Slovenija

Glasovanje odpadlo, Maks Fabiani ostaja častni občan Komna

Komen, 25. 04. 2019 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
43

Občinski svet Občine Komen naj bi na današnji seji odločal o odvzemu naziva častnega občana arhitektu in nekdanjemu županu Štanjela Maksu Fabianiju zaradi članstva v fašistični stranki. Potem ko je deset od skupaj 13 svetnikov komenskemu županu Eriku Modicu poslalo predlog za umik te točke z dnevnega reda, pa glasovanja danes očitno ne bo.

Naziv so Fabianiju posthumno podelili pred dvema letoma, čeprav so se že tedaj razvnemale polemike o tem, da je bil sicer spoštovani župan med obema svetovnima vojnama član fašistične stranke. Prav to pa je bil tudi razlog za pobudo za odvzem naziva častnega občana.

Pobudniki za odvzem tega naziva so v predlogu pojasnili, da se je Fabiani leta 1921 vpisal v fašistično stranko, bil je tudi prostovoljni član in poveljnik enote paravojaške fašistične milice, član komisije Goriške pokrajine za izvajanje Gentilejeve šolske reforme, trikrat pa je bil kot poročevalec za politične zadeve na Primorskem tudi pri fašističnem diktatorju Benitu Mussoliniju.

Leta 1935 je bil Fabiani imenovan za upravitelja občine Štanjel in to nalogo opravljal deset let. "Zatorej ne moremo dojemati arhitekta Maximiliana Fabianija zgolj kot umetnika, ampak tudi kot človeka, ki je črtil slovenski narod, njegov jezik in kulturo, in kot skrajnega fašista, ki je kot poveljnik škvadre paradiral naokoli v fašistični uniformi z bikovko in pištolo za pasom. Kot človeka, ki je v imenu fašistične Italije zatiral slovenski narod in bil v človeško sramoto Krasu in Primorski. Nečasten človek ne more, ne za časa življenja ne posthumno, biti počaščen s častnim naslovom," so zapisali v predlog za odvzem naziva.

Maks Fabiani
Maks Fabiani FOTO: Kanal A

Že pred dvema letoma so bili domačini, občani in širša javnost razdvojeni, saj so drugi o Fabianiju vedeli povedati veliko dobrega, med drugim tudi to, da je med drugo svetovno vojno rešil Štanjel pred nemškim požigom.

Eden od pobudnikov za umik točke z dnevnega reda današnje občinske seje, svetnik Ivo Kobal je zapisal, da hočejo naziv odvzeti "nekateri oz. njihovi potomci, ki so sodelovali pri požiganju in miniranju Štanjela" in to "človeku, ki je za Štanjel ogromno naredil, ki ga časti cela Evropa, o katerem domačini, ki so ga poznali in z njim delali, nimajo žal besede".

Kobal je dodal, da je "o tej sramoti razpravljal tudi vaški odbor Štanjel in sprejel sklep, naj župan Modic takoj umakne to točko z dnevnega reda in naj ne škoduje ugledu Štanjela, ki si ga je v zadnjih nekaj letih pridobil".

Fabiani, ki je kot arhitekt pustil neizbrisen pečat v precejšnjem delu Evrope, je večino svojega življenja ustvarjal v Štanjelu in Kobdilju.

Kdo je bil Maks Fabiani?

Doživel je skoraj 100 let in bil poleg Jožeta Plečnika za slovenski prostor najpomembnejši arhitekt. Po potresu v Ljubljani leta 1895 je na lastno pobudo izdelal urbanističen načrt za mesto. Nastali so Bambergerjeva hiša, Dekliški licej z internatom Mladika, kjer je zdaj Ministrstvo RS za zunanje zadeve, tudi Prešernov spomenik je umestil tja, kjer stoji danes.

Maks Fabiani
Maks Fabiani FOTO: Kanal A

Fabiani je s svojimi deli Ljubljano prepredel in ji s tem pustil ogromen pečat. Pa ne samo Ljubljani. Njegove stavbe krasijo številna srednjeevropska mesta. Narodni dom in Hiša Bartoli v Trstu, pa tudi Urania ali Palača Palmers na Dunaju.

"Ustvarjalci takega kova, kot je bil Fabiani, so seveda potrebovali podporo politike, da so lahko uresničili viizijo. Zato je ta povezava med politiko in arhitekturo nujna," pojasnjuje arhitekt in poznavalec Fabianija Janez Koželj. Ob tem še poudarja, da je bila vloga v neofašistični stranki bolj instrumentalna, saj je v tistem času vsak rabil institiucionalno podporo za opravljanje uradne službe. Fabiani je bil - tako Koželj - tudi obsojen za kolaboracijo z Italjani in Nemci, a vendar so mu to krivično obsodbo kasneje preklicali.

In vse to je bilo znano že pred dvema letoma, ko je posthumno častni naziv prejel. Da pa mu tega zdaj hočejo odvzeti, po mnenju strokovnjaka veliko pove o slovenskem narodu. "Ne vem zakaj mu to odvzeti. Čemu? Ne vidim nobenega smisla v tem, razren seveda izkazovanja neke politične volje," še poudarja Koželj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sava Sava
26. 04. 2019 09.33
Veliko je tu zapisanih mnenj, da je treba rep pod noge, utihniti…če lastno domovino okupira nek tujec. In slednji je takih mnenj zelo vesel. A ko neko državo napade veliko močnejši sovražnik in celo želi uničiti domačo kulturo in narod, je po vojaški doktrini za rodoljube edini način odpora gverila, sabotaže, dostojanstveno nesodelovanje z njim, posmeh, prezir, kulturni molk... Tako so se osvobajali in zvečine osvobodili številni narodi skozi zgodovino - nihče brez žrtev. Na vse to so ponosni, ne pa na klečeplazenje pred okupatorjem. In celo današnje ZDA (vključeno imajo v svoje vojaške načrte) vadijo v gorah Wyominga svoje gverilske enote (komandosi in domače prebivalstvo) za primer tuje okupacije svojega ozemlja.
Bojan-F
25. 04. 2019 21.04
+3
Medtem, ko je Fabiani Max vodil skvadriste, so se clani njegove rodbine kljub materialni stiski odpovedovali nagradi za stevilne druzine (1940), ki bi jo prejeli iz rok Mussolini Benita ... ker je bil namen nagrade "zmaga v demografski borbi, ki zagotavlja zivljenje torej mladost, vojasko moc, ekonomsko ekspanzijo in posledicno slavo fasisticnega imperija".
Bojan-F
25. 04. 2019 21.11
... ker sem zapisal "imperij", naj spomnim, da danes mineva 78 let odkar je KPS izdala Proglas slovenskemu narodu in nemskim, italijanskim in madzarskim vojakom. In se jim zapise: “… Slovenski narod je padel pod oblast treh imperializmov …”. Pojem “imperializem” je uporabljen 15-krat v povezavi s Nemcijo, Italijo ali Madzarsko in 1-krat v povezavi “… angleskih imperialistov …”
Andrej Lenar?i? 1
25. 04. 2019 19.29
-1
BETONSKI
25. 04. 2019 18.49
+2
Naj povem častni član občine Komen je Maks Fabiani postal v času županovanja Bandellija (vsi vemo kdo je to -bivši minister) iz stranke ALENKE BRATUŠČEK torej leve opcije. LEVA OPCIJA mu je podelila naziv častnega člana ,torej ga leva opcija spoštuje ,kot fašista
komarec
26. 04. 2019 09.18
komarec
26. 04. 2019 09.19
+1
Po temtakem je SDS komunistična stranka, če je bil šef zvest član partije.
BETONSKI
01. 05. 2019 12.11
Kdo pa ni bil saj bi bila tudi tvoja šefica še ne bi stranka prej končala na smetišču zgodovine,njen oče je že bil.
ivan.z Doba
25. 04. 2019 18.17
-2
\"Udeleževal se je nekaterih fašističnih manifestacij in proslav v strankarski uniformi. Vpisan je bil v vojaško vejo fašistične stranke (MVSN), kjer je že 15. 5.1921 postal celo vodja fašistične škvadre. Te so na Primorskem tega leta pobile že 12 upornih Slovencev. Bil je tudi aktiven v fašističnem sindikatu inženirjev in arhitektov. Pri tem je sodeloval tudi na sejah na prefekturi v Gorici, kjer je tekla beseda o poitalijančevanju Slovencev. Trikrat je bil sprejet pri Mussolinijuv zvezi z obravnavo političnih zadev na Primorskem. Leta 1935 ga je goriški prefekt imenoval za podestà (župana) občine Štanjel, Fabiani je prejel tudi odlikovanje za svetnika (Cavaliere del Regno d\'Italia), nagrado, ki so jo prejeli le redki za usluge režimu in domovini. Trgovski dom v Gorici, ki je bil zgrajen leta 1903 po njegovem načrtu in je bil namenjen slovenskim organizacijam, so oblastniki spremenili v Casa del fascio. Fabiani je organiziral nekaj proslav, kjer je v sodelovanju s tajnikom fašistične stranke, imel govore v slavo režima in domovine. Ostareli župan je bil formalni vodja oddelka fašistične milice (škvadristov) tudi v obdobju, ko so ti množično pretepali in mučili ljudi, jih aretirali in pošiljali v zapore in italijanska koncentracijska taborišča, ko so politiko etnocida spremenili v genocid.\" ....wiki..
BETONSKI
25. 04. 2019 18.44
+2
Torej nisi kar tako , znaš celo brati pa prepisovati , ti veleumnež , nisem si misli ,da vsa to znaš , enkratno. A to večkrat počneš?
Bojan-F
25. 04. 2019 17.09
+2
Vsaj dobro je, da se je na to spomnilo ... sicer pa ta veja Fabianijev (Fabbian) izvira iz okolice Trevisa in ne Bergama, kot napacno pise v wiki.it
User1538643
25. 04. 2019 16.14
+6
A ne bi bil že čas, da se namesto v preteklost, začne gledati v prihodnost+
modelx
25. 04. 2019 17.19
-1
upam, da ne hodiš več na rd svojih staršev. ti so tvoja preteklost.
BUONcaffee
25. 04. 2019 14.29
+7
Dajte že enkrat nehat žalit Italijane in jih zmerjat z fašisti. Niso vsi bili fašisti.
wolfterier
25. 04. 2019 16.10
+4
komarec
25. 04. 2019 16.26
-2
Castrum
25. 04. 2019 14.14
+5
Problem "levice" in njenih satelitov je to, da se za njih zgodovina slovenskega naroda začne leta 1941, ne pa v 1. stoletju ko so bili na zrak dani Brižinski spomeniki. Mogoče je celo mejnik Samova država v 6. stoletju, ampak ker nismo rvati miti in legende niso dovolj. :))))
Castrum
25. 04. 2019 14.15
+4
Ah, tipkovnica))),neumen lapsusu... seveda 10. stoletje Brižinski spomeniki!
modelx
25. 04. 2019 17.22
+0
not tudi takrat se ni začela naša zgodovina. mogoče zate cerkvenjak. za nas levake pa nekaj stoletij prej. v 10 stoletju je rkc izumila na primer vica.
ivan.z Doba
25. 04. 2019 18.26
-3
@kastrola, Problem vas desnuhov je stalno vračanje v 2.sv.vojno, kjer so vaši predniki pustili črn madež v narodni zgodovini-izdajstvo in kolaboracija. Verjetno to izvira iz genetike karantanskih starešin, ki so raje za kneza izvolili tujca kot, da bi izbrali nekoga iz lastnih plemen. Zgodovina ti je tuja.
Castrum
25. 04. 2019 14.11
+1
Ilirizem, panslavizem, gibanje kateremu so bili naklonjeni številni Slovenci Žiga Zois, Stanko Vraz, Jernej Kopitar. Z današnjega vidika so bili "izdajalci" saj so slovenski jezik enačevali z ostalimi jeziki južnih Slovanov. Takrat je imelo to prepričanje svojo logiko, ker je bil edini sovražni jezik Nemščina. In kaj zdaj, a naj porušimo vse spmenike in ulice z imeni teh treh velikih Slovencev?
ivan.z Doba
25. 04. 2019 18.20
+0
Če "enačuješ" svoj jezik z drugimi, še nisi izdajalec. Za njih je bil slovenski jezik enakovreden drugim. Tudi nemščini! Pojma nimaš.
veronqa
25. 04. 2019 13.57
+6
Tako je prav. Občudujemo njegova dela in ne osebe. Mnogo del v svetovnem merilu bi izginilo z obličja kulture, če bi jih mešali z ideologijami in moralo - mnogo!
mali.mato
25. 04. 2019 13.54
+8
Sicer pa je ta predlog maslo lokalne ZZB. Naj se javno objavijo njihova imena!
ivan.z Doba
25. 04. 2019 18.10
-4
Zelenec, saj se ne skrivajo! Pa akumulator jim tudi dela.
Kiki11
25. 04. 2019 13.48
+12
Provokatorji so bili že med vojno zaradi njihovih dejanj in provokacij so nemci in italijani pobili ogromno civilistov Saj sami dobro veste kaj ste naredili s Slovenskim narodom poglejte se enkrat v ogledalo
mali.mato
25. 04. 2019 13.52
+13
Zaradi provokatorjev so Nemci v maščevanju požgali okoliške vasi in preko 1000 prebivalcev poslali v izgnanstvo. Štanijel je zaradi Fabianija ostal cel.
Sava Sava
25. 04. 2019 13.58
+0
Torej predlagaš, da ob neki novi okupaciji Slovenije tujce s tanki in topovi ne bi provocirali, ampak jim celo pomagali provokatorje najti in opraviti z njimi po znanem in preverjenem postopku.
Kiki11
25. 04. 2019 14.24
+2
Bolje sodelovati in rešiti celo vas kot pa jih napadati potem pa rep med noge res si heroj
wolfterier
25. 04. 2019 16.12
+2
Če jih ne moreš premagat,jih pusti pri miru in se skrivaj v grmovju,Sava...
modelx
25. 04. 2019 17.23
-1
največ so jih pobili na domačo izdajo, ti bedna belauš.
BETONSKI
25. 04. 2019 18.53
+3
Komen so požgali zato ker so ranjene Nemce polili z benzinom in zažgali in to v bitki par dni prej,zato so Komen in okoliške vasi požgali.
Sava Sava
25. 04. 2019 13.46
-6
Veliko oseb v slovenski zgodovini je bilo zaslužnih za slovenski narod. A bilo je kar nekaj takih, ki so držali s tujci že od samih začetkov slovenske kulture in družbe. Slovenci so se dodatno izčrpavali duševno in fizično tudi v medsebojnih borbah in ob tem imeli tudi krvave roke. Nekateri od teh imajo spomenike po parkih, drugi po slovenskih cerkvah. A prag, ki ga noben Slovenec ne bi smel prestopiti (in postati izdajalec po vseh mednarodnih merilih), je aktivno sodelovanje s tujci, ki so nasilno zasedli našo domovino; prvič in usodno že bavarski Franki konec 8. stol. (Prešernov "Krst pri Savici"), nato večkrat tudi njim podobni, najizraziteje 1918 in 1941. A ste za, da bi pri nas (napr. Štanjel, Piran, Ljubljana, Lendava...) v neki prihodnosti dajali nazive častnih meščanov kakšnim tujcem ali celo domačinom v okupatorskih uniformah (s tanki in topovi), če bi bili obenem dobri arhitekti, književniki, generali...? Palec gor za tak predlog!!!
wolfterier
25. 04. 2019 16.14
+1
123soba
25. 04. 2019 13.38
+5
To pomeni da vsem, ki so v strankah je potrebno vzet naslove častnih obcanov.
xyxyxyxyxyxyxy
25. 04. 2019 13.32
+11
Odstavite predragatelja
Castrum
25. 04. 2019 13.32
+16
Kot je razvidno, gre za tipično provokacijo par posameznikov. Zaradi takih, nastaja špetir!
leond1
25. 04. 2019 13.29
-7
potem pa dajte tudi dučeta za časnega občana
Darko32
25. 04. 2019 13.17
+4
To kar so naredili v KOMNU, je sramotno in obsojanja vredno. Lokalni komunisti imajo veliko masla na glavi za kriminal in polnjenje jam. Zato je to početje okrog FABJANIJA nedopustno in sramotno, da se ga razglasi in potem norčuje iz njega. Če pa gledamo kaj so naredili predlagatelji za Slovenski narod. Nič samo polnili so jame in mešali meglo, katera je pokazala bedo njihovega dela.
xyxyxyxyxyxyxy
25. 04. 2019 13.34
-7
Si Leljakov pristaš ali samo totalno blesav
ivan.z Doba
25. 04. 2019 18.11
-1
BETONSKI
25. 04. 2019 18.54
+1
IVAN še bolj si ti blesav mislim,saj nimaš pojma o čem se govori.