Slovenija

Geologi opozarjajo na nevarnost plazov, na Bovškem zapirajo ceste

Ljubljana, 07. 02. 2021 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
14

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v severozahodni Sloveniji, zemeljski plazovi pa se lahko pojavijo tudi v ostalih predelih Slovenije, je sporočil Geološki zavod Slovenije. Zapori regionalne ceste Bovec-Trenta se je zaradi nevarnosti plazov pridružila še zapora regionalne ceste Bovec-Log pod Mangartom.

navodila, zemeljski plaz

Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode.

Agencija RS za okolje pa opozarja, da je danes zaradi odjuge in večje količine dežja predvsem v Julijcih ter v zahodnih in osrednjih Karavankah velika nevarnost snežnih plazov. Za severozahod države je razglašena oranžna stopnja vremenske ogroženosti. Nevarnost proženja snežnih plazov je 4. stopnje na evropski petstopenjski lestvici. V ponedeljek se bo nevarnost proženja snežnih plazov v sredogorju in nižje zaradi ohladitve zmanjšala.

Zapori regionalne ceste Bovec-Trenta, ki so jo zaprli v soboto zvečer, se je pridružila še zapora regionalne ceste Bovec-Log pod Mangartom. Cesti so preventivno zaprli, saj so količine snega na pobočju nad cesto velike in se lahko hitro sprožijo, je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Bovec Edi Melinc.

Pobočja nad cestami so danes pregledali in ugotovili, da so nad cesto še velike količine snega, v dolino je doslej splazilo le okoli četrtino vse grozeče snežne gmote.

Ponekod dež in voda na cesto prinašata kamenje, pesek, blato. Na posameznih odsekih je na cesti tudi stoječa voda. Velika je verjetnost akvaplaninga, ki povzroči izgubo nadzora nad vozilom in pomeni veliko nevarnost za nastanek prometne nesreče, pa opozarjajo policisti. "Trenutno je več peska na cesti proti Ljubelju (pri zadnjem skalnem podoru). Pozivamo k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji. Udeleženci bodite pripeti z varnostnim pasom, vozite trezni in med voznjo ne uporabljajte telefonov," so še sporočili iz PU Kranj. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
07. 02. 2021 19.33
+3
Pr nas je en ta južn kupu hišo,ki jo prejšnji lastnik ni smel pipniti.Prvo je vrgu dol partizansko ploščo in direkt v smeti,potem je hišo 5x ali še več povečal -na črno seveda.Naredu nasipe spremenil tok malega potoka,ki ob dežju kr naraste.Ko je sosedu spodaj nasip ,ki ga je odneslo dobesedno v njegovo hišo ,tudi na dvorišče naredil ogromno škode naši vrli ta rdeči tudi bu niso upali rečt,tko da brezveze pričakovati,da se bo karkoli uredilo,ker reda ni in ga verjetno tudi ne bo
TistoPravo
07. 02. 2021 21.50
+1
314.člen ogrožanje splošne nevarnosti in 33. Motenje posesti...ga ni junaka, ki gre lahko brez sklepov čez ta dva zakona...to je vrh prava. Spoštovanje lastnine je najvišja možna vrednosta, in tožba je tukej dobljena vnaprej. Vsako oviranje teh členov je kazenska ovadba, kijer je zagrožena zaporna kazen. Odškodnina pa v vseh postopkih ja dol. Tako da ne ti men, če ti od soseda nasip v bajto prleti da ni nič...pozabi ti to...samo na pravilen način se moraš lotit...in ne se ustrašit še predno se je un k ti je škodo oziroma strah povzročil. Ne si delat tega ljudje, ker ni pošteno in je krivično..,
SDS_je_poden
08. 02. 2021 09.39
+1
murate: A je sosed kaj ukrepal proti njemu? Ni? Ja bil tiho? Torej kdor je tiho se s tem strinja. Ne vem, od kod pričakovanje, da bodo občinski možje in inšpekcija sama od sebe hodila naokoli in ugotavljala neskladnosti!
TistoPravo
08. 02. 2021 11.17
+1
Tako je. Je pa treba razumet, da je nujno potrebno vse neskladnosti reševat sproti. Ker ko se nabere, je to za kršitelja skrajno neprijetno. Ni pa fino predvidevat, da se on svojih napak in ogrožanj okolice zaveda...ponavadi ljudje ne dajo poudarka, pol pa ko nastane velik problem...so stiske in upiranja. Zato pa ljudje, neskladnosti rešujte sproti z sosedi, predvsem pa seveda svoje da ne boste vi tisti v stiskah kasneje...
AnnaDee
07. 02. 2021 14.57
+6
Geologi so na terenu in bi morali biti pred gradnjo, ne pa kot Gasilci ali partizanski komisarji ko je konec vsega in tragedija tu..Tudi ostali žličkarji se pojavijo samo tam kjer je denar, da se pokažejo podražijo projekt drugače pa spijo kot Medvedi in jih ostala zgodovina ne zanima.
Gedolf
07. 02. 2021 12.43
Morostarji tega ne vejo (leta 2014)
Gregaaa
07. 02. 2021 12.40
+5
Glede na to,da za vsak p....in dim,rabis dovoljenje,za sanacijo,za podporne zidove,itd.itd,..stanejo taksni heci,oz.dovoljenja tudi do 8jurjov....v tem primeru,je boljse naret na crno,in na koncu pac placat,2jurja kazni...
TistoPravo
07. 02. 2021 12.51
+5
Za mal kamna, peska, vej, odpadlega listja in nakošene trave ne rabiš dovoljenja...če boš pa betoniral, pa logično. Samo narave se z betonom ne rešuje, to zmerej na drugem koncu pokaže še večji problem..,voda namreč nekam mora jit...ko čez beton ne more
Gregaaa
07. 02. 2021 12.35
+4
Vcasih,se peljem mimo his,ki jih ogrozajo zem.plazovi,ali pa se v prihodnosti bodo ogrozene...zanima me,kako lahko obcina sploh izda,gradbena dovoljenja za taka nevarna obmocja....kasneje,pa jim tudi pomaga ne,ces,da nimajo denarja za to,a denar pa lahko poberejo,za vse ostale prispevke....
TistoPravo
07. 02. 2021 12.37
+3
Ja in okrog teh hiš teče voda vsepovsod vmes pa vsak dan še polkubika vsaj grezniškega viška zamoči nekam spet pod hišo ali par metrou stran seveda ni dnarja za 10 metrou cevi.,,in kaj nej občina takim?
diMarzio
07. 02. 2021 15.10
+4
Se strinjam, razen - gradbena in podobna dovoljejnja ne izdaja občina ampak Upravna enota. Tam so "strokovnjaki za vse".
RamzesII
07. 02. 2021 18.14
+3
Upravna enota je del občine. Ne glej samo posameznih vej ampak celo drevo.
flojdi
07. 02. 2021 18.28
+1
.. zna pa biti drevo" bolno tudi že pri koreninah
TistoPravo
07. 02. 2021 11.51
+6
Ja pa sj voda pa ka teče v dolino...ane sosed :)...treba prej razmišljat, so znal že zelo stari ldje povedat