Slovenija

Generalni sekretar LMŠ Šoltesu s pritiski poskušal pomagati do službe?

Ljubljana, 28. 08. 2019 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je prijavila domnevne pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Kralj pravi, da je želel le povedati, da je Šoltes dober kandidat, premier Šarec pa mu je medtem dal en dan časa, da zadevo pojasni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pritiski na nadzornike?
    01:36
    Iz 24UR ZVEČER: Pritiski na nadzornike?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj na očitke pravi Kralj?
    01:42
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj na očitke pravi Kralj?
Brane Kralj naj bi poskušal z nedovoljenim pritiskom na poredsednico nadzornega sveta Uradnega lista Igorju Šoltesu pomagati do nove službe.
Brane Kralj naj bi poskušal z nedovoljenim pritiskom na poredsednico nadzornega sveta Uradnega lista Igorju Šoltesu pomagati do nove službe. FOTO: Miro Majcen

"Poklical me je generalni sekretar politične stranke LMŠ Brane Kralj in mi naročil, da država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršnokoli komunikacijo z SDH, d.d., ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista," je v prijavi zapisala predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović. Dodala je, da "Kralj naj bi jo poklical 21. avgusta. 

Dokument, ki ga je poslala na Slovenski državni holding (SDH), v vednost upravi, nadzornemu svetu, pooblaščencu za skladnost in integriteto, je na družbenem omrežju Twitter objavil urednik spletnega portala Požareport Bojan Požar, Prijovićeva pa je potrdila njegovo verodostojnost.

Prva nadzornica Uradnega lista je o domnevnih pritiskih obvestila tudi nadzorni svet, ki mu predseduje, in prisotne na torkovem sestanku na SDH, prav tako je pritiske Kralja v torek prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Podrobnosti bo pojasnila KPK na četrtkovem sestanku.

Šarec od Kralja pričakuje pojasnila o očitanih pritiskih

Na hude obtožbe o političnem kadrovanju se je takoj odzval premier Marjan Šarec. Jutri se bo s Kraljem pogovoril na štiri oči in sporočil odločitev, ali bo eden njegovih prvotnih in najbolj zvestih sodelavcev obdržal svoj vpliven položaj in stolček v največji vladni stranki. Na vprašanje STA, ali bo sprejel odgovornost in odstopil, za zdaj ni želel odgovoriti.

Kralj je v prvem odzivu priznal, da je res kontaktiral Prijovićevo. Da ji je povedal osebno mnenje, da se mu Šoltes zdi dober izbor in da obžaluje, če je gospa to razumela kot pritisk. 

Poklicali smo tudi Šoltesa, ki pravi, da o podpori ni nikoli govoril s Šarcem ali Kraljem, ter izpostavil, da se je v dosedanjem kadrovskem postopku izkazalo, da izpolnjuje vse formalne pogoje za položaj.

Šoltes je bil sicer vodilni kandidat DeSUS na evropskih volitvah, a je ostal pred vrati Evropskega parlamenta. Prijavil se je na razpis za direktorja Uradnega lista. Kadrovski postopek imenovanja direktorja še poteka, datuma odločanja še ni, je pojasnila Prijovićeva, sicer izvršna direktorica združenja nadzornikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (366)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vojko Šarman
03. 09. 2019 09.02
To se je dogajalo desnim in levim in se še bo, čeprav se ne bi smelo. Takšen je pač slovenistan, še vedno daleč na balkanu. Gre samo za prerivanje v ozadju, kdo bo koga in kdo bo dobil boljšo službico kjer za dobro plačo ni treba nič delati. Zakaj pa sploh imamo institucijo uradni list?? Jo sploh potrebujemo?? Za odslužene politike in nadzornike za drugo že ne!! Tu odteka davkoplačevalski denar zaradi česar so plače nižje, penzije nižje, nadomestila za brezposelnost nižja, socialni transferji nižji. slovenčki prebudite se že. takšne aferice so samo pesek v oči narodu, da o nečem debatira, da se lahko na drugi strani krade. Nič se ni zgodilo pa se razne Glavine še kar naprej dogajajo, pa zlata padala v Telekomu??Ko se bo v slovenistanu plačevalo delo in uspešnost bomo napredovali, prej ne!!
0OO7
03. 09. 2019 07.08
Tjah.., Šoltes je direktor že bil, iz česar izhaja, da kaj drugega kot direktor več ne more biti. Seveda direktor v javnem sektorju, ker za direktorovanje v realnem sektorju "sajenje rožic" ni dovolj.
VZORNIK
29. 08. 2019 17.01
+5
Generalni sekretar stranke, deluje za stranko in v imenu stranke ...... temu se lahko reče, da je Šarec dal verjetno nalog za pritiske in korupcijo, sedaj ko so jih dobili z prstom v marmeladi, pa so zvalili vse na izvrševalca nalogov ....... Šarec in hinavščina skupaj štriha .....
0OO7
03. 09. 2019 07.09
+1
riss
29. 08. 2019 15.49
+1
Drzava pricakuje da bo direktor UL postal Soltes. GLOBOKA NJIHOVA UKRADENA DRZAVA pricakuje zdrave sile na vseh polozajih. Kralj pa je v tem primeru samo podloznik. Krone pa imajo tisti iz ilegale, ceprav tocno vemo kdo so kadrovniki. Tega kraljcka bo Sarec zrtvoval, pomalal oci in pridobil se kaksen % priljubljenosti. A njegovo strmoglavljenje bo se vecje in momentalno, ko se bo kadrovska sluzba tako odlocila.
TargetHacker
29. 08. 2019 13.41
+5
Pa naj gre na socialno tko bo dobil pa ne rabi sploh delat. Sej je dedič Kardelja ki je prodal državo v svoj prid a nima dost?
NA LEVO ni OK
29. 08. 2019 12.34
+11
Je bilo, je, in bo. Politika je zelo umazana stvar in hkrati sladka ...Nekateri preko trupla, če je potrebno, samo, da so pri koritu. Ko si enkrat v teh političnih krogih in še da si lojalen umazani politiki imaš možnost , da v brezdelju in lagodju vedriš do odlično plačane pokojnine, čeprav nezaslužene. Ko enkrat spoznaš to razkošje in ugodnosti, je malo verjetno da se boš upru temu, čeprav veš da je včasih nagnusno in nepošteno.. Na moralo in poštenje počasi pozabljaš , interes ugodja je močnejši. Še posebno, ker se ti množice klanjajo, kar bi moralo biti prej obratno. Politik bi moral biti hvaležen volivcem, ta sicer je, vendar le med volilno kampanijo. Sistem je tak in večinoma tak povsod po tem ubogem svetu, zato se nekateri zelo prizadevajo prilest v politiko. Ambicije ugodja, "kao spoštovanja, moči in oblasti, denarja ....O vsem odločajo sami sebi.Imuniteta pred kaznivimi dejanji, niihče jim nič ne more...Mi pa veselo na volitve, ... Le takrat nas prosijo skoraj na kolenih, zakaj že????
zmago56
29. 08. 2019 12.48
+6
Skoraj v vsem se tukaj s tabo strinjam, a na volitve je treba, toda glasove je treba porazdelit med stranke, ki nimajo možnosti da pridejo v parlament, kajti neudeležba pomeni glas ( % ) za zmegovalce, če pa bi vsi na volitve šli bi se videlo dejansko stanje kolk % državljanov jih podpira.
0OO7
03. 09. 2019 07.12
mallonge
29. 08. 2019 11.55
+2
Prosim za objavo današnje klovnove nebuloze!
tirolec
29. 08. 2019 11.45
+7
Ah, nič novega na slovenskem političnem parketu, le da eni to prijavijo, drugi pa omogočajo tovrstna korupcijska dejanja že 30 let pa nihče noče o tem slišati, dokler se kje za kom ne zakadi...Brez dima pa ni ognja...
Uporabnik443897
29. 08. 2019 10.49
+9
Prej ko slej bo ona odstavljena, komunistOV in udbe nikoli ne ZMANJKA. Poštenost in transparentnost se v Sloveniji ne IZPLAČA !!!
0OO7
03. 09. 2019 07.13
Je pa vseeno občudovanja vredna ženska. V vseh ozirih...
Boris61
29. 08. 2019 09.55
+3
Nenehno se omenja Edvarda Kardelja z negativnim predznakom. Vsi pa pozabljajo, ali pa nikoli niso vedeli, da je prav Kardelj kreator Ustave Jugoslavije, ki je Sloveniji dala avtonomijo, na podlagi katere se je osamosvojila. Če bi takrat dopustil srbom, da napišejo ustavo, ne bi bilo Teritorialne obrambe in tudi državice ne!
zmago56
29. 08. 2019 10.13
+4
... in tud meja med Slovenijo in Hrvaško bi bila drugje.
ironi
29. 08. 2019 10.26
+3
Gornji komentar je na mestu!! Vsi pozabljajo, da se je v enostrankarskem veliko naredilo (gradnje, banke, ki se jih sedaj skoraj zastonj prodaja, izobraževanje, infrastruktura in še se da našteti) Sem po vojna generacija, ki je dala skoraj vse faze razvoja skozi, pa ta posamosvojitvena kraja lastnine od nas vseh, ne znam prežvečiti. Mladi, premislite malo, kaj Vam je podarila seniorska generacija-blaginjo, a ne??!!
hrastncan
29. 08. 2019 14.16
-1
fafajonka
29. 08. 2019 09.53
+3
Hotel sem povedati, da je Šoltes dober kandidat, zveni kot........gospod policaj, soseda ležečega na tleh, že pol ure mlatim in brcam, nič mu nočem,......samo dopovedati mu hočem.....naj že enkrat vstane.
NA LEVO ni OK
29. 08. 2019 09.41
+21
Scenarij, ki sledi je: Zamenjava Irene zaradi " kao" zdravstvenih težav. Šoltesu bodo dobili neko drugo direktorsko dobro plačano službo , ne delo, da ne bo pomote, ker za odgovorno delo moraš biti sposoben in ne biti samo vnuk nekoga. Šarec se sigurno ne bo odrekel kolegu Kralju, bo le predstava za javnost, da si bo Šarec pridobil še kakšno točko, to je politično lisjaški podel način pridobivanja točk, bo Kralju javno odpovedal ta položaj s prestavitvijo na drugo še boljše mesto...To je politika v pravem smislu preigravanja in goljufanja javnosti.
pojtrarara
29. 08. 2019 09.52
+9
Tako je... že sedaj je to predstava Šarca za javnost, ko človeka kao kliče na zagovor... kaj se bo zagovarjal, saj pa je v resnici Šarec za vse vedel, in zdaj samo kao poštenjaka igra, da bo v očeh nekaterih (žal številnih) volivcev še vedno s podobo priljubljenega poštenjaka. Hinavec navaden je ta Šarec, kot cela kompanija z njim. Čisto nič drugačen od predhodnikov - ena sama korupcija, dogovori pod mizo "moji tvojim, tvoji mojim" vse na račun navadnih ljudi.
NA LEVO ni OK
29. 08. 2019 09.27
+25
Vsaj enkrat lahko napišem- bravo , odlično in pravično gospa Ireni Prijović. Ta gospa ima nekaj kar mnogo moških nima tam nekje med....Če pa Igor Šoltes misli da izpolnjuje vse pogoje , ker je vnuk nekoga... , se zelo moti. Gospod Kralj, pa bi po mojem moral sneti krono in zasesti delovno mesto smetarja. Še enkrat bravo ga. Irena.
fafajonka
29. 08. 2019 09.58
+5
Gospod, ki misli, da je kralj, ostali pa, da smo berači, si zasluži brco.
JApajaDAja
29. 08. 2019 10.04
-3
dokaz več, da je bolj breme kot ugodnost biti sorodnik kogarkoli (po)znanega!
misterbin
29. 08. 2019 09.22
+7
Vnuk krvnika Kardelja govori ,da o tej službi ne ve nič Serpentinšek se tudi spreneveda . Sedaj se vidi ,kako se pride , dobro plačane službe
cekin11
29. 08. 2019 09.22
+4
zakaj me ta šoltes spominja na povojne poboje...?
vsnsvt
29. 08. 2019 10.00
+3
Hmm.....mogoče zato, ker je vnuk Edvarda Kardelja, ki je sodeloval pri pobojih, še več, bil je Titov sodelavec in krvnik, ki je ukazal poboje..
borkov64
29. 08. 2019 09.02
+9
Zadeva je nesprejemljiva in se bo zagotovo raziskala. Glede kadrovanja levice....desnica je počela isto, tak da vsaka opšcija, ki je na oblasti to močne v enaki meri za svoje dobro...tako da je tu debata odveč. Problem je, da eni in isti krožijo po vseh mogočih funkcijah zadnjih 20 let - vedno isti obrazi, ki si podajajo kljuke vrat z ene v drugo roko. Žal tako je ko si enkrat pri koritu. Pa seveda je treba spet eno afero napihnit - podpora vladi raste. Tako je to pri nas. Pa ene največjih fars kadrovanja vlad je bilo imenovanja M. Podobnika za direktorja Telekoma, se še spomnite? Katera vlada ga je imenovala? Tako da še enkrat, vsi so isti,levi desni, črni, modri, rdeči..... tako da vsi nergači v politiko v boj za prestižne stolčke.
ayrtonsenna
29. 08. 2019 09.06
+13
Moraš vedeti da nam levi politični vlada že 22 let na 45 let podlage. Potem se ne smemo čuditi zakaj eni in isti obrazi harajo po državnih podjetjih in javni upravi.
zek
29. 08. 2019 09.08
+11
No samo da boš informiran Podobnika je na vrh Telekoma postavila vlada LDS v kateri je takrat sodelovala tudi SLS!
Boris61
29. 08. 2019 08.58
+13
Pri nas je še veliko takšnih Kraljev. Osebno poznam izmečke na poližajih, ki se smatrajo za nadljudi. Pričakujejo, da se za njih dela zastonj, daje provizije, dela preko njih za mali denar. Na koncu bi ga pa moral hvalit in se mu klanjat.
ayrtonsenna
29. 08. 2019 08.51
+11
Nadzornica Uradnega lista obtožila generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, da jo je nezakonito skušal prisiliti k imenovanju Igorja Šoltesa za direktorja! Si predstavljate, da stranka SDS vodi vlado in da generalni sekretar Borut napiše tak dopis na SDH????? Dvojni vatli v naši državi, levičarji si lahko dovolijo korupcijo, nezakonitost,nespoštovanje ustave, sovražni govor......pa psi lajajo karavana gre naprej. Smo pod vplivom režimskih medijev(main stream) in gospodarji globoke države odločajo kaj se poroča in kaj ne. V normalni državi in demokraciji bi že vlada trikrat odletela, Šarec bi moral sam odstopiti z mesta predsednika vlade ker je njegova desna roka politično pritiskala na postopek razpisa za delovno mesto direktorja uradnega lista. Kaj pa se lahko pričakuje od političnih pretepencev in poražencev volitev. LMŠ sestavljajo bivši kadri LDS,Zares,PS.......... To so tisti novi vzorci vladanja ki jih je Šarec tako pompozno napovedoval??? Etičnost,morala......to sem že nekje slišal.....DE JA VU......aja pri Cerarju je bilo podobno dane spa je stranka praktično politično mrtva. Zopet so volilci nasedli še enemu izmed tako imenovanih novih obrazov komedijantu Šarcu. Zato pa imamo namesto resne politike komedijo zmešnjav.
JApajaDAja
29. 08. 2019 10.07
+3
kje že so zaposleni otroci kaplarja, tanka.....?
mkug5g
29. 08. 2019 08.33
+17
kardeljev vnuk iz enga direktorskega stolča v javni upravi na drugega,..pa totalno nesposoben, je pa štemplan
helter skelter
29. 08. 2019 08.23
+19
Da se je Marjanu mentalno stanje tako poslabšalo, zna biti, da je to posledica skakanja v prazen bazen ....