Slovenija

Giposs odgovarja na obtožbe

Ljubljana, 14. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Roš
Komentarji
0

Gradbeno podjetje Giposs Ljubljana se je s sporočilom za javnost odzvalo na medijske obtožbe o dvojni prodaji zemljišč v soseski BS3, zaradi česar se zdaj lastniki stanovanj ne morejo vpisati v zemljiško knjigo. Trdijo, da niso prodali zemljišč, ki so v lasti stanovalcev, pač pa le območje za gradnjo prepotrebne garažne hiše.

Prodajna pogodba dokazuje, da je Giposs Bojanu Gjuri prodal parcele
Prodajna pogodba dokazuje, da je Giposs Bojanu Gjuri prodal parcele FOTO: POP TV

A kot je razbrati iz prodajne pogodbe, sklenjene leta 2002, je Giposs zasebniku Bojanu Gjuri prodal več kot 16 hektarov parcel. In to zazidanih. Zasebnik, ki želi na parkiriščih v lasti stanovalcev zgraditi garažno hišo, je za nakup odštel le 35 milijonov tolarjev. Davčna uprava sumljivo nizke vsote ni preverjala, je pa pobrala 700.000 tolarjev davka.

Zanimivo je tudi, da originala prodajne pogodbe ni videl nihče. Na kopiji pa manjka zadnja stran, z žigom notarja, ki pa je - stara zgodba - overil le podpise. Ker je Gjura na zemljiško knjigo predložil vpis lastninske pravice, zdaj stanovalci svoje lastnine vanjo ne morejo vpisati.

Bogdana Žigon
Bogdana Žigon FOTO: POP TV

Podjetje Giposs je pred časom prodalo tudi skupne prostore stanovalcev na Vojkovi ulici, kjer je zasebnik zgradil restavracijo. In kako je mogoče, da je upravna enota zasebniku drugič izdala gradbeno dovoljenje - na prvega se je namreč odvetnica lastnikov stanovanj pritožila? Bogdana Žigon, odvetnica lastnikov stanovanj Vojkove ulice v Ljubljani, na to težko odgovori, misli pa, da gre za ali pomanjkanje znanja o tem, kaj je lastninska pravica ali kaj je izkaz o tem, da nekdo razpolaga s prostori v smislu, da jih lahko spreminja, gradi itd…

Giposs
Giposs FOTO: POP TV

V Gipossu tudi trdijo, da nimajo nobene hipoteke na stavbnih zemljiščih v BS3, a ta zemljiškoknjižna listina dokazuje nasprotno. Po naših podatkih je Giposs podjetju Giposs Invest, ki ga je ustanovilo leta 1999, za posojilo 50 milijonov tolarjev leta 2000 zastavilo kar stolpič na Vojkovi 71. S kakšno pravico to gradbeno podjetje prodaja ali zastavlja že prodano lastnino? Je današnji Giposs res pravni naslednik Poslovnega združenja Giposs, ki je v sedemdesetih letih gradilo sosesko?

Žigonova odgovarja, da to ni in ne more biti, kar je izkazano iz izpiskov iz registra, kajti prejšnji Giposs - poslovno združenje, ki je vpisano v zemljiško knjigo, je bilo ustanovljeno leta 1965 in leta 1975 izbrisano na podlagi ustanovitve sozda.

Pravni naslednik je po trditvah odvetnice namreč postal sozd, ki pa je bil leta 2000 izbrisan na podlagi zakona o finančnem poslovanju podjetij. Medijski pozornosti navkljub so se v Gipossu odločili, da bodo do konca pravdnega postopka - proti podjetju sta namreč vloženi dve tožbi in dve kazenski ovadbi - molčali.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni