Slovenija

Glas ljudstva s protestom za zamejitev javnega in zasebnega zdravstva

Ljubljana, 21. 06. 2024 21.36 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V civilni iniciativi Glas ljudstva so v Ljubljani izvedli javno protestno akcijo Stop dvoživkam! v sklopu kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Z njo so želeli vlado in javnost opozoriti na zasebne interese, ki da spodjedajo javni zdravstveni sistem in pozvati k pripravi osnutka zakona o zdravstveni dejavnosti.

V iniciativi so pozdravili sprejem izhodišč, ki jih je vlada potrdila za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti. Kot so navedli v iniciativi, to pomeni resen in velik korak k jasni razmejitvi javnega in zasebnega v zdravstvu, z odpravo dvojnih praks oziroma tako imenovanega dvoživkarstva. Pričakujejo osnutek zakona, ki ga je podpredsednik vlade napovedoval že za sredino junija, ministrstvo za zdravje pa pred poletjem. "Če osnutek zakona ne bo pripravljen vsaj do začetka parlamentarnih počitnic, bomo to prisiljeni razumeti kot le še eno v dolgi vrsti prelomljenih časovnic in obljub ter za reševanje javnega zdravstva poseči po drugih vzvodih, ki jih imamo na voljo," so v sporočilu izpostavili v iniciativi.

Danes je na ključnih področjih v javnem zdravstvu, tudi tam, kjer so čakalne dobe najdaljše, očiten konflikt interesov med vlaganjem energije v zmanjševanje čakalnih vrst v redni službi in osebnim popoldanskim zaslužkom, ki ga omogočajo prav dolge čakalne vrste. Osebni popoldanski zaslužek tako izkorišča stisko pacientov in pacientk, so zapisali.

Izpostavili so primer zasebnega podjetja MD Medicina, kjer je od skupno 55 zdravnikov in zdravnic kar 44 takih, ki so zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih, torej gre kar 80 odstotkov zdravnikov z dvojno prakso. "Od tega jih je 37 takih, ki se iz klinik in z oddelkov UKC Ljubljana zgolj sprehodijo čez Bohoričevo ulico in so že na svojem drugem delovnem mestu pri zasebniku," so navedli.

Prav tako so pod drobnogled vzeli pet področij z najdaljšimi nedopustnimi čakalnimi dobami in preverili, koliko vodij teh oddelkov v največjih slovenskih bolnišnicah je "zdravstvenih dvoživk". Po njihovih podatkih je med 32 predstojniki in predstojnicami oddelkov izbranih zdravstvenih storitev vsaj 18 takih, ki opravljajo popoldansko delo pri zasebnikih ali imajo svoj s.p. Še posebej izstopa Splošna bolnišnica Celje, kjer so prav vsi predstojniki in predstojnice na izbranih področjih dvoživke, so zapisali.

"Moramo verjeti, da je sedanja oblast končno enotna v oceni, da je mešanje javnega in zasebnega sektorja in obstoj dvoživk ključni problem za katastrofalno stanje v zdravstvu in da brez razrešitve tega problema ne bo mogoče rešiti skoraj nobenega drugega problema v javnem zdravstvu. Seveda pa mora poskrbeti tudi za spodbudno nagrajevanje vseh zdravstvenih delavcev po opravljenem delu," je na današnji akciji izpostavil predstavnik iniciative Dušan Keber.

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
24. 06. 2024 21.41
+2
Ko preprečimo 80 letno plenjenje takrat komunistom danes sd je dokaj lahko organizirat zdravstvo. Obe zdravstveni fakulteti posedujeta univerzitetni klinični center kjer se izvajajo najbolj zahtevna bolnišnična zdravljenja vse ostalo sobpa mirno koncesionarji. Podeljene koncesije super funkcionirajo v potniškem prometu avtobusni prevozi, veterini in še marsikje. Koncesionarji bi zahotovo preprečili preplačevanje zdravil, zdravstvenih materialov, opreme. To je največja skrb levega bloka ker bi trajno izginil ogromen del zdravstvene pogače. Ne skrbi jih zdravje ljudi. Koncesionarja zanima najnižja možna cena. V državnih ustanovah pa omogočiko draga zdravila, drago opremo razliko od prave in prodajne cene si pa brez nas razdelijo. Somo zaradi tega vstrajno preprečujejo koncesije.
Darko32
23. 06. 2024 10.51
+2
Sam odločno podpiram, da se loči zasebno in javno zdravstvo. Koristim oba področja in moram reči, da so tisti zasebniki, kateri delajo izključno kot zasebniki kaznovani. Sočasno pa imajo urejene čakalne vrste tako, da ne naročajo za več mesecev naprej ampak samo za en mesec in čakalne vrste imajo urejene. Do čimer dvoživke so pa goljufi na kvadrat. Če gledamo recimo vlado bomo videli, da BRECELJ na veliko zavira to in hoče ribariti barabin v kalnem. Normalno, če je sam dvoživka. Sedaj pa gremo malo bolj natančno pogledat te, ki delajo malo tu malo tam. Poglejmo eno drugo plat teh. Odškodninska odgovornost sploh ni urejena in imajo celo tako, da lahko preganjajo po smrti bolnika. A tukaj se postavi vprašanje kako bo po smrti nekdo preganjal, če mu pa prej vse izvide in dokumentacijo ponaredijo ali priredijo. Videli smo veliko primerov, kjer je zdravnik ponaredil zdravstveno kartoteko in celo izvide drugemu zdravniku. Epilog tega je bil, da je ta zdravnik bil kar seriski ponarejevalec. Seveda po naročilu drugih, ki so imeli korist od tega. Če gremo na dvoživke vidimo, da njim ni v interesu kako ozdraviti ampak kako zdraviti in čim več pokasirati. Zato pravim, da civilna iniciativa dela povsem pravilno, da ona dvigne glas, ker je vse skorumpirano do amena in posledično en drugemu držijo štango. Videli smo kako je BRECELJ pljuval po LOREDANU. Z takšnim početjem je BRECELJ si zapečatil svojo kariero do konca. Imel sem ga za spoštovanje vrednega. A ko je to počenjal z LOREDANOM pa je zapečastil svojo kariero do konca. Podpreti je potrebno, da kdor hoče bti zasebnik naj bo. Ne more pa sočasno delati v javnem zavodu in od tam biti številka. Sočasno pa vidimo, da se delajo norca iz mladih zdravnikov, ki delajo pošteno in vestno. Zato pravim, da ima iniciativa prav, kar zahteva. Me pa zelo čudi in ne morem verjeti, da SDS-ovci z svojo politiko in agitacijo v bistvu so padli na foro, da zagovarjajo sisitemsko korupcijo in kriminal v zdravstvu. Tukaj so jih scat peljali z 500 na uro. Zato bi svetoval vsem iz SDS-a, da se vsedejo in ohladijo glave in premislijo ali to, kar delajo delajo prav ali pa se delaj obizgeci in mislijo, da bodo scat peljali narod z legalizacijo korupcije v zdravstvu.
txoxnxy
22. 06. 2024 18.57
+2
Teh pet pajacov si lahko prisluži objavo samo če so pripadniki iste sekte kot medij ki jih objavlja.
proofreader
22. 06. 2024 17.30
+5
V čem je problem? Saj so njihovi na oblasti.
optimist11
22. 06. 2024 17.46
+7
Problem so zdravstveni lobiji , ki so močnejši od vsakokratne oblasti...
ArseneLupin
22. 06. 2024 17.47
+0
Jenulček mora protestirati, sicer ga nihče ne opazi! preprosto!
peresni
22. 06. 2024 17.07
-3
Premalo je bila družba pozorna. Desni so že uspeli skoraj uničiti vsa javna dobra v naši družbi.. čas je za skrajne desne jurišnike v parlamentu...Tomčeva bo njihova zaščita s strupeno besedami in kravje nedolžnim nasmehom.
Smuuki
22. 06. 2024 16.03
-5
Tako kot so malištevilni posamezniki že storili prvi korak k omilitvi razmer se jim morsmo pridtužiti še ostali. S svojo podporo bomo dali pozitivno sporočilo vsem deležnikom v tej situaciji. Zaupam vladi ki požrtvovalno išče izhod iz nastale situacije. Tisti ki jim ta trenutek ne moremo pomagati jim lahko namenimo vsaj kakšno dobro misel. Morda tudi molitev za ugoden razplet
metuljka
22. 06. 2024 17.07
-3
degen
22. 06. 2024 13.38
+5
ka pa dela keber tm zraven ...?? on je bil isto dvoživka in to velka !!
visoki
22. 06. 2024 14.47
+0
degen
22. 06. 2024 16.53
-2
sej to so samo dementni upokojenci ki delajo po njegovi komandi !!
degen
22. 06. 2024 16.54
-4
degen
22. 06. 2024 16.56
+0
ker misl da bo z njimi prišel na oblast ...hehe
Smuuki
22. 06. 2024 12.31
+2
Kje se je potuhnil glas ljudstva v času volitev? Zdaj ko bodo nove državnozborske volitve naj kandidirajo, prepričajo volilce in naj vladajo če bo dovolj velika večina zaupala njim. Naj prevzamejo zdravstvo in pokažejo kako se to dela. Zdaj pa imamo izvoljeno vlado in naj ji pustijo delati. To drekaštvo in kritiziranje, podpihovanje nestrpnosti, hujskanje proti vladi je sovražni govor. Pa še plačani so za to. Mar ni narobe svet?
ArseneLupin
22. 06. 2024 17.35
+1
Kdo? Jenulček zdravstveni minister? Bomo še hujš ko v Afirki! TIp palamudi v tri krasne! Umetnik, pa še to obupen, pač res ne more biti zdravstveni minister! Katastrofa!
TO-91
22. 06. 2024 11.58
+4
Kakšen glas ljudstva neki🤮
proofreader
22. 06. 2024 11.55
+5
Koliko ljudi je minimum, da mediji poročajo? Jenull ima več novinarjev kot podpornikov,
Smuuki
22. 06. 2024 13.11
+1
Tega kriterija nihče ne upošteva. Pomembno je sli je naš ali vaš. Na naše je na voljo vse za vaše nič, ignor. Če hoče levi pol vladati mora ves čas skrbeti za razdvajanje. Medijsko poročanje je pa še toliko bolj pomembno. Razdvajanje je eksistenčnega pomena za levake. Ko postanemo enotni v ciljih za njih ni prostora. Izginejo kot kafra
zvoneti
22. 06. 2024 11.21
+5
Bravo, podpiram v celoti, sterajte to mafijo od korita-javno zdravstvo. kdor je zasebnik naj ima svoje podjetje, svoje poslovne prostore in svoj redno zaposlen kader.
ArseneLupin
22. 06. 2024 17.36
+0
Kdo je glavni v mafiji ? Po mojej Keber! Torej???
joco99
22. 06. 2024 11.10
+3
glas ljudstva je v rokah levice- niso nevladna organizacija in notri so samo neuspešni ljudje- nekateri imajo srečo da vso se rodili v bogato družino-skupina lenuhov
TEDYC
22. 06. 2024 11.06
+0
Da ni sram teh kolesarjev. Njihov vodja ima škerje in platno!!!!!Zaradi njih je izvoljen, Sedaj pa protestirajo proti komu?
Smuuki
22. 06. 2024 12.35
+2
Ena bedna predstava za javnost. Vladajoči in ti mandeljci, ki so se oklicali za glas ljudstva sedijo za isto mizo in delajo z roko v roki. Preko tega glasa se pere denar, ki si ga družno razdelijo. Ta denar je bil v osnovi namenjen zdravljenju. Namerno ga ne dajo zdravstvu, igrajo skeč in si ga delijo.
visoki
22. 06. 2024 10.32
-6
sds je spet proti reformam
joco99
22. 06. 2024 11.16
+4
je to reforma- nov zdravstveni prispevek- uničevanje javnega in zasebnega zdravstva , edino merilo čakalne vrste zaradt teh umirajo ljudje po nepotrebnem
visoki
22. 06. 2024 11.56
+0
ROMELS
22. 06. 2024 10.25
+8
V bivši Jugi smo imeli najboljši javni zdravstveni sistem na svetu.
Smuuki
22. 06. 2024 12.53
-1
Dej ne seri ti s tvojo jugo in vsem najboljšim iz tistega časa. Revčki od revčkov smo bili kot danes severna koreja. 25% bdp smo namenili vojski zato je zmanjkalo za drugo. Nehaj lagati sebi in drugim
ArseneLupin
22. 06. 2024 17.48
+3
A veste, da je bilo veliko ljudi brez zdravstvenega zavarovanja, pa da so imeli kmetje drugačne zdravstvene izkaznice???
kr--en
22. 06. 2024 10.14
+14
A lahko kdo pove naslov ambulante kjer Keber dela pro bono?
Smuuki
22. 06. 2024 13.05
+2
On bi že delal pa mu nihče ne ponudi te možnosti. Vse kar on obvlada je uličarjenje. Kot zdravnik popolnoma neuspešen nihče ga nikoli ni vprašal za nasvet. Zato je pristal med uličarji
ArseneLupin
22. 06. 2024 10.08
+10
Zanimivo, da Dušan Keber še kar moralizira o javnem zdravstvu, pa ima toliko smeti za pomest pred javnim pragom.... recimo o obveznem izobraževanju zdravnikov, pri čemer je obilno zaslužil, pa še mnogo več. Jenulll je pa itak zgaga, očitno ima preveč časa in svoj nos vtika vsepovsod, naj ga še malo v svojega sopajdaša Kebra! Mimogrede, smo v Sloveniji, ki je samostojna država, in v EU, In zdravnik lahk v svojem prostem času, dela kar mu je volja, bumbarja, ker če ne vaju lahko doleti kaka kazenska ovadba o omejevanju človekovih pravic in svoboščin, Ne sme pa kot zaposleni škodovati državni ustanovi. Ampak, naj Keber odgovori že enkrat; kaj je bilo, če je kaj bilo, s tisto napravo, ki da jo je prepovedal kupiti UKC LJ, kupilo naj bi jo njegovo podjetje in preglede mastno zaračunalo UKC, NO DUŠKO; Škašljaj se, Jenull , ti pa lepo tiho sedi in poslušaj, Modri ljudje poslušajo, nespametni pa gobezdajo, pišejo modre knjige.
visoki
22. 06. 2024 10.25
+2
in kaj bi ti predlagal,da ostane tako kot je zdaj
ArseneLupin
22. 06. 2024 17.46
+1
Prva stvar je potrebno jasno povedati da JAVNO ZDRAVSTVO NI ENAKO DRŽAVNEMU! TOREJ tukaj JENULČKOVO palamudenje pade prvič! 2. ZA bolnika je NAJPOMEMBNEJŠE; DA JE OBRAVNAVAN HItro in kakovostno, ni važno kje! Saj je plačal zavarovanje, mar ne?? NI plačal zavarovanje za čakanje , ampak za zdravljenje! 3. Kirurgi, ki mislijo, da imajo RTG namontiran v očeh in te sploh resno ne pregledajo, bi morali biti ob licenco! Ker prav ti tudi pomagajo pri daljšanju čakalnih vrst, ker se pacient zaradi šlampastega kirurga ali pa zdravnika non stop vrača nazaj z vedno slabšim zdravstvenim stanjem! Kakovostn i zdravniki pa biti nagrajeni. 4. Zgledovati bi se morali po recimo bolnišnici Izola, kjer si v enem obisku obravnavan pri več specialistih in odpade čakanje, čakanje , čakanje.... 5. Jenulčkovo nakladanje je ena sama utopija in kvečjenu povzroča le beg možganov iz Slovenije!
Darko32
22. 06. 2024 09.56
+6
Sam odločno podpiram, da se loči zasebno in javno zdravstvo. Koristim oba področja in moram reči, da so tisti zasebniki, kateri delajo izključno kot zaebniki kaznovani. Sočasno pa imajo urejene čakalne vrste tako, da ne naročajo za več mesecev naprej ampak sam oza en mesec in čakalne vrste imajo urejene. Dočimer dvoživke so pa goljufi na kvadrat. Če gledamo recim ovlado bomo videli, da BRECELJ na veliko zavira to in hoče ribariti barabin v kalnem. Normalno, če je sam dvoživka. Sedaj pa gremo malo bolj natančno pogledat te, ki delajo malo tu malo tam. Poglejmo eno drugo plat teh. Odškodninska odgovornost sploh ni urejena in imajo celo tako, da lahko preganjajo po smrti bolnika. A tukaj se postavi vprašanje kako bo po smrti nekdo preganjal, če m pa prej vse izvide in dokumentacijo ponaredijo ali priredijo. Videli smo veliko primerov, kjer je zdravnik ponaredil zdrvstveno kartoteko in celo izvide drugemu zdravniku. Epilog tega je bil, da je ta zdravnik bil kar seriski ponarejevalec. Seveda po naročilu drugih, k iso imeli korist od tega. Če gremo na dvoživke vidimo, da njim ni v interesu kako ozdraviti ampak kako zdraviti in čim več pokasirati. Zato pravim, da civilna iniciativa dela povsem pravilno, da ona dvigne glas, ker je vse skorumpirano do amena in posledično en drugemu držijo štango. Videli smo kako je BRECELJ pljuval po LOREDANU. Z takšnim početjem je BRECELJ si zapečatil svojo kariero do konca. Podpreti je potrebno, da kdor hoče bti zasebnik naj bo. Ne more pa sočasno delati v javnem zavodu in od tam biti številka. Sočasno pa vidimo, da se delajo norca iz mladih zdravnikov, ki delajo pošteno in vestno. Zato pravim, da ima iniciativa prav, kar zahteva. Me pa zelo čudi in ne morem verjeti, da SDS-ovci z svojo politiko in agitacijo v bistvu so padli na foro, da zagovarjajo sisitemsko korupcijo in kriminal. Tukaj so jih scat peljali z 500 na uro. Zato bi svetoval vsem iz SDS-a, da se vsedejo in ohladijo glave in premislijo ali to, kar delaj odelajo prav.
Grma53
22. 06. 2024 08.52
+0
Naši potomci tovarišev spet izumljajo nekaj novega, po tem, ko so že izumili samoupravljanje, pa samprispevke, pa neuvrščene. Zato pa se na shodih "iciative glas ljudstva" zberejo poleg Jenulla in Kebra le še njihovi sorodniki. Rabijo pa promocijo, ki jo jim dajejo od vlade plačani nevladni mediji. Denar pa je za leve in desne sveta vladar.
Kollerik
22. 06. 2024 09.35
+2
potomci kolaborantov bi kaj naredili, ne da samo na druge čakate in kakate vmes
metuljka
22. 06. 2024 08.37
+3
Kapital (morda 2 %) ima neverjetno moč v primerjavi plebejci.. Imajo medije, tudi RTV SLO ni več javna, prepuščena kaosu, nas režejo kot salamo .. Goloba predstavljajo kot Tininega psička, njegov doktorat nič ne šteje več, uspehi tudi ne .. izdelana metoda politične antipropagande že od "bullmastifov" dalje... zdravniki 33 let bogatijo na račun javnega, javno pa obubožano in popolnoma podrejeno zasebnim , plenilskim interesom ! Dejstvo pa je, da zasebno nujno potrebuje javno, saj v zasebnem ne moreš krasti ! Vsakega politika, predsednika vlade, ki bo poskušal tej utečeni mafiji vsaj malo nasprotovati bojo nekaj našli in medijsko kolesje ga bo uničilo in to se nam dogaja že od nastopa te vlade .. To vlado, tako kot Pahorjevo ( v njej so rušili Golobiča) so rušili tako levi kot desni , oziroma SD in SDS .. Pahor je spodkopaval sam svojo vlado
Kollerik
22. 06. 2024 09.35
+3