Slovenija

Globa za kršitelje

Ribnica/Ljubljana, 17. 01. 2007 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti so izdali plačilne naloge osebam, ki so v Grčaricah pregledovali policijske kombije. Kazni so do 400 evrov.

Po trenutno znanih podatkih so policisti ob ukrepanju v Grčaricah, kjer so krajani ob koncu novembra pregledovali policijske kombije in se tako prepričali, ali v njih res ni članov družine Strojan, izdali 17 plačilnih nalogov zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o varnosti cestnega prometa. Da so policisti izdali plačilne naloge, je za 24ur.com potrdil tudi tiskovni predstavnik policije Leon Keder Omenjene prekrške so policisti osebno zaznali. Kot pravi Keder gre za globe oziroma denarne kazni, višina zneska pa se giblje od približno 40 do 400 evrov.

Krajani so preverjali, ali se v policijskih kombijih nahajajo člani družine Strojan
Krajani so preverjali, ali se v policijskih kombijih nahajajo člani družine Strojan FOTO: POP TV

Kot dodajajo na Policijski upravi Ljubljana, so po do sedaj zbranih podatkih prejemniki plačilnih nalogov podali dva ugovora, ki jih rešujejo v skladu z zakonom o prekrških.

Spomnimo:

Kot je znano, so se ob koncu novembra v kraju Grčarice v občini Ribnica na barikadah zbrali krajani in čakali na prihod konvoja policijskih vozil iz Ljubljane. Policisti naj bi sicer takrat bili na poti v Gotenico zaradi usposabljanja za prevoz evrov, ne pa zaradi naselitve ambruških Romov.

Krajani so pripravili blokade, s katerimi so želeli onemogočiti morebitno preselitev romske družine Strojan na njihovem območju
Krajani so pripravili blokade, s katerimi so želeli onemogočiti morebitno preselitev romske družine Strojan na njihovem območju FOTO: POP TV

Pripadniki vaške straže, zbralo se je okrog 200 domačinov, so vseeno policijske kombije pregledovali in se tako prepričali, ali v njih res ni članov družine Strojan. V krajih Grčarice, Kočevska reka in Gotenica so tamkajšnji krajani takrat pripravili barikade, s katerimi so nameravali onemogočiti morebitno naselitev romske družine Strojanovih na njihovem območju.

Danes o romskem zakonu

Odbor za notranjo politiko obravnava predlog romskega zakona, ki ga je predlagal SNS. V njem so le trije členi, v katerih piše, da imajo Romi pravice in obveznosti iz ustave. Večina, tudi vlada in zakonodajno pravna služba državnega zbora, pa meni, da je predlog zakona v nasprotju z ustavo.

Vlada pa se je romske tematike lotila bolj temeljito in pripravila zakon, ki bo romska vprašanja urejal na državni ravni. Vladni načrt je višja izobrazba, več zaposlenih Romov ter urejena in legalizirana romska naselja.

Da pa ne potrebujejo posebnega zakona, ki jih bo ločeval od Slovencev, so nekateri posavski, dolenjski in belokranjski Romi poudarjali na shodu Romov v Trebnjem. Večina Romov pa vladni zakon podpira.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

*Alien*
17. 01. 2007 17.55
Djordjeviću, pa ne da ti nam tukaj predavaš o Balkanu..? Včasih kar verjeti ne morem, kaj vse se da tukaj prebrati..
sukarchavo@tmail.com
17. 01. 2007 17.29
Ha ha zdaj pa imajo. Tako je prav jaz bi jim se vecje kazni dal. Ha ha
ernest83
17. 01. 2007 16.39
dejan, folk se je že prej oglašal, brez skrbi, samo ne na televiziji...v novicah je blo vsak mesec kaj o njih. Da se to dogaja samo pri nas je pa spet ena velika LAŽ. Poglejte kaj je blo v Španiji....3400 prebivalcev stoji za požigom hiše neke barabe. Če policija ni nič naredila bodo ljudje sami. V Milanu so tudi ciganom pokazali svoje. Da o Slovakih, Čehih ne govorimo.
ernest83
17. 01. 2007 16.28
Lepo da se je pokazalo kaj se v tej državi najbolj splača. Krasti, izsiljevati in se lepega delat na televiziji. Takšni so cigani, taka je večina politike in kar nekaj tranzicijskih bogatešev. Slava jim. Tisti, ki delajo obratno, ne kradejo, svoje povejo na televiziji (če že mamo demokracijo), so pa butasti zarukani kmetavzari, ki jih potem sovraži cela pametna Ljubljana. Super država.
Peter Jurcek
17. 01. 2007 16.08
Ambrušani so delovali nezakonito in to v javnosti, vendar pa so stem dosegli soje. Ne vemzakaj se ne spravijo na državo, ki jim resnično krade in razmetava z njihovim denarjem. Sicer pa vse tiste oklepnike potrebujemo, kaj če nas bodo napadli cigani z svojo vojsko pa nam vse mercedese pobral.
civitasstain@gmail.com
17. 01. 2007 14.38
da lahko ena druzina tolk sranja napravi, vlada in policija pa kar ob strani stojita. To demokracija. Seveda za koga?
djordjevic.dejan@triera.net
17. 01. 2007 14.36
drago.anzur: Vendarle ne smemo pozabiti, da so slovenski državljani Ambrušani kakor tudi Romi. Glede policijskega nasilja pa takole. Če je lahko gumijevke deležen malo glasnejši navijač na nogometni tekmi, potem ne vidim ovir, da je ne bi bil tudi nekdo, ki odkrito poziva k linču tretje osebe, se grozeče postavlja in izziva represivne organe. Opozoril bi rad samo še na eno dejstvo, ki se, žal, pri tem pozablja. Bijemo se po prsih s srednjevropsko pripadnostjo in demokratičnostjo družbe, hkrati pa se dogajajo Grčarice, kjer so, po mojem skromnem mnenju, ljudje vzeli zakon v svoje roke in se postavili nad državo. Takšne zadeve so možne samo na Balkanu, ki je po letih tragičnih morij zaznamovan z etiketo barbarstva in brezvladja. Na tej točki je torej moč vleči vzporednice. Najhuje pri vsem skupaj pa je, vsaj zdi se tako, da je imelo ljudstvo ves čas tiho podporo vlade. Drugače si, žal, tega ne znam predstavljati. Zakaj se vsega hudega navajeni ljudje niso oglasili že prej, če se hudodelstva dogajajo že kar neverjetnih 12 let?
drago.anzur@volja.net
17. 01. 2007 14.00
g. Roko, ne vem ali ste mlad ali star, vendar po vašem pisanju sodeč ste bolj mlad, ali pa dobro situiran in zaščiten. Zanima me ali bi sebe in svoje tudi imenovali drhal ali tolpa, ko bi vam nekdo pa naj si bo cigan ali kriminalec uničeval vaše imetje, vas maltretiral in teroririziral. Bi prijavili ? Oblast pa bi vas jemala neresno! Koliko časa bi se vzdržal ? dolgo sigurno ne: Ste pač Slovenec kot jih je večina ki samo tiščijo glavo v pesek in molijo, da se jim kaj takega ne bi zgodilo. Sem že napisal, da cigani v prekmurju nimajo problemov z domačini in vem , da je marsikatera ciganka omoženo z visokosituirano osebo, pa ne ciganom. Kaj pa Dolenski? Ker ste tako svetovljanski, odpeljite si pogledat njihove domove, naselja in vasi, ter jih primerjajte. Kar se pa tiče pregledovanja vozil pa sem tudi sam proti, pa ne zato ker so to storili Ambružani ( v tem primeru bi jih tudi sam pregledal) ampak zato, ker je država s tem pokazala koliko pomeni policija in njihova prisotnost. Drugod bi padalo. Toda ker smo v Sloveniji sprašujem vas g. Roko in vam podobnim; kaj bi pisali ali govorili, če bi policaji napadli Ambružane ? Bili bi umazani, pokvarjeni nasilni itd itd. Policija udarjala po Slovenskem narodu. Pa je krog zaključen . LP
Peter Jurcek
17. 01. 2007 13.41
Mkoc nisem vas označil za radikalnega desničarja in tudi nisem imel takega namena. Gre bolj za to da dejanja Ambrušanov temu ustrezajo, sicer je pa to tudi značilnost za podeželske pokrajinost kjer je izobraženost pač nižja. Zanimivo je da ponavadi v takih stvareh sodelujejo ljudje iz nižjih socialnih slojev, ki pa so zaradi svojega položaja najprej jezni na državo, če pa tu nič ne dosežejo se pa spravijo na kakšno manjšino ali nekoga šibkejšega, ter na njem sproščajo svojo jezo. Ti ljudje preprosto iščejo pozornost. Glede na zgoraj prikazano sliko ravno ne deluje, da bi jim kaj manjkalo saj vidim celo serijo nadpovprečnih avtov, torej gre tukaj za izražanje mačizma.
kapavem
17. 01. 2007 12.47
timmy_horvat: še vedno smo v Sloveniji, kjer se govori oz. piše slovenski jezik zato prosim, da se držiš tega. Tukaj le nismo vsi tako pametni in izobraženi, da bi lahko brali tvoje neumnosti!
Felix2
17. 01. 2007 12.24
ti polcaji itaq nimajo pojma. Na sliki se vid, da je en tip postavu svojga BMW na ogled, oni pa kazni nabijejo. Ne štekajo.....
Mitja ?u?ek
17. 01. 2007 12.20
Pa to sploh ni mogoče, v kakšni državi pa živimo? Krajani pregledujejo policjiska vozila in policija jim je to dovolila, pa to se po moje ni zgodilo še v nobeni državi in policaja naj bi bila vzgled reda in discipline. Nevrjetno, vendar res, zdaj pa je policija izdala plačilne naloge kot pravi pregovor "po toči zvoniti je prepozno" Prej bi ukrepali pa bi bil mir!
jjjkkklll
17. 01. 2007 11.40
Če bi že koga morali zatreti, je to kvečjemu radikalne levičarje - radikalnih desničarjev namreč ni. Po zdravi pameti gledano, je edino pravilno, da se v takem primeru uporabi vsa sredstva pravne države proti kriminalcem - torej Strojanovim in ne proti njihovim žrtvam. Poskrbijo naj, da bodo kazni zastarale, Strojanove naj se pa ostreje prime in poskrbi, da bodo kaznovani za vse svoje zločine.
Tonček Balonček
17. 01. 2007 11.30
Ker je Slovenija pravna država, bo oblast zdaj preveriola. kako je z gradbenimi in lokacijskimi dovoljenji pri neromskih lastnikih. Seveda bodo napravili dolg spiseh in lastnike same pozvali k rušenju objektov, če ne se jim bo zgodila zgodba Strojanovih. Ali bo to "necivilizacijsko"? Ustrezne inšpekcije naj preverijo elektro in vodovodne "by passe" ter podobno šaro v vseh vilah in ostalih zgradbah, ki je nevredna Slovencev, saj imamo radi red in ukrepanje po zakonu.
malasutra@gmail.com
17. 01. 2007 11.30
andrej1977, ti si pa res faca. jasno, da niste dobili položnic zaradi pregledovanja policijskih vozil, saj take absurdne opcije sploh ni v zakonodaji. za isto stvar boste plačali preko drugih argumentacij, ki pa povsem držijo - ovirali ste promet, svoboden pretok, gibanje... just name it.
malasutra@gmail.com
17. 01. 2007 11.26
PRAVILNO!!!! kaj pa bi bilo to, da državljani veselo legitimiramo policijo. potem je ne rabimo, kajne? ideje, da ne boste plačali??? hahaha. vam bodo pa s tekočih računov trgali (pa še stroške izvržbe nabili zraven). no, ko ste tako polni adrenalina - drugič pa le premislite, preden se lotite podobnih podvigov.
doki007@email.si
17. 01. 2007 11.07
Ve se, da je družina Strojan kriminalna združba ,...vsake toliko časa se nekdo vrne iz aresta,... otroke delajo po hitrem postopku ,...to so novi kriminalci,....ki bodo vzbujal strah kasneje ,.....tut njim bo odklenkal brez skrbi,...država zelo naivno naseda na take zlikovce ,...namesto, da bi jim nabila davke na narejenga otroka ,....to pa ne!!..država raje pritisne na pravga Slovenca,.....
civitasstain@gmail.com
17. 01. 2007 11.06
mkoc Enkratna tvoja argumentacija. Se popolno slazem. Drugo je samo larifari.
mira.kostic@gmail.com
17. 01. 2007 11.05
...edino prav, da so jih kaznovali. Kazni pa so bistveno premajhne. Nihče nima pravice jemati pravice v svoje roke ampak v Sloveniji očitno imamo. Naša država, je pri tem primeru popolnoma odpovedala. Sramota za Slovenijo! Tudi cigani so samo ljudje (slabi ali dobri, ljudje so) in zadeva bi se lahko popoklnoma drugače izpeljala.
mkoc@email.si
17. 01. 2007 10.59
peter - prosim brez desničarskih etiket (običajno in večinoma dobivam glih tiste levičarske, saj sem drugače ateist, zagovarjam socialo ter nasprotujem kleru, ruralni mislenosti, nacionalizmu in rasizmu.-.. :) ) Tukaj sploh ne gre za desničarski pogled - temveč preprosto za to, da državljani (vsi, slovenci, neslovenci (me included :) ), pošteni Romi ipd.) pričakujemo od države in pravnega sistema zaščito pred kriminalom in enakost pred ustavo. Če mi nekdo lahko nekaznovano krade, vlamlja v hišo, me ustavlja na cesti, strelja na me, me izsiljuje, pretepa ipd. - država pa to prekrižanih rok opazuje ("saj to je ciganski način življenja, ki ga je treba ohraniti in zaščititi...") - to NI pravna država temveč ciganska desničarska diktatura. Če država izvaja posebno zaščitno zakonodajo za etnično skupnost, to ni demokracija temveč APARTHAID (natančno to so počeli orto-desničarji v nekdanji Južni Afriki). Torej ali sem desničar, ker pričakujem od slovenske države, da dosledno izvaja 14. člen ustave (o Enakosti vseh državljanov, ne gleda na ...blah blah...), da ukine aparthaidsko zakonodajo (65. člen Ustave) in zagotovi vsem državljanom zaščito pred kriminalom ??? Halo?