Slovenija

'Glavni vzrok za agresijo je v nevzgojenosti in v nesprejemanju odgovornosti'

Ljubljana , 20. 04. 2023 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Slukan
Komentarji
56

Primer medvrstniškega nasilja v Celju pretekli teden je bil le eden od mnogih, opozarjajo strokovnjaki. Preplavili so splet in družbena omrežja, o njih tudi vse pogosteje poročamo mediji. Ob tem pa se vseskozi sprašujemo, kdo je kriv, da so taki prizori že normalen del našega vsakdana. In če so bili za to še pred desetletji krivi nasilje v družini, droge in alkohol, je treba danes vzrok iskati drugje.

"Glavni vzrok za tako agresivna vedenja je v nevzgojenosti, v nesprejemanju odgovornosti. Skratka, vzgoja je degradirala na vseh ravneh, kdo v resnici sploh vzgaja v družini? Kdo postavlja pravila in kakšno odgovornost otroci prevzemajo? V največji meri pa bi tudi vzgojno-izobraževalne inštitucije, torej vrtec in šola, morale biti predvsem vzgojne," je izpostavil Sebastjan Kristovič, strokovnjak s področja vzgoje.

Mladi se k nasilju zatekajo tudi pod vplivom vtisov z družbenih omrežij in videoiger, je pa svetovna stroka med krivce za nasilje dodala še enega – verjetnost za agresijo je namreč večja pri osebah, ki živijo s sindromom motenj pozornosti oz. sindromom ADHD.

Po mnenju Kristoviča odgovornosti za nasilna ravnanja ne  prevzemajo starši, otroci, pa tudi šole ne. Meni, da je to zato, ker so pod nenehnim pritiskom, ker nimajo te integritete in opolnomočenja, zato da so tudi oni "vzgojno odpovedali". "In mozaik se tako sestavi. Da na nek način, v tem smislu, vlada vzgojna anarhija," je dejal. 

Da bi število primerov nasilja, ki se iz kroga vrstnikov nevarno usmerja že proti učiteljem in profesorjem, izniči, pa mora država izobraževalnim institucijam vrniti pedagoško dostojanstvo, nadaljuje Kristovič, in vzgojno integriteto, ki jo pogrešajo predvsem otroci. "To pomeni vzrok in posledica, da lahko sledi neka avtonomna kazen, ne da se vključi ministrstvo in inšpekcija in cela država z mediji, da se spravijo na učitelja, ravnatelja, ki je pravzaprav edini ravnal prav in moralno," je jasen. 

Ne samo vzgojni noti, čedalje več pozornosti strokovnjaki pri preučevanju nasilja posvečajo tudi ADHD, torej sindromu motenj pozornosti, ki je v današnjem svetu lahko sokriv za nasilno obnašanje. 

"Sposobnost ohranjanja pozornosti na nekem področju je omejena na 10–15 minut in ta zadeva začne upadati, s tem pa narašča hiperaktivnost, ena z drugo pa te pripelje do tega, da nisi več v takšni meri opravilen," pove Matic Novak, strokovnjak s področja ADHD. 

Pri takih osebah tudi hitro popustijo zavore pri čustvovanju in odziv prevzame frustracija. Ta se konča z agresijo, ki jo je svetovna stroka začela raziskovati tudi pri zapornikih. "Nekje od 25 do 40 odstotkov zapornikov ima neko težavo na področju, ki se jo lahko uvršča v ADHD," na tem mestu pojasni Novak. 

Seveda se tudi vsaka motnja pozornosti pri mladih ne uvršča v ADHD, nadaljuje Novak, bo pa ljudem, ki s tem živijo, v prihodnje treba posvetiti več pozornosti. "Prej ko bodo sami sebe spoznali in ugotovili, kako njihov um deluje in pa kakšne vedenjske vzorce imajo in da jih lahko popravljajo, prej bodo lažje živeli," zaključi Novak. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kana-1
08. 05. 2023 21.46
Osnovno spoštovanje se prične v spoštovanju do lastnine ,ki se prenaša naprej na vse druge elemente...🐞🐞👀
Opazujemvas
21. 04. 2023 08.16
+2
Edina odgovornost je v krogu družine in vso odgovornost za vzgojo nosijo starši. Starši so za vzgled svojim otrokom, najhujše pa v sodobnem času je to, da se več ne pogovarjamo.
Oknaj 4
20. 04. 2023 21.54
+1
Kako bodo otroke vzgajali nevzgojeni starši. Ne morejo in ne znajo ,drug problem je pa prezaposlenost z kariero otroci pa sami z najbližjim prijateljem - telefon in družbena omrežja
Omas1313
20. 04. 2023 21.33
+3
Bolečina najbolje spreminja vedenje… samo danes se starši pogovarjajo z otroci😂
YourFriend
20. 04. 2023 21.14
+4
Samo pocestnice se slikajo gole pa slike pošiljajo okrog. Zdaj so pa vsi drugi krivi. Upam da dobijo tile z ogromno poguma in ''moči'' vsaj 5 let poboljševalnega doma. Drugače bodo potem ko grejo iz šole naredli še veliko več škode. Naduvane ženske.
Betuul
20. 04. 2023 21.14
+2
Vsi smo odgovorni ! In stroka mora nemudoma ukrepati!? Zdaj? Že za te prihajajoče počitnice? Ker se nič ne ukrene; je to to?! Nič ne bo še hujš?? To mobitelefonijo in neke internete je treba zajezit!? Stvari imajo starševsko kodo? In prvo kar je ? Otrok ne sme začutiti;da je prerastel starše; odrastle ; strice;tete; učitelje in sploh odrastle !
Motodefinkica
20. 04. 2023 21.09
+4
Če naredimo zaključek, se z otroci ukvarjajo ali pametujejo tisti ki jih nimajo, tisti katere otroke redi sociala in svetujejo strokovnjaki s tiste fakultete kjer so iznašli transpolni cekret in 90 spolov ob spremljavi takih ki obiskujejo radiator sex, fotopub in zagovarjajo bulmastif partiy. Vzorniki pa Spolni nadlegovalec Ljubljanski župan in Mariborski pretepač otrok..Stroka pa bi jim po nudila že v porodnišnici, da izberejo prvi tuj jezik.
Ri_ss
20. 04. 2023 21.07
+6
Sej lepo pravijo v šoli, da bodo klicali socialno pomoč. Najboljša pa je, ko otrokom v šoli govorijo, da jim nihče doma ne sme nič. Za vse so prvo krivi v šolah, nato starši.
malibojan2
20. 04. 2023 21.06
+6
In sedaj bodo krivi starši?? 😡 Kdo otrokom vceplja v glavo njihove pravice, kdo pošilja nad starše socialne službe, če otroku pripeljejo eno focko..... ? Vse, kar se dogaja z obnašanjem otro, je bilo za pričakovati! 🤔😡😪
Na pol ovca
20. 04. 2023 21.05
+5
Sedaj pametujejo isti pacienti, ki so zadnjih ...30 let prodajal pravljice o permesivni vzgoji, spoštovanju različnosti, karkoli naj bi to bilo skratka slikanje idealne realnosti v kateri sonce sije, ptički pojejo.... pravicam BREZ dolžnosti.... pretepi so bili in bodo !! Razlika je samo ali bodo nizko intenzivni kot so bili pred kaj vem 30 leti ali pač želimo enako prihodnost kot jo že ima naš šef torej ZDA
txoxnxy
20. 04. 2023 20.32
+1
Kaj pa pričakujete druga ko pa Golobova vlada kriminal nagrajuje. Tudi nebom začuden da bodo otroci za nagrado dobili končni izlet , žrtvi pa več sreče prihodnjič.
ceta69
20. 04. 2023 20.27
+5
zakaj se pa stroka izgovarja na starše ................oni so jim povedali za pravice brez dolžnosti
c00kies
20. 04. 2023 20.26
+8
In vzgojni moment politike? To je moment, ki uči: laži, kradi, zavajaj, manipuliraj, podrejaj, podkupuj, nagrajuj slabo, kaznuj dobro, itn.? No, seveda so v prvi vrsti odgovorni starši za vzgojo, vendar ne pozabite tudi na zgledno vladavino, medije, televizijo, socialna omrežja itn.
ceta69
20. 04. 2023 20.25
+3
žal imamo najbolj razvajene otroke v evropi,ker moderatorji ne pišejo kaj vse se dogaja po evropi
Betuul
20. 04. 2023 20.41
+2
In pri nas! Če bi spregovorila stroka; bi nas vse onesvestilo!?
ajdanakolesu
20. 04. 2023 20.20
+10
Niso vsi odrasli primerni za reprodukcijo, vzgojo in učenje ! Kupite mačko ! Bo manj škode !
25.maj
20. 04. 2023 20.26
+1
mito24
20. 04. 2023 20.19
+1
Starši so tisti, ki usmerjajo in vzgajajo otoka verjetno sami nimajo časa ali pa so tudi sami bili nekoč ali pa so še vedno problem in blizu takšnim dejanjem.
25.maj
20. 04. 2023 20.18
+4
UČITELJI SAMO ZA PLAČO, STARŠI SAMI NEVZGOJENI, KAKO BODO PA OTROCI VZGOJENI, KDO NAJ JIH VZGAJA
brezveze13
20. 04. 2023 20.11
+10
ugotovili ste kaj je glavni vzrok, potem pa pustite da starš vzgaja otroka ne pa da se za vsak podvignjen glas vmeša CSD in policija, Tudi v šoli smo nekoč morali spoštovati učitelje(vzgojitelje) in jih ubogati ne pa da danes pri okaranju učenca naslednji dan prileti tastar z odvetnikom v šolo
VoxP
20. 04. 2023 20.02
+15
Današnji otroci so totalno razvajeni, zdolgočaseni od lenobe in brezdelja in predvsem brez kakšnega cilja ker niti ne vedo kaj to pomeni. Nimajo nobenih motoričnih lastnosti ker nimajo nobenih delovnih navad. Pomagati staršem pospraviti stanovanje, pomesti dvorišče, peljati psa na sprehod kot tudi pomagati posaditi krompir, vrtnine,... NI NIČ NAROBE! Otrok se mora navaditi da v življenu res ima pravico- svobodo VENDAR istočasno to pomeni da s svobodo pride tudi ODGOVORNOST. Danes vsi otroci so geniji s telefončki - in se pridno petelinijo na raznih omrežjih kot odrasle osebe in VENDAR za svoja dejanja ne sprejemajo odgovornosti. S tem da se jih opravičuje ''da nevedo kaj delajo'' je samo potuha in nič drugega. Vse tiste tik-tokarje ki pridejo s bolanimi idejami in izzvidi - da se skače z balkonov, pitjem tablet, ... samo zato ker so ZDOLGOČASENI bi bilo potreba obsoditi za napeljevanje k samomoru. Tako pa se vsem zdi smešno ker nihče ne odgovarja ker otroci danes imajo vso svobodo tega sveta nimajo pa nobene odgovornosti za njihova dejanja.
Betuul
20. 04. 2023 19.59
+14
Krivi smo vsi skup! Ker otrokom dovoljujemo to sanjanje prek pamethih mobijev;računalnikov in navlake; ki jih vsebuje aparat&:; videoposnetki; tiktok; yutube itd!? Takoj; ko mobi otroku kupiš; zahtevaj vse številke za mobi zklenit ! Odprt naj bo samo kakšno urco ; pa še to če so starši zraven! Nošenje po šolah pa kaznovat z ukorom!