Slovenija

Gastronomski vodnik Michelin prihaja v Slovenijo

Ljubljana, 12. 11. 2019 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
15

Prva izdaja bo v Sloveniji predstavljena marca prihodnje leto. Vodnik v slovenskem turizmu nestrpno pričakujejo, saj so si ga želeli že kar nekaj časa. Michelin bo namreč odlična priložnost, da Slovenija še okrepi svojo prepoznavnost kot gastronomske destinacije za najbolj zahtevne goste. Michelinovi ocenjevalci sicer preizkušajo hrano v Sloveniji že celo leto.

Globalno najbolj prepoznavni vodnik končno prihaja v Slovenijo marca prihodnje leto, so razkrili na današnji novinarski konferenci v sklopu Dnevov slovenskega turizma v Ljubljani. "Na Slovenski turistični organizaciji (STO) nam je v izjemno čast, da je Michelin prepoznal Slovenijo kot vrhunsko destinacijo izjemnega naravnega bogastva, močne trajnostne zaveze, visokokakovostnih surovin in res talentiranih kuharskih mojstrov," je zadovoljna direktorica STO Maja Pak.

Slovenija Michelinov vodnik pričakuje marca prihodnje leto.
Slovenija Michelinov vodnik pričakuje marca prihodnje leto. FOTO: Shutterstock

Kot je pojasnil mednarodni direktor prodaje in marketinga pri Michelinu Romain Perrier, so ocenjevalci vodnika v Sloveniji že zadnjih 12 mesecev. Več o tem, kako velika je ekipa inšpektorjev, koliko restavracij bodo ocenili in kakšne ocene se obetajo, ni želel izdati. Je pa poudaril, da se je kulinarični potencial Slovenije do danes izredno povečal. "Pripravljeni smo, tako STO kot Michelin, da predstavimo svoj izbor," je prepričan.

Ob tem je dodal, da je vodnik Michelin za države, kjer se ocenjuje turizem, velikega pomena. Nedavna raziskava EY je tako pokazala, da bi dve tretjini popotnikov raje izbralo destinacijo, ki jo pokriva Michelin, kot primerljivo, kjer francoska družba ni opravila svojega izbora. 57 odstotkov potnikov je pripravljenih podaljšati svoje bivanje na destinaciji, če ima ta restavracije z Michelinovo zvezdico. Pri poslovnih gostih se ta delež zviša na 80 odstotkov. 71 odstotkov turistov bi bilo ob tem zaradi Michelinovega izbora pripravljenih povečati svoje izdatke.

Restavracija lahko računa, da se ji bodo ob prejemu prve Michelinove zvezdice prihodki zvišali za 50 odstotkov.
Restavracija lahko računa, da se ji bodo ob prejemu prve Michelinove zvezdice prihodki zvišali za 50 odstotkov. FOTO: Shutterstock

Michelin ima ogromen pozitiven vpliv pri razvoju kulinarike

"Zaradi ocenjevanja kuharski mojstri vedo, kam se uvrščajo, tekmujejo med seboj na pozitiven način, to pa pomembno vpliva na kulinarično sceno v državi," je poudaril Perrier. V Singapurju se je število restavracij z zvezdico v prvem letu po uvedbi vodnika povečalo za 27 odstotkov. Na Hrvaškem je število teh restavracij v treh letih poraslo za 300 odstotkov.

Michelinove zvezdice so vsekakor pozitivna novica za restavracije. Te lahko ob prejemu prve zvezdice računajo na povprečno 50-odstotni dvig prihodkov, druga prinese 20-odstotno in tretja še 25-odstotno zvišanje.

Pozitiven vpliv tudi na gospodarstvo in zaposlovanje, kaže raziskava

Tako vsaka zaposlitev v restavraciji z Michelinovo zvezdico ustvari delovno mesto v drugem sektorju, denimo kmetijstvu, transportu in turizmu. V restavracijah z zvezdicami se je v San Franciscu število zaposlenih od leta 2006 povečalo za 37 odstotkov, v Singapurju pa od leta 2016 za 27 odstotkov.

Michelinov vodnik bo tudi odlično orodje za promocijo Slovenije v svetu, je poudaril Perrier. "Imamo več kot 3,3 milijona sledilcev na Facebooku, Instagramu in Twitterju," je izpostavil. Gre za velike ljubitelje dobre hrane, ki jih bo novo ocenjene restavracije gotovo zanimale.

Gastronomski turisti so za vrhunsko kulinariko pripravljeni odšteti večje vsote denarje in se zanjo odpeljati v bolj oddaljene kraje.
Gastronomski turisti so za vrhunsko kulinariko pripravljeni odšteti večje vsote denarje in se zanjo odpeljati v bolj oddaljene kraje. FOTO: Shutterstock

Tudi Pakova je prepričana, da je Michelin velika priložnost za razvoj produktov z visoko dodano vrednostjo, kar je eden od največjih izzivov slovenskega turizma. "Michelin nagovarja najbolj petične gastronomske turiste. Ti so za vrhunska gastronomska doživetja pripravljeni odšteti večje vsote, se zanje odpeljati tudi dlje in na destinaciji podaljšati dobo bivanja. Prav takšne goste si želimo pritegniti v Slovenijo," je spomnila.

STO bo v promocijske in razvojne aktivnosti v sodelovanju z Michelinom v prihodnjih dveh letih vložila po 425.000 evrov letno

Ta sredstva bodo usmerjena v aktivnosti globalne promocije, odnosov z javnostmi, kreiranje uredniških vsebin, objave na digitalnih platformah in družbenih omrežjih, tiskano objavo znamenitega rdečega vodnika, dogodek ob podelitvi nagrad, pripravo marketinških video vsebin, člankov, intenzivno sodelovanje z novinarji in spletnimi vplivneži ter gostovanja naših kuharskih mojstrov v tujini.

"Verjamem, da bo ta investicija močno povečala prepoznavnost Slovenije kot gastronomske destinacije," je poudarila Pakova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
13. 11. 2019 09.42
-4
En solatni list za ceno 100 eu!
sail666
12. 11. 2019 21.24
+2
Zarafi Michelina so chefi ze samomore delali...
uporabnica1
12. 11. 2019 20.47
+0
Heretik1
12. 11. 2019 20.09
+7
Dragi kot žafran in pičle porcije.
Lock Down
13. 11. 2019 07.28
Da se mene pita..
12. 11. 2019 18.15
+23
Michelin alpin, so top gume za zimo..
Komendator
12. 11. 2019 18.20
+11
BEEF-TECH
12. 11. 2019 18.10
+15
Slovenci ne rabimo Mixhelina, Slovenija pa. Razumi če moreš, a tako je.
BEEF-TECH
12. 11. 2019 18.09
+8
Pri nas imamo ali prestige gostilne ali pa malo da ne menze. Nekaj, da bi lahko jedel kvalitetno (kar ni nujno isto kot zgolj okusno) in za slovenskega delavca sprejemljivi ceni pa skoraj ni. Oziroma izjeme, za katere niti ne vemo. Ko pa zanje zvemo in se jim poveča promet, pa se zapustijo in tudi oni začnejo ponujat isti zmrznjen v starem olju ocvrt “pečen krompir”.
HUSO BOSS
12. 11. 2019 17.58
+13
Nekje sem prebral da ena zvezdica stane okrog 1,5mio. eur... Kdor si to lahko privošči jo dobi
Komendator
12. 11. 2019 18.26
+16
Nateg, Michelinovo zvezdico je dobil že nek kiosk ulično prehrano nekje v Bangkoku in verjemi, da ni plačal tega zneska. Z michelinko je bila nagrajena "tetka Fai" (Jay Fai), 70-letna prodajalka znamenite tajske poulične hrane, ki slovi po svojih omletah z rakovico. "Tetka Fai", znana kot kraljica tajske poulične hrane, v svojem voku nad odprtim ognjem gostom pripravlja radodarne porcije nudljev z rakci, pri čemer ekscentrična kuharica za zaščito oči pred vročim oljem nosi smučarska očala.
Komendator
12. 11. 2019 18.27
+2
To so te nategniliZ michelinko je bila nagrajena tudi "tetka Fai" (Jay Fai), 70-letna prodajalka znamenite tajske poulične hrane, ki slovi po svojih omletah z rakovico. "Tetka Fai", znana kot kraljica tajske poulične hrane, v svojem voku nad odprtim ognjem gostom pripravlja radodarne porcije nudljev z rakci, pri čemer ekscentrična kuharica za zaščito oči pred vročim oljem nosi smučarska očala. In prav gotovo ni plačala 1,5 mio EUR.L.
TheEarthIsFlat
12. 11. 2019 17.57
+10
Prvo zvezdico bo dobil hotel Mama.
Malo_sutra
12. 11. 2019 16.47
+8
Naj ne nosi teh malih porcij za v oko, balkanci mu bomo sam šale iz tega naredili.
Lock Down
13. 11. 2019 07.31
+1
O kom pravzaprav govoriš? Ker članek namreč ne govori o nobeni konkretni restavraciji ampak o tem, da inšpektorji Michelina ocenjujejo restavracije po Sloveniji. Kot kaže sploh nisi prebral članka, ampak samo pogledal fotke, ki pa so simbolične.