Slovenija

Gasilci posredovali na več kot 500 lokacijah

Ljubljana, 30. 07. 2020 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Ti.Š.
Komentarji
231

Neurje z močnimi nalivi in vetrom, ki je ponekod s seboj prineslo tudi več kot pet centimetrov debelo točo, je povzročilo ogromno škodo na objektih, avtomobilih in vrtninah. Pristojne službe, ki so delale pozno v noč, danes nadaljujejo z intervencijami na terenu, pregledujejo najbolj ogrožene objekte in odpravljajo največje težave. Na delu so že tudi zavarovalnice, saj je prijav škode ogromno. Zavarovalnice za prijavo te medtem priporočajo elektronske poti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prijava škode na daljavo
    03:06
    Iz 24UR: Prijava škode na daljavo
  • Iz 24UR: Nevihte klestile po Sloveniji
    01:17
    Iz 24UR: Nevihte klestile po Sloveniji
  • Iz 24UR: Silovito neurje
    03:05
    Iz 24UR: Silovito neurje
  • Iz SVETA: Huda ura v Gornji Radgoni in v Laškem
    03:08
    Iz SVETA: Huda ura v Gornji Radgoni in v Laškem
  • Toča v Mostah pri Komendi
    00:25
    Toča v Mostah pri Komendi
  • Iz 24UR ZVEČER: Neurja s točo zajela Slovenijo
    01:21
    Iz 24UR ZVEČER: Neurja s točo zajela Slovenijo

Sinoči je večji del Slovenije (osrednji, vzhodni, severovzhodni in jugovzhodni del države) zajelo neurje z močnimi nalivi in vetrom. Ponekod je klestila tudi toča. Po podatkih centra za obveščanje je neurje prizadelo številne občine, in sicer na Koroškem, Savinjsko-šaleškem, Domžalskem, Celjskem, tudi Ljubljano in nekatere obljubljanske občine, zajelo je še Zasavje in območje Trebnjega, pa nekatere občine v Prlekiji.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo posredovanje gasilcev včeraj pozno popoldne in zvečer potrebno na več kot 500 lokacijah, aktiviranih pa je bilo okoli 100 enot. Na delu so bili vso noč, in sicer v občinah Črna na Koroškem, Kamnik, Mežica, Vodice, Gornja Radgona, Komenda, Mozirje, Trzin, Braslovče, Laško, Lukovica, Prebold, Šenčur, Hrastnik, Ljutomer, Mengeš, Šentilj, Šmartno ob Paki, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Velenje, Apače, Cerklje na Gorenjskem, Dol pri Ljubljani, Ljubljana, Polzela, Prevalje, Radenci, Šoštanj, Žalec, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Domžale, Log – Dragomer, Celje, Juršinci, Križevci, Ormož, Ravne na Koroškem in Trebnje.

Iz objektov so črpali vodo, preusmerjali nevarne hudournike, začasno pokrivali poškodovane strehe na objektih, odstranjevali podrta drevesa, čistili zemljine s cestišč in meteorne jaške. Zabeležili so tudi več zemeljskih plazov, ponekod pa je bila zaradi neurja motena oskrba z električno energijo.

Najhuje je bilo okoli 21. ure v Domžalah, kjer je toča poškodovala večje število stanovanjskih in drugih objektov ter avtomobilov.

Na Prevaljah za več kot 300.000 evrov škode

Na Koroškem je neurje največ težav povzročilo na območju Prevalj, Mežice, Raven na Koroškem in Črne na Koroškem.

Na Prevaljah so meteorne vode zalile kotlovnico podružnične osnovne šole v kraju Leše, več kilometrov občinskih cest pa je trenutno neprevoznih, je povedal župan Matic Tasič, ki ocenjuje, da škoda znaša več kot 300.000 evrov. Trenutno poteka sanacija kar nekaj plazov, ki so se sprožili med neurjem.

Po Tasičevi oceni bodo za odpravo posledic včerajšnjega neurja, ki je že tretje zapored v zadnjih 14 dneh, potrebovali od med milijon in dva milijona evrov. Dejal je še, da je na Prevaljah klestila tudi toča velikosti lešnika in uničila pridelke na njivah. Prekinjena je bila tudi oskrba z električno energijo. Na cesto Črna na Koroškem–Šentvid pa se je usul zemeljski plaz. Dežurni delavci cestnega podjetja bodo cesto delno sprostili za promet.

Medtem pa v občini Ravne na Koroškem neurje po besedah direktorice ravenske občinske uprave Anite Potočnik Slivnik ni povzročilo večjih nevšečnosti.

V Savinjski regiji je neurje najbolj prizadelo Laško. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Laško Matjaž Pikl, je močno deževje s točo laško območje zajelo po 22. uri. Najhujše je v krajevni skupnosti Rečica, ki je pod vodo, veliko stranskih cest je neprevoznih, zalite so številne trgovine.

Strokovne službe so po Piklovih besedah na terenu in popisujejo škodo, ki bo po njegovi oceni kar velika. Štab civilne zaščite je že začel sanacijska dela, ki bodo zlasti na cestni infrastrukturi potekala kar nekaj dni, saj so posamezne ceste popolnoma uničene.

Laški gasilci so celo noč pomagali občanom črpati vodo iz zalitih objektov, odstranjevali so tudi podrta drevesa in sanirali številne plazove, ki so se sprožili.

Zaradi neurja je v žalski občini povišana motnost pitne vode, zato je treba vodo do preklica prekuhavati.

Na nekaterih avtomobilskih servisih je zaradi veliko poškodb že zmanjkalo nadomestnih vetrobranskih stekel. Kljub opozorilom pa so vozniki tudi tokrat ustavljali pod nadvozi.

V Velenju iz podvoza izvlekli vozilo, ki je obstalo v vodi

Tudi v Velenju je znova poplavilo na več lokacijah. Narasli vodotoki so povzročili številne nevšečnosti, obilno deževje je spralo bankine ob številnih občinskih cestah in podrlo več dreves. Gasilci PGD Šalek, PGD Pesje in osrednja enota PGD Velenje so posredovali na petih lokacijah, kjer so črpali vodo iz objektov in nadzorovali vodotoke. V podvozu pod železniško progo (pri Esotechu) so izvlekli vozilo, ki je obstalo v vodi.

Močan veter je podrl dve drevesi, in sicer na Velenjski plaži in na Vodnikovi cesti ob reki Paki. Gasilci PGD Šalek so v naselju Šalek za stanovanjske bloke postavili obrambno vodno bariero.

Posledice deževja delavci komunalnih služb in koncesionarji odpravljajo tudi danes, nastala škoda pa še ni ocenjena.

Podrto drevo v Velenju
Podrto drevo v Velenju FOTO: Mestna občina Velenje

Gasilci v Žalcu evakuirali skupino tabornikov

Tudi iz Gasilske zveze Žalec so sporočili, da jim neurje ni prizaneslo. Na terenu je bilo 200 gasilcev, ki so posredovali na kar 88 lokacijah. Vse do jutranjih ur so odpravljali precejšnje razdejanje, ki sta ga povzročila močan naliv in veter, danes pa nekatere enote nadaljujejo z delom. Najbolj prizadeta je bila občina Žalec, kjer je bilo poplavljenih več stanovanjskih objektov, deroča voda je odnesla več odsekov cest, podrlo se je več dreves.

Gasilci iz devetih gasilskih društev (Kasaze-Liboje, Šempeter v Savinjski dolini, Zabukovica, Griže, Žalec, Vrbje, Ponikva pri Žalcu, Gotovlje in Drešinja vas) so posredovali na 54 lokacijah v GPO Žalec, kjer so črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa, nudili pomoč občanom ter zavarovali kraje izrednih dogodkov. Evakuirali so tudi skupino tabornikov, ki jo je zalila voda. Gasilci PGD Griže so jih začasno namestili v prostore v Gasilsko reševalnem centru Griže. Sodelovalo je 99 gasilcev.

V Gasilskem poveljstvu občine Polzela je 46 gasilcev vseh treh gasilskih društev (Andraž nad Polzelo, Ločica ob Savinji in Polzela) posredovalo na 20 lokacijah. Odstranili so več dreves, evakuirali stanovalce iz dveh stanovanjskih hiš, saj so drevesa ogrožala hiši ter zavarovali kraje izrednih dogodkov.

Neurje z močnim dežjem in vetrom je divjalo tudi v občini Braslovče. 55 gasilcev iz petih gasilskih društev (Braslovče, Gomilsko, Grajska vas, Letuš, Parižlje-Topovlje) je s cest odstranilo drevesa in prečrpalo vodo iz 11 objektov, preusmerjali so tok meteorne vode ter zavarovali kraje izrednih dogodkov, pogasili pa so tudi požar transformatorja.

Celjski policisti pa so sporočili, da je med neurjem, okoli polnoči, zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša v Slatini na Ponikvi. Kljub hitremu posredovanju in gašenju okoliških gasilcev je zgorelo ostrešje stanovanjske hiše. Škodo ocenjujejo na okoli 30.000 evrov.

Težave tudi v Zasavju: treba je prekuhavati vodo

Neurje s točo je precej težav povzročilo tudi v Zasavju, najhujše pa je bilo v hrastniški občini, in sicer v krajih Čeče, Boben in Turje. Tam je bilo ogroženih več hiš zaradi hudournikov, potok Boben pa je ubral novo pot namesto po strugi kar po cesti, je povedal predstavnik Prostovoljnega gasilskega društva Hrastnik Slavko Draksler. V kraju Marno so gasilci čistili propuste, saj so bile na cestiščih večje količine vode. Aktivirali so štiri gasilske enote oziroma 30 gasilcev.

Medtem pa so trboveljski gasilci odmašili kar nekaj odtočnih jaškov, s protipoplavnimi vrečami so zavarovali en objekt, občanom pa so nudili pomoč pri čiščenju. Na terenu je bilo 13 trboveljskih gasilcev.

V nevihtah, ki so se v zadnjem času razbesnele v Ljubljani, se je poškodovalo in podrlo več dreves, še zlasti v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Zavod za gozdove Slovenije je do danes na zemljiščih v lasti Mestne občine Ljubljana izdal odločbe za sanacijo približno 70 kubičnih metrov drevja, celoten obseg pa še ni znan.

Kot je zapisano na spletnih straneh hrastniške komunale, morajo uporabniki pitne vode, ki se oskrbujejo iz sistema za oskrbo s pitno vodo na območju Čeče, Boben, Log, Plesko, Novi Log, Parapretno, Novi dom, Cesta padlih borcev, Trg Franca Kozarja, Studence, Naselje Aleša Kaple, Pot na Kal, Cesta 3. julija, Pot Josipa Brinarja, zaradi močnega deževja vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj tri minute.

Odkrite strehe, podrta drevesa in zalite kleti tudi na ljubljanskem območju

V Vodicah sta močan veter in toča odkrila nekaj streh stanovanjskih in gospodarskih objektov. Meteorna voda je zalila nekaj kleti. Gasilci so prečrpali vodo ter zasilno prekrili odkrito in poškodovano streho.

Takšna toča je klestila v Vodicah.
Takšna toča je klestila v Vodicah. FOTO: bralka Špela

V občini Dol pri Ljubljani je meteorna voda poplavila nekaj garaž in kletnih prostorov stanovanjskih objektov. Gasilci so prečrpali vodo. Prav tako je zaradi količine meteorne vode potok prestopil svoje bregove in zalil regionalno cesto Šentjakob–Litija.

V občini Brezovica pri Ljubljani je meteorna voda ob neurju zalila nekaj hiš. Posredovali so gasilci, ki so prečrpali vodo iz poplavljenih kleti in garaž ter nudili pomoč pri tehničnem zavarovanju objektov pred vdorom meteorne vode.

V občini Kamnik je močan veter ob neurju podrl nekaj dreves, meteorna voda pa je zalila nekaj stanovanjskih in industrijskih objektov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Petek in sobota sončna in vroča, v nedeljo pogostejše nevihte

Danes je bilo povečini sončno, v hribovitem svetu pa so se popoldne pojavljale posamezne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature so bile od 28 do 32, na Goriškem do 34 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

Jutri bo sončno, popoldne bo v notranjosti nastalo nekaj vročinskih neviht. Jutranje temperature bodo od 15 do 21, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 29 do 35 stopinj Celzija.

V soboto bo sončno in vroče, verjetnost vročinskih neviht bo majhna. V nedeljo popoldne pa bodo nevihte spet pogostejše.

Zavarovalnice za prijavo škode priporočajo elektronske poti

Zavarovalnice ljudem medtem svetujejo, naj za prijavo škode uporabijo katero od elektronskih poti in se tako izognejo gneči.

Dan po neurju pa so poleg gasilcev že na delu tudi zavarovalnice, ki zbirajo prijave zavarovancev o nastali škodi. Poudarjajo, da je o oceni vrednosti in števila prijav zaenkrat še prezgodaj govoriti. Zavarovance pa opominjajo, naj si olajšajo delo ter škodo prijavijo preko spleta ali drugih digitalnih poti.

Zavarovanci Zavarovalnice Triglav lahko prijavo škode oddajo preko spletne strani ali preko brezplačne mobilne aplikacije Triglav asistenca, 24 ur na dan deluje tudi njihova dežurna brezplačna telefonska številka 080 555 555, na kateri se lahko naročijo tudi na ogled in cenitev škode na vozilu.

Kot so pojasnili na Triglavu, se bodo po prejeti prijavi z vsako stranko dogovorili o nadaljnjem načinu reševanja škode, vključno s terminom za ogled, če bo ta potreben. Na ta način se bodo zavarovanci izognili tudi gneči pri čakanju na prijavo škode, ki navadno spremlja tovrstne dogodke. Direktor osrednjega regijskega škodnega centra pri Triglavu Boris Kuhelj je ob tem izpostavil, da se bodo zavarovanci tako v največji možni meri izognili tveganju za širjenje okužbe z novim koronavirusom.

Zavarovancem še svetujejo, naj pred prijavo preverijo kritja na svojih zavarovalnih policah, če je varno in mogoče, lahko posnamejo nekaj fotografij, ki naj čim natančneje prikazujejo škodo. Pri oddaji prijave naj poškodovane stvari čim natančneje navedejo, priložijo morebitne fotografije ter pripišejo tudi telefonsko številko in številko transakcijskega računa, kamor lahko zavarovalnica nakaže zavarovalnino.

Ljudi mirijo, da jim z oddajo prijave ni treba hiteti, saj kljub tridnevnemu rok po njenem nastanku, zavarovalnica v primeru tovrstnih dogodkov upošteva tudi prijave, prejete po tem roku.

V zavarovalnici Generali za zdaj ugotavljajo, da je največ škode neurje povzročilo na avtomobilih in zgradbah. Kot pravijo, beležijo povečano število klicev. Poudarjajo, da se vsi klici na klicni center beležijo, zato bodo vsakega kličočega v primeru, da je operater v trenutku klica zaseden, poklicali nazaj takoj, ko bo mogoče. Tudi pri Generali svoje zavarovance napotujejo, naj prijave škode oddajo preko spleta, prek svojega zastopnika, prek brezplačne številke 080 70 77, preko portala Moj Generali, lahko pa tudi osebno v poslovalnicah.

Generalijevi cenilci so že na terenu in ogledi na objektih potekajo, prav tako tudi cenitve škode na avtomobilih. Strankam svetujejo, naj ne hitijo s prijavo škode, saj jo lahko prijavijo tudi naknadno. V vsakem primeru naj najprej poskrbijo za svojo varnost in zaščito svojega premoženje, da se škoda ne veča. Če je le mogoče, naj nastalo škodo fotografirajo.

Povečano število prijav škod beležijo tudi na Zavarovalnici Sava, najbolj obremenjena so njihova cenilna mesta, kontaktno-asistenčni center in zavarovalni zastopniki. Da bi se njihovi zavarovanci v čim največji meri izognili podaljšanemu odzivnemu času pri sprejemu prijav, jim svetujejo, naj škodo prijavijo preko spletne strani. Zavarovancem tudi svetujejo, naj po najboljših močeh preprečijo nastajanje dodatne škode in fotografije poškodovanih predmetov priložijo k prijavi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ulca
31. 07. 2020 18.37
+4
Kdaj se bo delo gasilcev, ki intervenirajo ob takih primerih, štelo za delovno obvezo-delovno dobo..... Ajde JJ ko si tako radodaren, pa še za gasilce kaj naredi...
oriša
31. 07. 2020 12.23
+1
Koronavirusovec
31. 07. 2020 12.05
+6
Če ti taka toča na glavo pade imaš lahko počeno lobanjo
TistoPravo
31. 07. 2020 10.11
+4
Kaj je z pa z elektrarnami nardil po strehah.,,
Leva feltna
31. 07. 2020 08.37
+2
Marjana pa ni nikjer z gasilci, da bi prekrivu
setisfekšn
30. 07. 2020 20.10
+25
Nismo bili prizadeti v tej domžalski katastrofi lahko se pač zgodi da bomo drugič mi na vrsti ampak po vsemu videnemu sredi najhujšega neurja ko sem se vozil skozi domžale in videl intervencije kjer je bilo v vsaki ulici gasilsko vozilo za pomoč pod nujno skoraj nisem mogel verjeti da je to mogoče pa nisem gasilec ampak tako množično nesebično pomoč pa redko vidiš!in mislim da imamo v sloveniji eno najbolje organiziranih reševalnih enot da ne bom rekel samo gasilcev ker oni so vse v enem na svetu!sto procentno!!!
AL4444
30. 07. 2020 19.18
-5
Ma pri nas na morju je pa sonček.
Teoretik zarot
30. 07. 2020 18.52
+5
Pa kdaj se boste ljudje prebudili in spoznali da, to ni naravno vreme, za katerega si nismo krivi sami.
matejcko
30. 07. 2020 19.25
+4
Slovenec007
30. 07. 2020 17.28
+7
Pa kdaj bojo tem idijotom že pobral izpite!?!?!?? To niso vozniki avtomobilov to so samomorilci....
borisss
30. 07. 2020 17.49
+3
Diegol14
30. 07. 2020 17.22
+0
Nosana na javnem trgu, okamenjat s točo ker ni dal pravilno napoved,kar to ni prvič ..
Lisec7
30. 07. 2020 16.50
-4
nekoč, nekdaj smo imeli OPT obramba proti toči, streljali v oblake, ko se je pa oblak razjezil je p dal vse od sebe((ledene kapljice-včasih majne žogice, včasih pa je vrgel kako večjo----po mojem je to strankarsko--včasih LEVO in včasih DESNO ---odvisno od smeri vetra.
borisss
30. 07. 2020 16.22
-18
Pri nas niti kaplje..dobri ljudje pač
robert hrovat
30. 07. 2020 16.29
+20
borisss
30. 07. 2020 16.34
-1
NovodobnoSuženstvo
30. 07. 2020 17.16
+5
bbbbbborissss....ti si koma na maminem kauču spal in smrčal....itak, da ni niti kaplje.
borisss
30. 07. 2020 17.51
+1
Kolega spim v svoji hiši na svojem kavču da sva na jasnem
Heineken 1A
30. 07. 2020 16.17
-6
VLADA NAJ ODSTOPI!!!
Heineken 1A
30. 07. 2020 16.17
-10
BOG JIH TEPE, ŠARCA SO VOLILI!!!
ziggi1
30. 07. 2020 16.38
+5
kako so sarca volili ce je dobil pol manj glasov od enega in edinega boga janeza janso?
mpotec86
30. 07. 2020 16.12
+7
carglasu se smeji
Misty2
30. 07. 2020 15.43
-32
Niste poklical superheroja Dončića da vam pride slovencem streho popravit. Prostovoljni gasilci ste loleki ki se pustite izkoriščat. Na tem svetu je dobrota sirota to če še niste ugotovili pa še boste
Perun
30. 07. 2020 15.46
+48
Tudi če ne bi omenil v konentarju, da nisi Slovenec bi mi vsi to vedeli. Če te peče naša solidarnost in prostovoljno delo se mirno odseli nazaj domov!
Misty2
30. 07. 2020 15.50
-33
Peče me kaj? Oćitno tebe peče resnica ki sem jo napisal zgoraj
Misty2
30. 07. 2020 15.52
-25
Pridi da ti pokažem kje sem rojen? Če za tebe nisem slovenc :) Zakaj pa po tvojem nisem slovenec
Perun
30. 07. 2020 15.53
+17
Oćitno se po slovensko pravilno napiše očitno. Nato bomo začeli z vejicami, no upam pa, da se prej vrneš v svoj “zavičaj”!
Misty2
30. 07. 2020 16.02
-19
Idi pol še za firmo delat zastonj humanitarni slovenec. Država dolguje 20 milijard toliko o solidarnosti slovencev
Misty2
30. 07. 2020 16.03
-9
Sem čisti slovencen gnusi se mi država ki krade slovencem in daje unim na ić
Uporabnik1521210
30. 07. 2020 16.06
+15
Komendator
30. 07. 2020 16.09
+34
Herdes, napisal si VAM Slovencem in je vse jasno! Ti boš pa Slovenec takrat, ko bo osel rojen v Lipici postal lipicanec!
nemo1
30. 07. 2020 15.33
+0
Strehe pa čisto podobne slovenskemu standardu
proofreader
30. 07. 2020 15.18
+2
Previdno, sedaj lahko veliko azbesta kroži po zraku.
proofreader
30. 07. 2020 15.17
+21
Upam da DARS ne bo kompliciral z menjavo vinjet.
Uporabnik1523135
30. 07. 2020 15.12
+1