Slovenija

Po sumu korupcije v UKCL Bošnjak odstopil z mesta predstojnika nevrokirurgije

Ljubljana, 10. 03. 2023 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
259

Potem ko je v javnost prišla informacija, da je morala tuja državljanka kirurgu ljubljanskega kliničnega centra poleg plačila po rednem ceniku UKC za "zasebni honorar" zdravnika nakazati še dodatnih 6000 evrov, je generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug zdaj podal nekoliko več informacij. Sporočil je, da je profesor in kirurg Roman Bošnjak zaradi incidenta odstopil z mesta predstojnika nevrokirurgije, a da za zdaj v kliničnem centru ostaja kot nevrokirurg. Je pa slednji pojasnil, da mu ni žal, da je operacijo opravil saj je s tem omogočil deklici kakovostno življenje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: UKCL so obiskali kriminalisti NPU
    03:51
    Iz 24UR: UKCL so obiskali kriminalisti NPU
  • Roman Bošnjak odstopil, na njegovo mesto imenovali Boruta Prestorja
    01:00
    Roman Bošnjak odstopil, na njegovo mesto imenovali Boruta Prestorja

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je sporočil, da je v primeru suma korupcije v ljubljanskem kliničnem centru šlo za pacientko, ki je bila k njim sprejeta 15. februarja letos, 22. februarja pa je bila hospitalizirana. Kot je pojasnil, je bila pacientka sprva sprejeta na nevrokirurški oddelek, nato pa je bila zaradi starosti oskrbovana na pediatrični kliniki.

Pacientkino zdravljenje je potekalo uspešno, po posegu pa je bila v izboljšanem stanju izpuščena v domače okolje, je pojasnil ter dodal, da je šlo za kompleksno operacijo tumorja na glavi, ki je bil operiran z interdisciplinarnim postopkom.

Marko Jug
Marko Jug FOTO: 24ur.com

Prav tako je bila tuja pacientka operirana v sklopu samoplačniških storitev, v predračunu je bilo pacientki zaračunano slabih 28 tisoč evrov, kasnejši uradni račun pa je znašal 34.109 evrov. Višji stroški so bili posledica, kot je pojasnil, predvsem nekoliko daljše operacije, ki je trajala dve uri dlje. Dodatno pa so prišteli še zdravljenje na intenzivni negi. 

Pacientka je sicer že v celoti poravnala račun, in sicer v vrednosti okoli 34 tisoč evrov. 

Kirurg, ki je opravil storitev, podal odstopno izjavo

Profesor in kirurg Roman Bošnjak je danes podal odstopno izjavo. Za odstop z mesta predstojnika nevrokirurgije se je odločil, ker da pri obravnavi primera ne želi ustvariti konflikta interesov. Jug je ocenil, da je nevrokirurg sprejel pravilen korak, saj zaradi tega postopek ne more biti potencialno kompromitiran. Njegovo odstopno izjavo je tako sprejel in na mesto vršilca dolžnosti imenoval prof. dr. Boruta Prestorja.

Operacija
Operacija FOTO: Shutterstock

Vendar pa Bošnjak kljub svojemu odstopu z mesta predstojnika v kliničnem centru še vedno ostaja kot nevrokirurg. "Če bo preiskava pokazala kazniva dejanja, pa bomo kasneje postopali drugače," je dodal generalni direktor UKC Ljubljana.

Dr. Romanu Bošnjaku ni žal, da je opravil operacijo

Nevrokirurg, ki je trenutno še vedno v tujini, zato predstojniki kliničnega centra z njim še niso opravili podrobnega razgovora, je sicer tako letos kot lani v UKC Ljubljana opravil po dve operaciji. Kot je Bošnjak dejal, mu ni žal, da je otroku pomagal. "Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini," je povedal za STA.

V primeru zahtevnega zdravstvenega stanja deklice iz Severne Makedonije je prejel prošnjo družine, ki ji v njeni domovini niso znali pomagati, je dodal. Na izrecno željo in ob dogovoru z dedkom, da naj ji pomaga, je v prostem času opravil zahtevno načrtovanje operacije in pripravo na operacijo v obliki razširjene konzultacije.

V okviru konzultacije je zaradi stanja otroka družini predlagal zahtevno operacijo glave, ki jo izvaja tudi sam in ki se jo lahko izvede le v vrhunsko opremljeni in usposobljeni ustanovi."Kljub temu da je bilo možnosti več, sem predlagal Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer delam že 34 let in verjamem v naše kvalitetno delo in sodelovanje. Operacija je bila uspešna, deklica je ohranila sluh," je pojasnil.

"Ker sem bil opozorjen na davčno vprašljivost te transakcije, bom po vrnitvi v domovino sodeloval z organi, da se to razčisti," je zatrdil nevrokirurg. Ob tem je za STA dodal, da mu kljub odzivu svojcev in javnosti ni žal, da je otroku pomagal. "Poseg je omogočil deklici polno otroštvo in kakovostno življenje." 

Spremembe v UKC Ljubljana

Jug je ob tem dodal, da so v kliničnem centru o izplačilu v tujino seznanjeni prek medijev, prav tako tudi o tem, da naj bi šlo za plačilo za zunanje storitve. Zagotovil je, da UKC glede trženja v tujini ni bil seznanjen ter da za to ne bi dal dovoljenja, če bi bil obveščen.

Pojasnil je, da UKC Ljubljana do tega tedna ni imel pravilnika, ki bi opredeljeval, da bi morali vsi pacienti, ki so oskrbljeni v UKC Ljubljana, imeti tu tudi podano strokovno mnenje. 

"To smo spremenili v četrtek, ko smo sprejeli pravilnik, v katerem se za vsak samoplačniški poseg po novem zahteva, da je v primeru operativnega posega v UKC Ljubljana treba izvesti in zaračunati tudi ekspertno mnenje v UKC Ljubljana. Ne glede na to, ali je bil morda pacient že predhodno obravnavan kje drugje," je dejal.

Ob tem je pojasnil, da so že pred tem, nepovezano z omenjenim posegom, v začetku tedna sprejeli tudi sklep, da mora biti vsak samoplačniški poseg predstavljen na konziliju strokovnega sveta, prav zato, da se lahko vsak tak samoplačniški poseg opredeli, izvede ali pa v primeru prevelikega tveganja za UKC Ljubljana tudi ne izvede. "To so aktivnosti, ki niso neposredno povezane s primerom, vendar pa bolje urejajo samoplačniško dejavnost," je dejal.

Da bo UKC Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, ministrstvu in drugim pristojnim institucijam posredoval vse potrebno dokumentacijo v zvezi s primerom operacije tuje državljanke, je še zagotovil Jug.

Zdravniške zbornice sprožila postopke za razjasnitev dogajanja

Zdravniška zbornica Slovenije je pozvala k čim prejšnji preiskavi in razjasnitvi dogodkov v primeru oskrbe deklice iz Severne Makedonije. "Praksa, da visoko kvalificirani zdravniki nudijo svoje strokovno znanje kot konzultanti v mednarodnem okolju, ni sporna, vendar mora biti izpeljana na zakonit in transparenten način," so poudarili.

Ob tem so poudarili, da Zdravniška zbornica Slovenije zagovarja ničelno toleranco do spornih ravnanj in je že sprožila postopke za razjasnitev dogajanja ter bo nudila državnim organom vso potrebno strokovno podporo pri obravnavi primera.

Kot smo že poročali, je 9. januarja Roman Bošnjak z zasebnega elektronskega naslova družini iz Severne Makedonije poslal predračun za operacijo (odstranitev tumorja) v višini dobrih 27.000 evrov. Na predračunu je bil tudi uradni logotip UKC Ljubljana. Poleg plačila po rednem ceniku UKC pa naj bi nevrokirurg od tuje pacientke zahteval še dodatnih 6000 evrov za "zasebni honorar" zdravnika. Denar je morala pred posegom nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu.

Generalni direktor UKC Ljubljana je sicer že ob prvem poročanju o sumu korupcije zagotovil, da vodstvo ni vedelo, da je kirurg samoplačniku zaračunal še zasebni honorar. Dejal je tudi, da je to neobičajno ter da ljubljanski klinični center nikakor ni povezan s podjetjem iz Hongkonga. Ali bo vodstvo ukrepalo in kako, bodo odločali, ko se zdravnik vrne s kongresa v tujini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VoxP
15. 03. 2023 11.44
Jah nič ne bi bilo narobe če bi tale gospod-bog-dohtar po dodatnem plačilu operacijo izvedel v SVOJI PRIVAT KLINIKI V SVOJEM PROSTEM DELONEM ČASU IZVEN JANEGA ZDRAVSTA kajti gospod-bog-dohtar dodatno plačilo ni imelo javnega nakazila ali pač? Kolikšen del od 6K je šel za javno bolnišnico? Problem nastopi ko se tile naši gospodje-bogovi-dohtarji gredo gospodarje javnega zdravsta, javnih bolnišnic, javnih ordinacij, vse do zadnjega janega toaletnega papirja - pri tem pa osebno ne odšteje niti centa iz svojega žepa - pobere pa ČISTIH 6 tisoč!
123soba
13. 03. 2023 19.11
+2
In to je rešitev problema. On je odstopil. To so mafijska posla, gospodu strokovnjaku se da suspenz ali pa 24 urno kontrolo nad njegovim početjem...
Denisovans
11. 03. 2023 12.37
+1
27000€ stane en poseg!!!?? Še sreča, da imamo javo zdravstveni sistem in nam ni potrebno tega plačevati iz lastnega žepa.
zvoneti
11. 03. 2023 10.57
+1
Sedaj vidite, kako te reveži pregorevajo od silnega tuhtanja kako oropati paciente in delodajalca z čim manj dela. Žal jim to omogoža država, ker lahko delajo zasebno in v javni ustanovi-DVOŽIVKE.
periot22
11. 03. 2023 09.15
+3
Tone 12345
10. 03. 2023 21.54
+1
34 tisoč eur je dala za operacijo kjer je dohtar rezal z skalpelom recimo 4 ure in uporabljal nekaj starih aparatov!kje je teh 34 t eur!!!ta zdravstvo in to svetovno se norca dela iz folka
Kana-1
10. 03. 2023 20.49
-4
Bevskate za nepomembne stvari ,ko pa ti registriran trgovec Rudniku proda avto ,deloma v gotovini in del nakazila po predračunu, čez dva dni ugotoviš da je avto zaradi neskladnosti in malomarnosti trgovčevega mehanika avto neizpraven pa ne zanima nikogar ,ostaneš sam brez vsake pomoči povrhu pa ti še trgovec grozi z tožbo ker mu z dano zahtevo po odpravi napak iz neskladnosti in napake na Volanskem mehanizmu uničuješ renome firme...
kapljač1
10. 03. 2023 20.41
-4
Pomagal tujemu otroku , ko so vsi na Balkanu odpovedali ! Na koncu škodoval sebi , svoji družini in svojim kolegom ! Domovini ! Kdo je tu še normalen ?
Omizje
10. 03. 2023 20.37
+6
oduzem licence potem mu bo pa mogoče žal
?ebula
10. 03. 2023 20.36
+2
Deklici je olajšal življenje, mamo pa je olajšal za 6 jurjev baraba pokvarjena.
crni jezdec
10. 03. 2023 20.27
+4
bi pa zastonj to naredil da deklici olajsas zivljenje ja bogi revez banda pokvarjena
Rudolf Maister
10. 03. 2023 20.14
+1
Okej to smo rešili.Sedaj pa še to: romunska policija je podala službeno izjavo da ni prejela nobene prijave o ukradeni identiteti slovenskega državljana RG.,podali pa bodo prijavo zoper RG ker je zavajal z izjavo da je krajo identitete prijavil skupaj z odvetnikom romunski policiji ,kar pa je laž. Kot navaja romunska policija gre za nakazovanje in dvigovanje zajetnih kupov denarja kar pa še raziskujejo skupaj tožilstvom EU-OLAF
Pimplc
10. 03. 2023 19.17
+1
naj odstopijo tisti ki vejo da so skodovali zdravstvu
Sajeta5
10. 03. 2023 19.06
+6
Jaz bi mu butnila 100.000 € kazni... res si domišljajo da so nedotakljivi bogovi v belem
aviktora
10. 03. 2023 19.02
-9
G. doktor držite se!
tojeto65
10. 03. 2023 18.55
+4
Toliko denarja dobijo zdravstvene ustanove, stavbe pa ze vse propadajo, saj vse kar zasluzijo, gre za njihove place. Golob bi moral takoj zamenjati vse direktorje zdravstvenih domov in bolnisnic in postaviti tja managerje, ki znajo te ustanove voditi.
aviktora
10. 03. 2023 18.49
+0
Nekateri nosijo zdravniko m denar, ker mislijo, da bodo novi.
delfin11
10. 03. 2023 18.40
+8
UKC izpostavil račun za operacijo a on izjavi da naredil napako kj ni rekel da nakažejo na njegov račun..a ne delodajalec izpostavi račun za opravljeno storitev tud za delo in ga opravi zdravnik..zdravnik ki zaposlen pri delodajalcu..meni tu ni nič jasno ..rekel bi eden od bratov Dalton..tu nekdo krade
aple2014
10. 03. 2023 18.20
+5
To mu je služba, da ozdravlja ljudi tak , da v tem primeru je pacient dobro plačniki pa ostali brez zadnjega evra
Abica
10. 03. 2023 18.18
+2
Kaznovati da, ce se izkaze korupcija, ne pa odpustiti. A mislite, da imamo v Sloveniji viška vrhunskih strokovnjakov?