Slovenija

Gneča pri šuštarjih

Tržič, 03. 09. 2006 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šuštarska nedelja, kjer so med drugim prikazali tudi izdelavo obutve na star način, je privabila več 10.000 ljudi.

Šuštarska nedelja
Šuštarska nedelja FOTO: POP TV
Med drugim v čevljarski delavnici prikazujejo izdelavo obutve na star način, Območna obrtna zbornica Tržič, ki praznuje 30 let, razstavlja gorenjsko obrt in podjetništvo, tovarna Peko pa obiskovalcem odpira svoja vrata.

Ulice in trge Tržiča je preplavilo več 10.000 ljudi, ki so obiskali tradicionalno etnografsko-kulturno prireditev Šuštarsko nedeljo, ki jo je Turistično društvo Tržič v sodelovanju z obutvenim podjetjem Peko tokrat pripravilo že 39. Obiskovalce Tržiča je pričakalo več kot 300 stojnic z obutvijo in številnimi drugimi izdelki ter bogat kulturen, športen in zabaven program z razstavami, športno-rekreacijskimi dogodki ter nastopi glasbenih skupin.

Šuštarska nedelja
Šuštarska nedelja FOTO: POP TV

Obiskovalce prireditve je uvodoma pozdravil predsednik Turističnega društva Tržič Lado Srečnik. Poudaril je, da več kot 2.000 ljudi za stojnicami, v gostinskih objektih in na odrih skrbi za 50.000 ljudi.

Šuštarska nedelja
Šuštarska nedelja FOTO: POP TV

Številne obiskovalce je nagovoril tudi tržiški župan Pavel Rupar, ki je poudaril, da se Tržičani vsako leto znova močno potrudijo, da na angelsko nedeljo v Tržiču pripravijo nepozabno prireditev. Nad udeležbo na Šuštarski nedelji pa je navdušena tudi predsednica uprave Peka Marta Gorjup Brejc. Ob tem je poudarila, da se Peko trudi v svoje kolekcije tem bolje vgraditi želje in zahteve ljudi.

Šuštarska nedelja
Šuštarska nedelja FOTO: POP TV

Občina Tržič ima bogato čevljarsko tradicijo, saj o čevljarstvu v Tržiču pričajo že viri iz 15. stoletja. V letu 1860 je imel Tržič 52 čevljarskih obratov, kar pomeni, da je bila šuštarska delavnica skoraj v vsaki drugi hiši. Na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, so bili vsako leto šuštarski vajenci - jungri sprejeti med pomočnike - ksele. Ta običaj, ki so mu pravili frajšprehunga, so zaključili s pravim sejmom, kjer ni manjkalo stojnic, dobrih šuštarskih jedi, pijače in veselice, kjer so ob plesu tržiški šuštarji pozabili na celodnevno garanje na nizkih trinogih stolčkih.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.