Slovenija

'Gre še za en način, s katerim poskuša vlada utišati državljane'

Ljubljana, 02. 09. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
1375

Po novem predlogu vlade za uveljavitev glob za nedostojno obnašanje do nekaterih uradnih oseb je bilo slišati tako podporo kot tudi ostre kritike. Alenka Jeraj (SDS) je prepričana, da je ukrep za varnost predstavnikov oblasti nujno potreben. "Ker se nič ne zgodi, si ljudje čedalje več dovolijo," je opozorila. Tina Heferle (LMŠ) na drugi strani meni, da tovrstne sankcije državljane strašijo in odvračajo od izražanja mnenja, kar je "za demokracijo katastrofalno".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje glede glob za nedostojno obnašanje
    11:23
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje glede glob za nedostojno obnašanje
  • Iz 24UR ZVEČER: Globa za nedostojno obnašanje
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Globa za nedostojno obnašanje

Po kričanju na Triglavu in pljuvanju poslancev se je vlada odločila, da sankcionira vsakogar, ki se prepira s poslanci, člani vlade ali vrhovnimi in ustavnimi sodniki, vpije nanje ali se nedostojno vede do njih. Gre za denarno kazen od 500 do 1000 evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti.

Predlog, ki že dviguje veliko prahu, je vlada sprejela v torek. Mnogi predlog vidijo kot omejevanje protestov, na katerih udeleženci neredko vpijejo in kričijo na vladajoče, spet drugi predlog, ki ga je vložilo ministrstvo, ki ga vodi Aleš Hojs, vidijo kot nujen korektiv zadnjih incidentov s poslanci pred parlamentom, še preden nastopi fizično obračunavanje. Omenjeno bodo preganjali le za dejanja iz oči v oči, plakati, zapisi na družbenih omrežjih ne štejejo, pravi notranji minister Hojs.

Vlada je predlog sicer potrdila, a iz koalicijske Nove Slovenije že sporočajo, da "gre za osnutek, ki ga bomo še izpilili". Še bolj ostri so na Levici. "A je danes prvi april, ne prvi september? Predlagamo, da smo mi zgled in tudi sebe oglobimo, ko bomo narobe ravnali," je dejala Nataša Sukič.

'Gre še za enega od represivnih načinov, s katerim poskuša vlada utišati državljane'

Tina Heferle (LMŠ), ki pravi, da gre za še enega od represivnih načinov, s katerim poskuša vlada utišati vse državljane, je v oddaji 24UR ZVEČER dejala, da je treba najprej vsako nedostojno vedenje ostro obsoditi, a se zavedati, da je nedostojno vedenje neprimerno do kogarkoli, ne samo do funkcionarjev. "Zato se nam ne zdi primerno niti potrebno, da uvajamo strožji prekršek, ki ga bo kdo storil zoper funkcionarje," je dejala in za primer navedla nedavni incident na Kredarici. 

"Neka državljanka se je nedostojno vedla do predsednika vlade in obratno se je tudi premier nedostojno vedel do nje. Po novem predlogu vlade bi bila državljanka sankcionirana s 1000 evri, predsednik vlade pa z globo 250 evrov," je dejala in pojasnila, da bi za enak prekršek dobil nižjo globo, ker ne bi bil uperjen zoper funkcionarja.

Alenka Jeraj (SDS) je odvrnila, da imamo v 158. členu kazenskega zakonika že zdaj razžalitev, za kar se lahko predvidi denarna ali zaporna kazen do treh mesecev. V 297. členu je zapisano, da če kdo javno spodbuja sovraštvo ali nestrpnost, lahko dobi zaporno kazen do dveh let. "V zadnjem času se kaj takega ni izreklo. Očitno stvari niso dovolj jasno opredeljene. Zdaj se to bolj natančno določa," je dejala in pojasnila, da bo po njihovem mnenju to preprečilo nekatere incidente, ki smo jim bili priča v zadnjem času. "Poslanka sem že od leta 2004, pa česa takšnega še nismo imeli, da bi nas zmerjali ali pljuvali. Razumemo, da je kdo nezadovoljen in lahko svoje nezadovoljstvo tudi izrazi, ni mu pa treba biti pri tem žaljiv in nesramen," je prepričana. 

Alenka Jeraj (SDS)
Alenka Jeraj (SDS) FOTO: POP TV

'Tovrstne sankcije državljane odvračajo od izražanja mnenja'

Da ne smemo mešati hrušk in jabolk, je opozorila Heferletova, češ da je kazenska zakonodaja nekaj povsem drugega od vladnega predloga, ki ureja prekršek. "Ko bomo dovolili, da se sprejemajo nove strožje sankcije za državljane, ker je predsednik vlade doživel nek dogodek na Kredarici, se bojim, v kakšno družbo tonemo," je dejala in dodala, da tovrstne sankcije državljane strašijo in jih odvračajo od tega, da bodo sploh upali izražati svoje mnenje, kar je po njenih besedah za demokracijo katastrofalno. 

Jerajeva je pojasnila, da je predlog jasen: "Kaznovan bo tisti, ki se nedostojno vede do uradne osebe ali pri uradnem poslovanju ali delu". Za primer je navedla incident, ko so poslanci želeli na delo v DZ, ljudje pa so jih pljuvali. Kot pravi, so bili zraven policisti, ki pa niso mogli ukrepati. "Če bo to nov prekršek nedostojnega vedenja, bo policist na mestu lahko izrekel prekršek in globo," je pojasnila. "Ali pa policisti ne opravljajo dobro svojega dela. Ko so bili poslanci ogroženi, jim je policist rekel, naj gredo na policijsko postajo in zadevo prijavijo," je bila zgrožena: "Lahko te nekdo zabode, oklofuta, ti boš pa hodil na policijsko postajo, namesto da bi policist ukrepal". 

"To je zopet zavajanje. Zakon, kakršnega poznamo danes, že pozna prekršek, ki sankcionira nedostojno vedenje zoper uradno osebo pri izvajanju uradnih dejanj, in zakon takšno dejanje že danes kvalificira kot hujše ravnanje," je dejala Heferletova in dodala, da želi vlada zdaj k tem ravnanjem, ki se bodo strožje sankcionirala, dodati tudi vsakršno vedenje, ki bo nedostojno. "Zame je to nekaj drugega kot za gospo Jeraj," je dodala. Heferletova je dodala še, da gre, podobno kot pri protikoronskih ukrepih, za represijo. 

'V državi je treba vzpostaviti red'

"To ni nobena represija, v državi je treba vzpostaviti red," je odvrnila Jerajeva. "Ko je policist grozil Janezu Janši, da ga bo ubil, je bil odpuščen. Ministrica Kresalova pa ga je ponovno zaposlila. Ta policist zdaj z orožjem hodi po državi. Kdo ve, kdaj bo spet komu grozil, pa ne nujno Janezu Janši, komurkoli lahko grozi, če prvič ni bil sankcioniran in se ni nič zgodilo," je še dejal. Spomnila je na nedavni primer francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je dobil zaušnico. Moški, ki ga je oklofutal, je dobil štiri mesece zaporne kazni. "Podobno kot je Pahorju s smrtjo grozil tuj državljan, ki je dobil 11 let zaporne kazni. Stvari je treba sankcionirati," je še enkrat poudarila in dodala, da je to, da si poslanec skoraj ne upa v službo, zaradi nasilnežev nedopustno. "Kaj je to nedostojno vedenje?" se je še vprašala Jerajeva in odgovorila: "Policiste usposabljamo, menda bodo že znali oceniti, kaj je nedostojno vedenje, ki se obravnava po tem členu".

 'Če vlada želi vzpostaviti red, lahko začne pri sebi'

"Gospa Jeraj pravi, da je treba v državi vzpostaviti red, jaz pa bi rekla takole: pravila lepega in spoštljivega vedenja veljajo za prav vse in prav povsod. Veljajo tako za predsednika vlade in družbena omrežja. Če vlada želi vzpostaviti red, lahko začne pri sebi," je dejala Heferletova in dodala, da lahko sankcionirajo svoje veljake za vsa nedostojna vedenja, ki jih vsakodnevno spremljamo. "Državna blagajna bi se kar hitro napolnila," je pripomnila. "Nesprejemljivo je, da se na ta način skuša ustvarjati prvo- in drugorazredne državljane. Enake besede bodo strožje sankcionirane odvisno od tega, komu bodo izrečene," je ponovila. 

Tina Heferle (LMŠ)
Tina Heferle (LMŠ) FOTO: POP TV

"Opredelitev najvišjih upravnikov v državi je smiselno povzeta po 353. členu kazenskega zakonika, mi smo samo nadaljevali z zakonodajo, ki že obstaja. Ne odstopamo od ničesar. Že zdaj teče kar nekaj postopkov. Če je imel kdo občutek, da je razžaljen, je pač moral vložiti tožbo, da so se zadeve procesirale na sodišču," je dejala Jerajeva. Dodala je še, da je tožilstvo ugotovilo, da 'Smrt janšizmu' ni grožnja. "Da mora predsednik vlade osebno vložiti pritožbo, s čimer se mi ne strinjamo, ampak tožilstvo je tako odločilo in na ta način dovolilo, da smo prišli tako daleč," je dejala in dodala, da stvari nikoli ne bi šle tako daleč, če bi se jih sankcioniralo. "Ker se nič ne zgodi, si ljudje čedalje več dovolijo. Tak način ni sprejemljiv, tega ne moremo tolerirati," je dodala. 

"Gospe Jeraj bi z vsem dolžnim spoštovanjem predlagala, da odpre SSKJ, ki je že dopolnjen s pojmom 'janšizem', ki pomeni politično usmerjenost. Nehajmo se sprenevedati in mešati hrušk in jabolk," je dejala. Dodala je, da trenutna zakonodaja zadošča in da bi bila tudi gospa, ki je na Kredarici vpila na premierja, lahko ustrezno sankcionirana, če je storila znake tega prekrška. "Tudi za predsednika vlade, če je storil znake prekrška, obstaja podlaga, da se ga sankcionira," je dejala in dodala: "Po mojem mnenju je storil znake prekrška, ker je bil žaljiv in nedostojen do te iste državljanke". 

'Očitno se sme samo predsednika vlade Janeza Janšo v tej državi nekaznovano žaliti'

Jerajeva je Janši stopila v bran in dejala, da na posnetku ni bilo videti, da je bil žaljiv. "Videli smo predvsem, kako se je obnašala gospa Jarc, če se ji lahko reče gospa, glede na to obnašanje. Nas veseli, da je 'janšizem' očitno višja gospodarska rast, nižja brezposelnost in tako naprej, vendar se je o tem prerekati otročje. Natančno se ve, komu se grozi in kako se grozi. Na prvem protestu, še preden je ta vlada prisegla, je bilo rečeno, da je treba Janšo ubiti, iz tega izhaja vse – 'Smrt janšizmu' in tako naprej. In očitno se sme samo predsednika vlade Janeza Janšo v tej državi nekaznovano žaliti," je še dejala. 

Kot je še dejala, se bodo o predlogu pogovorili s koalicijskimi partnerji in se skupaj odločili. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1375)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rnogled
03. 09. 2021 11.38
-2
Kaj pa jokate,baje boste na volitvah zmagali in ta zakon bo ščitil vas,ko vas bo treba odnesi iz parlamenta.
ElectroVoice
03. 09. 2021 08.19
+3
Ta zakon najbrž bo sprejet, ker je reakcija na "vrženo kost" nikakva. Slovenci smo neverjetni mlakonje in pokvarjenci na oblasti pri nas dosešeho, kar se jim pač zahoče. Zato pa imamo, gledano skozi desetletja, v Evropi najbolj strojene hrbte. Dopuščamo celo, da nam vlada prikotanec z Albanije ter prestolnico terorizira šerif iz Srbije. Prav nam je, zakaj pa nimamo jajc!
martin celin
02. 09. 2021 21.47
-4
Policija ti že sedaj lahko napiše globo za zmerjanje in verbalni napad na uradno osebo ne vem zakaj globa ne bi veljala za verbalni napad na predstavnika oblasti? Ker to kar si posamezniki dovolijo in pol jih mediji še predstavijo kot (vseslovenski) ???? Nekje je treba začeti delati red!!!! Pa še to dragi jugonostargiki tisti ki je bil v JNA kaj se je zgodilo ko si se neprimerno obnašal do nadrejenega???
ElectroVoice
03. 09. 2021 08.24
+2
Pokasiral si kako požarstvo. Če pa si kakemu pripadniku manjšine (albanska ali madžarska) pojasnil, kje mu je mesto, pa je bilo drugače. Tudi, če je bil navaden vojak. Ne vem, po kateri miselnosti so taki bili svete krave? Pravilma so namreč bili zabiti kot teleta...
Noordung
02. 09. 2021 20.03
+1
Teji Jarc 5000€ kazni takoj!
SlobodaNE
02. 09. 2021 20.16
+2
ElectroVoice
03. 09. 2021 08.25
+1
pepikrlinca
02. 09. 2021 19.36
+1
Komur ni jasno , zmerjanje, grožnje in nekulturno obnašanje ni način izražanja, temveč primitivizem.
Cervantes Saavedra
02. 09. 2021 20.37
+3
za pepi: Se strinjam! Posebej ko uradna vladna stran ljudstvo obklada z lenuhi, svinjami, presstitutkami... Res je to primitivizem najhujše ravni. Ni enak prekršek kot primitivizem navadnega ljudstva.
ElectroVoice
03. 09. 2021 08.29
+1
Pomembneži bi morali biti vzor ljudstvu. Za njih naj velja trikratnik kazni napram delovnemu človeku! Zamisli ti to.., že v startu vsega iščejo neke super pravice...!
kamu
02. 09. 2021 19.29
-1
Janša očitno kadre za esdees jemlje v psihiatričnih ustanovah v katere nas tako rad pošilja. Kako si drugače razložiti, da so v stranki kalibri kot Pojbič, Škrinjarjeva, Mahnič,Breznik,Jerajeva,Grimsi ... Janezovi pacienti.
pepikrlinca
02. 09. 2021 19.36
+0
Malo na levi pospravi, seznam je neverjetno dolg
Cervantes Saavedra
02. 09. 2021 20.43
+1
za pepi: Pa še Kangler, Gorenak, Štuhec... A očitno nič ne ugovarjaš seznamu vladne strani, ki jih je za vzorec naštel kamu. Seznam oseb opozicije ne more biti tako zaskrbljujoč kot na tisti strani, ki vlada. Gotovo se s to ugotovitvijo strinjaš. Ali morda ne!!!?
ElectroVoice
03. 09. 2021 08.30
-1
Pozabili smo omeniti še konjuslava HORSA...
Jugoslavija za vedno
02. 09. 2021 19.22
+0
jj snuje 3 rajh
SlobodaNE
02. 09. 2021 18.25
+1
Koliko takih kot je kopriva še imajo v SDS ?
SlobodaNE
02. 09. 2021 18.25
+3
bobiv
03. 09. 2021 08.20
+0
ElectroVoice
03. 09. 2021 08.32
-1
SlobodaNE
02. 09. 2021 18.20
+2
Šoja se je naučila dva člena in pametuje vrhunsko izobraženi pravnici Heferletovi. Ah svečke..
pepikrlinca
02. 09. 2021 19.38
-4
Pravnica gor, pravnica dol. Zmerjanje, grožnje in nekulturno obnašanje je znak primitivizma, ne pa demokracije.
Cervantes Saavedra
02. 09. 2021 20.45
+0
SlobodaNE
02. 09. 2021 18.17
+1
Ta Jerajeva to pa je biser desne inteligence.
Sokril
02. 09. 2021 18.12
+4
Če povzamemo Jerajevo: Brez posledic lahko žalita le Janša in Hojs po twiterju.
ElectroVoice
03. 09. 2021 08.34
-1
Je pa Sanshari frdamano vpliven, zgleda. Trumpu so za manjše grehe Twiter ukinili...
biggbrader
02. 09. 2021 17.54
+3
Nikomur ne bo škodovalo, če ukinemo kakšno balkansko razvado.
flojdi
02. 09. 2021 17.53
+2
. predlagam tudi nove črke za pisanje. take TIHE ; najmanj pol manjše kot so tele običajne
User905768
02. 09. 2021 17.50
+0
SlobodaNE
02. 09. 2021 17.42
+3
Kdaj bo desnica imela poslanko, kot je Tina Heferle ?
biggbrader
02. 09. 2021 17.56
+2
Res je presežek; v iskanju puške v šrotu.
SlobodaNE
02. 09. 2021 18.11
-1
nikhrast
02. 09. 2021 17.36
+3
Če žališ, napadaš... nekoga, ne vem zakaj navadni zakoni niso dovolj, kot drugje po svetu, no, mogoče so pa Balkanci bolj nasilni.
rdeča petokraka
02. 09. 2021 16.47
+5
Zelo kulturno je pošiljati v Polje, zmerjati s prostitutkami, zmerjati s svinjami in tako naprej. Bravo in hvala Vladar! Riba smrdi pri glavi ! ! !
marker1
02. 09. 2021 17.07
-4
Če je v Polju dan odprtih vrat, to še ni pošiljanje v Polje. Presstitutka še ni prostitutka itd. Izrek Ne meči biserov svinjam še ni imenovanje nekoga s svinjo. Vsi ti dogodki, ki jih levičarji opisujete, spreminjate in prirejate so posledica vaših izzivanj in žalitev.
Blokiran Drugi Človek
02. 09. 2021 17.29
+4
Maker, tisto na triglavu ni prvič, ko je on omenjal političnega nasprotnika in psihijatrijo. Sam verjetno se ne smeš spomnit
SlobodaNE
02. 09. 2021 17.50
-1
kamu
02. 09. 2021 19.34
+3
Marker ne laži. To je tvit Ivana Janeza:"Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30€, drugo za 35€. #ZvodnikMilan." Nobenih presstitutk ni bilo. Tudi v Hojsovi izjavi je bilo popolnoma jasno, da je protestnike primerjal s svinjami, neonacije pa z biserji,pa če danes še tako preobrača besede.
Cervantes Saavedra
02. 09. 2021 20.59
+0
za marker: JJ je na srečanju EU izjavil, da je novinar. Torej označba zanj kot presstitutec zate ni žalitev!!! Hojs je sindikatu policistov rekel, da so levnuhi. A tudi ni žalitev? Torej je JJ, ki je že 30 let v breme državnega proračuna, klasični levnuh. Ki da zate ni žalitev. Hojs je pozval rumene jopiče, ki so zanj očitno biseri (!!!), da pridejo na državno proslavo, ker da biseri niso za med navadno ljudstvo, ki so svinje. Ki da tudi ni žalitev. Torej svinja Hojs ni žalitev! A tako meni kulturna slovenska desnica!!? Poglej se v ogledalo.
puspan
03. 09. 2021 09.25
+1
Zame si ti z zvezdo isti, kot tisti s svastike.
Kollerik
02. 09. 2021 16.39
-1
Koprivam je začelo goret pod nogami...
mungus
02. 09. 2021 16.36
-5
Za sđs-ove in njim posobne "posalance" je škoda vsake besede . niti žalitev v besedni obliki ne obstaja taka ker so vse premile..glede na to kakšni pukl podrepniki so postali jih bi bilo potrebno samo nagonit v maloro in jim vzeti to nezasluženo plačo pa postaviti pred folk kateri jih je volil in katerega so ti prodani določenci izigrali....pa se zagovarjati za svoje umazane odločitve....to je DEMOKRACIJA ...to sedaj kar se pa dogaja v SLO je pa čista pukl diktatura!
prašek
02. 09. 2021 16.11
-1
balki ........ Ti bom povedal svoje mišljenje o TEBI !!!!! Si drugi najbolj ne u.m.e.n na tem portalu !!!!!