Slovenija

Glas ljudstva začel zbirati podpise za novelo zakona o zdravstvu

Ljubljana, 10. 10. 2023 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iniciativa Glas ljudstva je začela z zbiranjem podpisov v podporo noveli interventnega zakona o zdravstvu, s katerim želi stabilizirati sistem javnega zdravstva. Med drugim se v predlogu lotevajo dostopnosti osebnih zdravnikov in privatizacije. Ob tem pričakujejo, da bodo na ministrstvu za zdravje in v DZ kampanjo razumeli kot spodbudo, pripravljeni so sodelovati.

 

Civilna iniciativa Glas ljudstva je danes začela z zbiranjem overjenih podpisov za vložitev Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nujnih ukrepih za stabilizacijo zdravstvenega sistema (ZNUZSZS-B). Pred EU Bežigrad so ob tem že izpolnili in overili prvih nekaj obrazcev. Skupaj potrebujejo 5000 podpisov, ki jih bodo s kampanjo Ustavimo rušenje javnega zdravstva zbirali po 14 krajih po državi, ob tem pa prebivalce tudi opozarjali na kritičnost situacije. Zbiranje podpisov poteka od danes do 8. decembra.

"Vseslovenska kampanja bo namenjena zbiranju podpore za vložitev zakona, pa tudi in morda predvsem širjenju razprave o pereči problematiki javnega zdravstva, ki zadeva prav vsakega prebivalca in prebivalko države," so zapisali v sporočilu za javnost.

S svojim zakonom želijo: zagotoviti vsakemu prebivalcu dostop do osebnega zdravnika, skrajšati čakalne dobe za prve preglede in ostale storitve,       ustaviti načrtno rušenje javnega zdravstvenega sistema.

Poleg Ljubljane bodo obiskali še Maribor, Kranj, Novo mesto, Novo Gorico, Slovenj Gradec, Mursko Soboto, Ptuj, Slovenske Konjice, Koper, Izolo, Kamnik, Celje, Velenje in Trbovlje. Po državi se bodo peljali s simbolično opremljenih vozilom, ki ponazarja kritičnost razmer. Na strehi ima sireno in utripajoče luči, na sovoznikovem sedežu pa je model okostnjaka.

"Gre za reševalno vozilo, ki bo poskušalo zagotoviti prvo pomoč slovenskemu javnemu zdravstvu, ki dejansko z vsakim mesecem neaktivnosti in neukrepanja umira. Zdaj si lahko sami interpretirate, ali je ta okostnjak na sovoznikovem sedežu samo javno zdravstvo ali gre mogoče za enega izmed teh pacientov, ki nedopustno dolgo čakajo in ki so zato, ker niso prišli do pravočasne zdravstvene oskrbe, dejansko tudi izgubili življenje," je dejal predstavnik iniciative Jaša Jenull. Po njegovih besedah je takih zgodb v vsej državi ogromno, razmere pa najbolj prizadenejo "tiste, ki nimajo poznanstev, ki nimajo zvez, ki nimajo finančnih možnosti, da bi si lahko privoščili zasebno zdravniško oskrbo".

Civilna iniciativa Glas ljudstva je začela z zbiranjem podpisov za vložitev svojega zakona o zdravstvu.
Civilna iniciativa Glas ljudstva je začela z zbiranjem podpisov za vložitev svojega zakona o zdravstvu. FOTO: Bobo

Krajše čakalne dobe, ukinitev 'dvoživk' in nagrajevanje v javnem zdravstvu

V več točkah so posebej izpostavili, zakaj se jim zdi kampanja tako zelo pomembna. Med njimi so izredna pomembnost napovedane zdravstvene reforme za širšo javnost in kot naloga aktualne vlade ter uresničitev slabih napovedi glede javnega zdravstva. 

Dodali so, da s svojim predlogom ponujajo rešitve, med katerimi so boljša dostopnost do osebnega zdravnika za zavarovane osebe, kar bi storili z administrativnimi razbremenitvami, kadrovskimi okrepitvami in dvigom minimalnega števila pacientov, izkoreninili bi 'dvoživkarstvo', in sicer z določitvijo začasnih delov normativov za zdravnice in zdravnike na sekundarni ravni, preverjanjem dovoljenj za popoldansko delo in nagrajevanjem zaposlenih v javnem zdravstvu. Omejili bi tudi kriterije za podeljevanje koncesij in s pripravo akcijskih načrtov skrajšali čakalne dobe, so tudi zapisali.

Posvet z zdravnikom
Posvet z zdravnikom FOTO: Shutterstock

H kampanji so povabili tudi vse tri koalicijske stranke in nekatere zunajparlamentarne stranke. Za sodelovanje so se zaenkrat odločili v Levici in Piratski stranki. 

Računajo na novo ministrico, pripravljeni so tudi na sodelovanje

Ob začetku kampanje so omenili tudi predvideno imenovanje nove ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel. Izrazili so upanje, da bo ministrski položaj naposled zasedla oseba, ki si bo resnično prizadevala za ohranjanje in krepitev solidarnega javnega zdravstva in ne bo popustila pod pritiski lobijev in dobičkarskih interesov. Zapisali so tudi, da si želijo v njenih besedah čutiti več odločnosti in trdnosti za izpeljavo nujno potrebnih ukrepov za izboljšanje dostopnosti storitev za paciente, skrajšanje čakalnih vrst in "resnično krepitev" javnega sistema. 

"Pretekle izkušnje so nas naučile previdnosti, zato kljub obljubam bližnjih sistemskih ukrepov s kampanjo nadaljujemo in pričakujemo, da bodo tako na ministrstvu za zdravje kakor v državnem zboru naše aktivnosti razumeli kot spodbudo, saj pacienti in pacientke na ukrepanje ne moremo več čakati!" so bili tudi jasni, ob koncu pa izpostavili, da so pripravljeni tudi na dialog in sodelovanje z omenjenima institucijama.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
12. 10. 2023 08.33
+0
Meni je prav nerodno ko se ozrem nazaj. Se trudim bit uvideven pojasnjujem, dopovedujem na eni točki spoznam da imam opravka z neprištevnimi. Tem ljudem smo dolžni pomagat. Upam da zdravstvo še ni toliko podrto in jim kljub vsem teževam ki ga pesti pomaga pomoči potrebnim. Verjamem da bodo tudi kadri v csd prepoznali potrebo in tem ljudem pomagali do zdravstvene oskrbe. Prav te dni je bil dan duševnega zdravja. To postaja velik problem razvitih družb in še nimamo odgovora kako učinkovito pomagati tem ljudem v stiski
smuuki
12. 10. 2023 08.04
+1
A imajo neprištevni spet miting. Če s tem okostnjakom zberejo podpise je veliko neprištevnih med nami. Zdravstveno stanje populacije zeeelo zaskrbljujoče
Iteb Tona
11. 10. 2023 19.02
+4
A kot zgleda nekateri (res da manjšina) Slovencev se s Slovensko kulturo ne strinja, ker jim je bližja neka tuja kultura, (zaradi te smo Slovenci tudi trpeli, in se tudi razdelili na vaše in naše), ker so rajši sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. To je bolečina vseh BOLEČIN!!!!!! Malo se zamislite izdajalci SLOVENSKEGA NARODA NAD BESEDAMI PESNIKA FRANCA SELEŠKEGA FINŽGARJA, ker na njegova besedila dajete minuse. TO JE NAŠA ZGODOVINA NA KATERO MORAMO BITI PONOSNI Malo se zamislite, premislite, kar je prav za SLOVENIJO, IN NE POZABITE SLOVENSKIH KULTURNIKOV, KATERE NE RABITE NAZIVAT Z komunisti!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Iteb Tona
11. 10. 2023 12.47
+4
Duhovnik in pisatelj Franc Saleški Finžgar: »Rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. Razumljivo je trdno krščansko prepričanje, razumljiva kapitalistična usmerjenost, nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena pa je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate. To je bolečina vseh bolečin.«🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Iteb Tona
11. 10. 2023 14.42
+4
Ja zakaj pa minus na pesnikovi PESEM??!!!!!!!??????? Ali ne maraš slovenskih pisateljev in PESNIKOV??!!!!!!!!!!??????🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
zmerni pesimist
11. 10. 2023 08.16
+1
zmerni pesimist
11. 10. 2023 08.16
+7
Usekanci kaj vse mora zemlja nosiz
zoran pušenjak
11. 10. 2023 08.15
+8
Delomrznež bi govoril kaj in kako. Zato pa smo kjer smo in še nižje gremo
alkimistos
10. 10. 2023 21.54
+9
Janula je zgleda dobil navodila novega odrešenika... taublu je odklenkalo.. Nateg št 34 je na poti..
G. Papež
10. 10. 2023 21.37
+12
Jenul je tako sposoben in vsestranski, da ne vem kje spi, da nam ga ne ukradejo.
Mirkovi?
10. 10. 2023 21.34
+6
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤮🤓🤮🤮
Slava b
10. 10. 2023 21.31
+14
Jenul se zase ne more poskrbeti,pa naklada kako naj drugi skrbijo za nas in njega.
BeGood
10. 10. 2023 21.24
+22
Nehaj se afnat, Jenul, si že tečen, da glava boli.
Bolcn
10. 10. 2023 21.20
+15
Ma daj ste težki z temi podpisi ničvrednimi...
Zabukovnik Silvester
10. 10. 2023 21.19
+15
Glas komunistov in zdraharjev ter lažnivcev...laž edina resnica za njih
Iteb Tona
10. 10. 2023 21.33
-3
Silvester, se popolnoma strinjam s TEBOJ, saj ti komunisti kot je janša, zver, grims, toplak , gorenak, černač, itd.......... !!!!!!!!!!!!! Sami komunisti, ki sedaj članstva zks zanikajo in se delajo norca iz sd, da so komunisti, vendar ni bil iz sd nihče komunist!!!!!!!!! Ne vem zakaj sdsovci ne priznajo, da so komunisti in to podtikajo drugim, ki niso bili nikolo komunisti!!!!!!! ZAKAJ NI BILA IZVRŠENA LUSTRACIJA V SLOVENIJI????!!!!!????? ZATO KER SO KOMUNISTI SAMO IZ STRANKE sđs!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Grma53
11. 10. 2023 09.51
+3
Sedaj mi je pa jasno, zakaj se hodijo Fajonka in vrh SD-ja klanjati pred spomenik Kidriča v Ljubljani. In zakaj SD in Kučan proslavljajo "zmago" na Dražgošah. Očitno oni nimajo kaj pokazati. Ker komunisti so osvobodili Slovenijo na čelu OF.
Iteb Tona
11. 10. 2023 12.50
+3
53, zahvali se partizanom, da smo se osvobodili OKUPATORJA!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Gutenberg
11. 10. 2023 13.34
+2
Zahvali se zavezniškim silam. Tudi partizani se jim lahko zahvalijo, posebno politična linija, ki je nato prevzela oblast in po komunistično opravila s tovarnarji in posestniki ...
ZIPPO
10. 10. 2023 21.19
+16
Samo v vednost: Tole zbiranje podpisov, ki ga organizira Jenul se res sliši spodbudno in prav. Vendar je samo zavajanje javnosti, zavlačevanje in obračanje pozornosti stran od Vlade, ki medtem dela po svoje. Vse to je samo del njihovega plana. Za to so bili dobro plačani. Tudi Jenul je član Globoke države. PIKA.
Antena
10. 10. 2023 21.11
+20
Jenull, dalec ste vi od glas ljudstva....dalec
Trivex15
10. 10. 2023 21.17
+8
Skunk Works
10. 10. 2023 21.10
+12
"Ljudstvo" je bilo zadnje leto in pol zgleda nekako tiho, brez glasa....A je imelo angino?
Skunk Works
10. 10. 2023 21.09
+21
A to je eden od tistih, ki so dve leti kolesarili, da so izsilili in nasrali ljudi, da so si izvolili tole kripl vlado, vlado na berglah, ki razen menjav kadrov vsepovsod ni še ničesar skupaj spravila, nobene reforme ničesar, pravzaprav gre vse skupaj nekam v maloro...Ja zadaj bodo pa tile še zakone pisali...Res vrhunski teoretiki in znanstveniki, vrhunski blebetači, ki si v realnem življenju še čevljev ne znajo zavezati, ustvarili niso ničesar realnega, kar bi vsaj za silo delovalo, zaslužili niso centa v realnem svetu, niti tega niso sposobni, skratka nič od velikega niča...
prinašalec2
11. 10. 2023 09.52
+3
Tisti ki je v spodnjem perilu plesal po Ljubljani.
Samo-ne-rdeci
10. 10. 2023 21.05
+24
Zakaj še vedno vzdržujemo tega parazita?
Iteb Tona
10. 10. 2023 21.19
-4
Enega parazita vzdržujemo preko 30 let in še danes ga vzdržujemo, čeprav bi moral biti že zdavnaj v PENZIJI !!!!!!!!!!!!. Kaj boš pa na to rekel PARAZIT????!!!!!????????🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
ZIPPO
10. 10. 2023 21.20
+9
Samo-ne-rdeci
10. 10. 2023 21.04
+11
kaj toti se še ni vgasno?