Slovenija

Giposs prodal prodana zemljišča

Ljubljana, 13. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Roš
Komentarji
0

Investitor znane ljubljanske soseske BS 3 je zemljišča, na katerih že skoraj tri desetletja stojijo stolpnice, še enkrat prodal. Na domnevno goljufijo so se odzvali vsi vpleteni. Proti gradbenemu podjetju Giposs Ljubljana so vložili dve kazenski ovadbi in dve tožbi.

Ana Višnikar
Ana Višnikar FOTO: POP TV

Da je podjetje Giposs Ljubljana drugič prodalo del zemljišča na Puhovi in Vojkovi ulici, pa tudi nekatera bližnja parkirišča, je pred mesecem in pol izvedela stanovalka Ana Višnikar. Lastnica stanovanja v Puhovi ulici je povedala, da ko je na zemljiški knjigi dvignila zemljiškoknjižni izpisek, je iz njega izhajalo, da se na njihovih parcelah želi vknjižiti Bojan Gjura, ki je podal predlog za vpis v zemljiško knjigo.

Arhitekt Bojan Gjura je za več kot 16.000 kvadratnih metrov zemljišča, po naših podatkih želi v soseski zgraditi garažno hišo, odštel samo 35 milijonov tolarjev, kolikor na primer v Ljubljani stane trosobno stanovanje. Zdaj se lastniki stanovanj ne morejo vpisati v zemljiško knjigo, kar zanje opravlja podjetje Otium.

Manca Vrečar
Manca Vrečar FOTO: POP TV

Direktorica podjetja Otium Manca Vrečar je povedala, da je bilo s strani njihovega podjetja izvedeno vse za vpis v zemljiško knjigo, a se je pokazalo, da je lastnik zemljišče, ki je bil vpisan v času postopka v zemljiško knjigo, prodal fizični osebi. Zdaj lastniki stanovanj ne morejo prikazati kontinuitete prehoda lastninske pravice od investitorja na posamezna stanovanja.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije je 140 lastnikov stanovanj prek odvetnice podalo kazensko ovadbo in vložilo tožbo za ničnost prodajne pogodbe. Z začasno odredbo želijo Gipossu, ki ima v zemljiški knjigi vpisano pravico uporabe, prepovedati razpolaganje s parcelami. Zaradi interesa lastnikov stanovanj so tožbo na izstavitev listin za vknjižbo v zemljiško knjigo zoper Giposs vložili tudi v podjetju Otium. Kot prvi pa so Giposs policiji ovadili v Metalki stanovanjske storitve, ki upravlja z nekaterimi bloki v soseski BS3.

Giposs
Giposs FOTO: POP TV

Kako vložene tožbe in ovadbe komentira, smo želeli vprašati tudi direktorja podjetja Giposs Ljubljana, Davorina Faganelo. A v podjetju ni dosegljiv nihče. Je pa do odgovornih v podjetju, ki naj bi se boril s stečajem in tudi zato prodajal sporna zemljišča, prišla Ana Višnikar. "Hoteli so me prepričati, da so prodali le zemljišča, ne pa tudi stanovanjske stavbe. Vsi vemo, da so stanovanja in zemljišče nedeljiva celota," je dejala Višnikarjeva.

Andrej Kuplenk
Andrej Kuplenk FOTO: POP TV

Da Giposs ni imel pravice do teh posegov potrjuje tudi dejstvo, da je vsa družbena lastnina po zakonu iz leta 1997 prešla v upravljanje in last v tem primeru etažnih lastnikov. Andrej Kuplenk iz ABC nepremičnine je povedal, da so zato vsi kasnejši zemljiško-knjižni lastniki in tudi hipotekarni upniki nedobroverni pridobitelji in bodo lahko lastniki stanovanj dosegli s pomočjo izbrisne tožbe bremen prost vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo. Dokler zaplet ne bo razčiščen, bodo lastniki, opozarja Kupljenk, težje prodajali ta stanovanja in pri bankah najemali hipotekarne kredite.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3