Slovenija

Glavni vzrok smrti risov je krivolov

Loški Potok, 15. 05. 2019 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
39

Ris Goru iz Romunije je prvi od desetih zakorakal v slovenski gozd. Doseljevanje naj bi rešilo populacijo risov v našem okolju, ki ji zaradi sorodstvenega parjenja grozi izumrtje. To pa ni prvo reševanje najmanj konfliktne zveri pri nas – pred 46 leti smo jo 'uvozili' prvič. Kakšna žival je ris in kaj obeta projekt njegove ohranitve Life Lynx?

Pet držav, enajst partnerjev, en cilj: rešitev risov. Tako bi lahko opisali bistvo projekta Life Lynx, ki bo do leta 2024 reševal dinarsko-jugovzhodno alpsko populacijo risa pred izumrtjem. V Sloveniji jih bomo pet naselili na notranjskem oziroma kočevskem in pet na gorenjskem območju.

Mednarodni projekt ohranitve risov Life Lynx, katerega prijavitelj je Zavod za gozdove Slovenije, vključuje pet držav: Slovenijo, Hrvaško, Italijo, Romunijo, Slovaško. Poteka med letoma 2017 in 2024. Na Slovaškem in v Romuniji bo odlovljenih najmanj 14 risov. 10 jih bo obogatilo slovenske gozdove, štirje pa hrvaške.

Trenutna populacija risov v Sloveniji izvira iz zgolj šestih osebkov

Risi so pri nas že izumrli, zato smo jih leta 1973 znova naselili. V sklopu projekta so pripeljali šest zveri iz slovaških Karpatov, je pojasnil raziskovalec in docent oddelka za biologijo ljubljanske Biotehniške fakultete Tomaž Skrbinšek: "Naselitev je bila izjemen uspeh. Populacija je rasla, postala je vse številčnejša in se je tudi prostorsko širila. Iz teh primerkov so nastali vsi risi, ki jih imamo danes v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in v Sloveniji." A ta uspeh na drugi strani pomeni, da so se med seboj začeli pariti tudi sorodniki, je opozoril Skrbinšek. Šest osebkov namreč pomeni, da prva generacija vključuje nesorodstvene vezi, pri drugi se sorodniki že parijo, z vsako nadaljnjo generacijo se stanje slabša. "Tudi v človeški populaciji je incest z razlogom tabu. Razmnoževanje med sorodniki prinaša zelo neugodne posledice. Tako za novorojeni osebek kot pozneje za celotno populacijo. Na plan pridejo skriti, škodljivi geni. Vsak človek in žival v sebi nosi obremenitev s škodljivim genom, ki ga običajno ne vidimo, ker se ne izrazi. Če pa se začnejo pariti bratje in sestre, bratranci, sestrične, iz teh škodljivih genov nastanejo ali genetske bolezni ali preprosto pade uspešnost in preživetje reprodukcije," je razložil Skrbinšek.

Guru je prvi od desetih risov, ki naj bi v slovenskih gozdovih premešal gene zdajšnje populacije in jo rešil izumrtja.
Guru je prvi od desetih risov, ki naj bi v slovenskih gozdovih premešal gene zdajšnje populacije in jo rešil izumrtja. FOTO: Aljoša Kravanja

Prav to se je zgodilo našim risom. Konec 90. let so strokovnjaki začeli opažati, da jih je vse manj, trend se je nadaljeval. "Genetske raziskave, ki smo jih delali, kažejo, da je bilo do 90. let sokrvje še zmerno. Od druge polovice 90. pa je problem vse bolj in hitreje naraščal. Zato ker efektivna velikost populacije oziroma koliko nesorodnih risov bi se sploh lahko parilo, pada," je Skrbinšek izpostavil problematiko.

Če ne štejemo Goruja, ima slovenska populacija risov najnižjo genetsko pestrost od vseh risov, ki so bili preučevani do zdaj, je zatrdil Skrbinšek. Povprečno parjenje risov v Sloveniji, Hrvaški in Bosni in Hercegovini ima večjo sorodnost, kot če bi se parila brat in sestra. Zato imajo bistveno nižjo možnost preživetja in uspešne reprodukcije kot izvorna populacija iz slovaških Karpatov. Izkušnje iz drugih populacij – od laboratorijskih poskusov do primerov iz narave – kažejo, da so take populacije obsojene na propad, je opozoril Skrbinšek: "Prepuščene so sami sebi. To sokrvje jih razjeda od znotraj do točke, ko sta reprodukcija in preživetje prenizka, da bi populacija obstala."

Ob tem je Skrbinšek na osnovi izkušenj iz drugih populacij in vrst navedel rešitve za ta problem: "Rešitev je to, kar danes počnemo. To pomeni, da pripeljemo nesorodne živali, znižamo sorodnost v populaciji in na ta način dvignemo uspešnost preživetja, reprodukcije."

Risi ne plenijo rejnih živali, zato ljudem načelno ne povzročajo škode.
Risi ne plenijo rejnih živali, zato ljudem načelno ne povzročajo škode. FOTO: LIFE Lynx

Ris je najmanj konfliktna zver

Njegova glavna prehrana je srnjad. Poje od 50 do 60 osebkov na leto. "Je žival, ki v glavnem živi in tudi lovi sama. Če plena po 50 metrih zasledovanja ne ujame, ga izpusti. Z živaljo, ki jo upleni, se v povprečju prehranjuje dobre štiri dni, potem se loti lova nove. Vsak teden tako pospravi srnico ali srnjaka," je pojasnil direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem in dodal, da poleg srnjadi pleni tudi manjše sesalce, loti pa se tudi večjih. Kar je morda za nas, ljudi, najpomembneje – ne pleni rejnih živali, je še poudaril Oražem. Zato bo glavno delo lovcev, ki ga bodo v prihodnosti imeli z risom, monitoring in ne popisovanje škodnih primerov. Poleg tega se jim še dolgo časa ne bo treba ukvarjati z odlovom.

Če v našem okolju primanjkuje risov, ker so se med seboj parili sorodniki, pa je glavni razlog za njihovo smrt krivolov. Tuje raziskave kažejo, da kar tri četrtine populacije konča življenje zaradi objesti in pohlepa človeka, nekaj pa jih vzame promet, je pojasnil Oražem in dodal, da tudi v tem pogledu želi risom ob izpustu na slovenska tla najboljše želje.

Pozimi bomo nadaljevali doseljevanje neproblematične zveri

Prvi risi bodo prišli iz Romunije, druge bomo 'uvozili' iz Slovaške. Da bi bila možnost sorodstvenih vezi čim manjša, želi Zavod za gozdove, ki bedi nad projektom Life Lynx, pripeljati zveri iz čim širšega območja. "Z vključitvijo dveh držav – na Slovaškem s treh različnih območij, v Romuniji pa z velikega območja – se poskušamo izogniti možnosti, da bi znova pripeljali sorodne živali. Seveda pa bomo to lahko spremljali s pomočjo genetike," je pojasnil koordinator projekta Life Lynx iz Zavoda za gozdove Slovenije Rok Černe, ki računa, da bodo s tem ukrepom dosegli, da bo na srednji rok populacija zdrava. Na dolgi rok pa bo treba povezovati sosednje populacije in na ta način omogočiti mešanje genov. "14 risov vključiti v populacijo pomeni, da bo verjetno treba pripeljati še kakšnega več, saj se lahko zgodi, da zatava z območja, kjer bo lahko prispeval svoje gene v populacijo, lahko se zgodi, da kakšnega povozi avto ali kar koli drugega povzroči njegovo smrt. Zato ga bo treba nadomestiti z novo živaljo," je Černe izpostavil morebitne scenarije.

Goru je pred izpustom v naravo tri tedne živel v udobni obori.
Goru je pred izpustom v naravo tri tedne živel v udobni obori. FOTO: LIFE Lynx

Life projekti so sicer edini vir financiranja narave ali projektov v naravi, ki imajo tudi ustrezno dolžino trajanja in sofinanciranja, je izpostavila vodja sektorja za ohranjanje narave na ministrstvu za okolje in prostor Marija Markeš in se ob tem zahvalila Lovski družini Loški Potok, ki je sprejela Guruja in bila pripravljena skrbeti zanj do izpustitve iz obore.

Mednarodni projekt Life Lynx je vreden 6,8 milijona evrov za vse partnerje, tudi tuje, štiri milijone evrov je evropskega denarja. Ministrstvo je k projektu pristavilo okoli 1,3 milijona evrov, je povedala Markeševa. Projekt je z njenega vidika pomemben zato, ker celovito obravnava problematiko in podpira vse ohranitvene cilje, ki smo si jih kot država in družba zadali v upravljavskem načrtu za risa.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

noire
16. 05. 2019 12.00
+11
Krivolovce pa pred zid!
jg57
16. 05. 2019 12.52
+2
Lovci so večji lopovi, pa še cugajo ga radi.
noire
16. 05. 2019 11.59
+9
Prečudovita žival.
rozalinda
16. 05. 2019 11.36
+6
Juiii, bi ga imela doma...maconi so zakon!
totinori
16. 05. 2019 11.26
-4
Poznam jagra, ki koža risa "krasi" steno že več kot 20 let!
Vitruvio
16. 05. 2019 09.52
+12
Če v našem okolju primanjkuje risov, ker so se med seboj parili sorodniki, pa je glavni razlog za njihovo smrt krivolov ? ! Kar tako na pamet ? Koliko krivolovcev ste pa ujeli ? Koliko je bilo ubitih živali ? Lovska društva in ostali ,ki zapravljajo državni denar naj se sprehodijo po gozdovih in preverijo kdo vse uničuje živali .Štirikolesniki ,kros motoristi ,kolesarji po gozdovih ......koliko živali umre zaradi njihovega adrenalina ?
Karlo
16. 05. 2019 10.46
-6
Podnevi lovci ponoči krivolvci to je odgovor. JA zadnjič sem vozilna Toško Čelo sem povozil glisto.
Thinc25
16. 05. 2019 09.51
-16
Sem velik ljubitelj živali. vendar ris ni avtohton.
resslovenka
16. 05. 2019 11.29
+6
Očitno nisi. Kako more en ljubitelj živali ubiti žival? Si že slišal za naravno selekcijo??? Ko bi človek pustil naravi kar je naravno, bi bilo življenje na tej zemlji mnogo lepše.
Thinc25
16. 05. 2019 09.49
-16
Risi niso avtohtoni!
janez Kovač 1
13. 06. 2020 16.15
Thinc25
16. 05. 2019 09.48
-21
Lovci streljajo rise, ker oni ubijajo srnjad! Vsakega RISA bom takoj ustrelil.
SkokecPokec
16. 05. 2019 09.14
-7
OK, za to zadevo so povedali, da so porabili 4 mio denarja. A tak muc res tolk košta? Drag muc.
SadButTrue
16. 05. 2019 08.24
+0
A naravnost jih pa ne znajo loviti?
obožeobože
15. 05. 2019 16.43
+5
Romun bo lovil Afganistance in ostale črne prebivalce naših gozdov!
bmwgs
15. 05. 2019 16.41
+7
Tudi tu pri nas ponoči slišim kakšen strel ,potem povem lovcu ,čez nekaj dni pove ,da so bili nasi .
krtaksn
15. 05. 2019 16.32
-38
Risa pa volka in medveda si pelhite v Ljubljano. Na podezelju jih mamo prevec.
ivan.z Doba
15. 05. 2019 16.15
+19
Niso samo člani zelene bratovščine krivolovci. Več krivolovcev je med tistimi, ki niso člani lovskih družin.
jg57
15. 05. 2019 20.52
+15
Pravi krivolovec oz. raubšic ni nikoli član LD. Ravno to je čar krivolovstva.
xuxu
15. 05. 2019 16.03
-17
Life lynex? A to so nove forte za obnovitev crevesne flore?
leond1
15. 05. 2019 15.55
-16
same neumnosti
aojz
15. 05. 2019 16.12
+20
Anede? Saj so tudi vsi ljudje potomci Adama in Eve. Parjenje v sorodstvu je pogubno šele potem, ko se populacija namnoži. Danes to občutimo.
aazz
15. 05. 2019 15.44
-3
milijon pravic in nobene dolžnosti. in učinkovita sodišča, ki do tam samo zato da branijo prvorazredne. klrivolovec si nabije rdečo zvezdo in ima mir
lakala28
15. 05. 2019 15.43
+42
Kdor verjame, da samo "divji" jagri delajo škodo v naravi se zelo moti. Pri nas se je pred leti pojavil ptič kosec, pa se ni oglašal več kot 1 teden: puška je počila (vem, kdo jo je sprožil) in trofeja je "okrasila" dnevno sobo enega od velespoštovanih "kretenov", ki se kitijo z nazivom lovec. Noro: isti majstri, ki so bolj ali manj sproducirali problem, ga zdaj kao rešujejo. Bolano do amena.
DeanPol
15. 05. 2019 16.58
+8
Treba se je zavedati, da brez lovcev, kateri so bili pobudniki in tudi izvedli vse, da je prišlo do ponovne naselitve risov l.1973.
kolbek460
15. 05. 2019 15.39
+2
Tega opevanega risa bo avtom na cesti povozil uradnik ki je zaposlen v Ljubljani !in ga bodo obtožili krivolova ,,tak to je ,,ta članek ni vreden piškavega oreha ,,
zurc
15. 05. 2019 15.19
+24
če kdo naredi kaj škode z lovom so to divji jagri ne pravi lovci ,tej imajo nenormalno pravil in omejitev
lakala28
15. 05. 2019 15.47
+1
Od kdaj pa majo "divji jagri" pravila"? Slejkoprej si pravila "tapravi jagri" prilagajajo oz. jih ignorirajo. Ali?