Slovenija

Gasilci še ne bodo dobili dodatnih sredstev, Tonin zagotavlja sistemske rešitve

Ljubljana, 21. 09. 2020 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
14

Na 11. seji odbora za obrambo je padla pobuda opozicije za zagotovitev dodatnih finančnih sredstev prostovoljnim gasilskim društvom. Za je glasovalo pet poslancev, proti osem. Dva dneva zatem je Matej Tonin, čeprav so v NSi glasovali proti predlogu, napovedal zagotovitev več sredstev in opreme za gasilsko delovanje. V Gasilski zvezi Slovenije s predlogom opozicije sicer niso bili seznanjeni, so pa povedali, da je, kljub razmeroma dobremu financiranju gasilstva v Sloveniji, sredstev še vedno premalo. Prav tako, da v nekaterih občinah društva nimajo za osnovno preživetje.

Gasilske organizacije na Slovenskem uživajo največje zaupanje državljanov, redno kažejo raziskave javnega mnenja. Njihova pomoč državljanom v intervencijah vseh oblik – od gašenja požarov, saniranja posledic naravnih nesreč, reševanja oseb in premoženja ter številnih drugih družbenoodgovornih dejavnostih, jim zagotavlja ugled in zaupanje med prebivalstvom. Poleg tega pa gre za množične organizacije. Po podatkih Gasilske zveze Slovenije (GZS) je v Sloveniji več kot 1300 prostovoljnih gasilskih društev, vanje pa je včlanjenih 170.000 gasilcev, med njimi je aktivnih več kot 50.000. 

Epidemija novega koronavirusa je vplivala tudi na delovanje nekaterih gasilskih društev. Ta se namreč financirajo tudi s sredstvi, ki jih pridobijo z organizacijo gasilskih veselic, prodajo koledarjev in s pomočjo pri drugih prireditvah. Z zbranimi prispevki si pomagajo pri nakupu opreme, ki jo potrebujejo za uspešno izvajanje intervencij. Zaradi ukrepov o omejevanju združevanja na javnih površinah so tako nekatera društva že več mesecev brez pomembnega vira financiranja. 

Gasilci
Gasilci FOTO: Damjan Žibert

V nekaterih prostovoljnih gasilskih društvih pravijo, da bodo letos utrpeli 50- do 60-odstotni izpad dohodkov, pri čemer so sami stroški zaradi dodatnih aktivnosti v okviru ukrepov ob epidemiji višji kot pretekla leta, ti pa niso del pogodb z občinami. Pri GZS sicer pravijo, da s tem obstoj večine društev vendarle ne bo ogrožen, saj večina občin in država namreč niso manjšale rednih sredstev za delovanje javne gasilske službe. "Društva so lahko izpad dohodka na osnovi zakonodaje, sprejete zaradi koronavirusa, prijavila tudi preko občin. Izpad dohodka nastaja iz naslova lastne dejavnosti, ki pa je v nekaterih društvih zelo pomembna. Tukaj niso samo veselice, je še veliko drugih aktivnosti, preko katerih pridobivamo sredstva, ki jih zaradi epidemije ni ali se izvajajo v manjšem obsegu,"  je pojasnil poveljnik Franci Petek.

Opozicija je zato predlagala, da se prostovoljnim gasilskim društvom zagotovijo dodatna finančna sredstva, s katerimi bi premostili izpad sredstev za čas epidemije novega koronavirusa. Pisno poslansko pobudo za dodatno financiranje društev v višini najmanj 7,8 milijona evrov je konec avgusta vložil poslanec Levice Miha Kordiš. "Epidemija je imela tudi gospodarske posledice, zaradi katerih so se skrčile donacije pravnih in fizičnih oseb," je opozoril ob vložitvi predloga.

Zato so v Levici na vlado naslovili pobudo, naj nemudoma zagotovi dodatno financiranje prostovoljnih gasilskih društev, pripravi celovito oceno izpada dohodkov prostovoljnih gasilskih društev in na podlagi te zagotovi dodatna sredstva. Ob tem so vlado pozvali, naj na podlagi ocene izpada dohodkov zagotovi dodatna sredstva za prostovoljna gasilska društva v rebalansu proračuna v letih 2021 in 2022.

Pri GZS sicer s pobudo Levice niso bili seznanjeni, kar kaže na to, da se v politični stranki očitno niso poskušali koordinirati z gasilci. Vseeno pa pravijo, da bi bila tudi enkratna sredstva dobrodošla, čeprav se sami zavzemajo za sistemske rešitve. "Verjetno ni gasilca v naši organizaciji, ki se ne bi strinjal, da dobi 7,8 milijona evrov. V GZS nismo bili seznanjeni s tem predlogom, prav tako nimamo podatka, katere stroške bi lahko pokrivali s tem denarjem. V Sloveniji imamo sorazmerno dober sistem financiranja gasilstva, na žalost pa je sredstev še vedno premalo. Imamo občine, kjer potrebe svojih društev pokrivajo skoraj v celoti in take, v katerih društva nimajo za osnovno preživetje. Na GZS se zavzemamo za sistemske rešitve, pri čemer so enkratna sredstva vedno dobrodošla, vendar tovrstnih težav ne rešujejo dolgoročno."

 

Predlog je padel na odboru za obrambo

Predlog Levice je nato v četrtek obstal na odboru za obrambo. Poslanci so ga zavrnili s petimi glasovi za in osmimi proti. Dva dneva po padcu predloga, s katerim bi gasilskim društvom zagotovili dodatno financiranje in potem ko je član odbora, poslanec NSi Andrej Černigoj, glasoval proti, se je notranji minister Matej Tonin udeležil slavnostne seje Gasilske zveze Slovenije, kjer so podeljevali letošnje nagrade posameznikom za njihovo izjemno delo in zasluge pri razvoju gasilske organizacije in požarnega varstva v Sloveniji. Tam je poudaril, da je skrb za nadaljnji razvoj slovenskega gasilstva prioriteta. 

"Gasilstvo nosim v srcu. Skrb za razvoj slovenskega gasilstva je ena izmed mojih prioritet," je nato zapisal na Twitterju in dodal, da so na ministrstvu za obrambo pripravili konkretne predloge, ki vključujejo več proračunskih sredstev za gasilce, ureditev standardiziranega gasilskega zavarovanja oseb in opreme ter črpanje evropskih sredstev v višini 150 milijonov evrov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Černigoj je na seji svoje nasprotovanje predlogu obrazložil z argumentom, da je na stvari treba gledati bolj sistemsko in celovito. V dodatnem pojasnilu nasprotovanja predlogu so nam v NSi povedali, da je poslanec Andrej Černigoj glasoval proti amandmaju Levice, ker je želela "s popravkom zakona na hitro in brez temeljitega premisleka reševati gasilstvo". V NSi tudi pravijo, da ne pristajajo na populistične rešitve, ki se le na prvi pogled zdijo dobre. "Potrebujemo namreč kvalitetno opremo in državno usklajen sistem. Zakonsko rešitev za ustrezno ureditev sistema na ministrstvu za obrambo že pripravljajo."

Ob tem so v stranki še dodali, da se v rebalansu proračuna sredstva za sistem zaščite in reševanja povečujejo za dva milijona evrov glede na sprejeti proračun 2020. Napovedujejo tudi, da bodo celovito in enotno uredili sistem zavarovanj za prostovoljne gasilce, njihove prostore in opremo. "Načrtujemo osrednji center za skupni odziv na naravne nesreče, kjer bodo prostore dobile vse enote iz sistema zaščite in reševanja (CZ, gasilci, potapljači, jamarji ...). Slovenija dobiva tudi tri specializirane podcentre za žled (Kočevje), poplave (vzhodna Slovenija) in požare v naravi (Sežana)." Usklajevanje z vlado pri omenjenih projektih so nam potrdili tudi v GZS. 

"Projekt, ki se nanaša na pridobivanje kohezijskih sredstev v naslednjem finančnem obdobju 2021 do 2027 za vsebine zaščite, reševanja in pomoči, je ocenjen na 150 milijonov in je že koalicijsko usklajen. V programu je predviden nakup specialne opreme in gradnja centrov za usposabljanje, kar bo zelo pripomoglo k izboljšanju pogojev dela gasilcev, zlasti pri zahtevnejših intervencijah." Za vse gasilske domove želijo zagotoviti pridobitev manjkajočih upravnih dokumentov ter hkrati odpraviti morebitne pomanjkljivosti samih objektov, k čemur so pristopili v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, okvirni stroški pa so ocenjeni na štiri do pet milijonov evrov.

Sredstva, ki so letno namenjena sofinanciranju gasilske zaščitne in reševalne opreme, vključno z gasilskimi vozili, trenutno znašajo 1,7 milijona in bi si jih gasilci v prihodnje ravno tako želeli povišati. Pri GZS poudarjajo, da bi bila sredstva, ki jih je predlagala opozicija, sicer še kako dobrodošla. "A vseeno je treba poudariti, da varnost državljanov ni bila ogrožena pred izbruhom koronavirusa, prav tako ne med razglašeno epidemijo in tudi v prihodnje ne bo," še zagotavljajo.

 Gasilci tako še ne bodo dobili dodatnih sredstev, se pa jim obetajo dolgoročne rešitve.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

najvsivedo
21. 09. 2020 20.50
+1
ta opozicija je res zanimiva ....kje ste bili do sedajv vseh teh letih ... imeli ste vse v vaših rokah zakaj že niste to zdavnaj uredili...levnuhi nakladaški.
estejci
21. 09. 2020 19.04
+11
Še dolgo mi nebo jasno delamo kot prostovoljci za državo... in še vsak cent davka moraš plačat za vsako stvar. Če bi davek ukinili za gasilce bi bilo marsikateremu društvu veliko lažje....
Resnica..Boli
21. 09. 2020 17.57
+9
vazn da bomo ratal vojaska velesila😂 aja ne tok k bomo dal v vojsko u 10 letih je en ameriski lovc
Nikdar več
21. 09. 2020 17.39
+14
Na koncu bo sistemska rešitev ta, da bodo na intervencije hodili 3 gasilci namesto 6ih, 20 namesto 40ih itd. Pa s konjsko vprego in ročno črpalko.
Vivid Money
21. 09. 2020 17.25
+22
kdor je glasoval proti je pravi izdajalec Slovenskega prostovoljnega gasilstva!!! sram naj jih bo, prepovedati veselice, ki je glavni vir dohodka za PGD-je, ko pa je neurje ali nesrece pa so v prvi bojni liniji....joj banda...da bi vedel ime pa priimek kdo je proti financni pomoci....banda fasisticna....
diMarzio
21. 09. 2020 18.30
-5
dej se ne peni toliko, a misliš, da je levica to iskreno? Vedeli so, da ni denarja in da ne bo šlo skozi, zato tudi niso gasilcem nič rekli. Imena in priimki poslancev niso nobena tajnost, če nisi prelen ali ravno maloumen, jih z lahkot poguglaš.
štajerci
21. 09. 2020 18.31
+0
je bilo objavleno, in to so taki ko so drugace tudi prostovolni gasilci ;)
coolike
21. 09. 2020 17.23
+17
Vseposvod govorijo o črpanju evropskih sredstev, počrpajo jih pa bore malo 🤔
mikitr
21. 09. 2020 17.21
+18
Vojska ,kjer se da spraviti vn veliko provizij in zadovoljuje želje ZDA in prodajalcev orožja za posredovanje v tujini,ta bo dobila denar,gasilci,ki delajo gratis(razen poklicnih),ti so pa brezveze,če ne drugače,naj pa gasijo v majicah in lambarji?????!!!!!
Let it be ...
21. 09. 2020 17.17
+26
Prostovoljni gasilci so ... smo ... drek? Prav z "veseljem" grem gasit, ko kje kdaj gori, ali rešujem pri prometni nesreči, poplavah, vetrolomih itd ... Imamo nekaj stare opreme, ki si je ne moremo kupiti, saj noben noče dati denarja. Lani smo zbirali denar za novo cisterno, ker to, ki imamo, je staro že 25 let. Če zamujaš na požar, te vsi gledajo postrani, če pa še nimaš prave opreme za gasiti, pa se že norčujejo, češ, kakšni gasilci pa so to? Glede na to, koliko denarja in pozornosti politiki namenjajo prostovoljnim gasilcem, sem za to, da se prostovoljna gasilska društva popolnoma ukinejo in delujejo samo še poklicna, ki so od nekaterih območjih oddaljena po 15, 20km ... pot do tja lahko traja tudi 20 minut ... takrat pa bo vse zgorelo, ljudje bodo mogoče zaradi tega umrli v prometni itd ... Mogoče pa res rabimo poklicne gasilce samo. Bodo sami reševali probleme. Občina, kolikor zalaga prostovoljna gasilska društva, pa še to je tako malo, da se sploh ne splača omeniti. Od kar sem v civilni zaščiti, je naše gasilsko društvo dobilo kar nekaj finančnih sredstev od občine ... Država ni dala niti centa že vsaj 5 let, kolikor vem. Da ne pozabim omeniti, pred leti smo gasili nekdanjemu politiku hišo, če bi bili takšni plasci, kot so politiki, bi se pred hišo dol usedli in opazovali super kres!
Bocadillo
21. 09. 2020 20.02
-2
Od kje pa dobi občina denar? Mislim da viri financiranja niso tako ekstremno ločeni kakor si napisal. Pa še nekaj...pravi gasilec nikoli nikomur ne priželi nesreče, ni važno ali gori hiša Janše, ali rešuješ Kordiševo mačko z drevesa, ali pa Pahorju prekrivaš streho.
sosed5
21. 09. 2020 17.17
+16
Tonincek pa sistemske resitve hahahaha. To ni v interesu jj in ko jih sljivi, naj bodo lepi tiho in pridni, ce ne jim bodo se to vzeli, kaj sedah dobivajo. Zalost od zalosti. Ko bodo kaj delali, gadili, nesreca itd, pa bodo gnilezi politicni ze okrog skakali on se slikalu, a ne barbika
Marinček
21. 09. 2020 16.57
+11
Saj ko jih rabijo so dobri in potem bodo spet zriktali da bodo malo ameri nas spet zaprašili za zahvalo vsem tem požrtvovalnim ljudem
Darko32
21. 09. 2020 16.42
+31
Nedopustno je, da se prosstovoljstvo izrablja. Ko pa rabijo gasilska društva denarna sredstva pa morajo vse kupiti in plačati. Zato pravim, da je potrebno na tem podrolčju narediti red in gasilsko društvo podeliti poseben status, saj gre resnici na ljubo za redko društvo, ki se ukvarja z prostovoljstvom in humanitarnostjo. Varjant je več. Samo barabam in goljufom s ene sme pustiti zraven.