Slovenija

Izgredi na ulicah: Ljubljana v oblaku solzivca, organizator protesta pridržan

Ljubljana, 05. 10. 2021 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
5601

V večernih urah se je struktura protestnikov, ki so vztrajali na ljubljanskih ulicah, močno spremenila. Tam so bili predvsem mlajši moški s kapucami, ki so provocirali policiste, dokler jih niso razgnali. Policisti so sicer proti udeležencem shoda večkrat uporabili vodni top in solzivec, v oblakih katerega se je kopalo središče Ljubljane. Zgodilo se je tudi več incidentov, protestniki so med drugim obkolili vozilo tuje delegacije, ko je Policija prijela raperja Zlatka, pa so v njihovo vozilo metali jajca. Po zraku so letela pirotehnična sredstva, kamni, steklenice in drugi predmeti. Organizator protesta Zoran Stevanović je pridržan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Danijel Lorbek o protestih in pridržanju Stevanovića
    01:56
    Iz 24UR ZVEČER: Danijel Lorbek o protestih in pridržanju Stevanovića
  • Iz 24UR: Protest v prestolnici
    02:51
    Iz 24UR: Protest v prestolnici
  • Iz 24UR: Protest v središču Ljubljane
    02:38
    Iz 24UR: Protest v središču Ljubljane
  • Policija uporabila solzivec
    00:40
    Policija uporabila solzivec
  • V vodni top je priletela bakla
    00:20
    V vodni top je priletela bakla
  • Iz SVETA: Protesti v središču Ljubljane
    09:39
    Iz SVETA: Protesti v središču Ljubljane
  • Ustavljena delegacija, solzivec in vodni top
    01:35
    Ustavljena delegacija, solzivec in vodni top
  • Policisti prijeli Zlatka
    00:30
    Policisti prijeli Zlatka
  • Ukrepanje Policije na protestih
    00:36
    Ukrepanje Policije na protestih
  • Policija uporabila vodni top
    00:26
    Policija uporabila vodni top
  • Policisti uporabili solzivec
    01:10
    Policisti uporabili solzivec
  • Policija uporabila vodni top
    00:50
    Policija uporabila vodni top
  • Protestniki obkolili delegacijo
    03:00
    Protestniki obkolili delegacijo
  • Razmere na Trgu republike
    01:10
    Razmere na Trgu republike

Trg republike, ki je bil tudi danes močno ograjen, se je ob 15. uri začel polniti. Protestniki, ki so se zbrali, so znova poudarjali, da je to protest proti pogoju PCT in proti vladi. Z več kot uro zamude so se začeli govori. Organizatorji so kot razlog navedli, da čakajo še okoli 30 avtobusov s protestniki, ki jih policisti ne spustijo mimo. To informacijo smo preverili in policisti so nam zatrdili, da niso ustavili nobenega avtobusa.

Zlatko je sporočil, da je "neustavno pridržan" na Policijski postaji Moste. Zadržali ga bodo 48 ur. 

Uvodni nagovor je imel predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je tudi tokrat ponovil svoje zahteve, med njimi umik vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa in razpis predčasnih volitev. Nato je k mikrofonu povabil vse, ki se "borijo za svobodo".

Protestniki obkolili vozilo tuje delegacije, Policija prijela Zlatka

Raper Zlatan Čordić - Zlatko je vse zbrane povabil na pohod po ulicah. Tam so vzklikali: "Lopovi, lopovi!" Prvi incident se je zgodil na Slovenski cesti, ko so obkolili avtomobil ene od tujih delegacij vrha Evropske unije na Brdu, ki se je moral umakniti z vožnjo vzvratno. 

Protestniki so na Slovenski ustavili avtomobil tuje delegacije, ta se je moral umakniti z vožnjo vzvratno.
Protestniki so na Slovenski ustavili avtomobil tuje delegacije, ta se je moral umakniti z vožnjo vzvratno. FOTO: 24ur.com

Policija je Zlatka prijela, protestniki pa so v avtomobil, v katerem ga je zadrževala, metali jajca. Ker se niso umaknili, je Policija proti njim uporabila vodni top in solzivec. Območje je sicer ves čas preletaval tudi policijski helikopter.

Policija razpustila shod

Malo pred 17. uro je Policija sporočila, da je shod razpuščen. "Vse pozivamo, naj mirno zapustijo območje centra Ljubljane ter upoštevajo navodila in ukaze policistov," so zapisali. 

Protestniki, ki policijskih navodil niso upoštevali, so se pomaknili nazaj na Trg republike, a so ostali brez ozvočenja. Nagovori so zato potekali po megafonu. Nekaj pred 18. uro so se spet podali na ulice. Po Gregorčičevi so poskušali priti na Slovensko cesto, a jim je Policija to preprečila in proti njim znova uporabila solzivec. Nato jih je na tisoče krenilo proti Aškerčevi in tam ustavilo promet. Zasedli so tudi del železniških tirov na območju Tivolija. Kmalu zatem je pripeljal vlak, ki so se mu komaj izognili, so poročale Slovenske novice. 

Karavana je šla naprej po Tržaški proti Rožni dolini, nato se je čez park Tivoli premaknila na Celovško cesto, kjer je povsem zaprla križišče pri hotelu Lev. Tam je Policija spet uporabila vodni top in solzivec. Ta je bil pomešan v vodo, s katero je škropil vodni top, so poročali naši novinarji s terena. Protestniki pa so v policiste metali pirotehnična sredstva, kamne, steklenice in druge predmete. 

Središče Ljubljane v oblaku dima in solzivca

Udeleženci shoda so se nato skušali prebiti v bližino hotela Intercontinental, kjer je nastanjen del delegacij vrha EU na Brdu, a jih je Policija tudi tam pričakala in zaustavila. Nato so se razkropili po središču mesta. Tam so policisti večkrat uporabili solzivec, da bi jih razgnali. Vsi naši novinarji, fotografi in snemalci na terenu so poročali, da se središče Ljubljane kopa v oblakih dima in solzivca.

V večernih urah se je struktura protestnikov, ki so vztrajali na ljubljanskih ulicah, močno spremenila. Tam so bili predvsem še mlajši moški s kapucami, ki so provocirali policiste. Nekateri so imeli v rokah granitne kocke. Dogajanje se je po 20. uri počasi začenjalo umirjati, policija jih je razgnala in tako zagotovila javni red in mir.

Protestniki so se znova znesli tudi nad novinarji, ki so poročali o dogajanju. Po poročanju N1 so poskušali vdreti v prostore te medijske hiše. Pri tem so razbili steklo na vhodu v objekt. Delo novinarjev N1 je bilo zaradi solzivca začasno zaustavljeno.

Policija pridržala Stevanovića

Na proteste, na katerih so nasprotniki pogoja PCT v zadnjih treh tednih vlado pozivali k odstopu zaradi omejevanja pravic, je sicer znova vabil predsednik stranke Resni.ca Stevanović. A kmalu po uvodnem nagovoru je izginil. Na pohodu po ulicah ga namreč nismo videli. 

Iz njegove stranke so sporočili, da je Stevanović na protestu povedal, da ne želi, da kdo misli, da gre za politični shod in da zlorabi shode za politično kampanjo, zato je k mikrofonu povabil vse inciative in posameznike. "Zatem bi se moralo zvrstiti še nekaj govornikov, vendar je mikrofon samoinciativno prevzel posameznik in pozval ljudi na ulico, kjer pa je policija hitro izkoristila jezo in stisko nekaj posameznikov, pri čemer je prišlo do izgredov, od katerih se v stranki Resni.ca odločno distanciramo, kar smo že večkrat izrazili," so zapisali. 

Kot pravijo, so Zoranu ves čas protesta policisti grozili, da ga bodo prijeli. "O namerah priprtja in še kaj več ni skrival niti g. Hojs, ki je to javno priznal na televiziji. Navsezadnje je svoje grožnje očitno uresničil, saj je Zoran Stevanović priprt na PP Ljubljana Moste," so dodali.

Dva protestnika poškodovana

V oddaji 24UR ZVEČER je bil gost Daniel Lorbek, direktor uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi. Potrdil je, da je Policija na torkovih protestih pridržala tri osebe zaradi suma storitve več različnih kaznivih dejanj. O imenih zaradi varstva osebnih podatkov Lorbek ni želel govoriti. 

Več oseb je sicer Policija pridržala zaradi kršitev zakona o nalogah in pooblastilih Policije, zaznali pa so tudi več kršitev javnega reda in miru. Malo po 23. uri je bilo stanje v Ljubljani mirno, razen manjših kršitev, Policija pa je po besedah Lorbeka uspela zagotoviti javni red in mir. 

Po do zdaj zbranih podatkih sta bila v protestu poškodovana dva protestnika, o poškodbah policistov pa Lorbek ni imel podatkov. 

Spomnimo 

Vlada je v luči napovedi novega množičnega protesta in pred vrhom EU-Zahodni Balkan na ponedeljkovi dopisni seji sprejela sklep, s katerim je naložila Policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.

 V Ljubljani je tako mogoče videti kovinske ograje, ki so postavljene tako na Trgu republike in območju pred parlamentom kot tudi na Prešernovem trgu, Miklošičevi cesti in pred hotelom Intercontinental. 

9. člen Zakon o nalogah in pooblastilih policije je bil aktiviran prvič v samostojni Sloveniji. 

Na podlagi 9. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije lahko vlada na predlog ministra za notranje zadeve ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda naloži Policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, krajih ali na javnih mestih oziroma prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja. Ukrep sme trajati največ sedem dni in se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen.

Kot je danes pojasnil Alojz Sladič iz sektorja splošne policije Generalne policijske uprave (GPU), odredba pomeni, da se dostop do določenih objektov omeji ali pa prepove vsem nepoklicanim osebam. Ti kraji so označeni s policijskimi trakovi, tam so prisotni policisti. Če se bodo na teh krajih znašle osebe, ki tam ne smejo biti, jim bodo policisti povedali, da tam ne smejo biti, in jih usmerili na najbližjo pot, po kateri lahko zapustijo kraj. Če osebe navodil policistov ne bodo upoštevale, jim lahko policisti ukažejo, naj kraj nemudoma zapustijo, prav tako lahko uporabijo prisilna sredstva, je dodal.

Po njegovih navedbah omejeno gibanje na določenih območjih sicer ne bo predstavljalo posebne ovire za vsakodnevno gibanje ljudi, med drugim tako poti do vrtcev in šol ne bodo ovirane. Zaradi zaprtja pa se lahko pojavijo občasni zastoji v prometu, zato prosijo za strpnost. Sladič ob tem vsem svetuje, naj spoštujejo navodila policistov.

Odredba sicer velja danes do srede do polnoči, njen namen pa je zagotoviti varno izvedbo policijskih nalog, je še dodal Sladič. Pravi, da bi lahko bila preklicana že v sredo popoldan.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.07

Turisti se sprašujejo, kaj se dogaja

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
20.05

Vztrajajo le še mladi zamaskiranci

Ko je padel mrak, se je struktura protestnikov močno spremenila - na ulicah zdaj vztrajajo večinoma mladi fantje s kapucami, ki so nezadovoljni, nastrojeni in provokativni do policistov. Nekateri v rokah nosijo granitne kocke.

19.54

Vodni top na Slovenski cesti v pripravljenosti

Naši novinarji na terenu poročajo, da bo Policija verjetno kmalu znova uporabila vodni top, in sicer na Slovenski cesti, kjer se protestniki nočejo umakniti.

19.48

Niti sledu o Stevanoviću

Ljubljana je v dimu, policija s prisilnimi sredstvi razganja protestnike, nihče pa ne ve, kje je Zoran Stevanović, ki je pozival na proteste. Po uvodnem govoru na Trgu republike ga namreč ni bilo zaslediti nikjer več.

19.41

Solzivec tudi na Prešernovem trgu

Policija poskuša razgnati ljudi v središču Ljubljane, solzivec so vrgli tudi na Prešernovem trgu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5601)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan Rebec
01. 11. 2021 14.59
Če bi demonstranti bili in se obnašali kot je treba policila nebi omela dela in ni Janša kriv kot se nekatieri obnašajo.
Fifi 24
06. 10. 2021 12.33
+4
Pričakujem sankcije EU proti Slovenskemu režimu zaradi uporabe policije proti demonstrantom..... To je namreč zahteval Janša za policijo v Belorusiji, Rusiji...
JApajaDAja
06. 10. 2021 12.56
+0
poglej si posnetke "milega" posredovanja policija nad izgredniki v "jedrnih demoNkracijah"...v slo je bila kamilica v primerjavi ukrepov prave policije!
bema1201
06. 10. 2021 11.36
+3
Huligani so skupaj z nekaterimi mediji poskušali čimbolj očrnit Slovenijo v času tega srečanja evropskih voditelj. V svojem sovraštvu do drugače mislečih se je zaradi svoje nemoči vsem skupaj dobesedno odpeljalo. Več kot leto dni že neuspešno vsi skupaj napadajo vlado in to jih najbolj boli. Saj bodo kmalu volitve ali se bojijo neuspeha na le teh, da skušajo nasilno prevzeti oblast . Edino tako si lahko razlagam to neučakanost razno raznih razgrajačev vsak teden z veliko medijske podpore. V tujini mediji takšnim zblojencem ne posvečajo nobene pozornosti.
JApajaDAja
06. 10. 2021 12.24
-1
ti protesti so bili načrtno tempirani ravno na ta dva dneva! kar je dobro za slo, msm mediji ignorirajo!
puspan
06. 10. 2021 11.34
-3
Upam, da sta oba dobila kavčukovega olja.
puška v koruzi
06. 10. 2021 11.30
+4
Leta 1991 smo se rešili tega balkanskega ektsremizma ,sedaj nam ga balkanski pribežniki hočejo spet vsiliti.. Tudi drugič vam ne bo uspelo.
JApajaDAja
06. 10. 2021 12.25
-2
puška v koruzi
06. 10. 2021 11.23
+5
Bravo SLOVENSKA policija ,tako se dela.
JApajaDAja
06. 10. 2021 11.27
+2
amedeo
06. 10. 2021 11.14
+4
Ta vlada je včeraj dokončno zabetonirala svojo in SDS ter NSI prihodnost!
puspan
06. 10. 2021 11.35
-2
Imaš prav, naslednje volitve so spet naše. Potem vas reši samo še južnoameriški državni udar.
amedeo
06. 10. 2021 11.12
-6
Če med osamosvojitveno vojno ne bi bilo Kučana, Drnovška, Ertla ter Čelika bi osamosvojitvena vojna pod poveljstvom norega Janeza Janše trajala 5 let in bi bilo na 10 tisoče mrtvih kot v Bosni!
šavrin
06. 10. 2021 11.23
-6
seveda je res, ker bi še danes bili del bivše juge.
JApajaDAja
06. 10. 2021 11.11
+1
sukić prosi za posnetek "mađarskih" policistov.....pozablja, da sta v slo 2 manjšini, kateri uradni jezik je tudi njihov-manjšinski....policija je v lj bila poklicana iz "cele slo" ...morda so kateri policisti govorili italijansko.....80% "protestnikov" je pa bilo balkancev, južno od kolpe....to je pa ne moti?
Salander
06. 10. 2021 11.03
+3
Če so bili protestniki tako nasilni, a lahko danes pokažete, kaj je bilo včeraj v Ljubljani uničeno, razbito poškodovano? Novinarji, a lahko?
šavrin
06. 10. 2021 11.21
+5
ne smejo, ker se ne sklada z poslanstvom nekaterih medijev, so pa danes slike na spletu o posledicah včerajšnjega dne.
tone078
06. 10. 2021 10.28
-1
Nevem zakaj majo policaji pendrike če jih ne uporabljajo?
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.37
+1
Malinha
06. 10. 2021 10.26
+3
patogeni, ko sem prebral, da je bila tvoja argentinska stara mati v nemškem lagerju, da se je od tam rešila z nemško pomočjo (na koncu vojne), ter da se lahko zahvališ Nemcem, da si sploh živ, se mi je po obrazu spustila grenka solzica. Stekel sem v cerkev, prižgal eno svečko, se vrgel na kolena, jokajoče hvalil boga, tvojo argentinko, ter seveda same Nemce. Ko je prišel župnik s svojim milo pobožnim obrazom, sem s zravnal, mu v obraz zakričal: SMRT FAŠIZMU, ter šel - saj veš kam. Na Heineken pivo. He he he.... Strahopetec za tastaturo.
patogen
06. 10. 2021 10.29
-1
A, stari znanec Mišo Lemenić, človek nekaj nickov. Si to ti Igor Pribac?
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.30
+4
patogen
06. 10. 2021 10.35
-2
Ha, ha, zato si tako korajžen, ker smisliš da sem Branko. To bi se ustrašil, ha, ha, ha...
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.35
+2
Malinha
06. 10. 2021 10.37
+2
Ko žival poimenuje človeka s človekom, je to pravo oslovsko riganje na Trstenjakovi. Krme je pa na pretek, saj kar sama raste. Če pa hrabri osel ne zna dati svojega naslova, je to zato, da se mu ne bi skrajšalo večno gostovanje v štali Svetega Ishtvana. Prav na jok mi gre....
revolucija_mb
06. 10. 2021 10.25
+2
Seveda morajo, po vaše, "ne naši" protestirat...ker slovenski Janez, je samo še janez in nima mod. Haha, hlapci, sodijo druge da si lajšajo hlapčevsko dušo....kot da bodo kradljivi politiki drugače pustili vso lagodje in skrivnosti. 😄😄 Oni vam kradejo milijarde, ko pa 1 človek šipo razbije, pa vidite gmotno škodo...hahaha, kako moreš biti maloumen da gledaš tako na stvar. 😄
patogen
06. 10. 2021 10.31
-5
Kje si bil leta 2019? 2018? 2017? 2016? 2015? 2014? Se ni kradlo. Kradlo pa se je 2013 pod Ivanom janezem?
revolucija_mb
06. 10. 2021 10.40
+6
Krade se dobrih 30 let...ker so vsi isti. Ne vem kaj bi rad povedal...
patogen
06. 10. 2021 12.12
-1
Nisi nič protestiral prej. Edinokar je, da si ustoličil Violeto na fino plačo...
nivampomo?i
06. 10. 2021 10.20
+0
"Hej, "levi" in "desni", ki panično vreščite laži o meni, preko svojih medijev in nekih inciativ, zato da bi v svojem razbojništvu eni druge ohranjali politično žive. Ponavljate se. Nihče vam ne verjame. Izpeli ste se! Gotovi ste! Jaz sem pa šele začel!"-Zoran Stevanovič.
Malinha
06. 10. 2021 10.19
+4
Primere na lokalnem nivoju v vsakem kraju, kjer se pojavijo SDS, je moč prepoznati po ideološkem aparatu avtokracije; ker je Janezek ideološko kumrovški, patološko pa skrajno desen, uporablja metode iz obeh strani. Sebe dviguje v ideal (Tita), s konzervativnimi že davno preživelimi idejami: RKC, rasizem, ksenofobija, notranji sovražnik, stalinistično apriorno določanje krivca, poleg tega je na delu tisto, proti čemur so sami z vso skrajnostjo nastrojeni: birokratizem. Pozabivši, da so v letu in pol sprejeli 2700 odlokov, kar je nekako štiri odloke na dan, kjer poleg ponorelega dviga birokracije v državne institucije še zvesto porivajo svoje nastavljenčke. Seveda se Janezek ne zaveda, da ta sama metoda oblasti znotraj sproža antagonizme. Na kratko: visok polet kliče k lastnemu strmemu padcu.
patogen
06. 10. 2021 10.31
-2
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.14
+2
xyxyz
06. 10. 2021 10.13
+2
Bravo vlada! Odlično delo. Še ljubljanske ulice počistite od smeti, da končno dobimo mir in delamo normalno naprej.
pikec11
06. 10. 2021 10.06
+4
janšisti so tako zabiti da mislijo da če bo vse tako kot pravi jajo da bomo živeli v redu svobodno, zdravo življenje v finančni blaginji. Konca ne bo in to kar se dogaja v svetu je daleč nad jajotam in svobode več ne bo. Nikoli ne glede kdo vlada. Zato je treba svobodo izborit nazaj.
patogen
06. 10. 2021 10.09
-2
Svobodo ti bodo pokazali prazni bankomati, kot v Grčiji. In mama doma ko ne bo mogla dvigiti denarja, da ti bo skuhala južno.
ROMELS
06. 10. 2021 10.15
-2
Pikec- Svobodo enačiš z anarhijo, kot vsi tvoji in vaši somišljeniki . Zato pa prihaja do kaosa. Tu imajo-te levaki težavo , kako razumeti, kaj je "RED".
šavrin
06. 10. 2021 10.43
+0
Če bi danes vodil vlado Šarec in bi sprejel enake ukrepe, ker bi bil prisiljen zaradi situacijes covidom, bi enako protestirali in zahtevali menjavo vlade, tako da PCT ni vzrok, je samo izgovor za nerede in iživljanje posameznikov. V tem času covida so se v Italiji menjale vlade, ukrepi pa se niso.
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.01
+4
madonca ste suvereni in hrabri kevdrčkarji. zakaj ne želite pogovora v živo?
patogen
06. 10. 2021 10.02
-1
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.03
+4
patogen
06. 10. 2021 10.04
-2
patogen
06. 10. 2021 10.07
-4
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.08
+3
klica, mislim da ko bi se dobila v živo bi hitro pokazal pete. 100% trust me
patogen
06. 10. 2021 10.11
-2
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.12
+3
patogen
06. 10. 2021 10.13
-2
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.14
+5
patogen
06. 10. 2021 10.15
-5
Ne bom potem leta sedel v ustanovah, zaradi nekega levičarja s preveliko dozo hormonov...
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.16
+4
dečko, ko boš dojel s kom maš opravka... ne mi potem tam jecat ok?
patogen
06. 10. 2021 10.17
-3
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.18
+4
patogen
06. 10. 2021 10.33
-3
Odkod pa si, napiši po čem se te prepozna? velik nos? nizko poševno čelo? Malo zob? pleša?
Uporabnik1929613
06. 10. 2021 10.34
+3
imam malo zob, ko zaključim s tabo jih boš imel manj kot jaz
patogen
06. 10. 2021 10.36
-3
Malinha
06. 10. 2021 10.51
+2
pikec11
06. 10. 2021 10.00
+0
Ko bo sin policista čez nekaj let vprašal očeta kje je bil ko so si ljudje poskušali izboriti svobodo nazaj in da mora zdaj tako on kot upokojen policist živeti v bedi, bo zadrega velika. Če bi bil moj oče policist ki zapira ljudi ki se upravičeno borijo za svoje pravice bi me bilo sram da si nebi upal na ulico.