Slovenija

Petek: Sredstva za gasilce bodo zdaj prišla s treh strani

Ljubljana, 26. 07. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Tanja Volmut
Komentarji
212

V Sloveniji imamo okoli 45.000 aktivnih gasilcev - približno toliko je prostovoljcev, nekaj manj kot tisoč imamo še poklicnih gasilcev. Poklicni gasilci za boj z ognjem dobivajo plačo, za prostovoljce pa je nekoliko drugače. Kot je dejal poveljnik gasilske zveze Franci Petek, bodo sredstva tokrat prišla s treh strani. Prvič kot običajno prek državnega načrta, drugič prek pobude premierja Roberta Goloba, ki jo bo nadgradil podjetnik Ivo Boscarol, in tretjič prek zbranih sredstev od ljudi in podjetij. Obrambni minister Marjan Šarec je ob tem napovedal, da se bo zavzel za to, da na donirani denar ne bi bilo treba plačati davka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Šarec, Petek in Boscarol o sredstvih za gasilce
    11:02
    Iz 24UR ZVEČER: Šarec, Petek in Boscarol o sredstvih za gasilce
  • Iz 24UR ZVEČER: Petek in Šarec o analizi požara
    04:12
    Iz 24UR ZVEČER: Petek in Šarec o analizi požara
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdaj bodo gasilci dobili nadomestila?
    02:47
    Iz 24UR ZVEČER: Kdaj bodo gasilci dobili nadomestila?
  • IZ 24UR ZVEČER: Boj z ognjenimi zublji jim je uničil opremo
    02:38
    IZ 24UR ZVEČER: Boj z ognjenimi zublji jim je uničil opremo

Največji požar v zgodovini Slovenije je spet pokazal, kako pomembni so prostovoljni gasilci in ostali prostovoljci, ki so nesebično prišli pomagat na Kras za slovensko družbo. V zadnjih desetih dneh je na tisoče prostovoljcev v službi vzelo dopust, med bojem z ognjenimi zublji pa je veliko društev ostalo tudi brez opreme, ki jo je uničil ogenj ali pa se je poškodovala. Vlada je napovedala, da bodo prostovoljni gasilci za svojo požrtvovalnost dobili 65 evrov oziroma 90 evrov. 

Svetovno uspešni podjetnik Ivo Boscarol pa je napovedal, da bo za gasilce prispeval toliko kot vlada. "Moj glavni cilj in namen je bil, da bi v tistih dneh, ko je bilo na Krasu najhuje, motivirali čim več prostovoljnih gasilcev, da bi šli na Kras in preprečili še večjo katastrofo, ki se je dogajala," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Boscarol in poudaril, da v največjem požaru v zgodovini Slovenije ni zgorela niti ena hiša, tudi umrl ni nihče. Dejal je še, da imamo v Sloveniji izredno dolgo tradicijo prostovoljnega gasilstva, kar je po njegovem mnenju treba ohraniti. 

Boscarol je povedal tudi, da se je za donacijo odločil po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob dejal, da donirani denar za gasilce ne bo obdavčen. Tako premier kot tudi ministrica za javno upravo sta se mu tudi osebno že zahvalila. 

Petek: Do zdaj gasilec ni nikoli dobil plačanega nadomestila za svoje delo

Delodajalec mora pustiti gasilca na intervencijo, v zameno pa je upravičen do nadomestila izpada dohodka, nadomestila za izpad plače in 20 odstotkov izpada dohodka, pojasnjujejo na gasilski zvezi. Nadomestilo plače delodajalec izplača v breme občine. Če je aktiviran državni načrt, kot v primeru Krasa tudi je, stroške prevzame država. Prostovoljni gasilci medtem materialnih nadomestil ne dobijo, niti kakšnih nagrad, so pa zavarovani.

Zakonodaja je sicer jasna, a zatakne se lahko pri izvedbi, pravijo na gasilski zvezi. V večini primerov sicer lokalne skupnosti nadomestila hitro poravnajo, a kdaj tudi ne, opozarjajo. In to se lahko zgodi tudi, če te stroške prevzame država - najdlje so na denar na primer čakali kar leto in pol. 

Požar na Krasu
Požar na Krasu FOTO: GZ Žalec

"Govorimo o stroških intervencije," je dejal poveljnik gasilske zveze Franci Petek in dodal, da ne gre za nadomestilo za posameznika. "Do zdaj gasilec ni nikoli dobil plačanega nadomestila za svoje delo," je dejal in pojasnil, da se stroškov ne da poravnati takoj, saj morajo počakati na poročila društev. "Društva javijo, kaj se je poškodovalo, koliko gasilcev je bilo na intervenciji in koliko nadomestil je potrebno izplačati. Veliko delodajalcev se izplačilu nadomestila odpove," je razložil. 

Ko imajo zbrane vse podatke, jih nato prek uprave pošljejo na vlado. "Potem pa nekaj časa traja, da vlada to potrdi, da ministrstvo za finance zagotovi denar, in šele ko dobimo denar, lahko ta sredstva nakažemo naprej. Če je delodajalec za tekoči mesec izplačal plačo, mora potem kar nekaj časa čakati, da te stroške dobi povrnjene," je dejal. 

Šarec: Naj bo ta denar kot en praktični hvala

Obrambni minister Marjan Šarec je zagotovil, da tokrat izplačilo gotovo ne bo trajalo leto in pol. "Vlada se zaveda pomembnosti gasilcev in vseh prostovoljcev in bo poskrbela, da bo zadeva hitro izplačana," je dejal. Povedal je, da bodo takšno nadomestilo gasilci prejeli prvič. "Naj bo ta denar kot en praktični hvala, da ne bodo mislili, da so pozabljeni in da se jih potrebuje samo takrat, kadar je hudo, in da se nanje, ko ni hudo, pozabi," je dejal. "Če se kakšna stvar v birokraciji zatakne, bomo to odpravili," je dejal in dodal, da je to zagotovil tudi predsednik vlade. 

Požar na Krasu
Požar na Krasu FOTO: Bralec

Petek: Na srečo bodo zdaj sredstva prišla s treh strani

"Gasilcem največ pomenijo napisi, ki so jih pričakali, ko so se vračali," je dejal Petek in poudaril, da je prav to tisto, kar ti seže do srca. "Seveda pa so tudi finančne spodbude še kako dobrodošle," je dodal. Pojasnil je, da bodo zdaj sredstva prihajali s treh strani. Prvi vir, ki smo ga že omenili, je državni načrt, s pomočjo katerega se bo poravnalo tudi škodo na opremi, ki je nastala med intervencijo.

Nov pa je že drugi vir, ki je pobuda predsednika vlade in jo bo nadgradil Boscarol. "Tako bo denar zopet prišel tudi v društva," je dejal Petek. "Donacija ni obveza, donacija je pravica. In če ima nekdo pravico pomagati, potem mislim, da je prav, da pomaga. Jaz sem tako čutil," je ob tem dejal Boscarol. Pojasnil je, da gre za moralno podporo, da gasilci vedo, da bodo dobili malo večjo kompenzacijo, čeprav na terenu niso bili zaradi denarja. Želel jim je namreč pokazati, da "smo z njimi". 

Tretjič pa je odziv ljudi. "Ljudje so se na splošno zelo pozitivno odzvali. Zbirajo se tudi sredstva prek SMS-ov in transakcijskega računa. Že zdaj lahko pove, da se je do zdaj zbralo že preko 400.000 evrov," je povedal Petek in dodal, da se denar še vedno nabira. Donacije prihajajo tako od podjetij kot od občanov. "Ves ta denar bo šel v društva," je povedal. 

Pojasnil je, da so tudi v primeru žleda zbrali sredstva, s katerimi so kupili novo opremo. "Tudi zdaj bomo kupili novo opremo in jo sorazmerno glede na udeležbo razdelili med društva," je dejal in še enkrat poudaril, da bo šel vsak cent, ki ga bodo dobili, v društva. Je pa opozoril, da so nazadnje od zbranih sredstev plačali 22-odstotni davek. "Tako smo bili prikrajšani za 80.000 evrov," je dejal Petek. 

Na vprašanje, če se bo zavzel za to, da tokrat ne bo tako, je Šarec odgovoril, da kot prostovoljni gasilec ne vidi druge možnosti, kot da se zavzame za to. "Pristojni morajo narediti vse, da bo teklo tako, kot mora," je sklenil. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
27. 07. 2022 16.04
+1
Štarter mi je crknil.mogoče kdo ve kje bi to popravil
ssbobo
26. 07. 2022 16.27
-3
Za konec pa še nekaj duhovitih predlogov za “policijsko ministrico” (vokabular njenega šefa Goloba) Tatjano Bobnar: lahko bi ga uporabili za zalivanje rož v Arboretumu Volčji potok, ali pa kot vodno atrakcijo za kopalce v Čateških toplicah. V tem primeru vsaj ne bi šlo za zlorabo tragedije Primorcev za nehigienične namene.
medo90
26. 07. 2022 16.03
+2
Serpetinšk je takoj stopil v akcijo vzel klešče in poravil. Ja pobi tko se dela na pa gobcat. Akcija,...... pol se pa še mal pohvalit. Zvečer gremo na veselico plesat
jodr
26. 07. 2022 13.16
-4
Komedijantu se ni bati za službo. Takoj ko izgubi ministrsko službo, se bodo avtoservisi stepli za njegove usluge. On je izvrsten diagnostik, takoj je odkril napako na vodnem topu.
SKRIPT
26. 07. 2022 12.43
+7
Hojsi ima dobro plačano službo v državnem podjetju, vprašanje pa je, a si jo zasluzi
ssbobo
26. 07. 2022 16.29
-2
Ahaha.... pa ziht ne tok k jo je imel golob + 2.ooo.ooo ojtov gratis letos
kekec9999
26. 07. 2022 12.33
-5
pred časom se mi je sanjalo, da Marjan iz bivše LMŠ sedaj Svobodnjak in minister na dolgo razlaga, da ne rabimo transportno gasilnega letala..res me je dajala mora.
srecnii
26. 07. 2022 12.24
+11
Gasilci smo prostovoljci in za svoje delo ne zahtevamo plačilo oz. tega ne želimo. Naša družina smo vsi. Ni pa treba nekomu bit gasilec, ker lahko pomaga tudi brez tega da je med gasilci. Se pa lahko gasilci sami odločijo da denar vložijo osebno v gasilski dom. Mogoče menjava oken, vrat, nakup še boljše opreme, uredit okolico, itd
Majzelj
26. 07. 2022 12.33
+4
Pošteni ljudje vemo, da ste šli v ogenj brez želje po zaslužku. Kaj naredite z nagrado je vaša stvar. Napisi ob cestah so vam povedali, da ljudje še verjamejo v dobroto in pomoč in vemo, da ko bo hudo, pridete!
Švejk 123
26. 07. 2022 12.16
-1
A zacvikano žičko je klovn popravil, kot pri traktorju. Zelo pameten in razgledan je tale model. 🤣🤣🤣
jodr
26. 07. 2022 16.31
-2
Še dobro, da nista bili 2 žički za popravt, bi ju gotovo zamenjal in top bi vodo črpal, namesto šprical.
Entip?ek
26. 07. 2022 12.02
+4
Ko so gasilci švical, se je sđs sekta zabavala ob soči...
SKRIPT
26. 07. 2022 12.10
+5
Njim je vse dovoljeno, oni so idealni, posebej jerajeva z nadokocano srednjo šolo, že 20 let živi na naš račun in dobiva plačo o kateri bi lahko samo sanjala
jodr
26. 07. 2022 12.11
-7
SKRIPT
26. 07. 2022 12.13
+10
kekec9999
26. 07. 2022 12.35
-5
pazi se ti te sekte, ko pride čez pol leta na oblast, boš spet živel v diktaturi.
Castrum
26. 07. 2022 11.51
-6
Boscarol ni nič obljubljal, je pač najavil in doniral. Pika!...............Naš PV je pa najavljal in najavljal da bo doniral, naslovnice so bile polne njegovih obljub o donaciji - to je pa tudi vse...
SKRIPT
26. 07. 2022 11.52
+5
Entip?ek
26. 07. 2022 11.58
+3
Res si bogi kopriva desna....ste fouš,ker padajo pametni predlogi, ki pri twitku niso naleteli na plodna tla ...
Castrum
26. 07. 2022 12.03
-5
Kljukec, a nam boš ti povedal kam je doniral, da ne bomo fouš?
Gabiula
26. 07. 2022 13.11
+5
Castrum kdaj boš pa ti kaj doniral?Do sedaj si se izkazal samo s priročnimi komentarji.
Litlmen
27. 07. 2022 16.07
+1
pekoči paradižnik
26. 07. 2022 11.42
+4
Menim, da je boscarol nesrečo na Krasu izkoristil za lastno promocijo. Včeraj v tej oddaji je bil povsem odveč, ne spada v kontekst reševanja. Podcenjujoče je bilo slišati, sram ga naj bo, da je želel z najavo donacije motivirati čim več prostovoljcev???????? Gospod kapitalist ne pozna prostovoljcev, njih denar ne motivira, tako kot njega. Če je iskreno želel donirati, iz srca, bi bil tiho in po koncu akcije sporočil, da je doniral enak znesek kot ga je reševalcem namenila vlada.
jodr
26. 07. 2022 11.44
+0
Gospod Boscarol svoje promocije več ne potrebuje. Njega pozna ves svet in je spoštovan.
pekoči paradižnik
26. 07. 2022 11.46
+3
Nauči naj se še obnašati ob posebnih priložnostih, pa ga bomo spoštovali tudi doma.
Castrum
26. 07. 2022 11.49
-4
S tem ko je doniral cca 30 milijonov je porabil za lastno promocijo? Ma dobro, a ste res ušlatani do puntamenta!
SKRIPT
26. 07. 2022 11.53
+4
Majzelj
26. 07. 2022 12.29
+2
Človek (Boscarol) je ponudil in bo dal. Koliko ostalih ponuja in še vzamejo! Ni idealen, kot nihče izmed nas, vendar je človeka, ki je pripravlejn darovati drugim potrebno spoštovati.
Nidani
26. 07. 2022 11.34
+12
No svečkarji, tako se dela! Vi pa še naprej razdor med ljudi vnašajte...itak vam ne ratuje najbolj!
prašek
26. 07. 2022 11.35
+11
porota
26. 07. 2022 12.49
+1
Golob ni še 1 eura doniral. Glavno da sebi izplača previsoko plačo.
cekin11
26. 07. 2022 11.21
-10
lahko bi še taubi doniral,tistih 2 miljona iz gen i....ker,pred volitvam je rekel,da bo nagrado v celoti daroval...
jodr
26. 07. 2022 11.24
-11
Je že zamudil priložnost, da bi izpadel kot dobrotnik.
prašek
26. 07. 2022 11.25
+12
In , kaj vidva vesta, kam je doniral ?????😘
jodr
26. 07. 2022 11.32
-9
Iz svojega desnega žepa je doniral v svoj levi žep.
jodr
26. 07. 2022 11.11
-14
Gospod Boscarol, samo levakom ne nakazat denarja; bo šel direktno na Metelkovo.
SKRIPT
26. 07. 2022 11.23
+12
prašek
26. 07. 2022 11.25
+11
Cardinal
26. 07. 2022 11.08
-11
Komedijant se bo zavzel, samo kaj ko bo vecina v osvobojenem golobnjaku proti 🤣🤣🤣
marul?ek
26. 07. 2022 11.07
+10
kok poznam gasilce mislim da bo vsa denar ostal društvu.Beseda hvala pomeni veliko več kot teh par eur
prašek
26. 07. 2022 11.02
+5
Zaslužni profesor Milivoj se že oglaša 😂😂😂😂😘😘😘😘😘😘
prašek
26. 07. 2022 10.57
+10
Ni važno kdo bo doniral-daroval in koliko bo to, važno je, da bo donirano !!!!!!!!!!!!
prašek
26. 07. 2022 10.56
+14
Čestitke VSEM gasilcem in gasilkam , na pomoč !!!!!
jodr
26. 07. 2022 11.25
-11
prašek
26. 07. 2022 10.54
+8
Oho , vidim da se je debati pridružilo tudi najpametnejše bitje iz Ajdovščine , Manipulant - Ribon !!!