Slovenija

Generalni sekretar Nata: 'Gre za interese Slovenije'

Ljubljana, 09. 10. 2018 22.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
125

V zvezi Nato velikih naključij ni. Jens Stoltenberg je prišel v Slovenijo v zelo premišljenem času. 26 dni po tem, ko je dobila Slovenija novo vlado, in ravno v času, ko koalicija sprejema proračunske odločitve. S Stoltenbergom smo se prvič pogovarjali v začetku njegovega mandata leta 2015, tokrat je samo za našo medijsko hišo pristal na pogovor, iz katerega je treba natančno izluščiti sporočilo.

Ne gre le za zloglasna dva odstotka obrambnega proračuna, gre za slovenski odnos do zavezništva in javno mnenje. Nato je vedno naletel na bolj ali manj razumevajoče slovenske vlade. Čeprav je zelo jasno, kakšne ugodnosti ima Slovenija s članstvom v zavezništvu in da bi bi bila samostojna pot veliko dražja in manj učinkovita, se mnenjska kampanja proti zvezi Nato v Slovenji v zadnjih letih na veliko rusko veselje vedno bolj širi. Z Levico pa ta že trka na vrata vlade. A jasen je bil tudi Marjan Šarec – ne moremo samo pobirati koristi, imamo tudi dolžnosti.

Jens Stoltenberg v Sloveniji
Jens Stoltenberg v Sloveniji FOTO: Aljoša Kravanja

Nekdanji dolgoletni norveški predsednik vlade Jens Stoltenberg je nedvoumen – gre za interese Slovenije in Nato ni diktatorska organizacija, ampak zveza demokracij s pomembnimi vrednotami. Naša izbira pa je, kakšne vrednote bomo izbrali in kako pomembna nam je varnost.

Danes ste se srečali z našim predsednikom vlade. Slovenija je kredibilen partner zavezništva, o tem ni dvoma, glede na velikost države veliko prispevamo k misijam in operacijam zavezništva, a zmanjka nam, ko pride do finančnih zavez. Jasno je, da ne bomo dosegli lastne obljube o dveh odstotkih proračuna, namenjenih za obrambo, do leta 2024. Kaj ste danes rekli Šarcu in kaj je rekel on vam?

Povedal sem predsedniku vaše vlade, da je Nato hvaležen za prispevek Slovenije pri misijah v Afganistanu, pri boju proti teroristom. Za vaš prispevek na Kosovu pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti, za vaš prispevek v baltskih državah, kjer sodelujete v misiji Okrepljena prednja prisotnost (Enhanced forward presence). Sočasno pa sem mu rekel, da pričakujem od Slovenije, da bo več vlagala v obrambo in da bo držala svojo besedo in spoštovala zaveze, ki smo jih naredili skupaj. Da bomo nehali rezati obrambne proračune, jih začeli povečevati in se približali dvema odstotkoma. Šarec je obljubil, da bo Slovenija več vlagala, in poudaril je nekaj, s čimer se zelo strinjam. To delate, ker je v vašem lastnem interesu.

Spominjam se, ko sem bil norveški politik v devetdesetih, bil sem odgovoren za reze v obrambnem proračunu. Toda takrat so se napetosti zniževale po koncu hladne vojne. Sedaj se spet povečujejo. Priča smo vedno bolj drzni Rusiji, ki uporablja vojaško silo proti sosedom, proti Ukrajini. Priča smo kibernetskim in hibridnim napadom, vidimo nemir na jugu z Isisom. Moramo več vlagati v varnost, saj živimo v vedno bolj nepredvidljivem svetu in od Slovenije pričakujemo, da bo del tega.

Generalni sekretar Nata na obisku v Sloveniji
Generalni sekretar Nata na obisku v Sloveniji FOTO: Aljoša Kravanja

Malo smo že kot pokvarjena plošča, ko poudarjamo besede: “moramo več vlagati”. Če se ne motim, bo 17 držav članic do leta 2020 doseglo prag dveh odstotkov, Slovenije ne bo med njimi. Lahko pričakujemo posledice? Uradne ali neuradne?

V resnici ne gre le za besede, vidimo več in več dejanj. Ko smo sprejeli zavezo leta 2014, so samo tri zaveznice dosegale 2 %, letos jih bo osem in velika večina je sprejela načrte, kako priti do obljubljenega cilja do leta 2024.

Pa vidite Slovenijo na tem vlaku? Da sledi temu trendu?

Močno upam, da bo Slovenija del tega vlaka in trenda na poti do dveh odstotkov. Pred Slovenijo je dolga pot, zato sem poudaril Šarcu, da razumem, da je to težko. Razumem, da velika večina politikov želi vlagati v izobraževanje, zdravstvo, infrastrukturo. Toda ko vidimo okoli sebe več negotovosti, več nepredvidljivosti, več nevarnosti, moramo vložiti več v svojo obrambo. Zgodovinsko dva odstotka nista tako velika investicija. Med hladno vojno je večina članic porabila tri odstotke ali več za svojo obrambo. Torej ne gre za veliko povišanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Sloveniji imamo novo politično sliko. V državnem zboru je Levica bojkotirala vaš nagovor, bil je manjši protest pred parlamentom. Močno nasprotujejo slovenskemu članstvu v zvezi Nato. Levica je pomemben partner vladi, čeprav ni v koaliciji. Kako si razlagate to neodločnost javnega mnenja Slovenije do zavezništva?

Nato je zavezništvo 29 demokracij. V demokraciji so različni pogledi o večini stvari. Tudi o Natu. Denimo v moji državi, na Norveškem, smo imeli vedno nekaj strank, ki so nasprotovale članstvu v Natu. A ponavljam, za Nato so pomembni odprti in demokratični pogovori. Sprejemamo in spoštujemo različne poglede, a kar smo pokazali skozi 70 let zgodovine zavezništva, je, da smo vedno bili sposobni izpolniti svoje osnovno poslanstvo. Da smo sposobni braniti drug drugega, saj smo varnejši skupaj kot narazen. Naj spomnim, da govorimo o najuspešnejšem zavezništvu v zgodovini, ker smo bili sposobni preprečiti vojno. Razlog, zakaj bi imeli Nato, je, ne da izzovemo konflikte, ampak da jih preprečimo. Dokler smo združeni in pošljemo sporočilo nasprotniku, da bo napad na eno zaveznico izzval odgovor vseh ostalih, potem smo preprečili konflikt. Težko bi našli tako mirno obdobje brez vojn v evropski zgodovini, kot so ga imele zaveznice zadnjih 70 let.

Generalni sekretar Nata na obisku v Sloveniji
Generalni sekretar Nata na obisku v Sloveniji FOTO: Aljoša Kravanja

Veliko je napačnih predstav o tem, kaj mora narediti Slovenija za Nato. Levica neprestano poudarja, da trošimo denar za dve srednji bataljonski skupini za Nato. Lahko razjasnite, kaj mora Slovenija narediti za Nato, kaj moramo kupiti za Nato?

Začnimo z dejstvom, da Nato vse svoje odločitve sprejema s soglasjem. Torej ne obstaja odločitev Nata, ki ne bi imela podpore Slovenije. Torej razmišljanje, da Nato sili Slovenijo, da naredi nekaj, je popolnoma zgrešeno. Odločitve sprejemamo samo, če je Slovenija del teh odločitev in jih podpira. Dogovorili smo se o ciljnih zmogljivostih, o katerih se je Slovenija strinjala, denimo nove bojne bataljonske skupine, a to samo zato, ker je to v interesu Slovenije.

Ponavljam, sprejemam, da so v Sloveniji različni pogledi na to. A gre za rezultat demokratičnih pogovorov, odločitev v Sloveniji. To pozdravljam in to spoštujem, saj je Nato zavezništvo demokracij.

Poleg tega Nato nima svojih zmogljivosti, razen nekaj zračnih.

Ne, ne, skoraj vse Nato zmogljivosti so nacionalne zmogljivosti. Gradite svoje zmogljivosti in jih med drugim zagotavljate tudi za misije in operacije Nata. Nato ima poveljniško strukturo, imamo nekaj izvidniških letal in nekaj drugih reči, a skoraj vse Natove zmogljivosti so nacionalne zmogljivosti, ki so potem prispevek k skupnim operacijam.

Dobro je dobiti pojasnila neposredno od generalnega sekretarja zveze Nato, precej prahu je dvignila pri nas trditev, da želi imeti Nato v Luki Koper svojo bazo, bodiva jasna, ali namerava Nato graditi kakšne svoje baze?

Ne, nimamo nobenih takšnih planov. Kolikor vem, pristanišče uporablja Slovenska vojska tudi za transport opreme za vajo Trizobi stik (Trident juncture) na Norveškem. Katera pristanišča ali katero infrastrukturo uporabljajo članice zavezništva, je seveda povsem njihova stvar, mi nimamo nobenih načrtov za kakršno koli bazo v Kopru.

Jens Stoltenberg v Sloveniji
Jens Stoltenberg v Sloveniji FOTO: Aljoša Kravanja

Prvič sva se v Sloveniji pogovarjala pred tremi leti, na začetku vašega mandata, tedaj je bilo še obdobje pred Trumpom. V kakšnem stanju je zavezništvo danes?

Kar vidimo danes, je, da so med članicami razlike. Temu smo priča v trgovinskih sporazumih, v pristopu do jedrskega dogovora z Iranom, v pariškem podnebnem sporazumu. To se je dogajalo v zavezništvu vsa desetletja. Del zgodovine Nata je, da smo imeli velikokrat različne pristope. Med sueško krizo v 50. je bil velik prepad med ZDA na eni strani in Veliko Britanijo ter Francijo na drugi.

Jens Stoltenberg je bil dvakrat predsednik norveške vlade, star je 59 let. Generalni sekretar zveze Nato je od leta 2014 in je nasledil Andersa Fogha Rasmussena. Slovenijo je obiskal drugič.

V 60. je moral Nato zapustiti Pariz, saj se je Francija umaknila iz poveljniške strukture, in leta 2003 se zavezniki niso strinjali o vojni v Iraku. Takrat sem bil norveški politik in sem bil proti vojni v Iraku, nisem bil edini. Nekateri pa so jo podpirali. Torej, v Natu so razlike. So različni pogledi, ker gre za 29 neodvisnih držav, demokracij. Ampak moč Nata je v tem, da smo navkljub tem razlikam predani varovanju in obrambi drug drugega. Vedno smo bili sposobni preseči naše razlike, saj vemo, da dokler smo skupaj, smo bolj varni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piu
10. 10. 2018 21.08
+4
naženite totega pajaca......von
Belibog
10. 10. 2018 20.27
-5
Mi ne rabmo novga orožja, ga imajo ex partizani preveč
ivan.z Doba
10. 10. 2018 20.58
+3
Domosrancem ga bo pa Šiškova varda posodila!
Recenzor
10. 10. 2018 18.55
-5
Kmet ostane kmet, pa mu lahko natakneš tazakmašen gvant! Šaušpiler bo vedno serpentinšek, tko kot bi bil Mr. Been pa tud če bi bil na čelu GB
ivan.z Doba
10. 10. 2018 19.11
+3
In ti boš še vedno omejen, ne glede za katerim nickom se skrivaš!
ivan.z Doba
10. 10. 2018 21.01
+2
Analnost je domena desnuhov omejenega uma. Vsake toliko kakšnega odplavi diareja iz zadnjice ljubljenega vodje! Očitno ti tudi "cepin" ne služi več!
Shisui
10. 10. 2018 18.29
+3
Mladi še niste videli vojne in ne veste kakšna je cena miru. Na žalost se boste to lekcijo naučili, ko bo prepozno. NATO ni perfekten, je pa daleč najboljša opcija za malo državico tipa Slovenije.
SuperBog=?lovk
10. 10. 2018 18.17
+1
NIč PLAČAT tega starega železja, pa naj nas IZKLJUČIJO! pa razglasit nevtralnost tak kot Švica!
SuperBog=?lovk
10. 10. 2018 18.17
+4
Ne gre za interes Američanov in Britancev, da čimbolj zaslužijo z odpadnim materialom!
BUONcaffee
10. 10. 2018 17.49
+8
Slovenija nima denarja niti za plače, kaj šele NATO.
ivan.z Doba
10. 10. 2018 17.15
-1
Gre za plemenitenje židovskega kapitala. In nič drugega.
JanezNovakJohn
10. 10. 2018 16.02
+0
Očitno nihšče nima tisto kar imajo ovni in reče da bi resnično najbolje bilo ne imeti vojsko. Ta je za Slovenijo predraga in nesmiselna. Besedičenje da ni države brez vojske je le besedičenje. Poglejte Islandijo, 23 držav na svetu zmore brez vojske Pokažimo da zmoremo tudi mi.
BUONcaffee
10. 10. 2018 15.34
-1
Očitno Slovenci se nič nismo naučili iz zgodovine in danes ne znamo ceniti svobode.
ivan.z Doba
10. 10. 2018 15.32
+9
Povejte lačnim otrokom in brezposlenim, da potrebujemo orožje. Pa četudi pocrkamo od lakote! Vse, da bo veliki ameriški brat zadovoljen z nami!
JanezNovakJohn
10. 10. 2018 14.52
+0
Islandija je zakon!
JanezNovakJohn
10. 10. 2018 14.53
+4
Pošlimo Erjavca v Islandijo na izpopoljnjevanje.
VolkBrenin
10. 10. 2018 14.09
+5
banda zločinsko kriminalna nato...V službi usa in za njihove interese . ....
Uporabnik113189
10. 10. 2018 13.19
+20
Vse bolj sem prepričan, da NATO ni v interesu Slovenije. Mi nikoli nismo podpirali napadov po svetu in v tej družini smo storili precej neumnosti, na primer priznali Kosovo kot državo, se vmešavali v zadeve Makedonije od koder že prihajajo kritike o napačni zunanji politiki Slovenije, imamo zelo zapleten odnos do Rusije, česar ne bi smelo biti. Skratka vodimo neodgovorno politiko pod taktirko velikega brata, ki ga ne zanima naša usoda. Naj spomnim, Rusijo je zahod v zgodovini dvakrat vojaško okupiral, kdo je torej bil agresor? Poleg tega, nič ne kaže da so ZDA ali kdo drugi razvil dobro obrambno orožje, medtem ko vsi kupujejo ruske S300, S400. Sosednje države dokazujejo ( Avstrija in Švica) da so bolj varne, kot bi bile pod klobukom NATO, ki v bistvu izvaja vojaške igre ZDA proti interesu EU. Saj prav gotovo ni interes EU, da je na vseh njenih mejah vojna, nemiri, rožljanje z orožjem. Poleg tega, ne bi bilo prvič, če bi nas poskušala kakšna soseda nekoliko okupirati..Zgodovina to dokazuje, pa čeprav smo vsi skupaj člani, NATO ne reagira, ko se zgodi spor med članicami..Pa bi moral. Ker tega ne počne, je torej bolje da za svojo varnost poskrbimo sami ( proti posameznim primerom s strani sosed). Če pa bo prišlo do globalnega viharja, je pa itak vseeno, ker nas bo preplavilo tako ali drugače..
Apostol1
10. 10. 2018 14.27
+3
Dobro napisano in da se še spomnimo , Jugoslavija je bila pod Titom močna vojaška država in varnost Slovenije je bila nepredstavljivi na višjem nivoju kot pa bo kdajkoli pod NATOM . Levica ima povsem prav NATA NE RABIMO.
xyxyxyxyxyxyxy
10. 10. 2018 15.50
+4
ZDA "prodaja" svojo demokracijo po svetu in NATO jim pomaga, EU pa je dobila na tisoče beguncev. Edino z izstopom iz NATO ohranimo dostojanstvo in denar namenimo za bolj humane potrebe
RedCell
10. 10. 2018 13.12
+18
Belgija plačuje manj kot SLO... pa je tam sedež NATO, ki prinaša cel kup služb, prihodkov, porabe... K.. jih gleda.
alien8potnik
10. 10. 2018 13.11
+14
oh, kako lepo je podpirati imperialistične vojne zda na bližnjem vzhodu, a ne, NATO? čisto frazarjenje. dejstvo je, da politiko NATO diktirajo predvsem zda, pa še druge jedrske velesile (vb, francija itn.). mi pa prido sodelujemo v trgovini smrti.
antilevi?ar
10. 10. 2018 12.44
+5
Kdor ne hrani svojo vojsko, prej ali slej bo hranil tujo na svojem ozemlju.
puer2
10. 10. 2018 14.50
+3
JanezNovakJohn
10. 10. 2018 15.57
+1
HorstWiesel
10. 10. 2018 11.52
+14
A mi rabimo biti v Natu zaradi možnega napada Avstrije, Italije ali pa nemara Madžarske, ki so nas v zgodovini že napadle? Ali pa mogoče zaradi nato članice Hrvaške, ki nas do zdej še ni napadla, če odštejem ustaško norenje po beli krajini?
Bofur
10. 10. 2018 12.03
-1
Ne, nas bodo "napadli" Rusi, zato smo v Natu :))) A ne veš tega. Mi smo bili od leta 1946 pod Rusi, potem so leta 1991 prišle sile Nate in nas osvobodile in Ruse spodile nazaj za Ural :)))
HorstWiesel
10. 10. 2018 12.07
+5
hahahah, sej vem da se zezaš ampak na žalost pa marsikeri b.e.b.o res tako mislil
HorstWiesel
10. 10. 2018 12.07
+5
Kle na forumu ti takoj enga tazga takoj spodaj najdem
Bofur
10. 10. 2018 12.14
+9
tako razmišlja povprečni Američan, ki niti ne ve kaj je to Slovenija in misli, da je London glavno mesto Rusije. Ampak problem je, da tako razmišljajo tudi amero- "strokovnjaki" za mednarodne odnose, torej vrhunski ameriški izobraženci, ki delajo v Pentagonu, state depertmentu. Evropski odnosi so vseeno bolj zapleteni. Slovenci imamo konkretno z Rusi veliko skupnega in se dopolnjujemo. Na vseh področjih. Z Američani pa nasprotno smo si konkurenca, tako v avtomobilski industriji, farmaciji, mednarodnih odnosih ... Zanimivo.
Dragonball
10. 10. 2018 11.30
-7
NATO je edina obramba pred agresivno rusko ekspanzijo. Tipi imajo 17 mio km2 ozemlja, a mislite da so ga z rožicami pa lepimi besedami pridobili? Nič ne kaže, da bi jim bilo to dovolj, samo poglejte kako so razsuli Ukrajino, Gruzijo, Čečenijo, Sirijo, Moldavijo in kakšne apetite imajo že od nekdaj po baltskih državah
tedoVV2HCmedo
10. 10. 2018 11.36
+13
Ameriška diktatura je neskončno slabša kot ruska.
HorstWiesel
10. 10. 2018 11.45
+7
Bofur
10. 10. 2018 11.53
+10
v Latviji je zmagala proruska stranka, povsem demokratično. tudi Rusi se učijo iz napak. Ameriški pogled izgublja na pomenu. Slovenijo in Rusijo vežejo več stoletne vezi, ki so se stkale še preden se je ZDA iz kolonije spremenila v republiko. Članstvo v Natu je za Slovenijo brez-pomena. Že sama ideja obrambe pred "rusko agresijo" je v primeru Slovenije nesmiselna. V bistvu nas Nato precej omejuje, gospodarsko, politično, diplomatsko.
alien8potnik
10. 10. 2018 13.13
+8
sori, no, ne vem, v čem so ameri boljši od rusov. rusi so vsaj naši slovanski bratje, ameri pa naduvani svetovni policaji in veliki imperialisti. še vedo ne, kje je slovenija.
tedoVV2HCmedo
10. 10. 2018 11.29
+17
Kakšne koristi imamo od te ameriškega vojaškega podjetja z nazivom Nato?? Če bi nas Hrvati vojaško napadli, bi nam Nato toliko pomagal kot EU pri izvršitvi obsodbe arbitražnega sodišča. NIČ!