Slovenija

Glede na ceno pšenice se obetajo nove podražitve kruha

Bled, 17. 06. 2022 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij na Bledu gosti kongres Mednarodnega pekarskega združenja (AIBI), ki obravnava tudi aktualne izzive, s katerimi se sooča panoga. Kot so ob uvodu v strokovni del kongresa izpostavili udeleženci, se glede na razmere na trgu tudi v Sloveniji obetajo nove podražitve pekovskih izdelkov.

 

Kongresa na Bledu se udeležuje vrsta domačih in tujih strokovnjakov ter številni vodilni predstavniki mednarodnih pekarskih podjetij. Močna udeležba je tudi posledica številnih izzivov, ki pestijo to panogo, je prepričan predsednik združenja AIBI Janez Bojc.

Veriga preskrbe s hrano namreč doživlja pretrese, ki jih občutijo vsi deležniki. Cene energije, osnovnih surovin in embalaže naraščajo, podaljšujejo se tudi dobavni roki. Glavna vprašanja so zato, kako upravljati z velikimi spremembami, poskrbeti za prehransko varnost in obenem zagotavljati trajnostni razvoj.

Kot je pojasnil Bojc, je vojna v Ukrajini izjemno prizadela celotno prehrambeno industrijo, še posebej pa pekarstvo, saj so cene žita šle v nebo. Po njegovem mnenju se ni treba bati, da pekovskih izdelkov ne bi bilo, vprašanje pa je, kakšna bo cena. "En val podražitev je že bil in z gotovostjo lahko rečem, da bodo prihajali še novi valovi, kar po močno udarilo po žepu potrošnika," je dejal.

"Kruh zagotovo bo, cena pa je še vprašljiva"

Predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal je pojasnil, da mlinarji in peki s strahom pričakujejo, kaj se bo dogajalo v naslednjih treh tednih, ko pride žetev. Cene pšenice so ta trenutek najvišje v zgodovini. Poleg tega iz centralne Evrope prihajajo informacije o katastrofalni suši, ki bo prizadela predvsem koruzo, kar bo ustvarilo dodaten pritisk na pšenico, saj bodo rejci živine iskali nadomestno hrano.

Cene pšenice
Cene pšenice FOTO: Adobe Stock

"Pred letom in pol smo pšenico dobili po 170 evrov na tono, v tem trenutku te za ceno pod 400 evrov na tono nihče niti ne pogleda," je dejal in dodal, da je povpraševanje izjemno, saj so silosi tako v Sloveniji kot tudi v severni Italiji in na Hrvaškem bolj ali manj prazni. "Kruh zagotovo bo, pšenico bomo kupili, cena pa je še vprašljiva," se Kobal strinja z Bojcem.

Kot je dejal Kobal, bi morala država mogoče razmisliti, če v okviru evropske zakonodaje obstajajo kakšna orodja, da bi čim več slovenske pšenice ostalo v Sloveniji, saj se v Sloveniji pridela skoraj dovolj pšenice za slovenske mline in prehrano, vendar pa jo manj kot polovica ostane v domovini. Kobal ob tem upa, da bodo ob trenutnih pritiskih povpraševanja iz tujine, partnerski odnosi, ki jih je Mlinotest v minulih letih spletel s kmetijskimi podjetji in zadrugami v severovzhodni Sloveniji vzdržali.

Opozoril tudi, da ogromno podjetij še nima zagotovljenih zakupov energije, pri čemer so cene elektrike znova ponorele. Velike stroške podjetjem ustvarja tudi prilagajanje evropskim zahtevam po uvedbi trajnostnih pristopov, od embalaže do manjše porabe vode. Dviga se tudi strošek dela, saj je mlade v panogo, ki terja nočno delo in delo med vikendi, težko privabiti.

"Če se ne zgodi kakšen čudež, nas zagotovo čaka nova podražitev kruha," je poudaril Kobal, a dodal, da vse podražitve, s katerimi se srečujejo, nikakor ne prelagajo na potrošnike, temveč skušajo čim več narediti na ravni stroškov. Zavedajo se namreč, da lahko pridejo do meje, ko se bodo podražitve odrazile v kupni moči.

Bojc: Prvi ukrep države bi moral biti vsaj enoletno znižanje stopnje DDV

Bojc meni, da bi moral biti prvi ukrep države vsaj enoletno znižanje stopnje DDV. Pritiski na cene se bodo namreč še nadaljevali. Po dvigu cen žita, transporta in energije prihajajo še višji stroški dela. "To je vrtiljak, ki ga je treba čim prej zaustavljati z vsemi orodji - vlada na makro področju in mi v podjetjih na mikropodjetniški ravni," je dejal.

Svojo vlogo morajo odigrati tudi trgovci. Bojc meni, da določitev neke marže ne bi bil ustrezen pristop, saj vsak način prodaje zahteva različen servis in s tem različne stroške. "Mislim pa, da bodo vsi v verigi razumeli, da se moramo boriti za potrošnika. Če ga bomo spravili na beraško palico, to ne bo dobro ne za trgovce, ne za proizvajalce živil. Tako da mislim, da tukaj je ustrezna stopnja odgovornosti med nami vsemi," je ocenil.

Kruh
Kruh FOTO: Dreamstime

Generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ana Le Marechal Kolar verjame, da bodo s primernimi ukrepi lahko pomagali tako kmetijskemu sektorju kot potrošniku. O samih ukrepih sicer še ne more govoriti, saj jih pripravlja delovna skupina na ravni vlade.

Rešitve se iščejo tudi na ravni EU, med drugim glede tega, kako zagotoviti žito iz Ukrajine. Kljub trenutni krizi pa se bo še naprej spodbujajo vlaganja v inovacije, obnove, nove trajnostne pristope ter s tem zeleni prehod in razvoj panoge, je sklenila Le Marechal Kolarjeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damjan Qwertz
30. 06. 2022 12.14
smo samooskrbni, samo pšenica iz ukraine je bila cenejša, naša se je kurila za biomaso, zdej bo treba pa od domačih dobavitelejv kupit, torej če se bojo države zapirale, bomo imeli višek, kar pomeni poceni pšenico
deeexit
23. 06. 2022 12.22
za kilo kruha dobim ze pet pik! :D kdo bi si mislil
zibertmi
19. 06. 2022 19.11
+2
baje,po poročanju pristojnih je slovenija z žiti samooskrbna ,celo izvažamo jo,zakaj potem podražitve
PlnkPanteR
19. 06. 2022 16.10
Sej gluten je itak problematičen, danes črtamo kruh jutri mleko do naslednjega poletja manekenske mere brez jojo učinka :p
+4
plagiatorka fon der Lajna pravi, jedite potico državljani EU, kruha ne bo!
ROMELS
18. 06. 2022 11.43
+7
Elektrika je bila zadnje mesece občutneje ceneje, kruh pa se je vseeno dražil?????????????????
liklir
18. 06. 2022 10.56
+1
V Sloveniji je dosti pšenice. Naj začasno prepovejo izvoz pšenice, ne pa dvigovati cen
ni_mi_vse_eno
18. 06. 2022 10.47
+2
Kateri kruh se bo podražil? Kruh v merkatorju, kruh v šparu, kruh v lidlu? Za kruh v mercatorju daš 5 EUR/kg (kmečki polbeli, žito), v lidlu pa 1,2 EUR/kg.
Roxy79
19. 06. 2022 19.57
in še ta je drug dan 50% skonto... Hvala LIDLU.
+9
sam še davajte orožje ukrajincem! naslednje leto boste travo pasli!
nikhrast
18. 06. 2022 20.16
-3
Pa misliš da bo folk še vedno metal en dan star kruh v smeti.
zoran pušenjak
18. 06. 2022 09.34
+1
Sami si lahko pridelamo vso hrano, samo kaj, če je v času ministrovanja v 2 mandatih SD ministra za kmetijstvo bilo namerno uničeno večino kmetijstva
Maja Kajza
18. 06. 2022 08.31
+4
Končno ! Potem upam, da ne bo več kruh v smeteh končal...in manj obiska pri zdravniku, če shujšamo.
KladivoSi
18. 06. 2022 08.10
+2
Kmetijsko ministerstvo pa je zadnjih 20 let uvajalo strožje sankcije kot je sama eu zakonodaja in spravilo domacega kmeta na rob. Samo da so propadali in rastli vecji kmetje, ki so danes zakreditirani in jih bo ta kriza kr nekaj pahnila v prepad. Sami funkcionarji pa so si zmanjsali obsega dela, ko je pol kmetov pustilo dejavnost, lahko oni v miru kofetkajo, sej vemo kak je to v drugih drzavah, kjer stvar deluje. Me zanima če bo kmet dobil kaj vec kot 3 cente za pšenico, mlinar pa 60centov.. Kmetje v eu so kot vrtine za poceni suruvine, ki jih črpajo iz površja zemlje!!
KladivoSi
18. 06. 2022 08.05
+6
Prekmurje ma mesta za pšenico, samo kaj ko so slovenski mlinarji škrti. Ta kriza je super, da se naredi realna slika, kaj globalizacoja je. Veliko sr@nje za male države..
bema1201
17. 06. 2022 21.56
+1
To ne bo podražitev, ampak regulacija tako kot pri bencinu
Holy50
17. 06. 2022 21.51
+4
Kera trditev, silosi so bolj ali manj prazni. Ja normalno, da so prazni, če je pred vrati žetva pšenice. Seveda takoj ceno gor, saj so silosi prazni.
94001
17. 06. 2022 21.27
-3
Golob nam bo zgleda polrg mesa še kruh ukinil. Banda šelebajzarska.
ćurkl
17. 06. 2022 20.04
+7
Ga bomo pa 1x na teden doma pekli in, če bo res sila, bomo k moki dodali 1:3 kuhanega krompirja ...
flojdi
18. 06. 2022 17.03
+2
.sj.se spominjam pripovedi mojih dveh stari mam kaj vse se je Z veseljem jedlo. .ce..tam okol prve in druge svetske
SVOBODAGOVORAhaha
17. 06. 2022 19.56
+4
NAPREDNA EVROPSKA UNIJA, POLNA DEMOKRACIJE, BLAGINJE IN NAČEL, LE KAKO SR JI TO DOGAJA???
jutri_pa_res
17. 06. 2022 19.05
+13
Cena pšenice se je dvignila iz 0,17 Eur/kg na 0,40 Eur/kg. Iz kile pšenične moke spečeš cca. 1,7 kg kruha. Torej se mora 1,7 kg kruha podražiti za 0,23 Eur oz. kila za 0,14 Eur. Nekaj malega mogoče še zaradi podražitve energije, skupaj mogoče za kakih 0,20 Eur/kg. Vse, kolikor se bi podražil bolj, je vojno dobičkarstvo.
kipper
17. 06. 2022 18.32
+6
sem krompir nasadil