Slovenija

Gasilci in državni uslužbenci nezadovoljni s pogajanji: 'Eno veliko razočaranje'

Ljubljana, 28. 02. 2024 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sindikata gasilcev in državnih uslužbencev s pogajanji za njihov plačni steber nista zadovoljna. Kritični so glede ponudbe vlade za postopen dvig plač v petih letih in gradnje plačne lestvice na minimalni plači iz leta 2022. Sindikat policistov nasprotuje nižjim potnim stroškom, a poziva h konstruktivnosti.

Generalni sekretar sindikata poklicnega gasilstva David Švarc s predlogi, ki jih je vladna pogajalska skupina podala v okviru pogajanj o plačnih stebrih javnega sektorja, ni zadovoljen. "Eno dokaj veliko razočaranje," je komentiral.

Vladna stran jim je namreč predstavila predlog, kako odpraviti plačna nesorazmerja v obdobju med letoma 2025 in 2030, glede česar ima Švarc več pomislekov. Po njegovih besedah so bila nekatera s poklicnimi gasilci primerljiva delovna mesta že pred tremi leti uvrščena v višje plačne razrede, ves ta čas so tudi prejemala višje plače in jih bodo dobivala še naslednjih pet let. Vladni predlog pa predvideva dvig plač tudi za ta delovna mesta, kar po Švarčevi oceni pomeni, da se plačna nesorazmerja sploh ne odpravljajo.

Švarc ne verjame, da bodo poklicni gasilci s ponujenim zadovoljni. Spomnil je, da sindikat ni podpisal dogovora o delni uskladitvi plač z inflacijo, saj se ni želel odpovedati stavkovnim aktivnostim, ob tem pa bi s podpisom pristal tudi na začetek odpravljanja plačnih nesorazmerij šele z naslednjim letom. Vlada jim zdaj ponuja postopen dvig plač v obdobju petih let, "kar je nekaj povsem nesprejemljivega," je dejal.

"Eno dokaj veliko razočaranje," je pogajanja komentiral Švarc.
"Eno dokaj veliko razočaranje," je pogajanja komentiral Švarc. FOTO: Aljoša Kravanja

S tem je bil nezadovoljen tudi predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. "Inflacija pri nas je pereč problem, če dvig plač za osem odstotkov ali dva plačna razreda razdelimo na dinamiko izplačila šestih let, tedaj bo inflacija vse požrla," je bil jasen.

Nedopusten se mu zdi tudi vladni predlog, da se izhodiščni razred začne graditi na minimalni plači iz leta 2022, ki je znašala 1074,43 evra bruto, in ne minimalni plači iz leta 2024, ki znaša 1253,90 evra bruto. "To je nespodobna ponudba," je dejal Verk.

Spomnil je, da so plače v gospodarstvu toliko boljše, da ljudje preprosto ne gredo več v državno službo, tega problema pa dvig plač za nekaj razredov ne bo odpravil. Stvari za zaposlene na upravnih enotah se po Verkovi oceni ne urejajo, zato pričakuje, da bo sindikalno članstvo na upravnih enotah v petek znova napovedalo stavko.

Policisti zadržani

Bolj zadržani so bili v Sindikatu policistov Slovenije, njegov predsednik Adil Huselja je dejal, da ne komentirajo same vsebine današnjih vladnih predlogov, saj da ostajajo stvar pogajanj. Je pa za policijski sindikat nesprejemljiva ponudba glede znižanja povračila stroškov za prevoz na delo in zmanjšanja števila dni letnega dopusta, je dejal.

Huselja je spomnil, da se je policijski sindikat 7. decembra udeležil protestnega shoda pred vlado, s katerim so jo želeli pozvati h konstruktivnemu pristopu k pogajanjem. "Kot Sindikat policistov Slovenije se zavedamo varnostne situacije v Evropi in svetu. Zato menimo in pričakujemo, da so konstruktivna pogajanja ključnega pomena tako za državo, družbo in vse zaposlene," je še povedal.

Po ponedeljkovih krovnih pogajanjih so se predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja danes popoldne sestali po posameznih plačnih stebrih. Pretresali so predlog odprave plačnih nesorazmerij, ki ga je v ponedeljek sindikatom predstavila vladna stran.

V Sviz in visokošolskem sindikatu zadovoljni

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je dejal, da so v sindikatu z današnjimi pogajanji vsekakor zadovoljni, da je do stebrnih pogajanj prišlo, saj je "ta prazen tek" deloval na razpoloženje zaposlenih v javnem sektorju in reprezentativnih sindikatov zelo destruktivno, ker je bilo za sklepati, da iz vsega skupaj ne bo nič.

Poudaril je, da si želijo, da bi pogovore o plačnem sistemu in odpravi plačnih nesorazmerij pripeljali do konca, ker je to za zaposlene v vzgoji, izobraževanju, kulturi in znanosti nujno potrebno, saj njihove plače izrazito zaostajajo za plačami v drugih delih javnega sektorja. "In to je bil danes začetek, zato smo se ukvarjali z bolj tehničnimi stvarmi," je pojasnil Štrukelj. Po njegovih besedah se na vladni strani "čuti nekaj šuma" v odnosu med pogajalci, ki se pogajajo v stebrnih pogajanjih, in centralno pogajalsko skupino, a verjame, da bo to v prihodnjih tednih odpravljeno. Danes so se dogovorili o načinih, kako bodo stebrna pogajanja potekala.

Sicer pa je Štrukelj izpostavil vprašanje petletnega obdobja, v katerem naj bi realizirali odpravo plačnih nesorazmerij, brez usklajevanja plač z inflacijo, kar se jim v Sviz ne zdi realno.

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) Gorazd Kovačič je ocenil, da danes v resnici ni šlo za pogajanja, ampak bolj za tehnični sestanek, za seznanitev, kako sploh "brati vladne tabele". Stebrna pogajanja so po njegovih besedah predvidena vsak teden ob sredah. Danes pa so opozorili, da je pri vladnem tolmačenju določb iz nedavnih sprememb stavkovnega sporazuma prišlo do določenih napak. "Vladna ponudba za skupino J in za visokošolske učitelje je kar korektna, pri visokošolskih sodelavcih pa so določene pomanjkljivosti," je pristavil.

V četrtek bodo od vlade prejeli čistopis predloga, v ponedeljek se dobijo na krovnih pogajanjih. "Do enega in drugega paketa se bodo morali sindikati opredeliti, nato pa bodo stekla stebrna pogajanja," je dejal Kovačič.

Pri tem je Kovačič pojasnil, da vladni predlog v obeh različicah predvideva, da se v prihodnjem obdobju, ki bi trajalo štiri ali pet let, plačna lestvica ne bi usklajevala z inflacijo, in se pogojuje z določenimi ukrepi. Dodal je, da je ena plačna lestvica vezana na letošnjo minimalno plačo, druga pa na minimalno plačo leta 2022.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
01. 03. 2024 16.32
+1
Gospodje iz Vlade, opažamo, da strajkajo samo javni uslužbenci, nikjer zasebnega sektorja. Zadnja leto so zelo aktivni sindikat šolstva in zdravnikov Fides. Predlagam Vladi, da gredo kolektivno za en mesec na dopust, v pisarnah naj ostane sami hišnik, da greje prostore toliko, da ne zamrznejo cevi. V tem času naj se strajkasi ohladijo od napornega strajka. Noben ne bo umrl, možno le da kak pacient koga obdela.
Majzelj
21. 03. 2024 10.41
Zasebni sektor gleda koliko rabi za preživetje in se za tisto več ne poteguje, ker mu je popolnoma jasno, da vse kar zaslužiš več, te Golob oskubi za svoje perje.
BroNo1
29. 02. 2024 12.40
+6
Plačni sistem je zastarel in ščiti izobražene lenuhe. Ljudje, ki odgovorno delajo, vseeno na izobrazbo, so podplačani. Največji strel v plačni sistem je, da je plača po izobrazbi, za en del je tako prav, za drugi del, kjer se lahko lenuhi skrivajo, pa ne.
Dejan Krk
29. 02. 2024 12.51
+4
Tocno tako, armada pleplacanih magistrskih fikusev k ne dela dobesedno nic ter pridni butalci k drzijo sistem pokonci v placnem razredu J z placami pod vsakem nivoju mizerije sam zato ker nimajo fensi papir na katerem pise dipl mr dr. Klap klap.
vednokontra
29. 02. 2024 11.26
+2
Fomin, S svojo glavo misliš in imaš razpad države, manjšo plačo in enoumlje. Ali si priviligiranec in to zate ne velja ali pa si bed....k. Samo otroci ali beda...k.. izvolijo stranko brez programa. Je pa to tipično za Slovence, tudi če meni krava crkne samo da sosedova ni boljša.
Fomin
29. 02. 2024 20.21
Vednokontra to si lepo napisal ,ker to si ti in tvoji..hvala bom se naprej razmisljaj s svojo glavo ti pa naprej razmišljaj u enoumju s tvojim princem temem lp
Janez23
29. 02. 2024 11.12
+4
Pa še kdo v državnih službah sploh dela, ali samo štrajkajo? Zakaj pa ne gredo v zasebni sektor delat, če jim ne paše?
petb
29. 02. 2024 11.09
+0
Dokler je denar za podporo vojni v Ukrajini, za NATO vojsko in vse mogoče in nemogoče misije in zgage po svetu, mora biti tudi za najslabše plačane v zdravstvu, javni upravi itd.
Grma53
29. 02. 2024 10.30
+5
Kaj vlada ponuja je čisto nepomembno, saj se ne drži ničesar kar obljubi. Tako, da je škoda časa za pogajanja. Na koncu bodo Jerkićeva, Štrukelj in ostali nikoli izvoljeni sindikalisti podpisali tisto, kar bo vlada pripravila. Pogajanja pa so le predstava za množice, kajti na oblasti smo mi levičarji. Če ne bi bili mi, bi bil kdo drug, tega pa ne bomo nikoli dovolili.
peresni
29. 02. 2024 09.32
-5
Kot delajo desni ...glavne v sindikatih podkupiti in stvar je pod pokrovom. Levi si res ne znajo iti, ker želijo za vse dobro..tako preprosto ne gre.
Fomin
29. 02. 2024 09.08
-3
Sej talate minuse , sds privrženci, ni panike na vladi vas nikoli več ne bo,vas je premalo zmeraj manj,ostali državljani ki razmišljamo s svojo glavo vemo ,da nikoli več vsemogočnega j.j
Andrej Lon?ar3
29. 02. 2024 09.03
+5
Torej je Rudi na tem portalu včeraj lagal,da so pogajanja uspešna in tik pred zaključkom. Verjetno ni lagal prvič.
zibertmi
29. 02. 2024 10.05
-1
kaj je pa lagal.dogovor teče z dispečerji,ne gasilci.
smuuki
29. 02. 2024 13.19
-1
Toliko laže da že pozabi kaj vse se je zlagal kot vsi v tem bloku.
bc123456
29. 02. 2024 08.38
-2
ZARADI NESPOSOBNIH OSAMOSVOITELJEV SE SLOVENIJA POČASI POSLAVLJA IZ SVETOVNEGA ZEMLJEVIDA
vednokontra
29. 02. 2024 08.11
+7
Na volitvah si narod piše sodbo sam.
jutri_pa_res
29. 02. 2024 08.08
+3
No, kolikor vidim, so lestvico po razredih sestavili. Sedaj jo naj dajo sindikatom, ti naj sedejo skupaj in v lestvico vpišejo svoja delovna mesta, tako da ne bo nesorazmerij. Nazadnje vse skupaj preštejemo, preračunamo na skupno maso denarja, ki je na razpolago in zneske na lestvici ustrezno prilagodimo razpoložljivemu denarju. Vsekakor se država za plače v JS ne sme iz leta v leto bolj zapufati, sicer nas čez par let čaka grški scenarij.
jutri_pa_res
29. 02. 2024 08.09
+2
Torej, naj se med seboj dogovorijo policaj, vojak, gasilec in medicinska sestra, v kateri razred pride kdo, enako tudi zdravnik, profesor, inženir in učitelj, pa še razni dispečerji in ostali referenti po državnih in občinskih organih.
DirtySanchez
28. 02. 2024 21.59
+4
Vlada se resnično prav norčuje iz ljudi, ko je potrebno pomagat ljudem so recimo gasilci prvi v vrsti, ko jih je pa potrebno plačat pa se vlada iz njih norčuje, pa ne govorim samo za gasilce ampak za vse uniformirance ker so oni edini zaradi katerih je v državi red in mir. Vlada pa zgleda želi še te ljudi izgnati iz svojih delovnih mest z njihovim norčevanjem. Sramota od vlade
zajebant1
28. 02. 2024 21.58
+3
Svobodo ste volili zdaj pa imate pokvarjene levake, ki vas izkoriščajo
boss2
28. 02. 2024 21.55
+6
Najbolje da vsi štrajkamo,pa naj gre vse v p.m
Fomin
28. 02. 2024 21.47
-2
To falango od sds čimprej tja kamor mora it ..vemo dobro državljani kam vi ki pa to podpirate pa žal vam ni pomoci..
zajebant1
28. 02. 2024 21.59
+2
smuuki
29. 02. 2024 13.21
Opozicija nemo brez moči opazuje kako se levaki med seboj koljejo. Zdaj ste pa vi izumili sds. Kje pa ga vi čutite?
Daisy78
28. 02. 2024 21.44
+4
A se vsi komentatorji iz gospodarstva zavedate kakšne plače so v javni upravi? Izvolite, pridite v javno upravo, kjer boste imeli vsaj 20 odstotkov nižje plače, kot jih imate sedaj.
Dejan Krk
28. 02. 2024 21.42
+6
Me prav zanima kak doug se bodo se poklicni kader IV ter V stopnja pustil nategovat.
INAZ
28. 02. 2024 21.40
+3
Že pol držsve stavka, cela pa nezadovoljna.
pekoči paradižnik
28. 02. 2024 21.38
-2
Ne more preboleti kolesarjev. Zdaj nagovarja belo elito, traktoriste, gasilce, modre angele in še koga.