Slovenija

Gazvoda k zdravniku

Ljubljana, 14. 05. 2008 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
7

Tudi država spoštuje zakon. Minister Mate se je odločil, da morajo Gazvodi, ki so mu uničili nasad konoplje, izplačati odškodnino.

Država se je odločila, da bo spoštovala pravnomočno odločbo sodišča. Na fotografiji je Anton Gazvoda.
Država se je odločila, da bo spoštovala pravnomočno odločbo sodišča. Na fotografiji je Anton Gazvoda. FOTO: Kanal A

Po včerajšnjem pogovoru ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja z Antonom Gazvodo in njegovim odvetnikom Urošem Pogačnikom iz odvetniške družbe Čeferin ter po preučitvi vseh okoliščin primera se je minister odločil, da bo notranje ministrstvo izplačalo odškodnino po pravnomočni sodbi sodišča. Višje sodišče je letos razsodilo, da je Republika Slovenija Gazvodi dolžna plačati odškodnino, ker so mu policisti med leti 1997 in 1999 posekali in uničili nasad konoplje.

Obenem ministrstvo trdi, da je policija v letih 1997 in 1998 ravnala zakonito in pravilno. ''Policija je ravnala v skladu s takrat veljavno zakonodajo in z odločitvijo sodnika za prekrške, saj je bila dolžna izvršiti takrat izdano odločbo sodnika za prekrške,'' so zapisali v sporočilu za javnost. Zato vztraja pri vloženi reviziji, ko bo Vrhovno sodišče dokončno presodilo, ali je resnično ''prišlo do protipravnega ravnanja državnih organov in odgovornosti Republike Slovenije''.

Odvetnik Gazvode, ki je potrdil, da je prišlo do dogovora, je še pojasnil, da ''ravnanje ministrstva za notranje zadeve ocenjuje za korektno, saj je z odločitvijo omogočilo, da je Gazvoda prekinil gladovno stavko''. Gazvoda se je za stavko, ki je trajala 20 dni, odločil, ker mu država ni želela izplačati odškodnine, ki mu pripada po pravnomočnosti sodbe. Gazvoda je za 24ur.com povedal, da je zelo zadovoljen. ''Če bo denar prišel, ne bom nadaljeval s stavko. Presenečen pa sem nad človečnostjo ministra, ki je prisluhnil tudi moji zgodbi.''

Med gladovno stavko je izgubil 16,5 kilograma. Malo hrane je že zaužil, malo juhe in mesa, vendar pravega apetita nima. Počuti se malo boljše, jutri pa bo obiskal zdravnika, ki bo opravil preiskave. Nato bo začel jesti po navodilih zdravnika.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
14. 05. 2008 17.26
Bravo Mate, tako kot si se izkazal na Hotizi, si se tudi tukaj...
baltbaltazar@email.si
14. 05. 2008 16.44
Še ena dobra poteza ministra Mateja, ki mora popravljati škodo za nazaj takratne vlade. Predvsem pa popravljamo to škodo davkoplačevalci.
ServerAUTOMATIC
14. 05. 2008 15.33
Komunisti so srali še po padcu komunizma. Kučan in ostala banda naj se upokoji in neha srat naprej.
Felix1
14. 05. 2008 14.49
Saj se ve, kdo je imel takrat in še danes tožilstvo in sodnike pod kontrolo. To so komunisti, katerih potomci se sedaj šopirijo v SD, LDS, ZARES, DESUS, ...
grosman@email.si
14. 05. 2008 14.25
Ja kdo pa bo plačal, ja seveda ljudstvo. Plača naj tisti ki je odgovoren za nastali primer. Ja kako sta lahko policija in tožilstvo ravnala zakonito, ja kako, naj mi nekdo razloži ki je bolj normalen kot jaz.
trout80
14. 05. 2008 14.09
Upam da ti rata dobit kar je tvojega Anton.
NisemOvcaKotVi
14. 05. 2008 14.06
Tozilstvo = UKINIT! Denar leti v prazno.