Slovenija

Dež že drugič zatajil, a dan na Krasu minil mirno

Kostanjevica na Krasu, 30. 07. 2022 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
45

Stanje na obeh požariščih na Krasu je ves dan mirno, čeprav ga ni bilo veliko, je dež vseeno izboljšal oziroma vsaj omilil razmere. Pojavljajo se še manjša žarišča, vendar jih je veliko manj kot v preteklih dneh. Gasilci na terenu bodo prilagodili gasilsko stražo novim razmeram.

"Lahko bi rekli, da je dež spet (že drugič) zatajil. Medtem ko je povsod drugod na Primorskem vendarle padlo nekaj dežja, je na območju obeh požarišč - Kostanjevica na Krasu in Šibelji nad Komnom - po podatkih Arsa padlo vsega poldrugi liter na kvadratni meter," so sporočili s štaba civilne zaščite Notranjska. Nekoliko več padavin je bilo sicer na Ovčnjaku, kjer so gasilci požar že do večera lokalizirali in imeli pod nadzorom.

"Na Velikem Ovčnjaku nam je kraška narava pokazala, kako je videti pogašen požar. Po dveh dneh zatišja se je znova razplamtel. Takšno je stanje tudi v okolici Kostanjevice in povsod na Krasu, kjer je v minulih dneh gorelo. Obilno deževje je edina rešitev za naravo, domačine in gasilce, zato upamo, da ga bo ponoči padlo veliko," je Danijel Cek iz regijskega štaba civilne zaščite dejal v petek zvečer. A njegovi upi se torej na žalost niso uresničili. Padavine so bile na območju požarišč skromne in kljub napovedanim od 10 do 15 litrom dežja na kvadratni meter ga je po Cekovih besedah padlo manj kot dva litra. Pri gasilski postaji v Komnu pa okoli sedem litrov na kvadratni meter.

Na Velikem Ovčnjaku je sicer ponoči stražilo 12 gasilcev, ki so pogasili nekaj gorečih drevesnih panjev, do jutra pa so pošteno zalili in očistili rob požarišča. 

Danes do 19. ure na straži ostaja 60 gasilcev ljubljanske regije, nato pa bodo nočno izmeno zmanjšali na deset gasilcev. Prav tako naj bi deset gasilcev štela tudi nedeljska dnevna in nočna izmena, je pojasnil vodja intervencije Simon Vendramin.

Gasilce drugih regij bodo danes zvečer poslali domov, na požarišču bodo ostali in se izmenjevali gasilci severnoprimorske in gasilci obalno-kraške regije. "Da razbremenimo gasilce lokalnega gasilskega društva in okoliških društev, ki so bili v tem času najbolj obremenjeni," je pojasnil Vendramin.

V ponedeljek dopoldne bodo po njegovih napovedih opravili oceno stanja in pripravili nadaljnji načrt varovanja in nadziranja požarišč.

Na italijanski strani bodo stražo opravljali italijanski gasilci, pripadniki gozdne straže in civilne zaščite, pomoč slovenskih gasilcev trenutno ni potrebna.

Kako je bilo v petek?

Razmere na požariščih bodo še naprej spremljali, danes pa naj bi se odločili, ali je na terenu še potrebna prisotnost gasilskih enot iz drugih regij. Kot so sporočili s civilne zaščite so sicer v petek vojaški in civilni sekači posekali okolice nekaterih cest, denimo ceste od Opatjega sela proti Mirnu. Tako bi namreč lažje ustavili ogenj, če bi se ta razširil po pobočju navzgor iz Devetakov z italijanske strani, so pojasnili.

Petkovo dopoldne je bilo mirno tudi na požarišču Velikega Ovčnjaka nad vasico Šibelji, a so nato zgodaj popoldne opazili nov požar na severovzhodnem pobočju Ovčnjaka, tik ob robu požarišča, ki je bilo že dva dni mirno. Z ognjem, ki je na koncu zajel pol hektarja površine in je resno ogrožal strnjen borov gozd na vzhodni strani vrha, se je spopadlo 75 gasilcev iz Kraške gasilske zveze, pomagali pa so jim še gasilci iz Dornberka ter gasilci s Postojnskega in Pivškega.

"S pomočjo vojaškega helikopterja, ki je požar zalival, in policijskega, ki je s pomočjo termokamere odkrival žarišča, so požar do večera omejili in ga ustavili, nato pa začeli izdatno zalivati robove požarišča," je dejal Cek.

Na italijanski strani je medtem gorelo predvsem na strmem pobočju med Vrhom in Gabrjami, ogenj so zalivali z dvema kanaderjema in tremi helikopterji, na tleh pa je italijanskim silam pomagalo tudi 65 slovenskih gasilcev. Ob 18. uri so se nato naši gasilci vrnili iz Italije in okrepili varovanje zahodnega dela pogorišča pri Opatjem selu, a ogenj zvečer ni ogrožal državne meje. Na italijanski strani je sicer doslej zgorelo 500 hektarjev površine.

'Kras se vam klanja, mi se vam klanjamo. Občudujemo vaš pogum in moč'

"Za nami so težki dnevi, polni agonije, stresa in predvsem obupa. Kostanjevica na Krasu je postala "center" Slovenije, naš goriški Kras pa je iz dneva v dan izgubljal podobo in dušo za katero so poskrbeli naši predniki. Da smo lahko živeli v takem okolju je trajalo stoletje. Ljudje so skrbeli za svoje gozdove, obdelovali površine, Kras je postal zelena turistična destinacija. V teh dneh pa se žal od teh podob poslavljamo, od Krasa kjer so rastli mogočni bori, ki so nas in divje živali varovali pred burjo in mrazom. Tu je novo obdobje, naša pokrajina je ranjena, naša srca strta, a s skupnimi močmi bomo povrnili življenje v Kras," so zapisali krajani in krajanke Kostanjevice na Krasu.

Zahvala gasilcem
Zahvala gasilcem FOTO: Ervin Čurlič

V uradnem zahvalnem pismu so se zahvalili vsem, ki so se v zadnjih 15 dneh borili z ognjeno stihijo na Krasu: "Zahvaljujemo se vsem prostovoljnim in poklicnim gasilcem, štabu ki je bil stacioniran v Kostanjevici na Krasu, zračnim silam, civilni zaščiti, vojski, rdečemu križu, nujni medicinski pomoči, policiji, sekačem in gozdarjem, lovcem, prostovoljcem, našemu županu ter vsem, ki ste krotili to ognjeno pošast."

A ob tem sporočajo, da jih je tragedija, ki jih je zaznamovala, hkrati tudi povezala. "Pomoč je prihajala iz vseh koncev, srčnost je zmagala," so dejali.

Iz srca so se ob tem zahvalili tudi lokalnemu Prostovoljnemu gasilskemu društvu iz Kostanjevice na Krasu. "Za vas je bila misija težja saj ste kljub izčrpanosti branili naše vasi do zadnjega atoma moči. Kras se vam klanja, mi se vam klanjamo. Občudujemo vaš pogum in moč, z gasilskim pozdravom NA POMOČ," so še zaključili.

Pa ne le tu, tudi v številnih drugih krajih v občinah Miren - Kostanjevica, Komen in Renče - Vogrsko so se iz dneva v dan pojavljali novi in novi zapisi zahval in hvaležnosti gasilcem in gasilkam, ter pripadnikom in pripadnicam ostalih služb sistema zaščite in reševanja - Policiji, Slovenski vojski, Civilni zaščiti, nujni medicinski pomoči, Rdečemu križu s številnimi prostovoljci, pa gozdarjem in še mnogim drugim.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žnidi
30. 07. 2022 20.09
Prebiram včerajšnje novice in berem tisto od triglava pa me zzanima kaj poreče na to veleumna novinarka da je kar nekaj teh ljudi že gasilo na Krasu nekateri so sedaj.Zato pa je tako ker že novinarji pišejo laži kako lahko negdo nekoga obsodi da je bil pijan če mu ne da pihat in taki novodobni prostovoljni gasilci (pohodniki Triglava ) so vedno pripravljeni ko so intervencije.Splet okoliščin in nič drugega .
Vladimir Bog
30. 07. 2022 18.03
+0
Kako lahko zataji dež? Pa sosednji članek spet, "podnebna zločinka". Pa ljudje božji kaj želijo, želite narediti iz nas? In potem pride do, ne vem... šoferja s psihičnimi motnjami ali družinskega pokola, streljenja,.. nakar se vsi čudijo kako je to mogoče.
franci1958
30. 07. 2022 16.50
-2
Mislim da bi morali narediti gozdne poti z buldozerjem
mirka5
30. 07. 2022 18.00
+1
Ne bi šlo samo z buldožerjem. Tudi minirati skale bi morali. Tukaj so še ubojna sredstva iz prve svetovne. Veliko, veliko previdnosti je potrebno za to. Kras je skala,kamenje in malo zemlje.
srecnii
30. 07. 2022 15.07
-5
A zdej ko bodo društva dobil dnar je 10x MANJ gasilcev na terenu, prej čudežno, ko si napisal nagrado je naslednji dan blo za 30% več gasilcev. Se mi je kar zdelo, danes je samo še v večini dnar, obastaja pa mogoče 5% ljudi, ki so vedno in povsod pripravljeni pomagat in striktno proti plačilu za karkoli. Takim niti 1000x hvaal en moreš reči, ampak si jim lahko hvaležen do neba in še dlje. Torej HVALA tistim 5%, upanje obstaja
Bpultimate
30. 07. 2022 15.00
+2
Ni zatajil dež, ampak ARSO s svojimi napovedmi, tako kot vedno zadnje mesece
Adolph
30. 07. 2022 12.47
-7
Obramba Slovenije zatajila tudi na Krasu . . . . . .
Adolph
30. 07. 2022 12.47
+3
Zatajile so vse dosedanje vlade republike Slovenije . . . . .. . ..
biggbrader
30. 07. 2022 12.06
-2
Po novem bo golob dal nekaj drobiža gasilskim društvom in ne gasilcem; takoj, ko bo odkupil žito, izplačal draginjski dodatek in vse ostalo kar je baje obljubil.
Kollerik
30. 07. 2022 16.22
+1
Nekateri ste res nesrečni brez vašega velikega zdraharaja. Bo treba na Madžarsko, kjer baje veje duh prave "oblasti"...
magnusen
30. 07. 2022 11.38
+4
Včasih so sinoptiki vsaj za 2 dni prej kolikor toliko točno napovedali vreme...
Gutenberg
30. 07. 2022 18.49
Zdaj samo pogledajo, kaj je izračunal računalnik po modelu in je to to. Noben se ne poglablja v podatke meteoroloških postaj, spremembe tlaka, vetrove, zračno vlago ... to je samo za statistiko.
žnidi
30. 07. 2022 11.22
+9
Še dobro ,da imamo prostovoljna gasilska društva in da so vedno pripraljeni pomagati itak so pa premalo cenjeni
devote
30. 07. 2022 11.06
-8
Stratosfera je plast Zemeljskega ozračja v višini med 15 in 50 km nad Zemeljsko površino. Metoda SAI (stratospheric aerosol injection-dodajanje aerosolov v stratosfero) zavzema dodajanje odbojnih aerosolnih delcev ali plinastih delcev v nižjo stratosfero, s čimer bi lahko povečali albedo planeta. Z večjo odbojnostjo (albedo) bi zmanjšali površinsko temperaturo. Postopek bi potekal z dodajanjem žveplove kisline (H2SO4) ali sulfatnih delcev (žveplov dioksid, vodikov sulfid ali karbonil sulfid), ti plini pa bi se nato oksidirali do H2SO4 (Lawrence in sod., 2018). Poleg uporabe žvepla so bile predlagani tudi drugi sestavni delci: kalcit (CaCO3), titanov dioksid (TiO2), cirkonijev dioksid (ZrO2), aluminijev oksid (Al2O3), silicijev karbid (SiC), sintetični diamant, saje in drugi nano delci. Za uspešno doseganje ciljev je potrebno natančno preučiti specifične lastnosti predlaganih materialov. Na primer: kalcitni delci niso strupeni in ne povzročajo stratosferskega segrevanja, vendar lahko pospešujejo izgubo stratosferskega ozona. Kljub vsemu je njihova mikrofizika in kemija v stratosferi slabo poznana. Ključni so znanstveni in tehnični vidiki ter izzivi za injiciranje stratosferskega aerosola (SAI) (Lawrence in sod., 2018) ...metode geoinzenirga vremena letos na polno.
Vap0
30. 07. 2022 11.12
+5
ksenak2
30. 07. 2022 12.39
+6
Hočeš nočeš bo človeštvo vso to svinjarijo dobilo v solato in kruh
Brakedirt fafa očetu
30. 07. 2022 11.04
-2
Še dobro ,da je Marjan Lmš popravil štarter
Aleks 85
30. 07. 2022 10.55
-10
Sicer nisem poznavalec gasilske taktike..ampak vseeno..okoli vasi naresiti 20m pas goloseka...vse skupaj lepo zaliti in čuvati gasilske sile....kam pridemo,ce vsak dan "mucimo" 1000 gasilcev za gasenje grmovja
User792410
30. 07. 2022 11.38
+16
Pa kaj ti nuca 20 m goloseka, če pa vemo, da je ogenj iz krošenj visokih borovcev preskakoval tudi po par 100 metrov daleč in večkrat tudi gasilce spravil v nevarnost, ko so se kar naenkrat in nenadejano znašli vmes!?
Klingon
30. 07. 2022 10.52
+8
Niti dez noce v slovenijo. :)
Potouceni kramoh
30. 07. 2022 10.50
+11
Ne zanašajte se na vreme ampak na modrost da se cimprej kupi prepotrebna gasilna oprema vkljucno s helikopterji in gasilnimi letali.Ce gasilci se bodo gasili v taksnem stevilu kot so sedaj...
Aleks 85
30. 07. 2022 10.49
-9
Gasilci bi morali čutavi hiše in to je to...vso tisto podrastjebin vegetacija,ki na krasi ni bog ve kaj naj zgori
Aleks 85
30. 07. 2022 10.50
-6
Predvsem to mislim zaradi Čuvanja sil gasilcev,da se jih ne rabi za vsak grmiček
Klemen Malnari?
30. 07. 2022 11.31
+6
Se razsiri prevec in zbezi vsepovsod in ko bi prislo do vasi nebi vstavli pri vasi ce bi se zaletelo
Banion
30. 07. 2022 10.49
+4
uh, nič ni več kot je bilo, a počakajte, ko se bo odprlo ne bo nehalo
Aleks 85
30. 07. 2022 10.48
+1
Če je že kdo zatajil so to vremenoslovci ne pa dež.
User792410
30. 07. 2022 10.23
+16
Zanimivo, da na tem delu Krasa kjer bi bil dež nujno potreben ni deževalo, je pa ves večer prav lepo deževalo v Vidmu, ki ni ravno daleč stran!?
borjac
30. 07. 2022 09.41
+13
Narava nam ni naklonjena, gasilci pa se borijo.