodgra
15. 09. 2020 11.50
+15
Šele sedaj ugotavljati ,kakšne bodo posledice širitve pandemije je pozno, morda prepozno. Morali bi že velik prej odločno ukrepali in vse dopustnike iz hrvaške , ko je še bila umetno na rumenem seznamu , obvezno testirati . Ko smo je postavili na rdečo listo, se je začelo resno ukrepati. 100 tisoč dopustnikov pa se je pred tem normalno vrnilo v Slovenijo in veliko od teh je bilo okuženih. Graditi obrambni zid pred popravami šele takrat , ko je voda že prestopila bregove in je poplava v največjem možnem obsegu , je neučinkovito in prepozno. Stroka in vlada nista dobro opravila svoje naloge. Danes pa stroka in dneva v dan , kot papige ponavljajo ,že vsem znane varnostne "ukrepe". V lastnih vrstah imajo preveliko okuženih in tu najprej napravijo red in uvedejo disciplino , pometajo svoje smeti pod lastni prag.
zlati70
15. 09. 2020 11.37
-2
pa dej Gantar spaki ko nimas pojma..svoje delo si opravil ko si po murglskem ukazu zrusil Pivcevo
Rookoko
15. 09. 2020 14.44
+0
popaj33
15. 09. 2020 11.28
+9
Časa je bilo dovolj za pošteno nabavo sredstev in za miren prehod zime do cepiva
kekec_pokec
15. 09. 2020 11.08
+32
Nehejte nakladat in strašit ljudi, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, ker v tem enostavno ni logike. Zaradi Covida je veliko veliko manj ljudi sploh obravnavanih za njihove primarne zdravstvene težave, ker kot prvo ne morejo sploh pridet do specialističnih pregledov in kot drugo morajo iti vsaj skozi sito izločanja, da niso okuženi s Covidom. Druga stvar, ki pa je dejstvo je pa to, da zaradi prve točke, ki semjo navedel zgoraj je X postelj več v zdravstvenih ustanovah praznih, hkrati pa število hospitaliziranih zaradi Covida (številka se več ali manj vrti okrog 30) ne more in definitivno ne pomeni, da je zdravstveni sistem na mejah zmogljivosti in to je samo zgodba za strašenje ljudstva, da bi se bali Covida in 200% spoštovali popolnoma vsa navodila in omejitve (raje pa še kakšno več) glede varnostnih ukrepov okrog potencialne okužbe. Najboljš, da še na sprehodu v naravi začnemo maske nosit, da bomo bolj varni pred okužbo.
Moncsa
15. 09. 2020 11.02
+30
Jaz bi tudi imela eno nagradno vprašanje. Če je ta virus tako hudo nevaren, da se že celo o tem razmišlja, da bi nam odredili nošenje mask tudi zunaj, za kaj pole ne sodijo odvržene maske med nevarnimi odpadki, ki potrebujejo posebno obravnavo? V čem je poanta, če vidimo vedno več mask v smeteh, po tleh po pločnikih in parkiriščah - vsaka maska morebiten vir okužbe??
DR.Fejsbuk
15. 09. 2020 11.35
+22
maske ležijo okoli, ker smo pač balkanski packi.....
Moncsa
15. 09. 2020 14.00
+4
Ja to že. Ma če so nevarne, jih tudi v koš ne smemo metat. Torej? Jaz tukaj ne vidim neke konzistence.
Damjan Hd
15. 09. 2020 11.01
+21
Faqe propaganda in zganjanje strahu, zato, da bodo prepričali vse naj se cepijo, da nihče ne bo postavljal "napačnih" vprašanj glede cepiv, ali so varna ali ne!
hirajem
15. 09. 2020 10.52
+8
Zdaj merijo temperaturo in nosijo maske se en teden nazaj pa prehlajeni z vrocino prihajali v sluzbo in potem njih 20 v eno sobo pit kavo in kadit. Zdaj se pa za glavo držat in kako naprej
Hej Slovani
15. 09. 2020 10.39
+15
Gvanatar, ja sej listo za odstrel ste naredili že pri prejšnjem valu. Starejši so pač pogrešljiva roba a ne? Njih se zdravi kar v domovih za ostarele pa, če preživi, preživi, če pa ne, pa pač ne! Dej boh da, ko boš ti enkrat v domu starješih občanov, da se ti isto zgodi. Btw, vsak dan molim, da se pri vsakemu v vladi oglasi korona. Zaenkrat nič. Upam na najboljše!
MMIRKO
15. 09. 2020 10.36
+35
Zdravstvena mafija je vedno nepripravljena kot v zimskem času Dars mafija !!!