Slovenija

Geneplanet za ventilatorje Kitajcem plačal pol manj, kot je dobil od države?

Ljubljana, 15. 10. 2020 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nika Kunaver, Jure Tepina
Komentarji
671

Po naših neuradnih podatkih obstaja dokument, ki pravi, da naj bi družba GenEplanet diagnostika d.o.o. kitajskemu dobavitelju za ventilatorje nakazala samo dobro polovico od zneska, ki ga je po pogodbi za nabavo zaščitnih sredstev dobila od države. Bolnišnice pa večino od 90 nabavljenih ventilatorjev SiriusMed še vedno ne more uporabljati, ker ti nimajo dodatne opreme - država zdaj to kupuje z novim javnim razpisom. To potrjuje tudi dr. Marko Noč, ki pravi: "Večina bolnišnic teh ventilatorjev ne uporablja."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Neodzivnost ministra
    02:34
    Iz 24UR: Neodzivnost ministra
  • Iz 24UR: Manjkajoča oprema
    03:10
    Iz 24UR: Manjkajoča oprema

Zavod RS za blagovne rezerve je marca GenEplanet diagnostiki nakazal 100 odstotni avans v višini 8,7 milijona evrov, ljubljansko podjetje pa naj bi po naših informacijah kitajski družbi naprej nakazalo 4,4 milijona evrov, torej polovico manj. Zakaj so torej od države zahtevali 100 % predplačilo, če so za nakup ventilatorjev potrebovali samo polovico tega zneska? Ali to pomeni, da so po prvotni pogodbi, ki je bila sicer kasneje spremenjena, po plačilu davka, zaslužili kar 3,6 milijona evrov? Je ta razlika provizija? Je to zaslužek? Kakšne stroške je še potrebno odšteti od tega zneska? Kakšen je končni dobiček? 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marko Bitenc: "Vaša kalkulacija ne drži, poslov pa ne komentiramo"

Za pojasnila smo vprašali prvega moža družbe Geneplanet d.o.o. Marka Bitenca. Z oddelka za odnose z javnostmi so nam odgovorili: "Informacije, ki jih navajate, ne držijo, prav tako pa kot zasebna družba ne želimo komentirati posameznih poslovnih dogovorov." Dodatno smo poslali tudi sms sporočilo direktorju Marku Bitencu, da bi vendarle želeli pojasnila, saj gre za proračunska sredstva. Tudi Bitenc nam odgovori, da posameznih poslov ne komentirajo, da pa gotovo naša kalkulacija ne drži. In da naj premislimo pri sami kalkulaciji, ker da smo na več nivojih zgrešili (število ventilatorjev, ddv, logistika, oprema s kompresorjem, cevi, testiranja, priklop, izobraževanja...). Če pravilno razumemo njegov odgovor, vse našteto stane še skoraj enkrat toliko kot ventilatorji oziroma 3,6 milijona evrov? V prvotni pogodbi, ki jo je s podjetjem podpisal Zavod za blagovne rezerve, z dne 18. 3. 2020, nikjer ni zapisana nabava dodatne opreme, nikjer tudi niso opredeljeni drugi stroški, ki bi bili povezani s tem nakupom ventilatorjev. Poskusimo še enkrat in Bitencu pošljemo novo sporočilo ter ga še enkrat vprašamo, koliko davkoplačevalskega denarja so nakazali kitajski družbi. Če torej nimamo pravih podatkov, naj nam dajo v podjetju točne! Bitenc vztraja, da poslov ne komentirajo in da so nam povedali, da naša kalkulacija pač ne drži. 

Ventilatorji v SB Celje
Ventilatorji v SB Celje FOTO: SB Celje

Ponudba GenEplanet diagnostike marca letos je bila, da dobavi 220 ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč znamke Siriusmed R30, za ceno 8 milijonov evrov brez ddv oziroma 8,7 milijona z ddv. Kot je znano je gospodarski minister Zdravko Počivalšek takratnemu direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve Antonu Zakrajšku odredil, da morajo podjetju plačati 100 odstotno predplačilo, kar ni bilo običajno. Takšnega privilegija naj bi bila deležna samo družba GenEplanet diagnostika, saj zavod v drugih primerih ni plačeval 100 odstotkov avansa brez predhodne bančne garancije za celoten znesek. Zaradi vseh kasnejših razprtij in poročanja o domnevni neustreznosti teh ventilatorjev, se je Marko Bitenc odločil, da državi ponudi odkup še ne dobavljenih 110 ventilatorjev in že dobavljenih 20, tako da jih je Zavod za blagovne rezerve na koncu kupil samo 90. Tako je maja prišlo do sporazuma o delni razvezi pogodbe za nabavo zaščitnih sredstev, razliko v kupnini pa je GenEplanet diagnostika vrnila. 120 ventilatorjev pa naj bi nato prodali Madžarski, po naših informacijah za nekaj manj kot 6 milijonov evrov, denar pa naj bi nakazalo Madžarsko veleposlaništvo v RS.

Zgornja računica pa kljub vsemu še vedno drži, ne glede na to, da se je kasneje pogodba z našo državo spremenila in smo kupili samo 90 ventilatorjev. Če so po prvotni pogodbi kitajskemu dobavitelju plačali skoraj polovico manjši znesek, ventilatorje pa nato namesto Sloveniji prodali Madžarski, je ostanek še kvečjemu višji, saj so Madžari ventilatorje plačali še dražje. Kako pa naj razumemo to milijonsko razliko, ni jasno, ker Marko Bitenc o številkah in stroških, ki naj bi jih imel, ne želi govoriti. Tako lahko samo ugibamo, koliko milijonov je v resnici zaslužilo podjetje GenEplanet diagnostika.

Geneplanet nova

So ventilatorji neuporabni in še vedno v skladiščih?

Pojavljali so se očitki, da ventilatorji za umetno predihavanje pljuč znamke Siriusmed R 30 naj ne bi bili primerni za zdravljenje bolnikov s covid-19. Tudi strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Marko Noč, dr. Rihard Knafelj in dr. Primož Gradišek je v svojem mnenju zapisala, da so neustrezni za uporabo pri zdravljenju bolnikov s covid-19 in je zato nasprotovala nakupu. Strokovna komisija je bila na podlagi sklepa ministra za zdravje Tomaža Gantarja zadolžena, da poda oceno glede ustreznosti ventilatorjev, za katere je Zavod RS za blagovne rezerve zbiral ponudbe. Pojavljajo se informacije, da dobavljeni ventilatorji še danes niso v uporabi in da še vedno ležijo po skladiščih bolnišnic. Ker da nimajo dodatne opreme, ki bi bila potrebna za ustrezno zdravljenje. Zato vprašamo na Ministrstvo za zdravje, koliko ventilatorjev je v uporabi, katere bolnišnice jih imajo, ali držijo informacije, da so ventilatorji še vedno v skladiščih? In še – ali je dobavitelj v bolnišnicah izvedel testiranje, priklope in izobraževanja glede uporabe ventilatorjev? 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dr. Marko Noč: Večina bolnišnic ne uporablja teh ventilatorjev!

Na ministrstvu nas za odgovore napotijo na strokovno skupino covid-19 in sicer na dr. Marka Noča. Ali torej slovenske bolnišnice sredi oktobra že uporabljajo ventilatorje, ki jih je vlada kupila že marca letos? "Po mojem vedenju, ne! Večina bolnišnic sigurno ne," nam odgovori dr. Noč. "Večina dobavljenih respiratorjev namreč še nima dodatne opreme (ustrezne cevi in vlažilci, nekateri so brez kompresorja), ki je bila pogoj za odobritev s strani naše neformalne strokovne skupine. Neuradno vem, da naj bi bila nabava te dodatne opreme v teku. Več o tem, kaj je že nabavljeno in kaj je v teku, vam verjetno lahko pove g. Čander z Ministrstva za zdravje," nam sporoči dr. Marko Noč. Ponovno poskušamo dobiti pojasnila na zdravstvenem ministrstvu. "Med izvajalce je bilo razdeljenih 90 kosov ventilatorjev. 10 v UKC Ljubljana, 10 v UKC Maribor, 20 v celjsko bolnišnico, 11 v bolnišnico v Murski Soboti, 3 v izolsko bolnišnico, 5 v jeseniško bolnišnico, 4 v Slovenj Gradec, 5 v Novo Gorico, 2 v brežiško bolnišnico, 7 na Ptuj, 5 v Trbovlje, 6 v Topolšico, 1 v Sežano in 1 na Kirurgijo Bitenc." 

Bolnišnice so izkazale potrebo po 64 kompletih dodatne opreme za aparate SiriusMed, za kar je bilo pred enim tednom objavljeno javno naročilo Zavoda za blagovne rezerve. Ocenjena vrednost je slabih 90 tisoč evrov, država pa poleg dodatne opreme, išče tudi pomoč pri montaži in usposabljanju pri delu s temi ventilatorji - čeprav Ministrstvo za zdravje trdi, da imajo vse bolnišnice zagotovljeno tehnično podporo za aktiviranje ventilatorjev in ustrezno usposabljanje. "Odločitev, ali je ventilator v uporabi ali pa rezerva, je stvar posamezne bolnišnice glede na trenutne potrebe," odgovorijo na naša vprašanja. Kaj vse so še morali naročiti za ventilatorje, kje so naročili dodatno opremo, kdo jo bo dobavil, kdaj bo dobavljena, koliko bo stala in kdaj bodo bolnišnice lahko začele uporabljati ventilatorje, smo vprašali še na Zavod za blagovne rezerve. Na odgovore še čakamo.

Počivalšek ob dobavi zaščitne opreme.
Počivalšek ob dobavi zaščitne opreme. FOTO: Twitter

Ministra Počivalška in Andrejo Potočnik v predkazenskem postopku bremeni tudi očitek, da gre pri sklenitvi Pogodbe za nabavo zaščitnih sredstev za škodljiv posel, škoda pa naj bi nastala prav zaradi nabave neustreznih ventilatorjev, ki za zdravljenje pacientov s covid-19 še sploh niso bili uporabljeni. 

24ur Dejstva

Pred kratkim smo v rubriki Dejstva opravili analizo o tem, koliko intenzivnih postelj in ventilatorjev imamo sploh na voljo. Država je kupila 153 ventilatorjev za 5,4 milijona evrov, od teh pa je za covid bolnike brez tveganja in nadgradenj primernih le 17 ventilatorjev, ostali so v večini zaklenjeni v skladiščih bolnišnic.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (671)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sabina113
16. 10. 2020 17.01
-1
Kaj vam ni jasno pa če tudi to drži kaj ste napisali je vse legalno.
Janez_53
19. 10. 2020 13.28
+1
FAUSTOS1
16. 10. 2020 14.32
+1
Vsepovsod kjer so bili zraven janšisti je ena sama korupcija,nitiene nabave niso bili sposobni naredit sami ampak vse preko posrednikov,kjer pa je bilo v ospredju dajanje denarja brez kontrole a to bilo načrtno-skupni imenovalec janšisti korupcija.
kahelc
16. 10. 2020 10.46
+6
Kje ste zdej tisti, ki pisete besedo levaki na vsakem clanku? Ste tiho zdej?
kahelc
16. 10. 2020 10.32
+5
Kje ste zdej tisti, ki pisete besedo levaki na vsakem clanku? Ste tiho zdej?
slovenija981
16. 10. 2020 10.10
+3
To so ti golfi?
CIGU MIGU
16. 10. 2020 09.58
+6
a bodo nekateri dobili azil v budim pešti
Šifra
16. 10. 2020 09.50
+10
Ko Počivalšek zboli ga priklopite na ta njegov ventilator, pa naj se ventilira
wolfterier
16. 10. 2020 09.56
-3
Po neuradnih podatkih ima dokument Gale,a ne.
mr.poper
16. 10. 2020 09.46
+5
Stari znanci policije bi moral biti naslov z največjim kriminalcem ki državo ropa in razvojno zavira 30 let in sedanjim vodjem tolpe .NAslov je grozljivka ki je v celoti dokazljiv ne z moje strani ampak do sedaj povedanega prebranega na tisočih straneh napisanega primerjalno dokazljivega takole za lajka če je od tega 10% res je to dovolj .zakaj se ni ukrepalo že prej je vprašanje za sodnike intelektualce in še koga Zdaj je čas nikoli več ga ne bo.
wolfterier
16. 10. 2020 09.57
+2
Po neuradnih podatkih naj bi bilo vse dokazljivo.Nje !
travc
16. 10. 2020 09.33
-3
Kitajci bi morali vse nuditi zastonj ne pa da se gredo biznis.DDO JE PA NAREDIL TO ŠTALO?
Šifra
16. 10. 2020 09.50
+3
wolfterier
16. 10. 2020 10.01
-2
Purfl,pa kje si najdu Ameriko v tej zgodbi.Kitajci so najprej uničili svoje okolje z čezmerno proizvodnjo,potem so pa zastrupili cel svet,da bi zadržali razvoj.Ves svet bo nazadoval,Kitajci se nam pa smejijo in ventilatorje prodajajo !
Marcelo Malani
16. 10. 2020 09.26
+2
To je ista zgodba kot incident na meji,Kako da vam nič ne uspe,ker gradite vse samo na lažeh
Kofetarica
16. 10. 2020 09.25
+8
Je pa genEplanet letos z bliskovito hitrostjo postavil novo poslovno zgradbo v Šentvidu. In družba genEplanet diagnostika, katere lastnik je genEplanet je v zadnjih 12 mesecih v BIH nakazala 513.848 EUR, v Mehiko pa 104.940 EUR (vir: Urad za preprečevanje pranja denarja).
igor1
16. 10. 2020 09.25
+6
ne mores vrjet sami lopovi in to v izrednih razmerah upam da bo dob pokal po sivih
oježeš
16. 10. 2020 10.41
+4
Vprašanje če bo kdo od teh kriminalcev sploh kdaj na Dobu. Verjetno bodo počakali toliko časa, da se zgradi zaporniški hotel in bodo tam na odprtih oddelkih, če jim bo sploh kdaj sojeno kaj šele da bodo obsojeni. Ampak ta firma brez pomoči politikov tega ni sama izpeljala. So že vedeli za kaj 100% avans in kako se bo razpršil naokoli po določenih osebah.
rob3rt
16. 10. 2020 09.11
+5
Kitajcem so mogoče že plačali pol manj, treba pa še upoštevat da je del "kupnine" v obliki "REFUND" šel v Bosno, verjetno nekam med Banja Luko in Prijedor...
hotchilipoper
16. 10. 2020 09.08
+6
To potrjuje tudi dr. Marko Noč, ki pravi: "Večina bolnišnic teh ventilatorjev ne uporablja."Seveda ,ker so neprimerni,že vraci na veji čivkajo.
wolfterier
16. 10. 2020 10.03
+0
Ena cev manjka,pa je ni'so sposobni namestit.Gantar se briga za vse,samo za zdravstvo ne !
brillen
16. 10. 2020 09.03
+4
o spet eden izmed cenzorjev na delu hahah - ti kar briši dokler lahko
Leva feltna
16. 10. 2020 09.00
+3
Oglejte si kaksna nemška poročila, pa da so pri covidu isti akterji kot pri prašičji gripi, ptičji gripi,......pa kakšni so testi pcr,.....naprimer tole se vrže v google:"Money Talks V - Verbrechen gegen die Menschlichkeit"
rob3rt
16. 10. 2020 09.12
+1
ivan res grozni
16. 10. 2020 09.34
+5
Tudi med zdravniki so moteni. Ne samo v Nemčiji, tudi pri nas. Dr. Knafeljc trdi, da virusi ne obstajajo. To je isto kot bi inženir elektrotehnike trdil, da elektrika ne obstaja.
ivan res grozni
16. 10. 2020 09.35
+1
kekec_pokec
16. 10. 2020 08.52
+2
Zakaj se sploh piše o tem, koliko je dobavitelj plačal proizvajalcu za te ventilatorje. Njihov RVC je njihova stvar, večji poden od podna je to, da vlada ni sposobna tega speljat sama ampak rabi enega posrednika. Sicer je že vsem iz lune vidno zakaj to počnejo. ZATO DA OPEREJO DNAR, KI JIM GA POTEM "NJIHOVI" FAVORIZIRANI DOBAVITELJI VRNEJO NAZAJ IN TO JE PODKUPNINA. Zaradi takšnih stvari se gre v normalnih državah v arest za par let in politična kariera se konča, pri nas pa po Balkansko
ivan res grozni
16. 10. 2020 09.35
+3
Posrednik je nujen za zameglitev in za krajo.
wolfterier
16. 10. 2020 10.05
+3
Že 70 let zdravstvu dobavljajo posredniki,a ne !
User1063544
16. 10. 2020 08.50
+1
Potem pa je Gale kriminalec.... hehehehe.. Ovčice pač ovčkajo kot vlada reče... Resnica pa je med tem postala sovražni govor...
Marcelo Malani
16. 10. 2020 09.18
-5
Gale bo kriminalec ko bo pravnomočna sodba do sedaj pa obsatajajo ne,ne neuradni ampak uradni dokument ki kažejo na njegovo kriminalno delo.
User1063544
16. 10. 2020 09.30
+6
Torej Gale je pokradel in zmanipuliral naročila in nakupe ventilatorjev, mask itd.... On je bil tisti ki je pogojeval in določal prodajne cene in on je bil tisti ki je v promet spravil WC papir z gumicami? Kaj vse še je kriv?? Sicer priznam, da mi celotna slik aokoli Galeta ni jasna, ampak med tem ko 4 podjetja obračajo enormne denarce, politika in njen narod pa spravla na žvižgača... A ni to malo absurdno???
ivan res grozni
16. 10. 2020 09.36
+6
Od kod vam pa to, da je tisti, ki odkriva kriminal, kriminalec???
ivan res grozni
16. 10. 2020 09.38
+3
Pri Počivalšku je vse dokazano pa ne sedi??? Enako pri Janši v zadevi Patrija. Če bodo uspeli pri Galetu, bo naslednji kriminalec papež. Poziva k pomoči beguncem.
ivan res grozni
16. 10. 2020 09.42
+4
Gale je naiven. Bil je ali je še vedno član SDS. Zakaj naiven? Ker je o krajah dvakrat pisal Janši. Ta je našel kasneje njegovo e-pošto, takrat pa jo je seveda spregledal. Verjetno ste slišali posnetek na TV, ko Gale vpraša, zopet naivnost, Počivalška, kdo je zadaj pri krajah pa mu ta jasno in glasno odgovori: "SDS mafija". Tako Počivalšek, ki je sicer tesen zaveznik Janše!
wolfterier
16. 10. 2020 10.07
+1
Ob neznanem času na neznanem kraju blablabla...pri Patriji je res vse jasno,nje.
robespierre16
16. 10. 2020 08.33
+2
bl papeški od papeža....
Amasakul
16. 10. 2020 08.29
+4
Kakšne pohvale so bile glede teh naprav, ampak kot zmeraj denar gre, naprave pa lahko odpeljamo na odpad, ker ne koristijo nobenemu že 7 mesecev in zdaj, ki te naprave stojijo 7 mesecev dobiš info, da bodo poskrbeli za rez. dele ! To se naredi v najkasneje v 1. mesecu, tem pa ne bo uspelo niti v 1 letu. Pohala, dober nakup.