Slovenija

'Navaden denar 'v nogavici' predstavlja glavni del varčevanja Slovencev'

Ljubljana, 31. 10. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
136

Čeprav smo bili Slovenci po statističnih podatkih lani rekordno varčni, ozadje našega varčevanja, ki ga izpostavlja profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Maks Tajnikar, razkriva, da v vsebinskem smislu varčevanje slovenskih gospodinjstev sploh ni varčevanje. Glavni del predstavljajo denarne rezerve, to je "navaden denar v nogavici", ki se ne obrestuje, in je znak, da ljudje ne zaupajo oblasti. Slovenci privarčevani denar še vedno usmerjamo predvsem v vpogledne vloge, kar med drugim pomeni, da ostajamo pri izbiri oblike varčevanja konservativni in nenaklonjeni tveganju.

Evropska centralna banka je po navedbi Banke Slovenije raziskala, kateri so najpomembnejši motivi varčevanja gospodinjstev v državah evrskega območja. Evropejci se najpogosteje odločimo, da bomo denar 'dajali na stran', ker si želimo zagotoviti sredstva za: nepričakovane dogodke (kot je bil denimo izbruh pandemije), upokojitev, večje nakupe (na primer za dodatna stanovanja, pohištvo, vozila) ter za potovanja (dopust), izobraževanja in finančno podporo otrokom, vnukom ...  

Ker smo manj kupovali, rast bruto razpoložljivega dohodka pa se je nadaljevala, smo bolj varčevali, kaže statistika Surs.
Ker smo manj kupovali, rast bruto razpoložljivega dohodka pa se je nadaljevala, smo bolj varčevali, kaže statistika Surs. FOTO: Profimedia
Danes je svetovni dan varčevanja, ki ga 31. oktobra obeležujemo od leta 1924, ko je bil v Milanu mednarodni kongres, na katerem so se zbrali predstavniki 7.000 hranilnic in njihovih podružnic iz 27 držav. Na kongresu so bili takrat enotni, da je treba prebivalstvo spodbujati k varčevanju in ga ozavestiti o njegovi pomembnosti, tako za sodobna gospodarstva kot za posameznike.

Statistika kaže: v letu 2020 smo Slovenci rekordno varčevali

Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji sicer že več let zapored v povprečju privarčuje višji delež razpoložljivega dohodka, kot ga v povprečju privarčuje povprečno gospodinjstvo v evrskem območju in v Evropski uniji. V letu 2020 je bila stopnja varčevanja Slovencev (delež bruto varčevanja v bruto razpoložljivem dohodku) rekordno visoka, 22,6-odstotna, kažejo podatki Surs. Dolgoročno povprečje od leta 2008 do 2020 v Sloveniji sicer znaša 13,4 %. 

Po zadnjih razpoložljivih podatkih Eurostata so v letu 2020 imeli najvišjo stopnjo varčevanja Nizozemci (24-odstotno), najnižjo Slovaki (10,9-odstotno). Gospodinjstva v Sloveniji so se med opazovanimi evropskimi državami uvrstila na četrto mesto, hkrati pa tudi nad povprečje v evrskem območju (19,5 %) in v Evropski uniji (18,7 %).

Stopnja bruto varčevanja gospodinjstev, izbrane evropske države, 2020
Stopnja bruto varčevanja gospodinjstev, izbrane evropske države, 2020 FOTO: Eurostat

V letu 2020 se je okrepilo varčevanje gospodinjstev v vseh evropskih državah

Odločitve gospodinjstev o potrošnji in varčevanju so v veliki meri odvisne od njihovega razpoložljivega dohodka. Njegova rast se je v letu 2020 tako kot v Sloveniji nadaljevala v večini od 15 evropskih držav, o katerih je Surs zbral podatke. Glede na leto 2019 se je ta najizraziteje povečal v Litvi (za 8,6 %), zmanjšal pa na Madžarskem (za 5,7 %). V preostalih opazovanih evropskih državah se je rast razpoložljivega dohodka gibala v razponu od – 4,9 odstotne točke do + 5,5 odstotne točke.

Potrošnja gospodinjstev je v vseh opazovanih evropskih državah v letu 2020 upadla, razen na Slovaškem, ki je edina država v kateri sta bili v letu 2020 rast potrošnje in rast razpoložljivega dohodka hkrati pozitivni. Glede na leto 2019 je najizraziteje upadla v Španiji (za 12 %). Razlogi za ta trend so povezani zlasti z oteženimi možnostmi trošenja med pandemijo in z ukrepi za njeno zajezitev, so pojasnili na Surs. 

Ker smo manj kupovali, rast bruto razpoložljivega dohodka pa se je nadaljevala, smo bolj varčevali, kaže statistika Surs. 

Stopnja bruto varčevanja gospodinjstev se je v letu 2020 povečala v vseh opazovanih evropskih državah. V primerjavi z letom 2019 se je najizraziteje povečala v Luksemburgu (za 9,5 odstotne točke) in v Sloveniji (za 8,9 odstotne točke), najmanj izrazito pa na Madžarskem (za 0,3 odstotne točke) in na Slovaškem (za 0,8 odstotne točke). 

Spremembe stopnje varčevanja, potrošnje in razpoložljivega dohodka gospodinjstev v izbranih evropskih državah, 2020

'V vsebinskem smislu varčevanje gospodinjstev v Sloveniji sploh ni varčevanje'

Iz vseh nanizanih podatkov torej ni mogoče skleniti kaj drugega, kot da smo "Slovenci prislovično varčni", je povzel statistiko profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Maks Tajnikar, ki smo ga prosili, da pojasni pomen številčnih dejstev.

Po njegovih besedah dobimo popolnoma drugačen sklep, če pogledamo v ozadje našega varčevanja. "V vsebinskem smislu varčevanje gospodinjstev v Sloveniji sploh ni varčevanje. Res je, da nekaj vlagamo v pokojninske in druge zavarovalniške sklade in da imamo tudi nekaj trajnih naložb v podjetjih, ampak glavni del 'varčevanja' predstavljajo tako imenovane denarne rezerve. To pa je navaden denar 'v nogavici', ki je še vedno v svetu denarja in ne v svetu realnega gospodarstva," je razložil.

Denar, ki leži doma, gospodarstvu zgolj škodi, meni profesor Tajnikar. Denarne rezerve ne pridejo na trg, ampak obtičijo 'v nogavicah' – v bankah v obliki denarja in kratkoročnih depozitov, kjer niso obrestovane.
Denar, ki leži doma, gospodarstvu zgolj škodi, meni profesor Tajnikar. Denarne rezerve ne pridejo na trg, ampak obtičijo 'v nogavicah' – v bankah v obliki denarja in kratkoročnih depozitov, kjer niso obrestovane. FOTO: Profimedia

Denar, ki leži doma, gospodarstvu zgolj škodi, je prepričan profesor. Ob danih dohodkih namreč zmanjšuje povpraševanje in gospodarsko rast, saj iz zasluženih dohodkov denarne rezerve ne pridejo na trg. "Obtičijo 'v nogavicah' – v bankah v obliki denarja in kratkoročnih depozitov, kjer niso obrestovane. Slovenci torej varčujejo tako, da ne varčujejo. Skoraj vse tranzicijske države imajo enak problem: ker nimajo razvitega zavarovalniškega sistema, se denar nabira v obliki kratkoročnih depozitov. V razvitih državah je obratno," je utemeljil.

Slovenska gospodinjstva v letu 2020 svoja privarčevana sredstva usmerila predvsem v vpogledne vloge

Struktura finančnih sredstev razkriva, da gospodinjstva v Sloveniji ostajajo pri izbiri oblike varčevanja konservativna in nenaklonjena tveganju, saj varna in likvidna sredstva, kakršna so gotovina in vloge, še vedno sestavljajo skoraj polovico njihovega finančnega premoženja. Deleži bolj tveganih naložb, kot so na denimo investicijski skladi, vrednostni papirji in izvedeni finančni instrumenti, pa ostajajo razmeroma nizki, opažajo na Sursu.

Struktura finančnih sredstev slovenskih gospodinjstev se torej v obdobju pandemije covida-19 v primerjavi s preteklimi leti ni bistveno spremenila. Najvišji delež so v letu 2020 še vedno predstavljale vloge, zlasti vpogledne in gotovina (49,3 %), sledile so delnice in drug lastniški kapital (29,9 %), zavarovanja in pokojninske sheme (13,1 %), dolžniški vrednostni papirji in druge terjatve (5,6 %) ter posojila (2,2 %), so podatke zbrali na Surs. 

K prevladi konservativnejših oblik varčevanja Slovencev v primerjavi z evrskim območjem, med drugim prispeva nadaljevanje trenda podpovprečno razvitega domačega kapitalskega trga, meni Banka Slovenije.
K prevladi konservativnejših oblik varčevanja Slovencev v primerjavi z evrskim območjem, med drugim prispeva nadaljevanje trenda podpovprečno razvitega domačega kapitalskega trga, meni Banka Slovenije. FOTO: Shutterstock

Tudi v Banki Slovenije so ocenili, da trenutna kriza, povezana z epidemijo covida-19, na samo strukturo finančnih sredstev gospodinjstev ni imela vpliva. Preoblikovalo pa je ni niti postopno okrevanje gospodarstva. "Če dobo opazovanja razširimo in se osredotočimo le na deleže enot investicijskih skladov, so bile največje spremembe vidne med prejšnjo globalno finančno krizo. Delež enot investicijskih skladov je v finančnih sredstvih gospodinjstev pred izbruhom krize v prvem četrtletju leta 2007 znašal 7,7 % vseh finančnih sredstev, po precejšnji cenovni korekciji v finančni krizi pa se je ta delež znižal na 3 %. Po finančni krizi in z okrevanjem slovenskega gospodarstva se je ta delež stabiliziral na okoli 4 % vseh finančnih sredstev gospodinjstev. Delež enot investicijskih skladov v evrskem območju pa je v primerjavi s Slovenijo nekoliko večji in predstavlja okoli 10 % finančnih sredstev gospodinjstev," so pojasnili.

Da med slovenskimi gospodinjstvi prevladuje konservativnejša oblika varčevanja v primerjavi z evrskim območjem, lahko po mnenju predstavnikov Banke Slovenije razlagamo na več načinov. K temu prispeva dejstvo, da ostaja domači kapitalski trg podpovprečno razvit, kar vpliva tudi na stroškovni vidik varčevanja v drugih oblikah finančnih instrumentov, so prepričani.

Slovenci skoraj 10 % več vlog v bankah kot pred enim letom in 62 % več kot pred desetimi

Predstavniki Banke Slovenije so nam pojasnili, da so slovenska gospodinjstva – po podatkih za letošnji avgust – imela 23,8 milijarde evrov vlog v bankah, kar je 9,9 % več kot pred enim letom. V bilanci bančnega sistema te vloge predstavljajo kar polovico bilančne vsote. Kot je razvidno s spodnjega grafa, se vloge gospodinjstev v banke povečujejo.  Za primerjavo pa je zgovoren podatek Banke Slovenije, da smo Slovenci avgusta 2011 imeli v bankah 14,8 milijarde evrov. 

Bančne vloge po sektorjih
Bančne vloge po sektorjih FOTO: Banka Slovenije

Zakaj Slovenci večino svojega denarja puščamo kar na bančnih računih? Predstavniki Banke Slovenije so opazili, da so se povečevane vloge gospodinjstev okrepile ob ponovnem poslabšanju epidemioloških razmer in zaostritvi ukrepov lansko jesen, trend pa se je nadaljeval tudi v prvi polovici letošnjega leta. V prvih osmih mesecih 2021 so se vloge gospodinjstev povečale za 1,36 milijarde evrov, kar je primerljivo s prirastom v enakem obdobju lanskega leta. "Kar 86 % vseh vlog gospodinjstev je vpoglednih, kar pomeni, da varčevalci denarja ne vežejo v obliki depozitov, temveč ga pustijo na bančnih računih," so pojasnili. In kaj jih odvrača od vezave sredstev za daljše obdobje? V Banki Slovenije menijo, da so glavni krivec izredno nizke depozitne obrestne mere, ki ostajajo pod povprečjem evrskega območja. "Ob tem gre verjetno tudi za previdnostno obnašanje varčevalcev, ki si ohranjajo možnost takojšnjega dostopa do privarčevanih sredstev v primeru potreb, saj je prihodnji razvoj epidemioloških in posledično tudi gospodarskih razmer še vedno negotov," so dodali.

Zakaj lahko damo 'na stran' v teh časih več denarja?

Maks Tajnikar je predočil drugi vidik denarnih rezerv gospodinjstev, ki so, kot pravi, v lanskem in letošnjem letu specifične. Državni proračun (ne pa podjetja in gospodinjstva) se je zaradi deficita zadolžil v tujini za neto 3,5 milijarde evrov. Vlada je ta sredstva namenila za pomoč prizadetim ob covidni pandemiji, a je večino tega denarja dobilo napačno prebivalstvo, je prepričan profesor: "Glavnina denarja je prišla do ljudi preko turističnih bonov in hitre rasti plač. V letu 2020 so plače v javnem sektorju narasle za 10,5 %, v tržnem za 3,8 % in na sploh za 5,8 %, pri tem pa je BDP padel za 5,5 %. Noro, kajne! Ta denar je ljudem ostajal in so ga nalagali 'v nogavice'. Od tod rast denarnih rezerv gospodinjstev. Ljudje ga niso potrebovali. Zelo verjetno pa ga tudi niso dobili pravi. Na primer: ob hitri rasti plač v javnem sektorju medicinske sestre, ki so najbolj obremenjene s pandemijo, niso in ne morejo biti zadovoljne s plačami."

Če bi bilo prebivalstvo optimistično, bi investiralo, je prepričan profesor Tajnikar.
Če bi bilo prebivalstvo optimistično, bi investiralo, je prepričan profesor Tajnikar. FOTO: Shutterstock

'Denarne rezerve so najboljši znak, da ljudje ne zaupajo oblasti'

Po besedah Tajnikarja se denarne rezerve še vedno hitro kopičijo, kar je ključni znak, da ljudje na prihodnost še ne gledajo optimistično. Niti v Sloveniji niti po svetu, je prepričan profesor: "Številni razmišljajo zelo šolsko, kot uči nova klasična makroekonomika: Če danes vlada dela deficit, znižuje davke in hkrati napoveduje velike projekte brez denarja, bo treba za jutri, ko bo država za vse to pobirala denar, imeti rezerve. In to so denarne rezerve. Denarne rezerve so najboljši znak, da ljudje ne zaupajo oblasti."

Če bi bilo prebivalstvo optimistično, bi investiralo, je strnil razmišljanje Tajnikar: "Tedaj bi se denarne rezerve v resnici spreminjale v varčevanje in to v investicije ter nove zmogljivosti za rast BDP. A prebivalstvo in podjetja ne investirajo. Zakaj pa bi, če pandemija ne omogoča izkoriščanja niti sedanjih zmogljivosti in če ne verjamemo v svetlejšo bodočnost?"

 'Če ne želite shranjevati denarja v nogavicah, trošite'

Zaradi vsega naštetega, je edini nasvet Tajnikarja – če ne želite shranjevati denarja 'v nogavice' – zelo enostaven: "Trošite." Po njegovih besedah se danes potrošnja usmerja le na nekaj trgov, kjer cene tudi najbolj naraščajo: "Vaš denar pa je vse manj vreden. Če ni nujno, ne kupujte na teh trgih. To so trgi stanovanj, goriva, hrane in zdravstvene oskrbe. Namesto stanovanja kupujte raje stanovanjsko opremo, namesto hrane pojdite v restavracije, namesto goriv kupujte obleke in namesto zdravja uživajte v kulturi." 

"Če pa nič od tega ni dobro za vas, če menite, da bo jutri še slabše in da politika ne dela na dolgi rok za vas, dohodke še naprej spreminjajte na en ali drug način v denarne rezerve. Razen če ste spretni na delniških trgih in trgih kripto valut, ki pa niso ravno za amaterje. A pazite, da vas ne zadene inflacija. Tudi njej se da pobegniti tako, da denar potrošite," je opozoril profesor Maks Tajnikar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diegol14
26. 03. 2023 13.56
+1
Kolk štunfov ima naš Zoki, da je pospravil 8mio...
janez Kovač 1
19. 12. 2022 15.02
+1
Slovenske banke ropajo varčevalce,brez vsakih obresti posojajo naš denar za svoj dobiček-mafija!!
janez Kovač 1
31. 10. 2023 13.55
Tudi razni skladi ropajo-obljube velika donosnost,stvarnost izguba še po več letih!
gusar.
31. 10. 2021 19.10
-4
Mislim, da bi Slovencem denar bolje čuval Janša in njegovi ...
IS58
31. 10. 2021 15.56
+3
Čuden je ta svet. Nagovarjajo naj trošimo, banke bodo izgubljale privarčevani denar ljudi, ljudje pa nočejo tvegati, ker so že velikokrat nasankali(NKBM). Nisem finančnik ,da bi vedel kaj je v tem primeru najbolje narediti. Ti, ki svetujejo pa mislijo samo nase. Sedaj pa se odloči!!!! To je ena sama loterija.
Wahl
31. 10. 2021 15.37
+3
V času medicinske tiranije sem vse dvignil. Banka mojega denarja ne bo obračala, raje vidim, da propade pod gredico rediča. Tako ali tako bodo lopovi vse spravili na kant.
vvvilice
31. 10. 2021 15.36
+1
Vlagati v delnice fajzerja in moderne. Sam ne bom, hočem imeti čisto vest.
ivan z Doba
31. 10. 2021 15.23
+1
Varčevanje v denarju? Neumnost. Razen, če je privarčevana vsota res majhna. Denar, ki ga nisi porabil, nisi nikoli imel!
nikhrast
31. 10. 2021 14.52
-4
Pokojnine slabe v Sloveniji, vsaj tako slišim, tako bi mislil da bi folk investiral v pokojninske sklade. V Severni Ameriki ima skoraj vsak sindikat svoj pokojninski sklad, pa folk sam ima pokojninske sklade, seveda so pa vse te investicije davčne olajšave. No, vem pa da pri nizki plači folk težko najde ekstra denar za investicije.
ivan z Doba
31. 10. 2021 15.27
+5
Pokojninski skladi so v prejšnji recesiji pognali 80 letne upokojence v službe. Ker so se sesuli! Kdo pravi, da ne bo zopet prišlo do tega?! V ZDA s ptopadom podjetij propade tudi njen pokojninski sklad. Pri nas se je sesul obrtniški pokojninski sklad. Zakaj?🤔 Sklad je zadnja stvar, ki bi ji zaupal. Morda, če bi zanj jamčila država. Pa še ta ni nek zanesljiv garant.
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 15.38
+2
Ivan ima prav. V prihodnjih 20 letih se pričakuje popoln zlom pokojninskih skladov. Kar pa ni nujno slabo, to namreč pomeni da bo moralo 70 triljonov denarja nekam drugam, pametne odločitve vas lahko rešijo.
nikhrast
31. 10. 2021 17.08
-3
Fantje, malo pokojninskih skladov je propadlo, vsaj tako vidim tu v Severni Ameriki. Pa skoraj vsi imamo tudi sami privatne sklade, pa to so davčne olajšave, vsak finančnik ti bo povedal to, razpršiš pa svoje investicije.
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 18.21
+3
Nik, niso ŠE propadli. Se pa pripravlja, tudi v ameriki, ravno tam se bo začel ta zlom.
janez Kovač 1
31. 10. 2023 13.56
ni_mi_vse_eno
31. 10. 2021 12.36
+4
Za depozite banke zaračunavajo ležarino za fizične osebe. Zato dragi slovenci, ne imejte v nogavici. Imejte raje na banki, kjer boste lahko plačali ležarino, hehe
spiderx2020
31. 10. 2021 12.41
+2
če banka propade, pa izgubiš vse. res moraš biti neumen, da imaš denar v banki. pa še otroke poneumljajo v šolah, da morajo varčevati, kar je totalna neumnost.
spiderx2020
31. 10. 2021 12.27
+0
kot pravi Robert Kiyosaki : varčujejo samo bedaki. Pametni vlagatelji imajo svoje premoženje v kripto valutah in zlatu, fiat valute so obsojene na propad, dolgoročno bodo vse zdrsnile na ničlo. Ljudje imajo denar v nogavici, ker nimajo pojma o investiranju in upravljanju premoženja, finančno nepismenih je 80 procentov slovencev, zahvalite se usmerjenemu socialističnemu izobraževanju, kjer so vas učili napaćne stvari, takšne ki vam v življenju ne koristijo prav nič. vendar imate na amazonu ogromno knjig o investiranju, tako da še ni vse izgubljeno, samo potruditi se je treba in preštudirati je treba vse do podrobnosti, ker investiranja vas ne naučijo na nobeni fakulteti, hočejo namreč, da ste neizobraženi in revni, ker takšne se lažje kontrolira in se z njimi manipulira, samo poglejte kako vas n ategujejo s to lažno epidemijo, ki je prevara stoletja
Uporabnik1834374
31. 10. 2021 13.18
+2
Tukiw
31. 10. 2021 12.08
+1
Tale Maksi pa glede družbenega eksperimenta Šivilje ni omenjal kaj. Mogoče je že pozabil.
Tukiw
31. 10. 2021 12.06
+0
Upam, da bo Šivilja na volitvah kaznovana, ker je ljudem požr_l delnice Nkbm. Upam, da volilci tega družbrnega eksperimenta še niso pozabili.
Adolph
31. 10. 2021 11.57
-2
Tistih par sto ton Eurov,ki jih tiskajo u zadnjih letih kostajo tudi nekaj . . . . . . .
Pobrita srnica
31. 10. 2021 11.55
+5
V nogavici/sefih imajo veeeelike kolicine denarja samo ubogi goljufivi podjetniki, ki zaposlene drzijo na minimalcih 🤷‍♀️ Ostala raja pa prihranje nevredne omembe 😢
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 11.58
-2
Ljudje na minimalcih so dobrodošli, da si kadarkoli poiščejo boljšo službo, če s trenutno niso zadovoljni. Po napisam sklepam, da si ti eden izmed te raje in že samo 2 stavka mi povesta, da nimaš pojma o tem kako deluje ekonomija, niti ne znaš in ne želiš sprejeti odgovornosti za svoje slabe odločitve.
racionalen
31. 10. 2021 12.14
+1
Ja, ker vsi majo možnost it na bolše zaposlitve ne? Ker priviligiran komentar od tebe. Ekonomija trenutno deluje samo za top 5% prebivalstva. Samo za bogate. Minimalc vsaj 1000€ neto. Prežrešni lastniki si to lahko privoščijo. Če pa nimajo dovolj denarja pa nej grejo v stečaj. You have no business being in business če ne moreš plačat dostojne living plače
Pobrita srnica
31. 10. 2021 12.15
+2
DonotquestionObey: Sodec po 2 napisanih stavkih sklepam, da si s steroidi nasopan adolescens, ki ga bo ravnokar razgnalo od samovsecnosti in vsevednosti, zivi pa pri mamici 😃. Tipicno 😂😅
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 12.17
+0
Hidra v bistvu si povsem zgrešila. Niti ena izmed omenjenih zadev ni res.
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 12.19
-1
Racionalen - vsak se lahko potrudi ja, vsak ima možnost dobit boljšo zaposlitev, če te možnosti nima si je kriv sam. Iz tega so izvzeti recimo invalidi, ampak za njih tako ali tako rabimo drugače sisteme. Drugače pa ja, mogoče bi vam vsem šlo bolje če bi manj jamral in več razmišlal kk izboljšat svoje bedno življenje.
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 12.23
+1
Aja pa tisto glede dostojne living plače....Ni vse tk straight forward a ne, lahko povečamo plače vsem za 100% ampak vam bo inflacija vse stran odpihnala. No sej v bistvu se bo oboje zgodil v naslednjih letih. Prprav se na to da bo minimalc 2 jurja ampak ne bote mel za burek.
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 11.46
-1
Pozabite na varčevanje, edino investiranje vas lahko reši. V nasprotnem primeru boste v roku parih let revni kot cerkvene miši.
DEEP
31. 10. 2021 11.34
+2
Navadni delaveci ni ko so delali niso imeli dosti za preživeti, enako je ko se upokojijo!
Uporabnik1833045
31. 10. 2021 11.24
Na eni strani bi vsi varno in v banki ali doma, na drugi pa ko se gredo, pa najbolj tvegano: kripto, delnica državne banke v težavah, podrejena obveznica državne banke v težavah ... Opcij je na tisoče samo v Sloveniji, ki so na dolgi rok podobno varne in veliko več prinesejo.
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 11.54
-2
Ja itak, izmed teh "na tisoče" priložnosti mi povej samo za 5 takih, ki bodo sigurno explodirale za 1000%-50000%. Js ti jih lahko naštejem zdle 20, za katere sem prepričan, seveda pod plačilom a ne, ker ne mislim več zastojn delat milijonarjev iz ljudi.
Uporabnik1833045
31. 10. 2021 12.13
Sigurno eksplodirale za toliko? Si resen? Mislim, da imaš malce pomešane pojme varčevanje s špekuliranjem.
mackon08
31. 10. 2021 12.21
DonotquestionOBEY če bi ti imel pojma kako se dela milijonrja bi sam bil milijonar in ne bi imel časa pametovati na tem forumu.
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 12.26
Uporabnik, ja v bistvu je pravi termin za to špekuliranje. Ampak nimam najmanjšega dvoma v to in se osebno tega ne jemljem kot špekuliranje, sploh po tem ko si je človek pred mojimi očmi naredil 20 milijonov iz 13k € v 1 letu.
DonotquestionOBEY
31. 10. 2021 12.30
Mackon - v bistvu sem bolan in nimam razen spremljanja novic in finančnih zadev za počet nič druga. Sej konc koncev me ni treba poslušat, lahk ti pa povem, da če bi me ljudje poslušal odkar sm prvič začel "pametovat", noben izmed bivših sodelavcev in prjatlov ne bi rabu hodit več na šiht.
proofreader
31. 10. 2021 11.10
-4
Levica ima rešitev, kako bo porabila tuj denar.
Generacija56
31. 10. 2021 11.47
+4
To je eden od bolj neumnih komentarjev tukaj. Janša nas trenutno potaplja z 15 milijardami minusa. 11 uradno, a instrumente za ocenjevanje ima v rokah on. Če bo kdaj neka opozicija uspela izrgati oblast iz rok teh lopovov, bo začela v greznici, kjer bo nivo segal preko ust. Kar pa je še huje, s kadri, ki jih bo Janša zapustil...
cirenij
31. 10. 2021 11.53
+0
Generacija.......Uboga bo vlada, ki bo prevzela to zadolženo skropucalo s kadrom vred. Se čudim, da se sploh grebejo. Vsega bodo krivi in interpelacija nad interpelacijo.
proofreader
31. 10. 2021 11.09
+1
Ampak mediji pa pravijo, da je pri nas ogromno ljudi v revščini?
pepikrlinca
31. 10. 2021 11.02
+8
Ljudje še niso pozabili gospodarske krize 2008 in naprej, ko je propadlo cel kup podjetji, skladov in varčevalnih shem. In prav je tako.