Slovenija

Gasilci: 'Hvala, rešili ste nam življenje', nam ne plača položnic

Ljubljana , 16. 02. 2023 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
581

Gasilci so na protestnem shodu zahtevali odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela. "Jezni, razočarani in užaljeni smo, ker vlada za nas nima posluha," so dejali. Gasilce je prišla nagovoriti tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, vendar so gasilci sredi njenega govora aktivirali dimno bombo in jo prekinili. Slovenske gasilce sta podprla tudi predstavnika iz italijanskega sindikata gasilcev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Množica gasilcev pred državnim zborom
    04:27
    Iz 24UR: Množica gasilcev pred državnim zborom
  • Iz SVETA: Gasilci zahtevajo višje plače
    02:33
    Iz SVETA: Gasilci zahtevajo višje plače
  • Protestni shod gasilcev
    12:46
    Protestni shod gasilcev

"Jezni smo na politične veljake, ki se že več kot leto in pol iz nas delajo norca. Povedali jim bomo, kar jim gre,"  je uvodoma, pred poslopjem vlade, povedal generalni sekretar sindikata David Švarc

"Razočaran sem nad delom naše vlade," je vzkliknil upokojeni gasilec Aleksdander Ogrizek, ki je leta 2017 že vodil protestni shod gasilcev. "Ta vlada ne potrebuje nič. Mislil pa sem, da potrebujejo nas gasilce, policiste in ostale javne uslužbence," je nadaljeval. "V resnici pa nas samo hočejo samo takrat, ko od nas kaj potrebujejo, drugače pa na nas pozabijo," je dejal.

Besedo je imela tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. "Večkrat se slišali, da imate občutek, da niste slišani. To ne drži. Poslušamo vas, se pogovarjamo, se pogajamo. Skupaj z vami smo se že dogovorili, da bomo prioritetno naslovili najprej tiste, ki se nahajate pod minimalno plačo. Nihče več ne bo pod mejo minimalne plače," je dejala ministrica.

Sredi njenega govora so gasilci aktivirali dimno bombo in ministrici tako onemogočili nadaljevanje govora. Zaradi incidenta so posredovali policisti, ki so Ajanović Hovnikovo pospremili nazaj v poslopje.  

"Plače gasilcev so minimalne, tudi pokojnine so take. Pri tem je treba upoštevati, da gasilci delamo ob neugodnih pogojih. Delamo praznike, nedelje, hodimo gasit z dopustov in čuvamo vlado, medtem ko oni srkajo penino," je s kritikami nadaljeval Ogrizek. "Z vsemi vladami smo se pogajali, ta vlada pa sploh posluha nima. Na pomoč!," je zaključil nedavno upokojeni gasilec. 

Slovenske gasilce sta podprla tudi predstavnika iz italijanskega sindikata gasilcev. "Podpiramo vašo jezo do vlade, ki vas ne upošteva. Ni pravilno, da vas ne posluša. Z vami bomo do konca," sta dejala. Ob tem sta dodala, da so slovenski gasilci zmeraj pomagali italijanskim. Iz Sindikata italijanskih gasilcev so včeraj poslali tudi pismo Robertu Golobu, v katerem premiera pozivajo, naj slovenske gasilce sprejme na pogajanja. 

"Ni nas malo!" pa je v pričetku svojega nagovora vzkliknil Aleš Ferletič. Ta si želi, da bi se v takšnem številu raje zbirali na sindikalnih združenjih in ne na protestih. "Upam, da ti ne bodo več potrebni, a nikoli se ne ve. Na žalost smo danes razočarani," je dejal. 

"Govoriti pred tako množico ni lahko, a saj vendar tudi delati na intervencijah ni. Vlado že dlje časa opozarjamo na slabe razmere, v kakršnih delamo. In tako zdaj lahko pridem do naših zahtev. Zbrali smo se zato, da vladi dopovemo, da zahtevamo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela," je pojasnil Ferletič. 

"Dragi politiki in političarke, gasilci smo mali, a hkrati veliki. Smo si različni, a nekaj imamo skupnega: združujeta nas veliko srce in posluh. Dragi politiki in političarke, uslišite nas. Uslišite nas, ker se to spodobi in ker je tako pravično. Pravično pa je zato, ker slabe odločitve vlade pristajajo na nas. Ne glede na to ali prihajajo z leve ali desne," je še dodal Ferletič.  

V nagovorih je nastopilo več gasilcev, vsem pa sta bila skupna jezna in razočaranje. "Jezni smo na tiste, ki odločajo o naših osebah. Ne glede na to, za koga se predstavljajo. Za leve ali desne. Ko jim ustreza, iščejo pozornost gasilcev. Takrat se nam zahvaljujejo in nas odlikujejo. Potem pa nas pozabijo. Zato smo jezni, razočarani in užaljeni," je v imenu gasilcev povedal Švarc. 

Generalni sekretar sindikata David Švarc.
Generalni sekretar sindikata David Švarc. FOTO: Luka Kotnik

"Višje plače zahtevamo že dlje časa. In to zaradi vse višjih stroškov, rasti cen energentov in inflacije. Kljub temu še zmeraj ostajamo pod minimalno plačo. Zgodil se je dvig plač v zdravstvu, v šolstvu in v socialnem zdravstvu. Mi podpiramo te dvige. A tudi sami zahtevamo dvig naših plač. Dovolj nam je obljub in čakanja," so jasni gasilci. Ti so trenutno v 24. plačnem razredu in zahtevajo dvig plač za osem plačnih razredov.

Za gasilce je še posebej sporen vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je namreč predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da bi morali gasilci v tem obdobju čakati na odpravo plačnih nesorazmerij, ob tem da bi bila po vladnem predlogu vsa napredovanja zamrznjena.

V sindikatu poklicnega gasilstva torej zahtevajo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih obravnava enako kot nekatere druge skupine. "Mi zahtevamo odpravo plačnih nesorazmerij in dvig plač. Šele takrat se lahko pogovarjamo o prenovi plačnega sistema," je dejal Švarc. 

"Zahtevamo enakovreden del pogače. Dovolj nam je," je dejal Silvo Kuntarič, ki je današnji shod označil za protivladni protest. "Hvala, rešili ste nam življenje, ne plačali položnic," meni Kuntarič. 

Matej Rošar iz Gasilske brigade Maribor pa je povedal, da se je na gasilce znova pozabilo. "Odpravljanje plačnih nesorazmerij do leta 2026 ni razumljivo. Ne bomo čakali do tedaj," je Roškar povedal kar direktno Marjanu Šarcu, ki se je skupaj s Sanjo Ajanović Hovnik udeležil shoda. "Kako vas ni sram," ga je vprašal. 

Shoda sta se udeležila tudi minister za obrambo Marjan Šarec in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.
Shoda sta se udeležila tudi minister za obrambo Marjan Šarec in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. FOTO: Luka Kotnik

Gasilci so še povedali, da pri njihovih zahtevah podpirajo vse kolege iz javnega sektorja, ki jim je vlada že odobrila dvig plač. Prav tako so se različnim društvom, zavodom, organizacijam in posameznikom zahvalili za njihovo podporo.

Na shodu se je zbralo okoli 500 gasilcev iz 14 javnih poklicnih gasilskih enot. Ti so po koncu protesta obljubili, da bodo v primeru neupoštevanja njihovih zahtev shod ponovili. 

Gasilci so se najprej zbrali na Trgu republike. Oblečeni v gasilsko opravo so bili opremljeni z dimnimi bombami, opozorilnimi raketami, sirenami, trobentami, megafoni in  transparenti. "Tako smo opremljeni, ker želimo opozoriti na to, da tudi mi obstajamo," je pojasnil eden izmed zbranih gasilcev.

"Za ljudi smo junaki, za vas smo bedaki," je pisalo na enem od številnih transparentov, ki so jih gasilci pred parlamentom dvigovali v zrak. Še pred uradnim protestom so povedali, da so se za shod odločili zaradi nizkih plač. "Plače so slabe. Nižje od minimalne," je povedal eden izmed zbranih gasilcev. 

Drugi pa je izpostavil krivičen odnos vlade do gasilcev. "Ko nas potrebujejo, smo dobri, ko nas ne potrebujejo, na nas pozabijo," je dejal. "Prišli smo, ker se nam godi krivica,"  se je strinjal drugi gasilec iz Nove Gorice. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (581)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omega _v6
17. 02. 2023 15.18
+2
Gasilci umaknite se danes od požara v Vrhniki naj pride ministrica gasit,da bomo videli ali je tako močna z dejanji kot je z jezikom pa še veliko večjo plačo pobira naj pokaže kaj zna!! Če bo kaj narobe pa recite,da so leteli predmeti proti vam tako kot je ona!!
zdravapamet1
17. 02. 2023 12.30
+3
Absolutno sem na strani gasilcev. In zdravnikov. In obrtnikov. To so delovni ljudje. Ne pa lenuhi, ki so zdaj na vladi.
Vest-naroda
17. 02. 2023 10.00
+1
Vsi simpatiziramo z gasilci, je bil pa njihov protest zelo nekulturen, kar je škoda in kvari njihov ugled. Opazna pa je razlika v ravnanju oblasti. Vlada maršala Twita je na mirne demonstrante poslala vodne topove in solzilec, sedanja vlada pa je pred pirotehniko in letečimi predmeti umaknila ministrico. In še opomba za kletne trole - prilepite mi čim več minusov, da zaslužite za Pingo.
Part. Mor. Slo.nar.
17. 02. 2023 14.03
+1
Mirne demonstrante mirni so bili sploh ko so ulice zaostali pa vderali na obvoznicio res so bili merni😁
Nebodijetreba
18. 02. 2023 17.14
+1
Tvoji mirni demonstranti so pretepli novinarja, poškodovanih je bilo več policistov kot demonstrantov, da ne govorim o zasedbi cest, uničevamju lastnine ...! Gasilci niso počeli nič od tega! Ti bi očitno rad živel v državi, ki ji vlada ulična drh.l?
hipi007
17. 02. 2023 09.25
-1
Tole zborovanje so pa kopirali s francije. So pokazali svoj pravi obraz in izgubili kredibilnost pri pogajanjih...in prav je tako!
Ugovor vesti 133.člen
17. 02. 2023 09.19
+4
Šarec in Hojnikova sta mislila, da protestirajo proti Janši, zato sta jih prišla "podpret". Mislim, da nobenega iz LEVIZMA, ne bo več na proteste. Edino, ko bodo njihovi plačani (ne)vladniki na ulici.
+3
Mene je mama ko me je iz tiste hiše na dolenjskem rešila.
Ugovor vesti 133.člen
17. 02. 2023 09.14
+7
S katere strehe jih je pa golob opazoval?
Ugovor vesti 133.člen
17. 02. 2023 09.06
+4
Vidim, da je še kar veliko podpornikov LEVIZMA, izma zaradi katerega naj vlada razglasi 24.4., kot dan, ko so bili pokopani vsi upi v svetlo prihodnost. istočasno pa je z LEVIZMOM pokopana tudi demokracija. A še plešete? Sam prašam!
Ugovor vesti 133.člen
17. 02. 2023 09.02
+6
Šarec jo je kmalu ucvrl in je ministrica ostala sama. Kje sta bila pa Nika in Jaša?
krokodil555
17. 02. 2023 08.54
-4
gasilci a ste podpisali oktobra 2022 dogovor ali ne? če ste ste smotani in krivi za včerajšnje nasilje... zakaj niste 2020-2022 štrajkali? nekaj tu ne štima
Ugovor vesti 133.člen
17. 02. 2023 08.49
+3
Ta vlada si upa vse. Lahko bi rekli brezobrazna in norčuje se iz vseh, ki se jim pustijo. Gasilci prav imate. Njihovi volilci pa se pogreznite v gnojnico ali pa končno spreglejte. Vsak lahko naredi napako, a le bedak jo ne popravi.
Ki zombi
17. 02. 2023 08.45
-1
Način pa spominja bolj na huligansko proteste. Prav tako njihove grožnje. Tiho pa so bili v času Janševe vlade, čeprav so imeli iste pogoje.
S56EM
17. 02. 2023 08.49
+7
Ta stampedo zahtev za povišanje plač je povzročil nesposoben predsednik vlade Golob z obljubami. In še ni konec.
AlexReal
17. 02. 2023 08.25
-4
Kot izgleda, je bila Virantova odprava plačnih nesorazmerij pravzaprav stvaritev Plačnega stampeda !
jodr
17. 02. 2023 08.12
+4
Nepovabljena ministrica doživela hladen tuš.
zavetnik
16. 02. 2023 21.24
-3
To si gasilska uniforma ne zasluži takega nasilja naj to delajo s svojo obleko ne z našo
Milica Tomšič
16. 02. 2023 20.46
+0
Da poklicni gasilci stavkajo, mi je res malo čudno. Plače imajo kar dobre, saj nimajo fakultetne izobrazbe, da bi se lahko primerjali . Spet so jih napumpali nasprotniki vlade. Prostovoljni gasilci nič ne dobijo plačila, pa so veliko bolj požrtvovalni.
Prokleta Zima
16. 02. 2023 21.10
+6
Prokleta Zima
16. 02. 2023 21.11
+3
za resnico
16. 02. 2023 21.16
-4
pomeni ,da so kr dobro placani za to kar pocnejo ocitno napunpani od sds stricev saj vidimo po podplacanih sds trolih ,ki bi kr vlado dol vrgli a stevilke kazejo ,da so bajno placani proti casu ,ko je vlafal gologlavi jastreb a niso nic strajkali
jodr
17. 02. 2023 08.15
+3
Poklicni gasilci nimajo fakultetne izobrazbe; razne FDV fakultetne izobrazbe imajo veliko manjšo vrednost od dela poklicnih gasilcev.
Ugovor vesti 133.člen
17. 02. 2023 08.53
+2
Policija Tomšič: po imenu sodeč si že globoko v penziji, verjetno privilegirani iz JS, ko smo vsi vplačevali za pokojninski sklad in nihče sam, kot je to privat ali v gospodarstvu. Gasilci in še marsikdo si zaslužijo podporo, politični (ne)vladniki pa NIČ (0). In oni so spravili domovino na kolena.
ArkaMast
16. 02. 2023 20.40
+3
Ampak pogovarjati se pa tile ne znajo. Gasilci se drugače znajo. Poznam pa tudi veliko ljudi iz drugih področji, ki dobro delajo, a se ne znajo pogovarjati, pogajati. Ko je najmanj treba so impulzivni, kolnejo, se derejo, drugi jih pa po tem dojemajo le še kot da so v afektu, ali da ne vedo kaj govore.
z765
16. 02. 2023 20.24
+0
Tukaj nekaj ne štima. Poklicni gasilci imajo kar lepe plače( čez 2.000 ). Ni mi jasno za kaj ali za koga protestirajo.
za resnico
16. 02. 2023 21.17
-8
ker jih gologlavi jastreb sunta ceprav bli za njegove vladavine precej precej slabse placani
jodr
17. 02. 2023 08.16
+5
Protestirajo proti nesposobnemu golobnjaku
jodr
16. 02. 2023 20.02
+7
A Urška je tudi priplesala pred gasilce?
za resnico
16. 02. 2023 21.19
-7
a janseva kje pa ne zna plesat a ji ni za zamerit ker mora psihota 24 ur gledat
zavetnik
16. 02. 2023 19.59
-3
Zdaj se vidi, kje morajo kriminalisti iskati krivce, ki podtikajo požare to so gasilci danes je bila pokazna vaja pred parlamentom
slucajni
16. 02. 2023 20.46
+3
Začetni, je s tabo vse ok? Vzami ob 2 ponoči 50 kg cevi v roke in gasit požare. Pa ne pozabi na plenice, ker več ur ne boš utegnil na wc.
za resnico
16. 02. 2023 21.20
-6
ze veckrat ,dokazano pri nas in v tujin ,da so najvecji piromani iz gasilskih vrst
zavetnik
16. 02. 2023 21.22
-5
Potem se temu primerno tudi morajo obnašati, ker ni potrebno nasilje in požiganje in kot na nogometni tekmi bakljada, Hojs in Olaj bi že uporabila svoj top in solzivec