Slovenija

Slovenija potrebuje ZDA, še bolj EU, globalizacije pa je konec, četudi Trump izgubi

Ljubljana, 13. 08. 2020 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
313

"Za Slovenijo je absolutno pomembno, da z ZDA oblikuje dobre odnose," pravi sogovornik, profesor ameriških in svetovnih študij na Fakulteti za družbene vede Bogomil Ferfila. Kot ocenjuje, so bili ti odnosi preveč zapostavljeni. Vseeno pa kot najpomembnejši zunanjepolitični cilj Slovenije vidi dobre odnose z EU. Obisk ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea pri nas ocenjuje kot pomemben dogodek, ki pa ima ob vprašanju Huaweija tudi širši pomen. Čeprav trenutno zunanjepolitično delovanje ZDA vidi tudi v volilnem duhu, poudarja, da ne glede nato, ali bo zmagal Donald Trump ali Joe Biden, osnovna pot prihodnje ameriške zunanje politike ostaja jasna: globalizacije, kot jo poznamo, je konec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Skupaj za varnost 5G omrežij
    03:43
    Iz 24UR: Skupaj za varnost 5G omrežij
  • Iz SVETA: Izjava o varnosti v omrežjih 5G
    06:55
    Iz SVETA: Izjava o varnosti v omrežjih 5G
Globalni geopolitični odnosi so vse bolj zapleteni.
Globalni geopolitični odnosi so vse bolj zapleteni. FOTO: Shutterstock

Da se je Pompeo po svetu odpravil prav zdaj, ni presenetljivo, meni sogovornik: "Amerika je v volilnem letu in v volilni vročici. Odnosi s Kitajsko so pomembna tema tako na zunanjepolitičnem področju kot v volilni tekmi. Tako sedanji predsednik Donald Trump kot izzivalec Joe Biden tekmujeta v tem, kdo bo bolj oster do Kitajske. Tako da v tem sklopu je to odvračanje od Huaweija in njegovega postavljanja omrežja 5G zelo pomembna tema, ki se tudi stopnjuje. Vemo, da je Trump pred kratkim ukazal izločitev kitajskega podjetja TikTok, kar je seveda nova stopnja trgovinske hladne vojne med ZDA in Kitajsko, katere cilj je osvajanje svetovnega prestola." 

Tudi ta obisk je tako treba gledati predvsem v luči tega, da ZDA nabirajo podporo proti Kitajski pri svojih najbolj zvestih zaveznikih. Začelo se je z Veliko Britanijo, deloma je v to vstopila Indija, zdaj pa se nadaljuje z Evropo z obiski v Sloveniji, na Češkem, Poljskem ... "In tu se mi zdi za Slovenijo pomembno, da absolutno skuša oblikovati dobre odnose z ZDA," pravi Ferfila.

Čeprav bi Slovenijo težko prišteli k najbolj zagretim ameriškim zaveznikom: "Dejstvo je, da so vse slovenske levosredinske vlade ZDA postavljale precej v ozadje. Sedanja vlada, za katero menim, da dela dobro, vendar pod strahovitimi pritiski v zelo izjemnih okoliščinah, očitno skuša oblikovati tudi odnose z ZDA. Mislim pa, da je ključna prioriteta Slovenije še vedno EU. Če ne bi bilo EU, bi ta slovenska politična scena že razpadla, se potopila. Ključno, kar nas drži nad vodo in v stanju politične in gospodarske normalnosti, je tako prav EU. Upam pa, da je Slovenija opravila pogovore s ključnimi evropskimi partnerji, predvsem z Nemčijo, in jim obrazložila situacijo."

Obisk Pompea je namreč seveda širši. Centralna tema je seveda "znebiti se Huaweija", so pa tu še širši pogovori o varnosti, energiji: "Amerika tukaj seveda prodaja svoje in delno se v fokusu znajde Nemčija, ki končuje gradnjo severnega toka dve, ki mu Amerika nasprotuje, ker bi s tem namesto dražje ameriške energije pripeljali cenejši ruski plin."

Nehvaležna pozicija Nemčije in Trump, ki s premikanjem figur na šahovnici ogroža evropske odnose

Na relaciji ZDA in Nemčija pa vre.  Trumpa v zvezi z Nemčijo moti predvsem poceni uvoz nemških avtomobilov, čeprav je po drugi strani dejstvo, da njihov avtomobilski trg obvladujejo Japonci in Nemci," pojasnjuje sogovornik. 

Potem pa je tu seveda trenutno ključno vprašanje Huaweija, ki pa je za Nemčijo precej zapleteno. "Zakaj Nemčija Huaweija ne bo enostavno mogla "odrezati", kot ga lahko mi? Ker nemška avtomobilska industrija velik del proizvodnje proda na kitajskem trgu. Kitajski avtomobilski trg je v vzponu, prodajni rezultati so dobri in Nemčija se ne more odpovedati ne Kitajski, niti ruskemu plinu, ki znižuje proizvodne stroške njihovega gospodarstva. Nemčija je tako v odvisni poziciji do obeh sil, Trumpa pa to moti."

Je pa nevarno, da bo ameriško posredovanje v Evropi povzročilo razkol med evropskimi državami: "Že selitev ameriških vojakov na Poljsko je za nemške regije, kjer bodo baze zaprli, velik finančni šok." 

Zapletena diplomatska situacija

 

Profesor ameriških študij Bogomil Ferfila meni, da so odnosi z ZDA za Slovenijo zelo pomembni, ključni pa so odnosi z EU.
Profesor ameriških študij Bogomil Ferfila meni, da so odnosi z ZDA za Slovenijo zelo pomembni, ključni pa so odnosi z EU. FOTO: POP TV

Globalni odnosi so zapleteni, to pa pomeni, da bo morala taktično ravnati tudi Slovenija. "Mislim, da mora slovenska vlada ohraniti primarne vezi z Evropo, po drugi strani pa najti diplomatsko ravnotežje med ZDA in tudi veliko Kitajsko, mi namreč ne smemo pozabiti, da imamo v Sloveniji znatne kitajske investicije in da ta država zagotovo ne bo zadovoljno gledala na to, da bo Huawei izločen – videli smo kitajsko maščevanje v Avstraliji. Tako da tukaj vidim predvsem zapleten diplomatski projekt, v katerem mora vlada najti rešitev, ki bo za Slovenijo dobra na dolgi rok." 

"Zagotovo lahko rečemo, da dosedanje vlade niso uspele uravnotežiti odnosov z ZDA na način, ki bi bil ustreznejši.  Nikakor niso izkoristile prisotnosti ameriške prve dame, čeprav, če gledamo taktično – ne vemo, kdo bo prihodnji stanovalec Bele hiše, medtem ko je Evropa naša danost. Žal menim, da bomo najbrž kmalu od Evrope potrebovali precejšnjo finančno pomoč, saj naša javnofinančna slika postaja vse bolj resna. "

Če strnemo, pravi sogovornik, si je treba začrtati seznam prioritet, na katerem je na prvem mestu naše domače okolje, torej Evropska unija, potem ZDA kot predvsem varnostna velesila, medtem ko je velik kos gospodarskega primata prevzela Kitajska.  "Šele potem pride Rusija, ki pa je lahko neka alternativa, če se bosta pod Trumpom nadaljevala izolacija ZDA in njihovo odmikanje od Evrope. V tem primeru bi nastal prostor, ki bi ga morda lahko zapolnila Rusija, ne nujno pod Vladimirjem Putinom."

Če zmaga Biden, sledi prijaznejša, a ne strateško drugačna zunanja politika

Geopolitičnih vprašanj je tako vse več: "Je pa v predvolilnem obdobju delovanje ameriške vlade absolutno manj strateško orientirano, ker se je Trumpova administracija znašla v slabih gospodarskih in zdravstvenih razmerah in v teh okoliščinah se Trump bori za drugi mandat." 

Vseeno pa Trumpov poraz po mnenju sogovornika ne bi povsem obrnil smeri ameriške zunanje politike. "Zanimivo je, da tudi Biden in demokrati predvidevajo konec globalizacije, ki je seveda v nekem smislu pogojen s tem, da je Kitajska v številnih segmentih prehitela zahodno tehnologijo, še posebej, ko gre za Huawei. Tega bo Evropa pod ameriškim vplivom najbrž dejansko precej izločila, vendar so rešitve, ki jih ponujajo zahodni proizvajalci, za nekaj deset odstotkov dražje in slabše. Predvidevam, da bo rešitev zaprtje meja z visokimi carinami, dogovori, količinskimi omejitvami, kar pomeni konec globalizacije, in to se bo zgodilo tudi pod Bidenom. Bi pa bil Biden bolj kooperativen v smislu poudarjanja skupnih zahodnih vrednot. Manj bi bilo delovanja v smislu "Amerika najprej". Demokratski pristop k zunanji politiki je praviloma bolj multipolaren, bolj temelji na spoštovanju mednarodnih organizacij in manj na bilateralnem dogovarjanju, ki je temelj republikanskega pristopa. Premiki bi se torej zgodili, a ne v temeljih, saj se globalizacija tako ali drugače končuje. "

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maki3322
19. 10. 2020 09.53
Ali se strinjajo firme ki se ukvarjajo telekomunikaciji strinjajo z podpisom za 5G da ne bodo sodelovale z Kitajci. Vlada se v to sploh ne razume, pa so vse eno podpisali dogovor, kljub temu da ga EU ni podpisala.
KladivoSi
15. 08. 2020 11.24
+0
Amerika potrebuje Eu v tem je fora. Zato so ameri poslali tega v evropo, le da z razliko od slovenije se mu ostale države niso klanjale. Jajotovi so pa takoj začeli podpisovati neke papirje proti kitajski in st3m postali hlapci za čas svojega vladanja. Podn od podna ta drža slovenske zunanje politike, zato pa noben nima rešpekta pred nami, ker se takoj prodamo. Sramota od sramote, če smo že komu zavezani je to Eu, nato Rusija, ki je del evrope in večji trg za nas kot amerika, Kitajska, Japonska. Te države imajo investicije pri nas kaj ima amerika? Vsake dve leti se pripele ena vojna ladija v ustrhovanje in slabi filmski produkti na tv, ter njigov brskalnik ki vohuni nad nami 247.
Maki3322
19. 10. 2020 10.01
Pomembno je da je EU močnejša kod Amerike in Amerika bi najraje, da se EU razdeli na Južno Evropo, kamor bi spadale Poljska, Slovenija, Hrvaška, Madžarsk in Srbija. Želja je kako oslabiti EU. Naše vodstvo pa temu sledijo, kar pelje v kavs z EU.
totalka
14. 08. 2020 16.55
+2
Slovenija ne potrebuje smraderov....oni pa nas rabijo da prodajo svoj krš za na odpad po astronomski ceni..glavno da je made in usrane
Sputnik8
14. 08. 2020 15.27
+1
Če ne bi bilo USA bi vsi pisali v Cirilici..aja saj to vendar želite...ha ha ha
emilzapata
14. 08. 2020 10.15
+17
brez Kitajske bi bili že vsi Gorenjevi delavci na borzi dela, brez Rusije in Ukrajine lahko novomeška Krka zapre štacuno, itd, itd, in kakšne koristi imamo od američanov, mogoče samo to, da so nas rešili še ene "lepotice", ki mislijo, da se prav zaradi njih vrti ta svet.
nikhrast
14. 08. 2020 16.39
+2
Zdaj pa še povej kako je slovenska ekonomija povezana s podjetjam na zahodu. Na zahodu sploh ne veš kdo je glavni lastnik podjetja, samo poglej Fiat Chrysler.
dante
14. 08. 2020 08.56
+14
Tito je v svojih časih sodeloval z ZDA in hkrati Rusijo, zraven tega pa tudi z vsemi drugimi in vsi so se ga bali- spoštovali.
vrtnar01
14. 08. 2020 09.50
+3
on je bil pravi politik in ne ser onja kot tile sedaj
Sputnik8
14. 08. 2020 15.26
-4
Seveda so se ga bali. Zadnji živeči diktator, ki je dal pobiti par miljonov svojih. Kaj bi naredil še s tujci????
nikhrast
14. 08. 2020 16.41
+0
Tito je dobival kredite ker je bil trn v peti Sovjetske zveze. Po razpadu komunizma pa Juga v bankrot.
vlahov
14. 08. 2020 08.30
-8
Brez zadržka je naša smer na zahodu pa če tudi to pomeni zaprtje mej z kitajsko !!
Stane Adami?
13. 08. 2020 21.00
-3
Komunisti so dohtarje iz Afrike ne pa za svoje otroke.
bohinj je zakon
13. 08. 2020 20.59
+0
Kako da prav zdaj prihaja, ko je Janša glavni?
mr.poper
13. 08. 2020 20.37
-3
G.Ferfela to je isto ko da bi imel dve ženi v vašem primeru se ne bi obneslo Če bi jim svetovali naj se ne zapletajo bi bili mož na mestu sedaj pa ste g.........
EEgon
13. 08. 2020 21.58
-2
Pa sej tako imajo v Islamu ali pa 4, 5 žena in 32 otrok.
puspan
13. 08. 2020 20.23
+9
Ne bom rekel, da so ZDA popolnoma nedolžne pri svetovnih lumparija, ampak še vedno ne bi mogel primerjati Kitajske, Rusije z njimi. Osebna svoboda in ustvarjanje v Ameriki je še vedno neprimerljivo s Kitajsko, podobno tudi Rusijo. Tam melje valjar vse po vrsti, ki se poskušajo postaviti nasproti. Samo Bog ne daj tega, kar delajo slednji s svojimi sosedi, ki jih kmalu ne bo več.
mijavci
13. 08. 2020 20.23
+15
Koga za gospodarja, ZDA ali Kitajca mislim, da je odgovor jasen, kot bi vprašal kaj boš raje pojedel hamburger, ali pečene ličinke hroščev? Zdravo pa ni ne eno ne drugo.
nivampomo?i
13. 08. 2020 20.08
-9
Bogomil obriši si ta čokoladna usta v šmirgel papir.
torks11
13. 08. 2020 19.57
-4
TheGreatRusia
13. 08. 2020 19.45
+1
PREJ SE NISTE TRUDILI S.TOVRSTNIMI ČLANKI, KER STE MISLILI, DA TEMU RAJU OD KRAJE IN ZAVAJANJE NE BO KONEC, NIHČE NI GOVORIL O GEOPOLITIKI, VEDELO SE JE "BELA HIŠA IN NIHCE DRUG"...ZDAJ JE STANJE V SVETU DRUGAČNO, K SREČI, RUSIJA KITAJSKA IN INDIJA SO POSTALE GLAVNE IGRALKE, TISTIH MAFIJSKIH ZDRUŽENIH NARODOV SE VEČ NITI OMENITI NE UPA, NAPREDNE TEHNOLOGIJE KOT IMENUJETE NADZORNA SREDSTVA AO SKORAJ DOSEGLA VRHUNEC, NAIVNEŽI S FACEBOOK PROFILI IN KAZANJEM R.I.T.I. IN POLNIH MIZ TER IZLETKOV SO NADZOROVANI VSAKO SEKUNDO, VSILJENA "PAMETNA INTELIGENCA" KUKA NA VSAKEM VOGALU...VRHUNEC JE DOSEŽEN...ZDAJ SE VIDI KDO JE V KAJ VLAGAL
No pasaran
14. 08. 2020 08.30
+6
puspan
13. 08. 2020 19.16
+0
Nalijmo se čistega vina. Tudi, če bi bila na oblasti v tem trenutku leva opcija, ne bi bilo danes nič drugače, le eno roko bi imeli vedno s figo v žepu. To je edina pomembna specialiteta levega sektorja.
vrtnar01
14. 08. 2020 09.57
+5
FlatyEric
13. 08. 2020 19.15
+24
ZDA so podpirale globalizacijo dokler so imeli primat. Zdaj ko je Kitajska izjemno močna pa jim to ne paše več. Končno naj dajo ven dokaze, da je ta kitajska oprema mogoča tudi za vohunjenje, če je to res.
Bojan-F
13. 08. 2020 20.12
+9
Dopolnilo ... dokaze, da je ta kitajska oprema mogoča tudi za vohunjenje in ameriška ne ... jako enostavna zahteva.
Alojz69
13. 08. 2020 19.15
+17
Ce globalizacije ni vec vse tuje izdelke umaknit iz polic
vertex
13. 08. 2020 19.05
+17
Jansisti so zmedeni...en dan tulijo da Jim je vzor madzarska visegrad...drug dan multikulti amerika z.evropa..ze 30 let pa tulijo komunist jansa jansa
disorderliness
13. 08. 2020 18.57
+20
Kdo bo odgovarjal za storjeno gospodarsko škodo, ki jo ta podpis ustvarja? Vlada se je skregala s kruhom za vse Slovence.
STOP
13. 08. 2020 18.59
-11
kakšno gospodarsko škodo, kvečjemu korist bo